Stortinget - Møte torsdag den 20. juni 2024

Dato: 20.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 451 S (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [10:02:18]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om godtgjørelse for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer (Innst. 451 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Presidenten vil ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Fjerde visepresident Kari Henriksen (A) [] (ordfører for saken): Stortingets godtgjøringsutvalg har foretatt en grundig vurdering på nivået på godtgjørelsene til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer med utgangspunkt i mandat og gjeldende retningslinjer.

Den generelle lønnsutviklingen er den mest relevante indikatoren for vurdering av endring i godtgjørelsen, og utvalget har lagt til grunn den økonomiske rammen for frontfaget på 5,2 pst. ved regulering av årets godtgjørelse for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer.

Godtgjøringsutvalget har i tråd med retningslinjene vurdert og konkludert med at det ikke er særskilte samfunnsmessige forhold som tilsier at profil eller ramme for anbefalt regulering av godtgjørelsene bør fravikes i 2024.

I forbindelse med fjorårets regulering av godtgjørelsen ba presidentskapet Stortingets godgjøringsutvalg om å synliggjøre alternativ regulering i form av kronetillegg, som en del av utvalgets rapport. Dette har utvalget gjort. Presidentskapets flertall stiller seg bak godgjøringsutvalgets vurdering av helheten og vurderer at disse alternativene ikke er aktuelle i år.

I løpet av sin valgperiode skal utvalget rapportere om ordninger og nivå for godtgjørelser til folkevalgte i de nordiske landene. Dette har utvalget gjort i forbindelse med årets vurderinger. Sammenligningen viser at nivået på godtgjørelsen til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer i Norge ligger på et gjennomsnittlig nivå.

Flertallet vil også bemerke at Stortinget i inneværende periode har fjernet diettgodtgjørelsen og feriepengene for stortingsrepresentanter med virkning fra 1. januar 2024, og godtgjørelsene ble ikke økt i 2020 og 2021. Det ble imidlertid tatt høyde for 2021 ved reguleringen i 2022. Dette stemte Arbeiderpartiet da imot.

Arbeiderpartiet mener at stortingsrepresentanter ikke skal være lønnsledende i Norge, men lønnsutviklingen må være i tråd med lønnsutviklingen ellers i samfunnet. Å bli valgt som stortingsrepresentant er en tillitskontrakt og den høyeste stilling man kan få i Norge som folkevalgt. Det innebærer et stort ansvar og store forpliktelser. Det skal være mulig for alle å søke dette vervet. Godtgjørelsen må avspeile dette store ansvaret.

Femte visepresident Ingrid Fiskaa har alternative forslag og vil redegjøre for det i sitt innlegg.

Innstillinga fra presidentskapet fremmes av flertallet og innebærer å følge frontfagsmodellen med 5,2 pst. tillegg.

Femte visepresident Ingrid Fiskaa (SV) []: Stortingsrepresentantar er, og skal vera, folkets representantar. Då kan me ikkje samtidig tilhøyra ein lønsadel med inntekter langt over det folk flest har. For å kunna representera breidda av innbyggjarane må me ha ein viss kontakt med det livet fleirtalet lever. Å rykkja frå gjennomsnittet år for år gjer at representantane fjernar seg frå dei me er her for. Fleirtalet av partia her ser visst ikkje dette som eit problem. Kanskje er det fordi ein del heller samanliknar seg med dei som tener endå meir.

Leiarlønningane både i staten og i det private har løpt løpsk dei siste åra. SV meiner at Stortinget ikkje bør springa etter, men heller halda igjen. SV fremjar difor forslag om å setja ned godtgjeringane for stortingsrepresentantar og regjeringsmedlemer. Det gjer me ikkje fordi folkevalde ikkje gjer ein viktig jobb eller ikkje har eit stort ansvar, for det har me, og det gjer me, til liks med svært mange andre i dette landet. Sjølv med forslaget frå SV vil både stortingsrepresentantar og regjeringsmedlemer framleis ha ei høg inntekt, nesten 1 mill. kr for stortingsrepresentantar og over 1,7 mill. kr for statsministeren.

