Sunn
mat er miljøvennlig mat, og man kan dyrke mer av den i Norge
Et kosthold med mer
fullkorn, frukt og grønt, samt noe mindre rødt og bearbeidet kjøtt,
vil være positivt for miljøet i tillegg til folkehelsa. I rapporten
«Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv»
fastslår Helsedirektoratet at det:
«er det stort samsvar
mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold
som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av
et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt
inntak av rødt og bearbeidet kjøtt».
Animalsk mat trenger
mer jordbruksareal enn vegetabilsk, og gir som hovedregel høyere
klimagassutslipp per produsert enhet. I Norge står jordbrukssektoren
for 8,7 prosent av norske klimagassutslipp, og ifølge Norsk institutt
for bioøkonomi (Nibio) står husdyrhold for 90 prosent av klimagassutslippene
fra sektoren. På ett mål matjord kan det produseres anslagsvis 2,1
tonn grønnsaker, 370 kilo korn, 90 kilo svinekjøtt eller 23 kilo storfekjøtt.
Et lavere kjøttforbruk, med påfølgende redusert produksjon, vil
derfor frigjøre matjord som man i stor grad kan bruke til å dyrke
mat til mennesker.
Regjeringens «Handlingsplan
for bedre kosthold 2017–2021» fastslår også at sunt og bærekraftig
kosthold ofte er to sider av samme sak. Blant annet nevner handlingsplanen
at
«(...) et plantebasert
kosthold samt økt inntak av fisk og mindre kjøtt, vil bidra til
å nå både helsepolitiske og klimapolitiske mål».
Handlingsplanen inneholder
imidlertid, etter forslagsstillers mening, ikke nok relevante tiltak
til å endre nordmenns kosthold i sunn og bærekraftig retning.
I Meld. St. 11 (2016–2017)
Endring og utvikling – En fremtidsrettet jordbruksproduksjon, slås
det fast at landbrukspolitikken har fire overordnede mål: matsikkerhet,
landbruk over hele landet, økt verdiskaping og bærekraftig landbruk
med lavere utslipp av klimagasser. Målene om matsikkerhet og bærekraftig
jordbruk er langt enklere å oppnå hvis nordmenn reduserer sitt kjøttforbruk.
Agri Analyse har beregnet at man kan produsere 16 prosent mer mat,
målt i energi, ved agronomisk optimal utnyttelse av alt tilgjengelig
jordbruksareal i Norge. Det innebærer å dyrke mer korn og belgvekster
på bekostning av gras i områder som er egnet for det.
Potensialet for økt
potet- og grønnsaksproduksjon er større enn potensialet for økt
kornproduksjon. Nibio har beregnet at det er mulig å henholdsvis
fem- og seksdoble potet- og grønnsaksproduksjonen i Norge, målt
i vekt.
Skal Norge kunne
ta ut potensialet landet har for økt vegetabilsk matproduksjon,
trengs det et sterkere tollvern for en del varer. En overgang fra
kronetoll til prosenttoll, som det er rom for innenfor handelsavtalene
Norge har forpliktet seg til, vil gi et vesentlig sterkere importvern
for blant annet epler, poteter og grønnsaker man har grunnlag for
å dyrke mer av i Norge.
I sum vil en kostholdsomlegging
i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger kunne bidra til en vesentlig høyere
selvforsyningsgrad i Norge. Nordlandsforskning har beregnet at 30
prosent lavere kjøttproduksjon i Norge, som er omtrent i tråd med
kostholdsrådene hvis forbruket reduseres tilsvarende, kan øke selvforsyningsgraden
fra dagens 50 prosent til opp mot 80 prosent. I tillegg vil en frigjøre
jordbruksarealer i andre land på grunn av redusert fôrimport, og
dermed bidra til økt matsikkerhet også utenfor Norges grenser.