Søk

Bakgrunn

Forslagsstillerne er opptatt av utvikling av hele Norge, også i områder der den samiske befolkningen er i dag. Det er et behov for en større satsing på nordområdene for å øke tilflyttingen og hindre fraflytting. Landets nordligste områder besitter enorme ressurser og naturområder som tiltrekker seg turister, og som burde gi rom for å legge mer til rette for tilgjengelighet, verdiskaping og vekst. Representantene mener at Sametinget ikke har vært nyttig for utvikling av regionen, og at prinsippene knyttet til Sametinget er feil i demokratiet Norge. Forslagsstillerne ønsker derfor å legge ned dette organet.

Tall fra Sametingets reviderte budsjett for 2020 viser en totalbevilgning på 524 968 000 kroner. Dette er store summer som finansierer et ekstra byråkrati som forslagsstillere anser som unødvendig. Forslagsstillerne mener forvaltningen av samenes kultur, historiefortelling og det å ivareta språket burde ligge til Kulturdepartementet, slik at kulturen blir godt ivaretatt i hele landet.

Forslagsstillerne mener ressursene som går med til å drifte et eget sameting, spiser av ressurser som burde vært brukt direkte til vekst, kulturbevaring og historiefortelling.

Det er viktig å ivareta samenes historie, språk og kultur, men det framstår som lite hensiktsmessig at dette forvaltes av et enormt sameting. Midlene som i dag går til drift av byråkrati, burde heller vært brukt mer rettet mot næringsutvikling og til direkte ivaretagelse av historiefortellingen til befolkningen for øvrig.