Representantforslag om å styrke arbeidet mot voldtekt

Dette dokument

  • Representantforslag 110 S (2016–2017)
  • Fra: Hadia Tajik, Lene Vågslid, Kari Henriksen og Jorodd Asphjell
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Voldtekt er alvorlig kriminalitet som påfører den utsatte store lidelser. Mange av dem som utsettes for voldtekt, er under 18 år, og mange voldtekter skjer på fest og begås av noen man kjenner. Det må legges til rette for at overgrepene forebygges, etterforskes og behandles ved domstolene på en god måte. I tillegg må den som utsettes, sikres nødvendig hjelp og oppfølging. Både de helsemessige og rettslige aspektene skal ivaretas.

For å ivareta de rettslige aspektene må politiet prioritere å etterforske anmeldte voldtekter av både barn og voksne. Domstolene må styrke holdningsarbeidet rettet mot dommerne og meddommerne.

Forrige handlingsplan mot voldtekt gikk ut i 2014. I tiden etter dette har for lite skjedd i arbeidet mot voldtekt. Utfordringene knyttet til voldtekt er ikke løst. For mange opplever fremdeles å bli utsatt for voldtekt, og for få saker blir oppklart.

Barn og unge trenger å lære mer om hvordan de selv setter grenser, og hvor grensene går, for at arbeidet med å forebygge nye voldtekter skal lykkes. En vet at altfor mange voldtekter skjer fordi gutter tar seg til rette, for eksempel ved å gjennomføre såkalte «sovevoldtekter». I enkelte saker hevder overgriperen at han ikke forsto at handlingene hans var en voldtekt. Dette illustrerer behovet for å styrke arbeidet med å lære barn og unge å sette og respektere grenser. Barnehagelærere og lærere i skolen må snakke om grensesetting med barn på alle alderstrinn og i ulike settinger. Grensesetting bør «mainstreames».

For mange av dem som er utsatt for voldtekt, opplever at de tillegges et ansvar fra omgivelsene for overgrepet de har vært utsatt for. Det er behov for en holdningsendring i samfunnet. Skammen etter en voldtekt må flyttes fra offer til gjerningsmann. Og ansvaret skal plasseres der det hører hjemme: hos gjerningsmannen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen sørge for at anmeldte voldtekter ikke blir liggende på vent hos politiet, men at voldtekt, vold i nære relasjoner og vold og overgrep mot barn, herunder overgrep som er dokumentert på nett, prioriteres etterforsket av politiet.

  2. Stortinget ber regjeringen utarbeide en forpliktende handlingsplan mot voldtekt.

  3. Stortinget ber regjeringen snarest sørge for at det etableres overgrepsmottak i hele landet, som også har kapasitet til å ta imot barn.

  4. Stortinget ber regjeringen sørge for at arbeidet med grensesetting gjennomsyrer det helhetlige arbeidet i barnehager og i skolen, og dermed styrke det langsiktige forebyggende arbeidet mot voldtekt.

  5. Stortinget ber regjeringen intensivere arbeidet med å endre holdninger knyttet til voldtekt, og sørge for at dommere og meddommere i domstolene får økt kunnskap om voldtekt, særlig «fest- og sovevoldtekter».

26. april 2017

Hadia Tajik

Lene Vågslid

Kari Henriksen

Jorodd Asphjell