Konkurranse
i meierisektoren
Meieriprodukter utgjør
om lag 15 pst. av nordmenns matinnkjøp.
Reduserte priser
på meierivarer og større produktmangfold vil komme forbrukerne til
gode og kunne dempe den generelle prisveksten. Meierisektoren er preget
av strukturelle ulemper som hemmer de små og uavhengige aktørene
i bransjen.
Det norske meierimarkedet
har historisk vært preget av monopoler i store produktsegmenter
og ingen konkurranse om bondens råvare. Dette henger sammen med
at de landbrukspolitiske virkemidlene har vært brukt for å opprettholde
monopolene, fremfor å stimulere til verdiskapning i hele verdikjeden.
Det gjør at konkurransen i meierisektoren fortsatt er svak, noe
som er til ulempe for forbrukerne.
Fra 1928 til 1996
hadde det en i dag kjenner som Tine, et lovgitt monopol i meierimarkedet.
Da et samlet storting i 1996 åpnet for konkurranse, ble Tines særposisjon
samtidig bevart.
I årene 1996–2006
var hele meierisektoren preget av et svært høyt konfliktnivå, søksmål
og mistillit mellom aktørene, samtidig som konkurransen forble uønsket
svak. Dette resulterte i 2007 i det såkalte melkeforliket. I melkeforliket
ble aktørene og staten enige om å finne en løsning innenfor den
norske landbruksmodellen som skulle gi de uavhengige meieriselskapene,
på områder der Tine er dominerende aktør, permanent reduserte avgifter
eller høyere tilskudd innenfor prisutjevningsordningen for melk.
Dette skulle bidra til konkurranse i markedet basert på norsk melk,
og slik både sikre grunnlaget for norsk landbruk, og sterkere vekting
av forbrukerinteressene.
I 2017 ble det gjort
noen mindre forbedringer i de konkurransefremmende tiltakene for
å stimulere til økt konkurranse som et resultat av at konkurransen
i sektoren fortsatt var svak etter 10 år med konkurransefremmende
tiltak.
Hvert femte år evalueres
konkurransen i meierisektoren og hvordan de konkurransefremmende
tiltakene (KFT) bidrar til økt konkurranse. Etter valget i 2021
satte regjeringen i gang en evaluering av de konkurransefremmende
tiltakene i prisutjevningsordningen for melk, men denne gang med
et mandat om at KFT skulle avvikles.
På regjeringens initiativ
ble det satt ned et utvalg ledet av Landbruksdirektoratet for å
evaluere KFT, og deres rapport konkluderte med at en avvikling av
de konkurransefremmende tiltakene vil svekke konkurransen i meierisektoren.
Landbruksdirektoratet peker i tillegg på sannsynligheten for økt
import som følge av å svekke konkurransen slik regjeringen foreslår.
I tillegg mener direktoratet at kriterier bør forenkles, og at forutsigbarheten
bør forbedres med lengre evalueringsintervaller. Konkurransetilsynet
går vesentlig lenger i sin kritikk av konkurransen i meierimarkedet
og anbefaler styrking av de konkurransefremmende tiltakene.
Den erfaring man
har samlet gjennom de siste 25 år, viser at dagens virkemiddelbruk
ikke har klart å etablere en sunn og virksom konkurranse i meierisektoren. Det
bør tilrettelegges for økt forutsigbarhet knyttet til rammevilkårene,
slik at uavhengige aktører kan investere med normal bedriftsøkonomisk
risiko, samt at nyetablering kan skje i sektoren.
Ved svekkelse av
KFT vil det motsatte skje. Dette dokumenteres i alt vesentlig av
Landbruksdirektoratets rapport samt høringsinnspillene fra Konkurransetilsynet
og Forbrukerrådet.
Det er derfor behov
for å legge til rette for langsiktige rammevilkår som kan styrke
konkurransesituasjonen i meierisektoren ut over det man ser i dag,
både for å sikre innovasjon og et bredere utvalg, slik at forbrukerne
i større grad kan velge norske produkter, og for å sikre konkurranse
som igjen kan bidra til å holde prisene nede.
Derfor bør det gjennomføres
en helhetlig evaluering av prisutjevningsordningen for melk, som
så danner grunnlaget for en stortingsmelding om nivået man ønsker
for konkurranse, og hvordan konkurransen i meierisektoren kan forbedres
til det beste for både den norske bonden og forbruker.