Bakgrunn
Forslagsstillerne
viser til omtale i VG fra 23. januar i år og utover om et toll-
og avgiftsregelverk som hindrer cruiserederier i å donere overskuddsmat
av høy kvalitet til Matsentralen eller tilsvarende veldedige formål. Resultatet
er at denne fullverdige maten kastes. VG melder 31. januar også
om en skipshandel i Bergen som fra tid til annen må sende store
mengder fullt brukbar mat til destruksjon, herunder både fersk fisk,
ferskt kjøtt, ost og andre meierivarer. Dette gir grunn til å anta at
problemet med regelverket som tvinger frem kasting av fullt brukbar
mat, er generelt og omfattende, langt ut over eksemplene som er
gitt.
Dagens regelverk,
og praktiseringen av dette, fremstår uforståelig når resultatet
er at mat kastes når den kunne blitt spist og kunne gjort en forskjell
for de mange som sliter med prisøkningene på mat, strøm og drivstoff.
Norge er blitt et land som nå opplever økende matkøer, en uvirkelig
tanke for bare kort tid siden. Ikke bare fremstår det svært uheldig
at fullt brukbar mat må kastes, overfor de stadig flere som sliter
med å skaffe sin familie mat mens statens inntekter aldri har vært
høyere. Det tegner også et bilde av Norge overfor turister og turistindustri
som landet på ingen måte kan være tjent med.
Ifølge tolletaten
er tollbestemmelsene generelle regler, og det må tas politiske beslutninger
om eventuelle dispensasjonsordninger. Ikke minst gjelder dette spørsmål
om momsregelverket for slike donasjoner.