Men SVs forslag inneber at stortingsrepresentantar ikkje lenger skal vera blant dei 10 pst. høgast lønte i dette landet. I tillegg vil me ha eit system for framtidige lønsoppgjer med kronetillegg, tilsvarande det ein arbeidstakar med gjennomsnittsløn får, i plassen for prosentvis auke. Forskjellen mellom kronetillegg og prosenttillegg er ikkje uviktig. Prosenttillegg gjer at dei med høgare løn stadig rykkjar i frå.

Vidare vil SV leggja ned godtgjeringsutvalet. Det er for det fyrste eit unødvendig byråkratisk mellomledd. For det andre inneber det ei form for ansvarsfråskriving at eit eige utval liksom skal bestemma godtgjeringa når det uansett er Stortinget som tek avgjerda. Og Stortinget bestemmer mandatet dette utvalet jobbar etter. Me kan ikkje lata som om dette er ei slags objektiv upolitisk innstilling. Når Stortinget vedtek, må me òg ta ansvaret.

Djupast sett handlar denne saka om demokratiet vårt. Demokratiet har dårlege vilkår i eit samfunn med store forskjellar i inntekt, makt og levekår. Det legg til rette for mistru og avstand – det har me for mykje av allereie. Eit meir moderat lønssystem, som SV føreslår, vil vera eit lite, men viktig bidrag til større tillit og tiltru til det demokratiske systemet vårt.

– Med det tek eg opp mindretalsforslaga i innstillinga.

Presidenten []: Dermed har femte visepresident Ingrid Fiskaa tatt opp de forslagene hun refererte til.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Det er godt kjent hvor Rødt står i denne saken. Vi vil få ned forskjellene mellom folkevalgte og folk som har valgt oss. Et av flere tiltak er å kutte i godtgjørelsene for oss toppolitikere. Derfor foreslår vi i år igjen å regulere godtgjørelsene for stortingsrepresentanter til det som er en og en halv gang medianinntekt, altså ingen luselønn, at de folkevalgte skal tjene 50 pst. mer enn det en gjør når en tjener midt på treet i Norge, og at statsråder og statsministeren skal tjene henholdsvis 1,25 og 1,75 ganger det igjen.

Videre vil Rødt at den årlige lønnsutviklingen skal følge utviklingen i medianinntekt etter kronebeløp. Det vil være et solid kutt fra dagens nivå, men samtidig en raus lønnsinntekt. Samtidig vil det i det minste knytte toppolitikernes godtgjørelse til vanlige folks lønninger og lønnsutvikling. Dette er kjente takter og kjente forslag fra Rødt i denne salen, og det er våre primære forslag i dagens behandling, forslagene nr. 7 og 8 i saken.

Så er det en ting som er litt spesielt i år, som fikk meg til å utbryte til Dagsavisen «hva er dette her for noe», da jeg ble kjent med innstillingen fra Stortingets presidentskap. I behandlingen i fjor, sist Stortingets lønninger ble økt, ba samtidig presidentskapet om at vi i år skulle få et moderasjonsalternativ på bordet, og det har vi også fått. Godtgjøringsutvalget har lagt to såkalte moderasjonsalternativ på bordet. Så påstås det fra presidentskapet at disse moderasjonsalternativene «ikke er aktuelle i år», og at det ikke er «særlige samfunnsmessige forhold som bør hensyntas».

Vi har vært igjennom en periode hvor tilliten til demokratiet virkelig har fått kjørt seg. Vi lever i en tid med økende forskjeller og svekket folkestyre. Dette er definitivt sånne samfunnsmessige forhold som er både aktuelle, tungtveiende og bør hensyntas. Derfor er det synd at Stortingets presidentskap, som ba om moderasjonsalternativ, velger å se fullstendig bort ifra dem og heller går inn for det forslaget som gir den største økningen. Derfor velger Rødt å fremme disse moderasjonsalternativene i dagens behandling, i tillegg til et ekstra forslag om å fryse godtgjørelsene på dagens nivå.

