Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Siv Jensen og Jan Simonsen om å be Regjeringen skjerpe håndteringen av menneskesmugling

Innhold

Til Stortinget

Menneskesmugling øker i omfang og også Norge opplever stadige forsøk på smugling av mennesker inn i landet. Senest i midten av desember 1999 ble 11 personer pågrepet i en container etter å ha blitt smug­let til Norge fra Danmark.

I dag er det slik at det er smugleren som kan straffedømmes for sine gjerninger, mens de som smugles inn går fri. Det er også slik at de som forsøkes smug­let inn ikke automatisk returneres til det land de kom fra. Norsk lovgivning og praksis bør endres slik at personer som forsøkes smuglet inn i landet automatisk sendes tilbake til det land de kom fra, og det bør innføres adgang til å straffedømme personer som frivillig lar seg smugle til Norge i den hensikt å skjule seg som illegal innvandrer. Videre er det nødvendig å styrke frekvensen av stikkprøvekontroller langs grensen, slik at forsøk på menneskesmugling i større grad kan avsløres på grensen. Et strengt og konsekvent handlingsmønster fra norske myndigheter vil i seg selv være forebyggende.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om lovendringer som medfører:

  • automatisk tilbakesendelse av mennesker som blir tatt i forsøk på å bli smuglet inn i Norge og

  • innføring av straffebestemmelser for personer som frivillig lar seg smugle til Norge og oppholder seg her som illegale innvandrere.

II

Stortinget ber Regjeringen gjennomføre tiltak for å styrke frekvensen av stikkprøvekontroller langs grensen.

26. januar 2000