Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan vil statsråden forebygge at mindreårige blir satt i arresten utenom i de tilfellene hvor det er tvingende nødvendig, og hvordan vil statsråden sikre at de barna som må i arresten faktisk får de ekstratiltakene de har krav på?
Begrunnelse
Hvert år lager Politidirektoratet en rapport om arrestforholdene i Norge.
I Fædrelandsvennen omtales rapporten denne uken, i artikkelen «Kraftig økning av barn i arresten».
I artikkelen kan vi lese at Agder politidistrikt i 2023 satte mindreårige i arrest mer enn noen andre politidistrikter. I fjor ble barn i alderen 15-17 år plassert i celle 50 ganger i Agder politidistrikt. Dette er en dobling fra 2022, hvor mindreårige i 23 tilfeller ble satt i arresten i Agder.
Alle de mindreårige som ble satt i celle i Agder i fjor var gutter. De ble pågrepet for blant annet ran, vold, trusler, ordensforstyrrelse, bilbrukstyveri og skadeverk. Flere av de mindreårige som havnet i arresten i Agder bor på institusjon.
Agder-politiet mener økningen av celleplasseringer samsvarer med utviklingen i ungdomskriminaliteten.
Oslo politidistrikt var nummer to på listen i 2023, med 48 celleplasseringer. I Oslo er antallet arrestopphold for barn redusert fra 248 i 2019 til 48 i fjor.
Av rapporten fremgår det at det var totalt 81 innbringelser av mindreårige i Agder i fjor, hvorav 50 endte med arrest. Til sammenligning endte 48 av 173 innbringelser med plassering i arresten i Oslo politidistrikt.
Det følger av FNs barnekonvensjon at mindreårige bare skal settes i fengsel som aller siste utvei.
Barn i arresten har dessuten krav på ekstra tiltak som skal gjøre oppholdet mindre belastende. De skal blant annet skjermes fra voksne som sitter i arresten, tilbys åpen celledør, samt ha mulighet til samvær med arrestforvarere, politifolk eller andre omsorgspersoner under hele oppholdet.
Barneombudet kaller antallet plasseringer av mindreårige i arresten i Agder for urovekkende høyt. Gerhardsen mener det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om Agder har gode nok rutiner for å ivareta barns behov.