Forslag fra stortingsrepresentantene Rolf Terje Klungland, Sylvia Brustad og Olav Akselsen om økt energigjenvinning i industrien
Innhold
Norge er et land med stor tilgang på fornybare energiressurser. Det er viktig å sikre en effektiv utnyttelse av energien slik at det skaper økt sysselsetting og bedre miljø. En effektiv utnyttelse inkluderer videreforedling av energiråvarer og kontinuerlig oppgradering av energikilder som er i bruk. Norsk energiproduksjon og energibruk bør baseres på en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv. I denne sammenheng er det en viktig forutsetning at både husholdningene, næringslivet og samfunnet for øvrig tilstreber en effektiv ressursbruk. Ut fra målet om energieffektivitet må det legges til rette for at andre energikilder enn elektrisitet kan brukes til oppvarming.
For å legge til rette for energieffektivisering må eksisterende teknologiske muligheter utnyttes bedre. Opplysningsvirksomheten må trappes opp og det må satses på økte offentlige støtteordninger som gjør det lønnsomt å investere i energiøkonomiseringstiltak (ENØK). Både energiøkonomisering og satsing på alternative energikilder krever en offensiv satsing på forskning og utvikling (FoU), samt på investeringssiden.
I prosessindustrien ligger det store muligheter for gjenvinning av energi.
50 pst. av energien som går inn i produksjonen brukes til fremstilling av produkt.
Denne energien er ikke gjenvinnbar.
Av den resterende energien (50 pst.) kan et sted mellom 20 - 80 pst. gjenvinnes.
Av total energi kan altså et sted mellom 10 - 40 pst. gjenvinnes.
Det kan skje i form av produksjon av elektrisitet, fjernvarme, eller i en kombinasjon av disse. Mye tyder på at dette er en av de mest lønnsomme «nye» energikilder som finnes i landet.
Satsningen på slik energigjenvinning stanser opp på grunn av manglende langsiktighet og rammevilkår.
Ferrolegeringsindustrien i Norge er i endring. Det er stanset ovner på flere smelteverk, og flere av verkene vurderes nedlagt. For en del av bransjen er årsaken til denne utviklingen sviktende marked og økt konkurranse fra Kina og Østblokkland. Dette har skapt en generell usikkerhet omkring mulighetene til å satse videre i Norge.
Bransjen består av bedrifter som er nøkkelbedrifter i en rekke lokalsamfunn og som leverer produkter det vil være behov for i overskuelig fremtid. Silisiummetall er en av framtidens råstoff innen kjemisk industri. Ferrosilisium, ferromangan og ferrokrom er nødvendige bestanddeler i alt stål. I det meste vi omgir oss med finnes det produkter som leveres fra norsk elektrokjemisk industri. Industrien skaffer landet store eksportinntekter. Vi har lyktes med å skape en tilnærmet fullrenset industri. Samtidig skjer produksjonen på fornybare energikilder. Nedlegging av denne industrien i Norge, og opptrapping av tilsvarende produksjon i andre land, vil gi økt global forurensing og større globale klimautslipp.
Energiressursene bør bli utnyttet som et fortrinn for norsk industri. Norsk industri og næringsliv må ha langsiktig tilgang på kraft for å sikre industriell utvikling. Gjennom tilpassing av norske rammevilkår i forhold til de land industrien konkurrerer med, bidrar det til fremtidig utvikling for norsk industri, som miljøet globalt vil være tjent med.
Økt energigjenvinning kan gi bedriftene et bedre fundament for fremtiden. Det bør derfor arbeides for mer gjenvinning av energi i industrien. Et første mål kan være at potensialet for slik gjenvinning fra industrien kartlegges. Eventuelle diskriminerende regler eller avgifter, eller andre forhold, som hindrer eller reduserer økt gjenvinning fra industrien, bør søkes endret, slik at gjenvunnet energi får en konkurransefordel.
Det fremmes derfor følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen om
at det utarbeides en samlet plan for energigjenvinning i bransjen basert på kartlegging av de muligheter som er til stede for å kunne utnytte gjenvunnet energi når industrien, andre aktører og myndighetene inngår i et forpliktende samarbeid.
at det opprettes avtaler med bedriftene om energigjenvinning basert på medvirkning og samarbeid med myndighetene.
at arbeidet med dette kommer i gang umiddelbart.