Representantforslag om å forlenge strømstøtten til landbruket ut året
Dette dokument
- Representantforslag 125 S (2022–2023)
- Fra: Kjell Ingolf Ropstad, Dag-Inge Ulstein og Olaug Vervik Bollestad
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Bakgrunn
Regjeringen legger i statsbudsjettet for 2023 (Prop. 1 S (2022–2023)) til grunn at strømstøtten til landbruket skal fjernes fullstendig fra 1. juli 2023. Dette gir etter forslagsstillernes syn lite mening ettersom det store flertallet av analysene peker på at store deler av Norge vil ha en svært høy gjennomsnittspris på strøm også siste halvdel av 2023. Det er formodentlig derfor strømstøtten til husholdningene er lagt inn for hele 2023. Det er derfor lite hensiktsmessig at denne ordningen plutselig skal opphøre halvveis i året. Skulle det likevel bli lavere strømpriser, vil uansett støtten falle bort på grunn av måten den er innrettet på.
Landbruks- og matministeren svarte følgende på skriftlig spørsmål (Dokument nr. 15:2773 (2021–2022)) fra representanten Bollestad:
«Formålet med strømstøtteordningen for jordbruks- og veksthusnæringen er å bidra til at norsk matproduksjon og norsk produksjon i veksthus opprettholdes på tross av de ekstraordinært høye utgiftene til strøm.»
Om strømstøtten fjernes samtidig som prisene forblir ekstraordinært høye, er det klart at dette vil føre til mindre norsk matproduksjon.
Om fjorårets priser slår til kan en kornbonde måtte betale 7 kr/kWt når korntørken kjører for fullt – uten å få en eneste krone i strømstøtte. Bondeorganisasjonene har vært tydelige på at strømstøtten er essensiell for driften. Som alle andre trenger også landbruket forutsigbarhet, men det å fjerne strømstøtten midt i året gir det motsatte.
Representanten Ropstad stilte landbruks- og matministeren 20. januar 2023 skriftlig spørsmål om hvorvidt regjeringen kunne gi en garanti på at strømstøtten ikke fjernes 1. juli 2023 om prisene forblir høye, jf. Dokument nr. 15:1079 (2022–2023). I sitt svar vil ikke landbruks- og matministeren gi noen slik garanti, men viser til at «[r]egjeringen har lagt til rette for at kraftleverandørene skal kunne tilby fastprisavtaler». Dette er imidlertid en dårlig løsning for landbruket ettersom tilbudene på fastpriser fortsatt er svært høye, samt at tilbudene ikke tar hensyn til den fleksibilitet i forbruk som landbruket trenger. Dette gjenspeiles også ved at det 12. januar fortsatt bare var 130 av Norges drøyt 200 000 bedrifter som har inngått fastprisavtaler på strøm. Fastprisavtalene som er på markedet nå, er ingen god løsning for å sikre norsk matproduksjon. Norsk landbruk er en næring som planlegger i god tid, og det er etter forslagsstillernes mening svært viktig at den får forutsigbarhet for strømstøtte.
Forslag
På denne bakgrunn fremmes følgende
Stortinget ber regjeringen forlenge strømstøtten ut hele 2023 for jordbruks- og veksthusnæringen.
Kjell Ingolf Ropstad |
Dag-Inge Ulstein |
Olaug Vervik Bollestad |