Vi vil stemme subsidiært for forslagene nr. 9, 10 og 11 og primært for vårt eget forslag til kutt. Det medfører at stortingsrepresentantene som ønsker moderasjon i lønnsutviklingen, også kan få anledning til å stemme for det i dag. Det håper jeg mange vurderer. Høyre har kanskje et ekstra ansvar for å bidra her. Fremskrittspartiet hevder å være et parti for folk flest. Så vil jeg spesielt oppfordre Arbeiderpartiets representanter til å se på innstillingen fra i fjor fra deres egen representant i presidentskapet, der de nettopp ber om et slikt gjennomsnittlig kronebeløp som lønnstillegg. Det er akkurat det forslaget nr. 9 i dagens behandling er.

Med det tar jeg opp Rødts forslag.

Presidenten []: Representanten Marie Sneve Martinussen har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Vi har bak oss en periode der mange har kjent rentehevingene på kroppen. Strømpriser har økt, drivstoffpriser har økt, matpriser har økt. Vi har hatt lange matkøer i Norge. Det er ikke tvil om at det er store utfordringer i den tiden vi lever i, men vi som sitter på Stortinget, er ikke de som sliter med å få endene til å møtes. Det er ikke vi som trenger ekstrabevilgninger for å øke lønnen vår.

Jeg synes ofte det er overraskende med disse debattene hvor utrolig lite debatt det faktisk er om godtgjørelsen til stortingsrepresentanter. Siden jeg ble valgt inn på Stortinget i 2021, har vi gått fra å bevilge oss selv en lønn på like under 1 mill. kr til nå nærmere 1,2 mill. kr. Det viser også problemet med at stortingsflertallet gjemmer seg bak en prosentvis regulering av stortingslønnen, for der vi siden 2021 har økt vår godtgjørelse med rundt 200 000 kr, har en sykepleier som har hatt tilsvarende prosentvis vekst, økt sin lønn med rundt 60 000 kr. Er det rettferdig? Mener landets stortingsrepresentanter i fullt alvor at de tjener for lite? Mener Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet helt på ekte at vi nå skal bevilge oss selv nærmere 1,2 mill. kr i året for å sitte på Stortinget? Skal det virkelig være sånn at dersom man går inn i et hvilket som helst rom i samfunnet, så kan man nesten være bombesikker på at hvis en stortingsrepresentant kommer inn i det rommet, er det er den høyest lønnede personen der? Stortingsrepresentanter tjener mer enn 95 pst. av Norges befolkning. Synes vi helt på alvor at det er greit, at det er helt uproblematisk at det er sånn?

Stortinget er avhengig av tillit. Vi er valgt av folk for å representere dem. Om vi fryser lønnen på dagens nivå, har vi fortsatt en god lønn. Om vi kutter lønnen med 100 000 kr, har vi fortsatt en god lønn. Om vi kutter lønnen med 200 000 kr, har vi fortsatt en god lønn. Men det kommer ikke til å skje i dag fordi et flertall bestående av Fremskrittspartiet, Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet mener at å tjene rundt 1,1 mill. kr i året er en for lav godtgjørelse og lønn for stortingsrepresentanter.

Ove Trellevik (H) []: Eg hadde eigentleg ikkje tenkt å teikna meg til denne debatten, men viss det etterlate inntrykket skal vera at me stortingsrepresentantar på ein måte karar til oss, synest eg det inntrykket er fullstendig feil med omsyn til korleis me faktisk vert godtgjorde her på Stortinget.

Eg synest den løna me har, er god, ho er grei, men då eg begynte her på Stortinget i 2013, hadde eg allereie gått ned i løn då eg vart ordførar, og eg gjekk ned i løn då eg begynte her på Stortinget. Så det at me følgjer den prosentvise utviklinga i samfunnet, synest eg er heilt greitt. Viss me skal appellera til ein brei del av befolkninga om å ta del i demokratiet, ta del i debatten og få dei til å ønskja å vera folkevalde, må me òg kunne appellera til breidda i folket. Kanskje me heller skulle hatt ei ordning med at ein kunne avstå delar av løna si, dersom ein følte at ein hadde for mykje løn, og følte det var urimeleg at ein hadde ei nokolunde grei løn.

