Stortinget - Møte onsdag den 4. desember 2024 *

Dato: 04.12.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 2 [11:17:13]

Ordinær spørretime

Talere

Presidenten []: Det blir noen endringer i den oppsatte spørsmålslisten, og presidenten viser i den sammenheng til den elektroniske salappen.

Endringene var som følger:

Spørsmålene 3 og 4, fra henholdsvis representantene Tone Wilhelmsen Trøen og Bård Hoksrud til helse- og omsorgsministeren, må utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 5, fra representanten Geir Jørgensen til samferdselsministeren, må utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 6, fra representanten Helge André Njåstad til justis- og beredskapsministeren, må utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 7, fra representanten Tobias Drevland Lund til kommunal- og distriktsministeren, er overført til samferdselsministeren som rette vedkommende. Spørsmålet må imidlertid utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 8, fra representanten Hege Bae Nyholt til forsknings- og høyere utdanningsministeren, må utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 1

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Då fekk vi nesten eit julemirakel på slutten av munnleg spørjetime, så kanskje vi får eit nytt no.

Mitt spørsmål er som følgjer: «Finansministeren uttalte i Politisk kvarter torsdag 28. november at han er uroleg over å miste kontroll over våre naturressursar, som olje, gass og energi, dersom Noreg blir medlem av EU.

Kan statsråden gje ei oversikt over kva land som gjennom å vere med i EU har mista kontroll over sine olje-, gass- og energiressursar?»

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg velger å svare på spørsmålet, selv om det ikke er mitt konstitusjonelle ansvar. Jeg tar gjerne en liten EU-debatt med de nyfrelste i Venstre, som i sin tid sto på folkestyret og nasjonalt selvstyre, men som nå mer og mer har blitt av de nesten nyfrelste EU-tilhengerne, men det er jo deres valg.

Noe av hovedgrunnen til at Norge sa nei til norsk EU-medlemskap i 1994, var jo nettopp nasjonal kontroll over naturressursene:

  1. Fiskeriressursene, som er veldig store, en fornybar ressurs som har tjent Norge i generasjoner, nettopp at vi har egen fiskeripolitikk.

  2. Jordbruks- og matpolitikken, at vi har en egen nasjonal landbrukspolitikk, som ble omtalt som et «julemirakel» i debatten før oss, at vi altså kan styre vår tollpolitikk slik at vi kan ha et levende og godt landbruk, f.eks. i Sogn og Fjordane, som jeg vet at representanten er oppriktig engasjert i. Den muligheten hadde vi jo da mistet.

Vi har også styringsretten over norsk sokkel, som er enormt verdifull for oss som land, og vi har en veldig stor olje- og gassindustri. Vi har hatt noen runder med EU på gasspolitikken også etter EU-kampen i 1994. Nå tar jeg det på husken, så man må ha forståelse for det, men det var det som ble kalt GFU, som gassmarkedsdirektivet problematiserte, hvor det var ulike syn mellom Norge og EU. Men det er klart, på norsk sokkel har vi nasjonal kontroll og styringsrett, og vi er en veldig stor råoljeprodusent og en stor gassleverandør. Derfor har Norge vært en stabil leverandør også nå, gjennom Ukraina-tiden.

Det som er grunnen til at jeg løftet fram naturressurser, er nettopp at det var en av hoveddebattene også i 1994. Vi har kontroll over norsk sokkel, vi har kontroll over norske fiskeriressurser, vi har kontroll over norske olje- og gassressurser og norsk konsesjonspolitikk. Vi har hatt noen veldig tøffe runder med EU på energipolitikken. Der endret daværende statsråd Odd Roger Enoksen hjemfallsretten da han kom med forslag til Stortinget på det, og han sikret hjemfallsinstituttet. For EU utfordret det, men vi klarte å sikre det da, gjennom samarbeidet mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Jeg vil tro at Venstre støttet det. Jeg husker ikke, men jeg vil tro det.

