Stortinget - Møte torsdag den 8. mai 2025 *

Dato: 08.05.2025
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 244 S (2024–2025), jf. Dokument 8:99 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 9 [13:35:21]

Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hege Bae Nyholt, Seher Aydar og Marie Sneve Martinussen om bedre bemanning i SFO og AKS (Innst. 244 S (2024–2025), jf. Dokument 8:99 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå komiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Øystein Mathisen (A) [] (ordfører for saken): Som vanlig ønsker jeg å starte med å takke komiteen for godt samarbeid.

Representantforslag 99 S for 2024–2025, fra Rødt, har vært ute på skriftlig høring, og vi har fått elleve høringssvar til saken. Det er kommet fire mindretallsforslag, og flertallet i komiteen foreslår å ikke vedta representantforslaget.

Da vil jeg gå over til å snakke om Arbeiderpartiets refleksjoner og merknader til saken.

SFO er et svært viktig velferdstilbud for elevene i skolen. Det er et sted der du kan lære, det er et sted der du kan leke, det er et sted der du kan oppdage nye interesser, og det er et sted der du kan få venner. Sammen med det andre skoletilbudet er dette viktig for at barn skal ha en god skolehverdag.

Derfor er det også veldig bra at regjeringen, sammen med Senterpartiet og SV, har innført 12 timer gratis SFO for elevene i 1. til 3. klasse. En lovfesting av dette er nå også ute på høring. Det styrker barn og foreldres rettigheter og legger til rette for deltakelse uavhengig av økonomi.

Ordningen med gratis kjernetid er fullfinansiert av staten, og kommunene er kompensert for å tilby 12 timer gratis SFO. Deltakelsen er høy, og med flere barn trenger man også mer penger. I budsjettet for 2025 – med støtte fra SV og Senterpartiet – kom det en økning til bemanning i SFO på 550 mill. kr. Dette er penger som man har en forventning om at kommunene følger opp og bruker på dette formålet, for man ser det er behov for det.

I tillegg er det kommet kompetansehevende tiltak for ansatte i SFO. Et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling er også noe ansatte i SFO kan ta del i. God kompetanse hos de ansatte er svært viktig for kvaliteten i tilbudet som gis.

I representantforslaget fremmes det også forslag om funksjonshemmedes rettigheter og tilbud innad i SFO. I Opplæringsloven sies det om disse rettighetene at tilbudet skal tilpasses alder, funksjonsevne og interessene til barnet, og at det skal gis gode utviklingsmuligheter også for barn med funksjonsnedsettelse. Dette er viktig, og noe som kommunene har et ansvar for å følge opp, ut fra det som allerede ligger i lovverket i opplæringsloven.

Til slutt vil jeg si at kommunene har mange tjenester og mange viktige oppgaver. Bemanning og å finne økonomiske rammer til det er en utfordring som mange kommuner står i. Derfor har vi også stilt opp nasjonalt for å gi ekstra penger til dette formålet.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Skolefritidsordningen er en viktig del av hverdagen til mange barn. Derfor er det viktig at kvaliteten på tilbudet er godt og at det er tilgjengelig for alle, uavhengig av inntekt.

Høyre mener barnehage og SFO er noen av de viktigste arenaene for barna våre. De bidrar til bedre inkludering, integrering og personlig utvikling ved å være en arena der barna kan oppleve trygge og gode relasjoner til ansatte og andre barn, og der de får utforske og oppdage nye sammenhenger gjennom lek.

Høyre synes ikke det er greit at det er så store forskjeller i SFO-tilbudet, verken når det gjelder kvalitet, innhold eller organisering. Samtidig er vi opptatt av at SFO er frivillig for familiene, og at kommunene skal ha mulighet til å organisere tilbudet etter lokale behov.

Et forskningsteam fra NTNU gjennomførte i 2018 en evaluering av SFO på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Rapporten var en del av kunnskapsgrunnlaget for stortingsmeldingen om tidlig innsats og inkluderende fellesskap, som regjeringen Solberg la fram. Hovedfunnet var at det er stor variasjon på utforming, innhold, målsettinger, kvalitet og pris. Likevel er de fleste foreldre fornøyde med SFO, men foreldre til barn med spesielle behov er mindre fornøyde.

