Representantforslag om fungerende person- og varetransport i distriktene

Dette dokument

  • Representantforslag 119 S (2019–2020)
  • Fra: Trygve Slagsvold Vedum , Geir Adelsten Iversen, Siv Mossleth, Willfred Nordlund og Sandra Borch
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er viktig og riktig å legge til rette for at det skal bo folk i hele landet. Derfor må det offentlige i utfordrende situasjoner bidra til at person- og varetransporten fungerer, slik at grunnleggende samfunnsfunksjoner, sikkerhet og beredskap ivaretas i hele landet.

En fungerende person- og varetransport over hele landet er et viktig samfunnsansvar. Nå oppstår det stadig nye utfordringer med å få person- og varetransporten til å fungere tilfredsstillende, spesielt i distriktene og i grisgrendte strøk. Uten tiltak for å sikre tilstrekkelig person- og varetransport over hele landet, varsles det en krise etter koronapandemien.

I den nordligste landsdelen fortviler nå matvareprodusenter over dårligere muligheter for å få transportert matvarer, spesielt til Finnmark. Transportmuligheter for kjøle- og frysevarer er sterkt redusert i Nord-Norge etter at Brings rutenett som gikk fem dager i uka, er lagt ned, og erstattet av en rute som går én dag i uka. Hurtigruten seiler ikke daglig, men kun hver tredje dag mellom Bodø og Kirkenes. Manglende muligheter for matvaretransport gjør det vanskelig for produsentene å få og sende varer, og det er vanskelig å holde oppe kvaliteten, eksempelvis på fersk fisk. Fersk fisk krever rask og tilpasset leveranse, og fiskebruk i nord melder at det nå er vanskelig å få fisk distribuert.

Hurtigrutens reduksjon i rutetilbudet langs hele kysten, også etter at de mest inngripende koronatiltakene nå er over, gjør at både person- og varetransporten langs kysten er sterkt redusert. Det er uttrykt bekymring gjennom Norske Havner om at denne situasjonen vil gi utfordringer i tiden som kommer.

Flytrafikken er sterkt redusert i hele landet, men situasjonen er vanskeligst i nord hvor flyreiser er viktig for folks reisemønster og helsereiser. Flere flyplasser er fortsatt stengt, selv om reisevirksomheten har tatt seg opp og folk blir anbefalt å gjennomføre sykehusbesøk som planlagt. Noen flyplasser, eksempelvis Kirkenes, Alta og Lofoten, har så redusert frekvens på flyvninger at det er vanskelig for folk og næringsliv å få en hverdag som begynner å normalisere seg, til å fungere.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at nødvendig person- og varetransport i Nord-Norge sikres.

28. mai 2020

Trygve Slagsvold Vedum

Geir Adelsten Iversen

Siv Mossleth

Willfred Nordlund

Sandra Borch