Så har vi hatt uenighet i synet på styringen av energipolitikken nå, om ACER, der Fremskrittspartiet, Venstre og Høyre, sammen med Miljøpartiet De Grønne og noen andre partier, valgte å melde Norge inn i ACER. Senterpartiet syntes det var en feil beslutning, men det var det flertallet ønsket i forrige periode.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Først kan eg forsikre finansministeren om at eg ikkje er ein nyfrelst EU-tilhengjar. Eg var rett nok EU-motstandar i 1994 fordi EU på det tidspunktet var rike land i Vest-Europa – med frykt for at det ville bli ein rikmannsklubb som ville gjere det vanskelegare for resten av Europa å løfte seg inn. Det motsette skjedde heldigvis. Det gjorde at eg snudde i EU-spørsmålet tidleg på 2000-talet. EU har no vore den viktigaste reiskapen for å løfte heile Europa.

Tilbake til spørsmålet: Eg merker meg at statsråden har mange resonnement, og på nokre område trur eg vi skal vere ærlege og seie at det er reelle utfordringar, eksempelvis knytt til fiskeriressursar. Men resonnementa rundt sokkelen og olje- og gassressursar forstår eg ikkje. Det bringar meg vidare til det spørsmålet eg faktisk har stilt, og som eg på nytt vil be statsråden om å svare på. Kan statsråden gje ei oversikt over kva land som gjennom å vere med i EU har mista kontroll over olje-, gass- og energiressursane sine?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Husk at Norge er i en helt unik posisjon i Europa på olje- og gassiden, delvis med unntak av Russland, som ikke er aktuelt i denne sammenhengen i det hele tatt. Storbritannia, Italia og Nederland har også litt olje- og gassproduksjon, men Norge er i en helt unik posisjon.

Igjen på husk, for jeg har ikke det konstitusjonelle ansvaret: Den direkte suverenitetsdiskusjonen Norge har hatt med EU på det, har gjeldt gassmarkedsdirektivet. Der måtte vi endre vår politikk, for man mente den var i strid med det regelverket vi da var forpliktet til.

Det er spesielt fiskeri-, mat- og konsesjonsregelverk vi har vært opptatt av, og også energipolitikken i stort, der vi som parti – som senterpartileder – mener man gikk for langt da man overga makt til ACER, som daværende regjering valgte å gjøre.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg opplever framleis ikkje at eg får svar på spørsmålet. Det er rett at Noreg er i ei særstilling som ein stor olje- og gassnasjon, men ein har andre land i EU som har både store petroleumsressursar og stor petroleumsaktivitet, eksempelvis Danmark; store ressursar innan fornybar energi, eksempelvis Sverige; og store skogressursar, eksempelvis Finland.

Eg vil tilbake til spørsmålet. Statsråden snakkar i gjentekne samanhengar om at vi ikkje må bli med i EU, for då mister vi kontrollen over eigne naturressursar. Vi må stå utanfor fordi vi kan styre våre eigne naturressursar. Då spør eg igjen, for tredje gong, og det er det siste forsøket mitt: Kan statsråden gje ei oversikt over kva land som gjennom å bli med i EU, har mista kontrollen over olje-, gass- og energiressursane sine og gjeve dei vekk til Brussel – for å bruke eit språk statsråden forstår?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Som Bjørlo nå løfter fram i sitt spørsmål, gjelder hele diskusjonen kontroll over naturressurser. Som jeg har sagt i et tidligere svar: På fiskeri er det ingen tvil om at norsk hav hadde blitt EU-hav. Jeg mener det hadde vært uklokt, for jeg mener det er viktig at de ressursene er til oss. I landbruks- og matpolitikken er det ingen tvil om at vi hadde fått en felles landbrukspolitikk. I energipolitikken er det nå en dragning, spesielt i hvor mye makt man skal ha over strømpolitikken. Det er ulike politiske syn, der vi mener det er viktig å ha nasjonal kontroll. I olje- og gasspolitikken har vi kontroll over norsk sokkel. Den konflikten eller uenigheten vi har hatt med EU om det til nå, om unntak for nasjonal styringsrett, gjelder gassfeltet og gasseksport, med hensyn til GFU – gassforhandlingsutvalget, som jeg mener det i sin tid het.

Min frykt er at EU på stadig flere områder ønsker å utvide sin makt. Det er klokt at Norge har nasjonal kontroll, noe vi har brukt i mange sammenhenger, senest nå i høst, når det gjelder både tollpolitikk, innvandringspolitikk og flere andre områder.

