Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2926 (2023-2024)
Innlevert: 27.09.2024
Sendt: 27.09.2024
Besvart: 03.10.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vil statsråden endre tildelingskriteriene til Helsedirektoratet sin årlige tilskuddsordning «styrking av legevakttjenesten i distriktskommuner» slik at kommuner som er rett over grensen på 5 000 innbyggere men som har vesentlige geografiske hindringer for å kunne etablere interkommunal legevaktsamarbeid, får mulighet å søke på dette tilskuddet?

Begrunnelse

Justiskomiteen besøkte denne uken Vestlandet og deriblant min hjemkommune Austevoll som er en øykommune uten fastlandsforbindelse på Vestlandskysten, med 5 367 innbyggere. Kommunen er i sentralitetsgruppe 5. Innbyggertallet har steget mye de siste årene grunnet innvandring/flyktninger. Kommunen er også en turistkommune, der folketallet kan dobles/tredobles grunnet fritidsreisende.
Kommunen er ikke landfast, og all kommunikasjon inn og ut av kommunen må gå med ferge eller båt. Fergesambandet har lav frekvens særlig på kveld og i helger, og er stengt på natt. Fergen er heller ikke i beredskap. Dermed har man ikke mulighet å komme seg til eller fra kommunen med kjøretøy i vesentlige deler av døgnet.
Dette utgjør en risikosituasjon som kommunen må ta hensyn til når beredskap og legevakt skal planlegges. Det vil i nærmere 8 timer hvert døgn ikke være mulig for Austevoll å motta ressurser som ambulanser, brannkjøretøy eller vesentlig ekstra personell fra andre kommuner. I resten av døgnet vil hjelpen være forsinket og ta lang tid grunnet rutetiden til fergen. Videre vil pasienter som trenger legehjelp i begrenset grad kunne reise til nabokommunen for dette, på grunn av lav frekvens og nattestengt vei. Ros analyser tilsier at det utgjør en uakseptabel risiko å ikke ha lokal lege og legevaktstasjon i kommunen. Samtidig så er det svært kostbart å skulle etablere en legevaktordning for et så begrenset folketall.
Det finnes en tilskuddsordning som distriktslegevakter kan søke på. Men Austevoll kommune får ikke søke på denne, da folketallet er like over grensen på 5 000 innbyggere.
Dette fremstår som strengt da kommunen åpenbart har distriktsutfordringer som kommunelegen orienterte komiteen om under besøket. Det er Norges største kommune som ikke er landfast og såles en kommune som burde fått lov å søke på et slikt tilskudd.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen har hatt søkelyset på tilgjengelige og gode legevakttjenester fra første dag i posisjon. Jeg er glad for at representant Njåstad er enige med regjeringen i at rekrutterings-tilskuddet vi innførte i vårt første statsbudsjett, er et godt grep for at innbyggerne våre skal ha trygge og gode legevakttjenester i hele landet. Ekspertgruppen for legevakt analyserte situasjonen i dagens legevaktorganisering og dokumenterte at desto mindre kommune, desto større utfordringer med vaktbelastning og reiseavstand til sykehus. Fastlegene i de minste kommunene hadde nær dobbelt så mange helgevakter med aktivitet enn fastleger i kommuner større enn 5 000 innbyggere. Vi valgte derfor først å innføre tilskuddet for kommuner i sentralitetsgruppe 6, men har senere utvidet tilskuddet til å gjelde for kommuner i sentralitetsgruppe 5. Samtidig ble tilskuddsordningen økt i størrelse. Grensen på 5 000 innbyggere ble imidlertid beholdt.
Jeg er kjent med at også større og mer sentrale kommuner som Austevoll, kan oppleve rekrutteringsutfordringer i sin legevakttjeneste. Jeg mener likevel at det er viktig at vi retter innsatsen spesielt mot de kommunene som har størst utfordringer, at de som søker får et tilskuddsbidrag av en viss størrelse slik at tilskuddet gjør en faktisk forskjell og at det er minst mulig bruk av skjønn ved tildeling. De mest desentraliserte kommunene mangler ofte nærhet til sykehus, og det gjør legevakttjenesten enda viktigere som førstelinjetilbud. Samtidig kan legevaktsbelastning være avgjørende for å rekruttere allmennleger som fastleger og sykehjemsleger. En utvidelse til kommuner over 5 000 innbyggere innebærer at tilskudds-beløpet til den enkelte kommune vil måtte bli mindre – med risiko for at kommunene ikke oppnår en bedring av rekruttering til legevakttjenesten.
Regjeringen jobber kontinuerlig med forbedringer av legevakt- og allmennlegetjenesten i Norge, og har blant annet varslet en stortingsmelding om allmennlegetjenesten våren 2025.