Representantforslag om strengere regulering av Temu

Dette dokument

  • Representantforslag 69 S (2024–2025)
  • Fra: Sigrid Zurbuchen Heiberg, Rasmus Hansson og Une Bastholm
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Temu har på kort tid tatt en markedsandel på 15 prosent av netthandelen. Det har skjedd fordi selskapet ikke forholder seg til norsk eller europeisk lovgivning for kjemikaliebruk, åpenhet og markedsføring. I tillegg har varer fra Temu et tollfritak for tekstilvarer på forsendelser til en verdi opp til 3 000 kroner, siden Temu står i VOEC-registeret. Dette gir selskapet en konkurransefordel sammenlignet med mange norske nettbutikker.

Temu unngår lovregulering, i EU og Norge, ved å hevde at selskapet er en markedsplass og ikke en netthandelsaktør. Like fullt er det Temus plattform som sørger for å oversvømme det norske markedet med billige varer, produsert under uverdige arbeidsforhold, med helse- og miljøfarlige kjemikalier som har vært forbudt i Norge i flere tiår.

EU-kommisjonen gransker nå Temu for å finne ut om varene deres oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav. Den amerikanske kongressen har slått fast at det er «ekstremt høy risiko» for at produkter solgt gjennom Temu er laget med tvangsarbeid. Framtiden i våre hender kaller Temu en miljø- og helseskandale.

Temu er i dag en trussel mot næringslivet, miljøet og forbrukersikkerheten. Forslagsstillerne mener derfor at det haster med å regulere Temu. Et selskap som ikke opererer i tråd med norsk lovgivning, bør ikke tillates å operere på det norske markedet.

Tollfritaket i VOEC-ordningen gir en urettferdig konkurransefordel

Forslagsstillerne har merket seg at Temu er registrert i det såkalte VOEC-registeret (VAT on E-Commerce). Selskaper som er registrert i VOEC, slipper å betale toll ved import av tekstilvarer. Samtidig betaler norske nettbutikker som importerer tekstiler, og som ikke er registrert i VOEC, 10,7 prosent toll. Forslagsstillerne anser dette som en urettferdig konkurransefordel for Temu og andre internasjonale selskaper registrert i VOEC-registeret, og mener tollfritaket bør fjernes.

Temu opererer på kanten av norsk lovgivning

EUs nye forordning om digitale tjenester, Digital Services Act (DSA), skal sikre et tryggere internett for forbrukerne, beskytte grunnleggende rettigheter og bidra til en åpen og rettferdig netthandel. Her har også EU-kommisjonen pekt på Temu som en av de veldig store plattformene som er underlagt den strengeste reguleringen i DSA. Med brudd på DSA kan plattformer i denne kategorien ilegges bøter på inntil 6 prosent av årlig global omsetning. Forslagsstillerne mener at forordningen kan bidra til bedre regulering av Temu og lignende selskaper, og at forordningen bør implementeres i norsk lov så snart som mulig.

Forslagsstillerne er grunnleggende positive til reguleringsarbeidet som pågår i EU, men EU-prosesser tar lang tid, og regjeringen bruker enda lengre tid på å innlemme EU-rettsakter i norsk lov. Det er nå 624 rettsakter på lista over saker der fristen for gjennomføring i EU er nådd, men hvor rettsakten ikke er tatt inn i EØS-avtalen ennå.

Undersøkelser tyder på at Temu ikke opererer i tråd med eksisterende norsk markedsføringslovgivning. Forslagsstillerne har merket seg at nettavisen Tek.no i mars 2024 gjennomførte undersøkelser av markedsføringen på Temu. Forbrukerrådet konkluderte med at undersøkelsene viste at Temu bryter markedsføringsloven.

Flere produkter som selges gjennom Temu, inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier som er forbudt å selge i Norge. Miljødirektoratet fant blant annet det ulovlige tungmetallet kadmium i en stikkprøvekontroll av barneleker kjøpt gjennom Temu i 2025.

Lov om bærekraftige produkter og verdikjeder ble vedtatt av Stortinget den 13. juni 2024 og gjort gjeldende fra 1. juli 2024. Lovens formål er:

«[…] å fremme bærekraftige produkter og verdikjeder for produkter som bidrar til et ressurseffektivt og bærekraftig produksjons- og forbruksmønster for produkter i en sirkulær økonomi».

Forslagsstillerne kan vanskelig se at Temu, slik selskapet opererer i dag, opererer i tråd med lovens formål.

Oljefondet må ut av Temu

Forslagsstillerne har merket seg at Statens pensjonsfond utland (SPU) ved årsskiftet hadde investert 15 mrd. kroner i selskapet PDD Holdings Inc, som er selskapet bak Temu. Forslagsstillerne mener prinsipielt at SPU ikke bør investeres i selskaper som ødelegger for norsk næringsliv og forbrukere, og at fondet derfor bør trekkes ut av PDD Holdings Inc.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne tollfritaket for tekstilvarer for selskaper registrert i VOEC-registeret.

  2. Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2025, om å styrke Tolletatens kontroll med varer importert fra Temu og andre risikoleverandører.

  3. Stortinget ber regjeringen instruere Norges Bank om å trekke oljefondet ut av selskapet PDD Holdings Inc.

  4. Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2025, om å styrke Miljødirektoratets stikkprøvekontroll av importerte forbrukerprodukter fra risikoleverandører.

  5. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre et midlertidig forbud mot import av varer fra Temu fram til EUs forordning om digitale rettigheter er implementert i norsk lov.

4. februar 2025

Sigrid Zurbuchen Heiberg

Rasmus Hansson

Une Bastholm