Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Trond Helleland, Kari Lise Holmberg, Øyvind Halleraker og Jan Tore Sanner om informasjon, kommunikasjon og teknologi (IKT) i utlendingsforvaltningen

Innhold

Til Stortinget

Forslagsstillerne har i representantforslaget Dokument nr. 8:32 (2006-2007) fremmet en rekke forslag om tiltak for å sikre nødvendig arbeidsinnvandring og dermed bedre tilgangen på arbeidskraft:

  • 1. Snarest mulig fjerne overgangsreglene i forhold til arbeidstakere fra EØS-land.

  • 2. Snarest mulig utforme en strategi for å informere utenlands (både innenfor EØS-området og utenfor) om muligheter for arbeid i Norge, herunder muligheten for norskkurs i utlandet og bruk av "jobbavis" eller lignende for å spre informasjon.

  • 3. Utrede en modell med forhåndsgodkjenning av bedrifter og et hurtigsporsystem.

  • 4. Endre reglene for arbeidstillatelse som faglært/spesialist, slik at kravene til kompetanse i større grad bestemmes av arbeidsgiverne.

  • 5. Forenkle prosedyrene for forlengelse/fornyelse av arbeidstillatelser.

  • 6. Vurdere forenkling/endring av regelverket for arbeidsinnvandrere fra ikke-EU-land som ønsker å ha ektefelle/barn med til Norge.

  • 7. Vurdere skatteincentiver for kompetent utenlandsk arbeidskraft med sikte på å gjøre Norge mer attraktivt for høykompetent arbeidskraft.

  • 8. Åpne for naboland-visum for russiske statsborgere.

  • 9. Styrke Arbeidstilsynet for å sikre en god oppfølging av handlingsplanen mot sosial dumping.

  • 10. Styrke samordningen mellom Utlendingsdirektoratet (UDI), politiet, utestasjonene og likningsmyndighetene for å gjøre saksbehandlingen mer brukervennlig, og sikre en respons- og behandlingsgaranti.

  • 11. Utrede muligheten for visum med lang varighet for arbeidstakere ansatt i bedrifter som er lokalisert både i Norge og i utlandet. Visumet må gi rett til ubegrenset inn- og utreise fra Norge. Dette må skje innenfor rammen av våre Schengen-forpliktelser.

For ytterligere å styrke mulighetene for å forenkle saksbehandlingen foreslår forslagsstillerne:

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen:

  • 1. Sørge for elektronisk behandling av søknader om arbeids- og oppholdstillatelse og fornyelse av disse ved å utarbeide en elektronisk søknadsmodul på UDIs Internett-sider, med guider på engelsk og de språk utenom engelsk som erfaringsmessig har et stort antall søkere. Søknadsmodulen skal samhandle/kommunisere med saksbehandlingssystemene hos utlendingsmyndighetene. De elektroniske saksbehandlingssystemene hos politi, UDI og relevante statlige etater må kommunisere seg imellom og generere et elektronisk statusbilde som gjør det mulig for søkere og alle saksbehandlere raskt å kunne se på en illustrasjon med forklarende tekst, hvor en sak befinner seg i saksflyten. Søknadsmodulen må indikere eventuelle manglende dokumenter eller andre forhold som hindrer fremdrift i søknadsbehandlingen på de ulike stadier i flyten og generere varsel om dette, så rask retting muliggjøres.

  • 2. Sørge for at søkere tildeles en elektronisk id ved første oppmøte hos politiet. Slik kan man oppnå at mest mulig av etterfølgende korrespondanse kan skje elektronisk. Guider tilbys på flere språk. Arbeidsgivere tilbys en-eid som gjør at bedriften elektronisk kan oversende søknader og dokumenter, og etter arbeidstakers samtykke følge søknadsbehandlingen.

  • 3. Sørge for at den veiledende brosjyre som Sentralkontoret for utenlandssaker i samarbeid med UDI, Arbeids- og velferdsetaten (NAV), Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal være i ferd med å utarbeide om hvordan man skal gå frem som utenlandsk arbeidstaker i Norge, og som snart skal være klar, gjøres tilgjengelig på Internett på relevante offentlige portaler, og et tilstrekkelig antall relevante språk.

  • 4. Vurdere å opprette en Internett-portal etter mønster av www.workindenmark.dk.

18. april 2007