Stortinget - Møte torsdag den 20. juni 2024

Dato: 20.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 442 S (2023–2024), jf. Prop. 108 S (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 15 [15:56:35]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Utbetaling av nye løningar for arbeidstakarar i det statlege tariffområdet 2024 m.m. (Innst. 442 S (2023–2024), jf. Prop. 108 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Heidi Greni (Sp) []: Jeg er vikar for saksordføreren, og på vegne av saksordføreren og komitélederen vil jeg takke for samarbeidet i denne saken.

I perioden 22. april–30. april i år forhandlet hovedsammenslutningene Akademikerne, LO Stat, Unio og YS Stat om nye hovedtariffavtaler i staten for perioden 1. mai 2024 til 30. april 2026. Forhandlingene endte med mekling, som ble avsluttet 15. og 16. mai i samsvar med tjenestetvistloven § 17.

Akademikerne og Unio tok medlemmene ut i streik etter at det 24. mai ble klart at det ikke var grunnlag for å fremme et meklingsforslag. Samtidig ble staten ved Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet enige med LO Stat og YS Stat om nye tariffavtaler. Tilrådinga fra meklingsresultatet ble sendt til avstemning. Akademikerne og Unio varslet en opptrapping av streiken fra 3. og 4. juni, og regjeringen vedtok 2. juni å fremme forslag til lov om tvungen lønnsnemnd, og at tvisten mellom Akademikerne og staten ved Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet skal avgjøres i Rikslønnsnemnda. Streiken ble avsluttet samme dag.

Regjeringen vedtok 5. juni samme vedtak for tvisten mellom Unio og staten.

Komiteens tilråding i saken er fra en samlet komité, om at

  • Stortinget samtykker i at Kongen på vegne av staten kan bringe tvister i forbindelse med hovedtariffoppgjøret i staten 2024 inn for Rikslønnsnemnda

  • Stortinget samtykker i at medlemmene av Akademikerne og Unio får utbetalt lønn i samsvar med beslutningen til Rikslønnsnemnda

  • Stortinget samtykker i at medlemmer av LO Stat og YS får utbetalt lønn i samsvar med møteboka til Riksmekleren, datert 24. mai 2024, gitt at de i avstemningen i disse arbeidstakerorganisasjonene får ja

  • dersom avstemningen resulterer i nei, samtykker Stortinget i at tvister mellom staten og LO Stat eller YS Stat avgjøres i Rikslønnsnemnda, og at medlemmene får utbetalt lønn i samsvar med avgjørelsen til Rikslønnsnemnda

Det har i etterkant av at innstillingen ble lagt fram, blitt kjent at flertallet av medlemmene i LO Stat stemte nei til årets resultat av lønnsoppgjøret. YS Stat har sagt ja til lønnsoppgjøret.

Avslutningsvis vil jeg trekke fram at en samlet komité i innstillingen uttrykker tillit til lønnsnemndssystemet som en viktig del av den norske lønnsdannelsen, og at eventuelle endringer i sammensetning eller oppgaver må gjøres uavhengig av konkrete konflikter og i samsvar med alle arbeidslivets parter.

Anne Kristine Linnestad (H) []: Denne proposisjonen handler om utbetaling av lønn. Selve lønnsnemndsaken ble debattert tidligere denne uken.

La meg allikevel si at denne saken er knyttet til forhandlingene mellom staten ved Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og hovedsammenslutningene Akademikerne, LO Stat, Unio og YS Stat om nye hovedtariffavtaler i staten for perioden 1. mai 2024–30. april 2026. I 2016 fikk Akademikerne gjennomslag for sin egen tariffavtale, og i 2022, under dagens regjering, ble det opprettet en egen likelydende avtale med både Unio og Akademikerne.

Høyre mener det har fungert godt med to tariffavtaler i staten. Det har vært et viktig verktøy for å rekruttere og beholde høyt kvalifisert arbeidskraft i offentlig sektor, og muligheten til lokale oppgjør har vært et viktig verktøy for å bidra til dette. Konfliktene som resulterte i streik i denne saken, baserer seg som kjent på uenighet om Unio og Akademikerne skal få beholde sin egen tariffavtale eller ikke. Høyre mener at et viktig bidrag til denne konflikten er at Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne i 2022 vedtok å starte et arbeid for å oppnå likelydende hovedtariffavtaler til hovedoppgjøret i 2024. Dette er etter vår mening en politisering av trepartssamarbeidet og har bidratt til å øke konfliktnivået i lønnsoppgjøret.