SFO skal være noe mer enn et oppbevaringssted. Barna skal ha personlig utvikling og sosialt utbytte av å gå på SFO. Derfor er det bra at SFO under regjeringen Solberg fikk en ny rammeplan som peker på at SFO skal legge til rette for lek og kultur- og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesser hos barna, og gi omsorg og tilsyn.

Høyre vil advare mot sentralstyring på dette området. Vi mener det er viktig med fleksibel lovgiving, som gir muligheter for mange alternative modeller for skolefritidsordningen. Ordningen må ikke nødvendigvis drives av skolen alene, men kan inkludere private aktører og foreldrestyrte initiativer. Det er viktig med godt samarbeid mellom skolen og frivillige organisasjoner for å styrke oppvekstmiljøet og forebygge utenforskap blant barn og unge. Frivillige lag og foreninger – innenfor f.eks. kultur, idrett og friluftsliv – er viktige for lokalsamfunnet, og et godt samspill mellom barnehager, skoler, og frivillig sektor kan bidra positivt til SFO.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Senterpartiet står sammen med Arbeiderpartiet i store deler av denne innstillingen, og sammen med flertallet i komiteen foreslår vi at forslagene ikke vedtas.

Det har blitt sagt flere gode ting knyttet til både hva vi har gjort i regjering, sammen med Arbeiderpartiet, på pris og tilgang, og jeg synes også det blir sagt mye godt knyttet til innhold i skolefritidsordningen. Det ingen tvil om at dette er en arena for å bygge relasjoner, når ting er knyttet til skolen som arena. Veldig mange unger møter kanskje skolen for første gang gjennom SFO før de skal begynne på skolen. SFO er jo nødvendigvis et viktig sted å satse på – med ulike tilbud og med ulike varianter – men det kan også være annen type aktivitet, enten det er ridning, friluftsliv eller annen aktivitet som ikke nødvendigvis passer helt inn i det som ligger til grunn for Rødts forslag. Med det sagt så går Senterpartiet imot forslagene.

Himanshu Gulati (FrP) []: Fremskrittspartiet står her sammen med flertallet om å ikke vedta dette forslaget. Vi vil understreke at SFO er et viktig, men frivillig tilbud, og at kommunene derfor bør ha mulighet til å organisere skolefritidsordningen ut fra lokale behov og ressurser. Vi vil derfor advare mot for mye sentralstyring på dette området. SFO bør organiseres nærmest mulig barna.

Det ligger imidlertid store muligheter i å benytte frivillig sektor innenfor SFO: Samarbeid med skole, frivillige organisasjoner og andre for å styrke oppvekstmiljøet og å forebygge utenforskap blant barn og unge er noe vi bør legge til rette for. Frivillige lag og foreninger, innenfor f.eks. kultur, idrett og friluftsliv, er viktige for lokalsamfunnet, og vi trenger også et godt samspill mellom barnehager, skoler og frivillig sektor for å bidra til et godt SFO. SFO må ikke nødvendigvis drives av skolen alene, men kan også inkludere både private aktører og foreldrestyrte initiativer.

Grete Wold (SV) []: Alle barn skal få være med på leken. Det er overskriften på den SFO-reformen SV har forhandlet fram i denne stortingsperioden. Rekordmange barn er nå på SFO eller AKS, og det hele har vært en suksess. Spesielt viktig er det for de barna som tidligere ikke kunne være med, fordi foreldrene ikke så seg råd til det i en stram familieøkonomi.

For SV er det grunnleggende viktig at lommeboken ikke skal styre om barna får en god, trygg og inkluderende oppvekst. Men med flere barn, trengs det også flere voksne. Det er slutt på den tiden hvor SFO og AKS kun var et sted å være. Nå ønsker man å lage varme måltider, det skal legges til rette for lek, det skal gis leksehjelp, man skal samarbeide med frivilligheten, og man skal gi ekstra omsorg til dem som trenger det. Skal det skje, må det være nok ansatte på jobb til enhver tid, og det er dessverre ikke tilfellet mange steder.

