Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Vil regjeringen legge vekk planene om storsatsing på eksport av blått hydrogen til Europa nå som Equinor har trukket seg fra samtalene om å bygge et hydrogenrør til Tyskland, og hvor store volum av urenset naturgass tror norske myndigheter at EU kommer til å etterspørre etter 2030?
Begrunnelse
Shell og Equinor har skrinlagt sine prosjekter for produksjon av blått hydrogen i Norge og eksport til Tyskland i en ny rørledning. Regjeringspartiene har flere ganger vist til at blå hydrogen skal gjøre det mulig å eksportere naturgass fra Norge til Europa også i et lenger perspektiv.
Norge leverer primært naturgass til europeiske land. EU har tatt i bruk mange virkemidler for å fase ut bruken av konvensjonell naturgass. EUs hydrogen- og avkarboniseringspakke har som formål å omstille EUs forbruk av konvensjonell naturgass til fornybar- og lavutslippsgasser. Kravet til lavutslippsgasser er at gassen i løpet av sin livstid produserer minst 70 % mindre utslipp av klimagasser over sin levetid sammenlignet med konvensjonell naturgass. Det betyr i praksis at naturgassen må omdannes til hydrogen. Langtidskontrakter for levering av konvensjonell naturgass kan ikke vare lenger enn 2049. EU har også bestemt at taket i kvotesystemet skal gå til null før 2040, og det vil gjøre det svært vanskelig for aktører i Europa å bruke konvensjonell naturgass i et lenger perspektiv. Det er viktig for en opplyst diskusjon at offentligheten har god forståelse av hva norske myndigheter tror om langsiktig etterspørsel etter norsk naturgass.