Forslag fra stortingsrepresentantene Heikki Holmås, Bjørn Jacobsen og Ågot Valle om å utvide flyktningekvoten og øremerke en del for FN-flyktninger med familie i Norge
Innhold
Ved inngangen til 2004 anslo FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at det var 9 672 000 flyktninger i verden. Tar vi i tillegg med antallet internt fordrevne, asylsøkere og gjenbosatte under UNHCRs ansvar, var tallet 17 084 100. UNHCR har tilbakevending som hovedmål med all hjelp av flyktninger, men i mange tilfeller er ikke dette en mulig løsning. UNHCR melder om stort behov for at land tar imot flere av de 9,7 millioner flyktningene for gjenbosetting, og uttrykte sommeren 2004 en sterk bekymring over at Norge hadde senket sin kvote avsatt til overføringsflyktninger fra 1 500 til 750. Stortinget vedtok under behandlingen av budsjettet for 2005 å øke kvoten med overføringsflyktninger til 1 000. Sosialistisk Venstreparti fremmet i den anledning forslag om å øke kvoten til 1 500 flyktninger.
Hvor Norge tar imot overføringsflyktninger fra, er politisk bestemt etter anbefaling fra Utlendingsdirektoratet (UDI). For 2005-kvoten har Kommunal- og regionaldepartementet i brev til UDI av 15. oktober 2004 bestemt at kvoten på 1 000 skal fordeles på følgende måte: 300 flyktninger fra Afrika, 300 flyktninger fra Asia, 100 hastesaker, 20 "20-or-more"-saker, 215 åpne plasser og 65 til alternativt gjenbosettingsarbeid.
Mange av de som tidligere har kommet til Norge som flyktninger fra prioriterte områder og leirer, har nære slektninger som ikke har kommet med i forbindelse med UDIs uttak. I dag kan disse som har slektninger i Norge be om å få bli fremsatt av UNHCR overfor norske myndigheter ved utvelgelse av kvoten. Når UNHCR skifter fokus til andre områder i verden, er apparatet for lite til å følge opp den enkeltes ønsker.
Å ha nære slektninger i flyktningeleir, gjerne under utrygge og/eller kummerlige forhold, er en ekstrabelastning for herværende flyktning. Dette kan være snakk om så nær familie som foreldre eller søsken, eller barn over 18 år som ikke omfattes av ordinære familiegjenforeningsordninger og som derfor ikke får komme til Norge på annet vis.
I dag finnes det eksempelvis i ingenmannsland mellom Jordan og Irak en gruppe flyktninger som tidligere har sittet i Al Tash, men som har flyktet videre i forbindelse med siste Irak-krig. Flere av disse har slektninger i Norge.
Forslagsstillerne mener flyktningekvoten gradvis må trappes opp fra dagens nivå på 1 000 årlig til 3 000 årlig i 2009. Dette innebærer en opptrapping på 500 i året.
Forslagsstillerne mener også det bør avsettes en andel av overføringsflyktningekvoten til UNHCR-erklærte flyktninger med slektninger i Norge. Slike saker skal kunne fremmes av herboende overfor UDI som gjør en henvendelse overfor UNHCR før endelig utvelgelse.
På bakgrunn av dette fremmes følgende
forslag:
-
1. Stortinget ber Regjeringen lage en opptrappingsplan av antallet overføringsflyktninger med en økning på 500 årlig til 3 000 årlig i 2009.
-
2. Stortinget ber Regjeringen avsette en årlig andel av overføringsflyktningekvoten forbeholdt de med slektninger eller særlig tilknytning til Norge.