Spørsmål 2

Mímir Kristjánsson (R) []: «Mer enn 600 000 nordmenn gruer seg til jul. Etter flere år hvor prisene på strøm, bolig, mat og drivstoff har skutt til værs, er det mange familier som sliter så mye i hverdagen at de kan se langt etter å ha råd til en vanlig julefeiring. I 2022 bevilget Stortinget en ekstra tusenlapp i desember til alle sosialhjelpsmottakere og en ekstra tusenlapp per barn. Men i fjor valgte regjeringen plutselig å si blankt nei til dette kravet.

Vil det komme noen håndsrekning til de fattige i jula fra regjeringen dette året?»

Statsråd Tonje Brenna []: De siste årene har vi hatt høy prisvekst, som har ført til at mange mennesker i Norge har fått det vanskeligere økonomisk. Lønningene våre og trygden vår rekker rett og slett ikke like langt lenger. Jeg har likevel forståelse for at en del gruer seg til jul, også av andre grunner, for jul er en tid hvor vi ofte får understreket det som er det viktigste, eller det vi savner mest i livet, og det kan være andre grunner enn det økonomiske til at folk gruer seg til jul.

Likevel mener jeg at vi skal ta folks økonomiske bekymringer og problemer på stort alvor, og det gjør regjeringen. Det aller viktigste premisset for å klare å gjøre noe med det, er trygg økonomisk styring, å sørge for å få prisveksten under kontroll og å holde arbeidsledigheten lav. Det er det som vil bidra til at flest mulig kan få det best mulig.

I tillegg til å sørge for trygg økonomisk styring, sikrer regjeringen gode, universelle velferdstjenester for alle, og vi har gjennomført en rekke tiltak som treffer bredt. Vi har bl.a. innført en strømstøtteordning som treffer alle husholdninger og bidrar til å redusere strømregningen. Vi har prioritert barnefamiliene. Blant annet er barnetrygden økt, og maksprisene i barnehage er satt ned. Fra august i år er maksprisen redusert med 1 000 kr per barn per måned. Alt dette har betydning for en families økonomi i hverdagene gjennom hele året.

I tillegg til det jeg allerede har nevnt, vil jeg minne om at mange av ordningene er innrettet sånn at de reguleres hvert år. For eksempel reguleres arbeidsavklaringspenger og uføretrygd årlig i tråd med endringer i grunnbeløpet og følger dermed utviklingen i lønnsveksten. Dermed er ikke mottakerne av disse ytelsene avhengig av spesielle eller særskilte vedtak i Stortinget for at ytelsene deres skal øke i tråd med lønnsveksten. I tillegg ble minsteytelsene økt fra 1. juli i år.

Samtidig stiller vi opp for dem som trenger det aller mest. Sosialhjelpen er det nedre sikkerhetsnettet i vårt samfunn. De statlige veiledende satsene for sosialhjelp justeres årlig i tråd med forventet prisvekst, og vi økte i tillegg de veiledende satsene med 10 pst. i fjor sommer. Nav-kontorene skal utøve skjønn ved vurdering av hva som utgjør forsvarlig livsopphold, og de skal også ta hensyn til at det er jul eller andre type høytider, særlig når det er barn og unge involvert. Det er selvfølgelig sånn at de som mottar sosialhjelp, også skal få lov til å feire høytider. Det gjelder både for dem som feirer jul i desember, og for dem som feirer høytider på andre tidspunkt i året.

Premisset for spørsmålet er at regjeringen plutselig i fjor ikke økte utbetalingene eller overføringene, men jeg vil insistere på at det var et brudd med det vi vanligvis gjør, da vi plutselig gjennomførte en utbetaling. Jeg er opptatt av at velferdsstaten og sikkerhetsnettet vårt skal virke hver dag hele året. Derfor mener jeg det er bedre å sørge for at velferdsstaten gjør nettopp det, istedenfor å komme med plutselige utbetalinger når Stortinget finner det fornuftig.

