Geir Jørgensen (R): Vil statsråden redegjøre for muligheten til å sette toll på deig og bakevarer, eventuelt for andre virkemidler som kan motvirke den negative utviklingen innenfor norsk bakerisektor?
Begrunnelse
Det norske importvernet er på plass for å sikre at norske råvareprodusenter er konkurransedyktige imot utenlandet. For bakerier som bearbeider disse råvarene, er tilfellet noe annerledes. I perioden 2010 til 2023 økte importen av brød og deig med 83 %. Antallet norske bakerier har blitt halvert siden 1980-tallet, og halvparten av norske kommuner mangler et lokalt bakeri. Det er også stadig færre som tar utdanning innenfor yrket.
Over de siste årene har aktører som Backstube og Bake Me Up tatt større andeler av næringen, ettersom produktene i all hovedsak (om ikke fult ut) baseres på import av deig og halvstekte bakevarer.
Dette skaper en skjevhet i konkurransesituasjonen for aktørene som benytter seg av norske råvarer og for de som produserer baksten selv, som følge av kostnadsbildet.
Baker- og Konditorbransjens Landsforening har de siste årene ropt varsko rundt denne praksisen. Bakeriers konkurransekraft svekkes som følge av økt konkurranse fra såkalte "bake-off" aktører. Resultatet blir færre norske arbeidsplasser, redusert selvforsyning, og økt unødvendig utslipp som følge av transport, for å nevne noe.
Enn så lenge er det lite til ingen toll på deig og halvstekte bakevarer, noe næringen selv anser som det største problemet.