Representantforslag om at regjeringen må orientere Stortinget om amerikansk spionasje mot Norge og sette i gang egne undersøkelser av spionasjen

Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

15. november 2020 meldte danske og norske medier om at en intern dansk undersøkelse skal ha avdekket at USAs etterretningstjeneste NSA har spionert mot Norge. At USA utnytter samarbeid med allierte for å spionere mot europeiske land, har vært kjent siden varsleren Edward Snowden avslørte NSAs globale spionasje- og overvåkingsvirksomhet i 2013.

30. mai i år kom det fram hos NRK at danske kilder bekrefter at den amerikanske spionasjen blant annet var rettet mot spesifikke, men ikke navngitte norske politikere. 3. juni innkalte statsminister Erna Solberg amerikanske diplomater til et møte om saken.

Stortinget er imidlertid ikke blitt informert om sakens utvikling, om hvilken informasjon som har tilflytt regjeringen om saken gjennom dialog med amerikanske og danske myndigheter, og om hvorvidt regjeringen nå gjennomfører egne undersøkelser for å kartlegge NSAs spionasje mot Norge etter avsløringene.

Forslagsstiller understreker at regjeringen er forpliktet til å beskytte Norge mot spionasje fra fremmede stater, spesielt når den retter seg mot det norske demokratiet. Det er kjent at norske myndigheter har godkjent norsk samarbeid med NSA, noe som understreker regjeringens forpliktelse til å raskt sette i gang undersøkelser for å kartlegge saken og gjennomføre nødvendige mottiltak.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen snarest orientere Stortinget på egnet vis om amerikansk spionasje mot Norge og om regjeringens dialog med amerikanske og danske myndigheter.

  • 2. Stortinget ber regjeringen gjennomføre egne undersøkelser for å sikre nødvendig kartlegging av hvordan norske innbyggere, herunder høytstående politikere og embetsfolk og eventuelle andre norske aktører, har blitt overvåket av nære allierte, og komme tilbake til Stortinget på egnet vis.

7. juni 2021

Bjørnar Moxnes