Mímir Kristjánsson (R) []: Jeg vil takke statsråden for svaret. I tråd med som har blitt vanlig i norsk presse, har jeg snakket med en rekke anonyme kilder blant fattige folk i Norge, og de kan fortelle at de ikke er spesielt fornøyde med situasjonen sånn som den er nå. Det helt riktig at regjeringen har gjort en hel masse tiltak på både den ene og den andre måten, og det er ikke noe vanskelig å forstå at regjeringen er fornøyd med sin egen innsats. Men hvis man snakker med de organisasjonene som jobber med fattigdom i Norge – hvis man snakker med Frelsesarmeen, hvis man snakker med Blå Kors, hvis man snakker med Kirkens Nødhjelp, hvis man snakker med Matsentralen – er realiteten at det er ekstremt mange i Norge som sliter med å få endene til å møtes, og situasjon er ikke noe bedre nå i 2024 enn den var da Stortinget bevilget en ekstra håndsrekning i 2022.

Spørsmålet statsråden må svare på, er: Hvorfor var det som var riktig å gjøre i 2022, på grunn av en dyrtid, plutselig feil å gjøre i 2024, hvis situasjonen er minst like ille nå som den var den gangen?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er enig i hele virkelighetsbeskrivelsen. Jeg er enig i at mange veldig mange har det vanskelig, jeg er enig i at de som jobber tettest på dem som trenger det aller mest, forteller et bilde som er ganske forstemmende for folk i Norge, og jeg er enig i at vi må gjøre mer for å hjelpe dem som trenger det. Men jeg er uenig i at det eneste svaret på det er å bevilge en tusenlapp ekstra i et enkelt vedtak.

Jeg mener det faktisk har noe å si hva vi bidrar med inn i folks økonomi hver eneste dag hele resten av året også. Jeg mener vi skal holde fast ved at den viktigste veien ut av fattigdom for de aller fleste folk er en jobb å gå til. Jeg mener det er bra at vi har økt trygdene. Jeg mener det er riktig at vi gjennom det nye budsjettet skal øke minstepensjonen. Jeg mener det er bra at vi har satt ned prisen på en rekke velferdstjenester og sørget for at folk får mer å rutte med. Det er ikke det samme som å si at jeg er fornøyd eller mener at alt er perfekt nå, men jeg mener at representantens metode for å gjøre det litt bedre, nemlig å bevilge 1 000 kr i et enkelt vedtak, rett og slett kan føre til at folk får det enda vanskeligere. Da mener det er bedre at velferden i stort trygges gjennom hele året, og at ordningene våre i stort er rausere enn det de var tidligere.

Mímir Kristjánsson (R) []: Her ser vi et klassisk eksempel på at man prøver å gjøre det beste til det godes fiende. Det er ikke sånn at representanten Kristjánsson – eller Rødt, for den del – har dette ene forslaget om en tusenlapp i sosialhjelp i desember, og ellers ikke støtter noen tiltak mot fattigdom resten av året. Det er tvert imot. Hvis man leser vårt alternative budsjett, ser man at det ligger inne vesentlige økninger i alle velferdsstatens minsteytelser året rundt.

Vi ønsker også en helt annen og bedre strømmodell, med makspris på strøm, som vil gjøre livet mye enklere enn med den strømstøtten som har vært. Så jeg går ikke med på at det at vi foreslår denne tusenlappen nå i desember skal stå i motsetning til å gjøre andre gode ting for fattige mennesker resten av året.

Det var et punkt som jeg synes var såpass uklart at jeg må spørre om: Statsråden sa at det kanskje skulle bli verre for sosialhjelpsmottakerne, hvis de får denne ekstra tusenlappen i desember, og det lurer jeg egentlig på hva statsråden mener med.

Statsråd Tonje Brenna []: Med det mener jeg at hvis man trekker opp to alternativer, enten å sørge for at velferdsstaten vår blir bedre og fungerer for folk hver eneste dag, eller å si at det eneste saliggjørende er å utbetale en tusenlapp ekstra i desember, velger jeg det første. Folk skal ha mat på bordet hver eneste dag, de skal ta vare på ungene sine hver eneste dag, hele året. De skal sørge for å kunne betale strømregningen sin og kjøpe det de trenger når oppvaskmaskinen ryker eller andre ting som koster penger. Derfor velger jeg meg en velferdsstat som fungerer hver eneste dag.