SV fikk derfor forhandlet inn 550 mill. kr i årets statsbudsjett for å øke bemanningen, slik at kvaliteten på SFO blir god. Det har vært kjærkomne penger og gitt bedring i mange kommuner. Men det er fortsatt krevende, og det trengs derfor flere endringer for å bedre situasjonen.

Vi ser også at barn som trenger individuell tilrettelegging i skoletiden, ikke får det når de går over i SFO-bygget. Det er flere som har påpekt at det er krevende bemanningsmessig. Behovet for disse barna er ikke mindre, kanskje snarere økende i de noe mer løse rammene som SFO er. SV mener derfor at regjeringen må jobbe raskt videre med de gjennomslagene vi fikk, nemlig at det skal kartlegges og sikres disse barna også etter skoletid.

Videre er god kompetanse viktig, og et forslag om å inkludere de ansatte på SFO i skolenes kompenseplaner er en god idé. Her er hele laget viktig, og alle som jobber med barna, må få de beste forutsetninger for å gjøre en god jobb.

Så er nok ikke siste ord i denne saken sagt, det er mye vi framover må jobbe med for å sikre at SFO-reformen blir og forblir en suksess, slik at alle barn får være med på leken.

Med det tar jeg opp de forslagene som SV er en del av.

Presidenten []: Representanten Grete Wold har teke opp dei forslaga ho viste til.

Hege Bae Nyholt (R) [] (komiteens leder): Se for deg bildet: Det er sommer, det er sol, det er varmt, og det er god stemning. En gruppe barn – kanskje 30 stykker – er på tur, en voksen foran og en voksen bak, en gul vest foran og en gul vest bak. Det er god stemning, det har gått bra, man kommer fram dit man skal, man setter seg ned og åpner matpakken, og så bestemmer den ene ungen seg for at nei, her skal ikke jeg være og legger på sprang. Da springer den ene med gul vest etter. Man har ikke noe valg, og da er man plutselig 1 ansatt på 29 unger.

SFO og AKS er en lovfestet rett, en lovfestet del av tilbudet i grunnskolen. Fra høsten 2025 er deltakelsen i SFO gratis i kjernetiden for barn opp til 4. klasse. Det er store framskritt for selve ordningen, som lenge har ekskludert familier med svak økonomi. Samtidig har det vært krevende å håndtere for SFO-tilbudene mange steder, som har opplevd en økt etterspørsel og endring i sammensetningen av barn. Eller som en ansatt på SFO sa det litt lakonisk: Vi har fått mange nye unger, men ikke én ekstra krone til bemanning. Det er ikke sikkert det når ut i kommunene som tenkt.

SFO kan være en viktig bidragsyter ved å styrke det sosiale fellesskapet og læringsarenaen ved skolen. Og tro meg, ungene skifter ikke bare for at man går fra skole til SFO. Det kan være en utrolig viktig arena for vennskap, fritid og danning. Det er en arena for frilek, det er også et sted hvor man kan oppleve mestring gjennom praktiske oppgaver. SFO kan følge opp og ta vare på unger som faller utenfor, men det krever at man har nok ansatte.

Dagens situasjon er at bemanningen er for lav. De ansatte strekker seg langt for å møte ungenes behov og ønsker. Utfordringer med inkludering og tilrettelegging settes på spissen når det handler om barn som har vedtak med særskilt tilrettelegging i skolen. Barn med rettigheter i skolen har ikke nødvendigvis de samme rettighetene i SFO, men det er ikke slik at behovene til barn med vedtak forsvinner selv om de forflytter seg fra forrest i klasserommet til bakerst i klasserommet, hvor man har SFO. Resultatet er dermed ofte at barn med behov for en slik type tilrettelegging enten er ekskludert fra tilbudet, eller at SFO-en må ta valg, nemlig å velge å ivareta barnet med det spesielle behovet, framfor å ta vare på alle de andre. Dette er en spagat som mange ansatte beskriver og synes er vanskelig å stå i.