Denne streiken ble, som kjent, avsluttet etter at arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna grep inn med tvungen lønnsnemnd og sa at tvistene skulle avgjøres i Rikslønnsnemnda. Høyre har registrert at Unio gjennom media har ytret ønske om at Stortinget skal ta grep og sørge for en endret sammensetning av Rikslønnsnemnda når avgjørelsen om Unio og Akademikernes hovedtariffavtale skal fattes. Høyre har tillit til det norske forhandlingssystemet og prosessen Rikslønnsnemnda fører i slike saker.

Rikslønnsnemnda spiller en sentral rolle i det norske tariffsystemet, og vi mener derfor det ville være svært skadelig om Stortinget skulle gjøre endringer eller utskiftinger midt i en pågående arbeidskonflikt. Skal det gjøres endringer i sammensetning eller oppgaver, må det gjøres i samråd med alle partene og utenom pågående saker i nemnda. Denne proposisjonen handler, som sagt, om utbetaling av lønn, og Høyre støtter innholdet i proposisjonen.

Statsråd Karianne O. Tung []: Statens mål i dette lønnsoppgjøret er likelydende hovedtariffavtaler, et oppgjør innenfor en ansvarlig økonomi i tråd med frontfaget, og å sørge for kontroll med lønnsutviklingen i staten. Jeg får meldinger om at ulike avtaler fører til lønnsforskjeller som kun er avhengig av hvilken fagforening du er medlem av. En slik utvikling kan ikke jeg forsvare. Staten har derfor i dette lønnsoppgjøret lagt fram et likt tilbud til alle de fire hovedsammenslutningene. Dessverre ble vi ikke enige med Akademikerne og Unio, og vi fikk en konflikt i staten for første gang siden 2012.

Denne uken kom resultatet av uravstemningen som viser at LO Stat sa nei og forkastet forhandlingsresultatet mellom staten og LO Stat. Nå har vi sammen bedt Rikslønnsnemnda om å løse tvisten. YS Stat stemte ja, og jeg er glad for at vi nå har en avtale med dem. Tilbudet som staten har lagt på bordet til alle hovedsammenslutningene i dette oppgjøret, er et godt kompromiss som vil ivareta hovedsammenslutningenes ulike interesser, de statlige virksomhetenes behov samt sikre alle ansatte en lønnsutvikling.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at konflikten med Akademikerne og Unio skyldes at regjeringen vil frata Akademikerne og Unio muligheten til å ha sin egen tariffavtale. Det stemmer ikke. Staten inngår fire hovedtariffavtaler, én med hver av hovedsammenslutningene, og disse reforhandles annethvert år.

I mediene har jeg også sett påstander om at det ikke er ført reelle forhandlinger i årets lønnsoppgjør. La meg være helt tydelig: Staten har forhandlet og har også beveget seg underveis i forhandlingene. Så er det sånn at partene har ulike posisjoner, og man blir ikke alltid enige. Jeg respekterer retten til arbeidskamp og forholder meg til at Rikslønnsnemnda nå skal løse tvistene. Resultatet som nemnda kommer fram til, må alle partene respektere.

Lønnsoppgjørene i Norge er basert på frontfagmodellen. Frontfagmodellen bidrar til å sikre vår konkurranseevne og gir et godt grunnlag for å sikre høy sysselsetting og lav arbeidsledighet. Årslønnsøkningen i frontfaget er i år anslått til 5,2 pst. Statens tilbud var i tråd med dette. Inntil avgjørelsene i Rikslønnsnemnda foreligger, er lønnsoppgjøret ikke avsluttet, og iverksettelsen av lønnsoppgjøret må derfor vente.

Jeg er ellers veldig glad for at komiteen støtter forslagene som regjeringen har lagt fram.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 15.

Votering, se fredag 21. juni