Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ulf Erik Knudsen, Karin S. Woldseth, Jan Arild Ellingsen og Ketil Solvik-Olsen angående krav om politiattest for alle som i sitt virke arbeider med mindreårige
Innhold
Når barn og mindreårige overlates i andres varetekt, må foreldre være trygge på at de er i gode hender. Dessverre viser det seg til stadighet at personer som har vært dømt for vold og overgrep, har fått stillinger som innebærer daglig nærkontakt med barn og unge.
Barn og unge er ekstremt sårbare i sine tillitsforhold til voksne; de stoler ofte blindt på at den voksne tillitspersonen kun vil dem godt og ikke har noen hensikter utover det å veilede, støtte og lære, alt ettersom.
I en tid hvor de fleste barn er overlatt til personer som for de foresatte er fremmede, er de mindreårige mer utsatt enn noen gang tidligere. Mange foreldre er totalt avhengige av disse andre voksne som tar seg av deres barn, som støttekontakter, idrettsledere, klubbledere o.l., og forventer at barna er i trygg forvaring.
Ved at det knyttes usikkerhet eller endog mistillit til voksne som arbeider tett med mindreårige, skapes en uholdbar situasjon for barn, foresatte og den som jobber med barna. Det har vært saker i Norge hvor slik usikkerhet har blitt blåst opp til voldsomme dimensjoner med ødeleggende virkning for de involverte, derfor behøver man et grunnleggende preventivt sikkerhetsnett som fanger opp det som er mulig i forkant.
For voksne mennesker foreligger det ikke noe større ansvar enn det vi har for den oppvoksende generasjon. De forbilder og eksempler vi setter, blir og er avgjørende for fremtidens voksne og dermed fremtidens samfunn. Våre barn er det mest verdifulle i samfunnet, vår investering i fremtiden, det kjæreste et menneske kan ha. I den sammenheng bør samfunnet søke å beskytte de mindreårige med de midler man har til rådighet som ligger innenfor mulighetens rekkevidde.
Forslagsstillerne tar derfor til orde for at man må vurdere å utvide innholdet og bruken av politiattest for voksne som jobber med barn og mindreårige. En politiattest er ingen garanti, men det gir en ekstra trygghet og formaliserer en grunnleggende forutsetning for å skape størst mulig trygghet i barns og unges liv; ikke minst med tanke på den viten man i dag sitter inne med. En politiattest for barne- og ungdomsarbeidere generelt vil være et verktøy som virker preventivt og trygghetsskapende for de berørte.
Politiattest brukes allerede til en viss grad i mange sammenhenger, men uten å være omfattende nok. Seksuelle forbrytelser oppleves nok som det groveste overgrepet, men også dommer for voldsbruk og økonomisk vinning er relevant i mange sammenhenger. Det fremkom for eksempel i flere saker i Rogalands Avis. 7. april 2007 meldte avisen om "barn slått av ansatt i barnehage". 30. mars 2007 kunne man lese at "sykepersonell må ha politiattest, men voldsdømte kan fremdeles bli ansatt". 22. september 2006 meldte avisen at en person dømt for barnevold fikk jobb i SFO. Disse tre eksemplene viser at behovet for en utvidet politiattest er til stede.
Det er viktig å påpeke at det ikke er ønskelig med et generelt yrkesforbud for tidligere straffede, men å sørge for at personer som er straffedømt for alvorlige kriminelle handlinger, da særlig volds- og sedelighetsforbrytelser, ikke jobber tett med mindreårige, det være seg i offentlig eller privat sammenheng. Slik vil òg ansvarsforholdet til arbeidsgiver ved ansettelse tydeliggjøres.
Forslagsstillerne vil også understreke at voksnes personvern ikke må drives til det ekstreme på bekostning av mindreåriges trygghet. De fleste personer som jobber i det daglige med barn og unge, gjennom frivillighet eller i lønnet arbeid, utfører en utmerket og samfunnsnødvendig oppgave; det er også i deres interesse at respekten og tilliten til deres funksjon opprettholdes over enhver tvil.
Neste gang en sak som forannevnte berører skulle komme opp i offentligheten, bør man ikke kunne si at dette kunne vært unngått dersom man på et tidligere tidspunkt gjennom lov hadde vedtatt de nødvendige foranstaltninger.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget om å utvide bruken av politiattest til alle voksne som i sitt virke, frivillig eller lønnet, står i et tillits- og ansvarsforhold til mindreårige. Politiattesten skal omfatte både volds- og sedelighetsforbrytelser.