Derfor har vi kommet med en rekke forslag som bl.a. handler om å anerkjenne den kompetansen som de ansatte har. Vi mener det er riktig å ta initiativ til, sammen med partene, en bemanningsnorm. Vi mener også at de barna som har vedtak i skoletiden, skal ha disse med seg inn i SFO – til beste for seg og til beste for alle andre.

Jeg tar opp Rødts forslag.

Presidenten []: Representanten Hege Bae Nyholt har teke opp dei forslaga ho viste til.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: SFO er en viktig fellesarena for lek, kultur og fritidsaktiviteter. Jeg er glad for at det er innført tolv timer gratis SFO for elever fra 1. til 3. trinn, noe vi nå i vår har foreslått å lovfeste som en individuell rettighet. Kommunene er fullt ut kompensert for å kunne tilby tolv timer gratis SFO for alle unger fra 1. til 3. trinn.

Vi har også styrket kommunerammen med 550 mill. kr for at kommunene skal styrke bemanningen i SFO. Skal situasjonen bli bedre, har det stor betydning at pengene brukes til formålet ute i kommunene. Regjeringen har dermed lagt godt til rette for at alle barn skal ha muligheten til å delta, og for at det skal være tilstrekkelig bemanning i SFO. Det er nå rekordhøy deltakelse i SFO, og jeg deler representantenes engasjement for kvaliteten i SFO.

Hvis det innføres bemanningsnormer eller andre lovkrav som regulerer bruk av bemanningen i SFO, vil det innskrenke kommunenes handlefrihet unødvendig mye i en tid hvor det er mangel på arbeidskraft. Det er kommunene som har ansvaret for de ansattes kompetanse. Regjeringen har nå også sørget for at ansatte i SFO tydelig er inkludert i det nye, helhetlige systemet for kompetanse og karriereutvikling som regjeringen faser inn nå. Jeg vet også at mange ansatte i SFO allerede deltar i kollektive kompetansetiltak på arbeidsplassen.

Alle barn skal ha det godt på SFO, også barn med ekstra behov. I opplæringsloven er det ulike rettigheter som skal bidra til at elevene skal kunne delta i og få tilstrekkelig utbytte av opplæringen. Det vil imidlertid være forskjell på hva det er behov for av tiltak i opplæring, og for å delta i aktiviteter i SFO. Barnet er det samme, men behovene kan være ulike. Reglene om SFO i opplæringsloven slår fast at aktivitetene skal være tilpasset alder, funksjonsevne og interessene til ungene, og at barn med nedsatt funksjonsevne skal få gode utviklingsvilkår. Det er altså et krav om at SFO skal tilrettelegges for barn som har behov for det.

For meg er det viktig at SFO skal gi barn trygge og gode rammer for lek, for aktivitet, for fellesskap, for omsorg og for all den viktige utviklingen et godt SFO-tilbud gir. Regjeringen legger godt til rette for dette.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Det vert kort tid til votering, men eg trur me startar opp og ser kor lang tid det tek – kanskje må me avbryta replikkordskiftet.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Statsråden og Arbeiderpartiet hevder i sine merknader i denne saken at ordningen med gratis kjernetid i SFO er fullfinansiert av staten, og at kommunene er kompensert for å tilby tolv timer gratis SFO. Det står i sterk kontrast til den virkeligheten det rapporteres om fra norske kommuner. Har ikke regjeringen fått med seg de mange sakene med bekymringer fra kommune etter kommune som forteller at de ikke får dekket sine faktiske utgifter til denne ordningen? Når kommunene må bruke egne midler for å finansiere det som skulle vært en statlig fullfinansiert ordning, går det ut over andre viktige tilbud til barn og unge.

Hvordan kan statsråden hevde at ordningen er fullfinansiert, når virkeligheten ute i Kommune-Norge forteller en helt annen historie?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg har ingen dokumentasjon som tilsier at den ikke er fullfinansiert, men jeg har også fått med meg at man har bedt om bedre bemanning i SFO. Derfor har vi styrket den med midler i kommunerammen i inneværende år med 550 mill. kr. Det er det viktig at kommunene faktisk bruker på bedre bemanning i SFO, nettopp i lys av de signalene vi har fått.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Jeg hører statsråden si at ordningen er fullfinansiert, og jeg betviler ikke intensjonen. Men virkeligheten er en annen. KS har rapportert at kommunene i fjor gikk med hele 4 mrd. kr i underskudd, og kommunene har nå de trangeste økonomiske tidene på flere tiår. Når statsråden pålegger kommunene nye oppgaver uten faktisk å fullfinansiere dem, blir det en ekstra byrde i en allerede krevende situasjon. Mange kommuner rapporterer at midlene de mottar, ikke dekker de faktiske kostnadene ved å tilby gratis kjernetid i SFO, og dermed må de kutte i andre tilbud eller redusere kvaliteten.

