Representantforslag om videreføring og utvidelse av forsøk med tettere oppfølging ved sykefravær og egenmelding ved sykdom i opptil ett år

Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Mandal kommune har gjennomført det de kaller Tillitsprosjektet, der ansatte har hatt mulighet til å sykemelde seg selv med egenmelding i inntil ett år.

Lederne til de sykemeldte har hatt tett oppfølging av de syke, og de syke har hatt mulighet til å prøve seg fram med noe arbeid også under sykdom, og å justere egenmeldingen opp eller ned ved behov.

Prosjektet flyttet mer ansvar for nærvær ut av legekontorene og over til leder på arbeidsplassen og til relasjonene og situasjonen på jobb.

Ansatte fikk mer makt og frihet i egen hverdag, sykefraværet sank først og stabiliserte seg så på samme nivå, og bruken av leger gikk ned.

Mandal kommune ønsker nå å få fortsette prosjektet, men blir stoppet av regjeringen på tross av gode erfaringer.

På bakgrunn av de positive erfaringene fra Mandal satte den rød-grønne regjeringen i gang 10 andre mindre forsøksordninger fra våren 2013 i forsøksprosjektet Egenmelding 365.

Egenmeldingsordningen ga unntak fra de generelle bestemmelsene og ga de ansatte rett til egenmelding hele året med likestilte rettigheter til refusjon av sykepenger. Lovpålagte rutiner og regelverk for sykefraværsoppfølging og sykepenger skulle følges på vanlig måte. I tillegg ble det ved sykdom ny og ekstra tett oppfølging av de ansatte fra ledere på arbeidsplassen. Det var fortsatt mulig for ansatte å få sykemelding fra lege om de ønsket det.

Tillitsprosjektet fra Mandal ble evaluert og funnet å ha svært gode resultater. Mye av suksessen skyldtes viktig og godt forarbeid fra ansatte og ledere i Mandal kommune. Denne kunnskapen og disse arbeidsmåtene må brukes aktivt i det videre arbeidet.

I tillegg ble Egenmelding 365 evaluert i 2016 av Arbeidsforskningsinstituttet og Proba analyse. Ikke alle kommunene ble evaluert, da kun noen ble ansett å ha deltatt fullverdig. Grunnlaget er derfor svært lite.

Evalueringen av Egenmelding 365 fant at ordningen med egenmeldinger ikke har ført til økt sykefravær. Evalueringen fant ikke problemer med misbruk av ordningen.

Bruken av gradert sykemelding, der den ansatte jobber noe også under sykdom, ble økt. Oppfølgingen ble bedre. Lederne oppfattet at utprøving av arbeidsoppgaver ble mye enklere og graderingen riktigere.

Evalueringen fant ikke at forsøket har ført til lavere sykefravær, men heller ikke at det har gitt høyere sykefravær. Forsøket var nokså lite. Grunnet de positive erfaringene fra det første forsøket i Mandal håper forslagsstillerne et større forsøk fortsatt kan gi redusert sykefravær. Men i tillegg til dette er det to andre viktige goder som gjør at forsøket bør utvides:

  1. Det gir arbeidstakerne større tillit og makt i hverdagen.

  2. Det sparer legekostnader og frigjør tid for legene.

Det er et selvstendig gode at folk får bestemme mer i egen hverdag og får større frihet til å planlegge livet også under sykdom.

Evalueringen av Egenmelding 365 fant at om ordningen erstattet dagens system for sykemelding, ville samfunnet spart 192 mill. kroner på frigjorte lege- og helsepersonellressurser. Det vil gi kortere ventetid for syke og eldre som trenger tid med fastlege sin.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen forlenge og utvide forsøket med egenmelding ved sykdom i opptil ett år, med tettere oppfølging fra ledere på arbeidsplassen ved sykdom, for å samle mer kunnskap og vurdere muligheten for å innføre ordningen på landsbasis. Stortinget forutsetter at det kommer finansiering til grundig følgeforskning etter forsøket.

19. desember 2017

Solfrid Lerbrekk

Nicholas Wilkinson