Det kan være fristende å si at det høres symbolsk fint ut å gjøre enkeltvedtak i denne salen som gir 1 000 kr ekstra på konto til sosialhjelpsmottakere, men sannheten er at ved å få individuell behandling og utmåling på det enkelte Nav-kontor, er sannsynligheten at du får mer utbetalt dersom behovet ditt tilsier det. Så la oss ikke gå oss bort i en debatt hvor det høres ut som at ikke en tusenlapp ekstra denne måneden er det samme som at vi ikke gjør noen ting, for vi har gjort en hel rekke tiltak som jeg glad for, og så må vi gjøre stadig mer for at flere skal få det bedre.

Spørsmål 3

Fra representanten Tone Wilhelmsen Trøen til helse- og omsorgsministeren:

«I Bergens Tidende 25. november 2024 kan vi lese at Pasient- og brukerombudet slår alarm om pasienters rettssikkerhet etter eksempler på at sykehus snor seg unna fristbrudd ved å tilby time til poliklinikk, selv om pasienten egentlig venter på operasjon.

Er det slik statsråden mener sykehusene skal kutte i fristbrudd og ventelister?»

Spørsmål 4

Fra representanten Bård Hoksrud til helse- og omsorgsministeren:

«Ytterligere 90 dager har gått siden mitt forrige spørsmål i denne saken. Pasienter i alle våre nordiske naboland har fått tilgang til Vydura, en ny akuttbehandling av migrene, for lenge siden. I Norge har Direktoratet for medisinske produkter (DMP) jobbet med saken i over to år. DMP vurderer den samme dokumentasjonen som har ført til refusjon i Finland, Danmark og Sverige. På vegne av alle pasienter som har ventet i flere år på denne behandlingen, spør jeg derfor nok en gang:

Hvorfor er denne behandlingen fortsatt ikke tilgjengelig på blåresept også for norske pasienter?»

Spørsmål 5

Fra representanten Geir Jørgensen til samferdselsministeren:

«På Nordlandsbanen er alle nattog innstilt, og dagtogene stanser i Mo i Rana. Situasjonen er uholdbar for togreisende i nord. Det er ikke lokomotiver tilgjengelig for å opprettholde togtilbudet på Nordlandsbanen, er Jernbanedirektoratets forklaring. Lokomotivene på Nordlandsbanen er over 40 år gamle, med store vedlikeholdsbehov. Dette er kjent for Samferdselsdepartementet, og SJ, som har anbudet på strekningen, har flere ganger bedt om materiell fra Norske tog, uten å bli hørt.

Hva gjør statsråden med denne situasjonen?»

Spørsmål 6

Fra representanten Helge André Njåstad til justis- og beredskapsministeren:

«Framstegspartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett å nytte opsjonen som finst på innkjøp av tre politihelikopter. Då kan me styrke beredskapen med eitt lokalisert i Bergen, eitt i Trondheim og eitt i nord.

Er statsråden einig at det er viktig å utløyse opsjonen og sikre politiet tre nye helikopter?»

Spørsmål 7

Fra representanten Tobias Drevland Lund til kommunal- og distriktsministeren:

«Gratis ferge er en god satsing fra regjeringa, som også Rødt støtter. Likevel er det flere fylkeskommuner som varsler dramatiske kutt i rutetilbudet på fergene og hurtigbåtene sine og peker på at de har merkostnader knyttet til ordningen med gratis ferge.

Mener statsråden at regjeringa fullfinansierer og kompenserer fylkeskommunene for ordningen med gratis ferge?»

Spørsmål 8

Fra representanten Hege Bae Nyholt til forsknings- og høyere utdanningsministeren:

«Studentene rammes også av økende priser. Matvarer, boutgifter og til og med pilsen har eksplodert i pris for alle, ikke minst studenter. Når jeg leser forslag til statsbudsjett, virker det som om regjeringen ønsker å gjøre det enda vanskeligere for vanlige folk å være og leve som studenter. Der er det eksamensavgift og ingen økning av stipend. Det vante svaret fra statsråden har vært at det er bra at studenter jobber, men hvor mye får vi ikke svar på.

Hvorfor gjør ikke regjeringen mer for studentene og deres økonomi?»

Presidenten []: Spørsmålene 3–8 er utsatt til neste spørretime