Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Robert Eriksson, Kari Kjøn­aas Kjos og Per-Willy Amundsen om at Arbeids- og inkluderingsdepartementet oppretter et nytt uavhengig og bredt sammensatt styre til å forvalte Romanifolkets/taternes fond i Norge

Innhold

Til Stortinget

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2004 ble det opprettet et kulturfond for romanifolket/taterne. Representanter for romanifolkets organisasjoner er valgt til å sitte i fondets styre. Bare organisasjoner som er godkjent av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) kan være representert. Det gjelder Taternes landsforening, Landsorganisasjonen for Romanifolket og Foreningen Roma. Disse mottar støtte fra staten. Tilskudd til romanifolkets/taternes organisasjoner gis over statsbudsjettets kap. 670 post 70 Tilskudd til nasjonale minoriteter. Kriterier for tildeling følger av AIDs rundskriv A-12/2006, rundskriv om tilskudd om nasjonale minoriteter 2007. For 2007 ble det gitt støtte til følgende romani/taterorganisasjoner: Landsorganisasjonen for Romanifolket, Taternes landsforening og Foreningen Roma. For å få grunnstøtte over denne tilskuddsposten må organisasjonene dokumentere medlemsmasse og at styret er valgt etter demokratiske prinsipper. Ved utmålingen av støtte gis det ikke støtte etter antall medlemmer, men etter en skjønnsmessig vurdering hvor man bl.a. tar utgangspunkt i aktivitet og utbredelse, deriblant virksomhet i lokallag. Dokumentert medlemsmasse skal inngå som en del av vurderingen, ved at innbetalt medlemskontingent går fram av organisasjonenes regnskaper. Romanifolket/taterne har fram til nær fortid vært utsatt for grove overgrep utført av eller støttet av norske myndigheter. Mange er derfor veldig varsomme med å stå fram med sin etniske tilknytning. Medlemslistene for organisasjonene oppfattes av den grunn som svært sensitiv informasjon, og medlemslistene blir hemmeligholdt for bevilgende myndighet.

En vesentlig problemstilling er derfor om hvor representative organisasjonene som oppnevner styremedlemmer til Stiftelsen romanifolkets/taternes kulturfond, er. Bakgrunnen for fondet Romanifolkets/taternes fond, som det da het, ble vedtatt opprettet i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 2004. I innstillingen (Innst. S. nr. 250 (2003-2004), s. 80) sluttet flertallet i komiteen seg til følgende forutsetninger for opprettelsen:

"Fondet vil bli administrert av en nyetablert stiftelse hvor romanifolkets organisasjoner vil være representert. Vedtektene for stiftelsen vil bli utarbeidet av Kommunal- og regionaldepartementet i samarbeid med romanifolkets organisasjoner."

Mindretallet i finanskomiteen, representert ved Fremskrittspartiet, viser til at de var imot opprettelsen av fondet, og at de ved flere anledninger har foreslått å legge det ned. Forslagsstillerne viser til at så lenge fondet er opprettet, er det viktig at styret har nødvendig troverdighet hos alle dem som tilhører romani- og taterfolket. Arbeids- og inkluderingsdepartementet som nå har ansvar for dette politikkområdet, har utarbeidet vedtekter for stiftelsen i tråd med disse forutsetningene.

Spørsmålet om representativitet er en utfordring i all minoritetspolitikk. Det er selvfølgelig et ønske at flere av romanifolket/taterne organiserer seg, enten i de eksisterende organisasjoner eller i nye organisasjoner. Økt organisering vil bidra til større representativitet og legitimitet for dem som sitter i styret for stiftelsen.

I VG lørdag den 23. februar 2008 kan en lese at et brødrepar med sterk støtte fra familien har sikret seg vetorett i styret som skal utbetale den årlige avkastningen fra fondet, som er på til sammen 3,7 mill. kroner i 2008. Fordi fondet ble opprettet flere år før stiftelsen nå er kommet i virksomhet, er det samlet en betydelig millionpott som kan deles ut allerede nå. Romanifolkets fond har ifølge VG ca. 12 mill. kroner i oppsamlet avkastning siden 2004.

At én familie har fått så godt grep om den nyopprettede stiftelsen, er svært uheldig. Jusprofessor Geir Woxholt, som i sin tid ledet stiftelsesutvalget, sier til VG at han er meget skeptisk til at én familie har fått slike fullmakter og at han stusser over at ikke arbeids- og inkluderingsministeren har sikret en bredere rekruttering av styremedlemmer. Taternes landsforening, som forvalter Romanifondet opprettet av regjeringen, fremstår i dag som et rent familieforetak, hvor én familie sitter med rent flertall og vetorett i styret.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen oppnevne et nytt uavhengig og bredt sammensatt styre til å forvalte Romanifolkets/taternes fond.

6. mars 2008