Da blir spørsmålet mitt om statsråden ikke ser at når kommunene må omprioritere midler for å dekke opp statlig underfinansierte ordninger, er det faktisk barna og familiene som taper. Hvordan kan statsråden fortsette å påstå at ordningen er fullfinansiert, når tallenes tale fra Kommune-Norge er så tydelig?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Det jeg har av dokumentasjon, er at den er fullfinansiert. Den er fullfinansiert etter de vanlige prinsippene for finansiering i kommunesektoren. Men jeg har også hørt det som representanten hører, at det er mange som sier at det er for få ansatte, og at bemanningen må bli bedre fordi andelen har gått så høyt opp, som det jo er veldig bra at den har gjort. Det er jeg veldig glad for. Derfor har vi nettopp lagt betydelige beløp på bordet gjennom kommunerammen, hele 550 mill. kr, fordi vi har hørt de signalene. Jeg håper det kan bidra til å avhjelpe situasjonen der ute.

Hege Bae Nyholt (R) []: Det er mye i denne debatten som jeg egentlig har lyst til å ta tak i, for det er mange vikarierende argumenter av typen «det er frivillig». Jeg tror det er ytterst få som synes det er frivillig å la en femogethalvtåring være hjemme alene.

I svarbrevet fra statsråden argumenterer man med at ordningen er foreldrebetalt, samtidig som man viser til at man finansierer mye av driften. I dag ble det sagt at det ville innskrenke kommunenes handlefrihet i en tid med mangel på arbeidskraft.

Her er det mange argumenter ute og går, men jeg vil allikevel spørre statsråden om den politiske viljen. Dette er et ønske fra de ansatte i SFO og AKS, og ikke minst fra foreldre som virkelig ønsker seg en tettere og bedre bemanning i SFO og AKS. Jeg sporer ikke den politiske viljen til å støtte dette. Stemmer det?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Vi har som sagt i inneværende år gitt 550 mill. kr i kommunerammen nettopp for at kommunene skal styrke bemanningen i SFO. Det forventer vi at blir brukt på nettopp det, og det vil vi også følge med på om blir gjort.

Hege Bae Nyholt (R) []: Det ble både ristet på hodet og nikket, men dobbeltkommunikasjon er spennende.

Takk for svaret, men erfaringen er jo at dette ikke skjer, og at kommunene ikke prioriterer det. En bemanningsnorm utarbeidet av partene ville jo kunne garantere at man i større grad har de ansatte i SFO som trengs for å sikre god kvalitet og tett oppfølging av barna våre. Derfor vil jeg igjen spørre: Hva er motstanden mot et slikt arbeid fra statsrådens side?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Vi jobber langs flere spor for å bedre situasjonen i SFO. Som sagt har vi styrket den med 550 mill. kr. i inneværende år. Nå har vi satt av 10 mill. kr hvert år siden 2022 til tiltak, kompetanse og kvalitet i SFO. Vi har ikke minst også åpnet for at flere kan ta del i den viktige etter- og videreutdanningsordningen som har vært kun for lærere, og som nå også kan gjelde SFO-ansatte. Vi jobber langs flere fronter for å styrke kvaliteten på SFO, og det er vi fullt i gang med. Nå ser vi også konsekvensene av de økte midlene som kom i år, og følger situasjonen tett. Men vi kan ikke se noe annet enn at kommunene ønsker en bemanningsnorm, og det er også viktig å lytte til.

Presidenten []: Dermed er replikkordskiftet omme, og fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 9.

Det vert ringt til votering.

Votering, se tirsdag 13. mai