Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Stordalen, Jon Jæger Gåsvatn og Kari Kjønaas Kjos om å tilby nye kreftmedisiner i tråd med faglige råd

Innhold

Til Stortinget

Det har i lang tid pågått en debatt om hvilke nye kreftmedisiner som det offentlige skal tilby pasienter som har ulike former for kreftsykdom.

Forslagsstillerne viser til en rekke oppslag det siste året som viser de uheldige sidene ved at ny og lovende behandling ikke blir tatt i bruk. Ett av flere eksempler er Yervoy (Ipilimumab) som er et legemiddel mot føflekkreft. Dette er et legemiddel som i dag er i bruk både i Sverige og Danmark, mens norske pasienter ikke får tilgang til medisinen. Forslagsstillerne viser til at også land som er rammet av eurokrisen, som Hellas og Spania, åpner for effektiv behandling med dette legemiddelet, mens det fortsatt ikke benyttes i Norge.

Forslagsstillerne understreker at i det året debatten rundt dette konkrete legemiddelet har pågått har argumentet mot å gi tilbud om bruk vært begrunnet i faglige råd. I januar 2013 endret imidlertid Helsedirektoratets ekspertgruppe innstilling og anbefalte bruk av legemiddelet. 7. mars 2013 varslet likevel Helsedirektoratet at de ikke vil lytte til ekspertgruppens anbefaling og avviser dermed bruken av dette legemiddelet. Bakgrunnen for denne beslutningen er at effekten pr. definisjon ikke er god nok sammenlignet med prisen for behandlingen. Forslagsstillerne mener det er en svakhet at man på denne måten i praksis setter en prislapp på et menneskeliv.

Forslagsstillerne mener denne saken avslører en åpenbar svakhet i norsk legemiddelpolitikk. Forslagsstillerne opplever dette som en absurd situasjon da Norge er i en særstilling ikke bare økonomisk, men også gjennom ordninger som Kreftregisteret og et høyt kvalifisert fagmiljø knyttet til Oslo Cancer Cluster og Radiumhospitalet som kan utføre behandlingen og følge dette opp på en god måte. Forslagsstillerne mener denne saken alene viser at tiden har gått fra den gjeldende legemiddelpolitikken og at det er på tide å utforme en legemiddelpolitikk for fremtiden. Forslagsstillerne viser i den sammenheng til Dokument 8:21 S (2012–2013) der forslagsstillerne har en rekke forbedringsforslag til norsk legemiddelpolitikk.

Forslagsstillerne mener det er grunn til å avgrense Helsedirektoratets og Helsedepartementets adgang til å se bort fra en faglig anbefaling fra ekspertgruppen, når dette åpenbart er basert på et kostnadsspørsmål. Forslagsstillerne mener tvert imot at Norge har unike muligheter til å bidra til å finne frem til nye medisiner og behandling av kreftsykdommer i fremtiden. Det er derfor naturlig at det er pasientens beste som vektlegges i disse spørsmålene og ikke økonomiske vurderinger.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen umiddelbart følge Helsedirektoratets ekspertgruppes innstilling om å ta i bruk nye kreftlegemidler for pasienter med kreftsykdom.

13. mars 2013