Eit godt poeng til: Då eg begynte som ordførar i 2010, sa eg på mange måtar frå meg ein sivil karriere og ei sivil moglegheit. Det var trass alt i det offentlege eg var – eg er tidlegare marinemann frå Sjøforsvaret – og hadde ikkje all verdas høg løn. Eg var statleg tilsett, men me hadde ei grei løn, som gjorde at eg faktisk gjekk ned i løn den gongen eg vart ordførar, og faktisk ytterlegare ned då eg hamna på Stortinget.

Så eg synest at me må stå opp for dette sjølve, me representantar. Me har ei grei løn. Eg skal ikkje ha meir lønspålegg enn snittet, skulle eg til å seia, men eg ønskjer at me fortset med den utviklinga me har hatt, og følgjer samfunnet elles.

Mímir Kristjánsson (R) []: Det er til dags dato ingen i Norge som har betalt en regning i prosent, det er ingen som har betalt for mat i butikken i prosent, det er ingen som har betalt for strømmen i prosent, og det er absolutt ingen som har betalt for ferien i prosent.

Om et par saker skal vi i denne salen godkjenne trygdeoppgjøret for året som var i fjor. Det er altså økningene i trygder og pensjoner for dem som er syke og gamle i dette landet og har jobbet hardt i mange år, men som så ikke har mulighet til å jobbe lenger. De ender på akkurat samme prosent som oss, så dermed kan vel vi andre klappe oss på skulderen og si at da følger vi lønnsutviklingen deres. De får 5,2 pst., og vi får 5,2 pst., og dermed har alle fått like mye.

Alle som skjønner hva som skjuler seg bak de prosentene, vet at det er tull. De laveste trygdene i Norge, minstesatsen for en samboende eller enslig trygdet, er 280 000 kr. Hva får minstetrygdede når de får 5,2 pst.? Jo, de får litt over en tusenlapp i måneden. Hva er det representantene her får når vi får 5,2 pst.? Det er en lønnsøkning på nærmere 60 000 kr i året. Det er fra et nivå som allerede er nærmere fire ganger så høyt som det vi mener at det skal være mulig for en uføretrygdet eller minstepensjonist å leve av. Det går nærmere fire minstepensjoner på den godtgjørelsen vi skal ha utbetalt.

Representanten Trellevik snakket om at han gikk ned i lønn da han begynte som ordfører, og videre ned da han begynte her på Stortinget. Det skal jeg innrømme at jeg også gjorde. Jeg tjente veldig mye penger på reality-tv og mye annet rusk og rask før jeg ble politiker, og det var det gode penger i på det frie markedet. Men det er absolutt ingen unnskyldning for at politikerne i denne sal skal ha millionlønninger langt over lønningene til de borgerne og velgerne vi representerer.

Det er ingen her som har foreslått at det skal være dårlig betalt å sitte på Stortinget, men vi – både Rødt og SV – har altså kommet med forslag som modererer lønningene noe, som gjør at man fortsatt får en god lønn, men ikke en lønn som er fire ganger høyere enn de ytelsene i velferdsstaten som denne salen mener det skal være mulig å leve av.

Så til dette med frivillige ordninger, som representanten Trellevik nevnte, og at de av oss som er imot lønnen, kan velge å gi bort deler av pengene: Det gjør vi allerede i Rødt, og så setter vi pris på om Ove Trellevik også vil betale Rødt partiskatt i tiden som kommer.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Det er veldig få i Norge forunt å sette sin egen lønn og også å bestemme sine egne privilegier. Derfor mener jeg at selv om sånne debatter kan oppleves ubehagelige, er det veldig viktig at Stortinget tar dem, for de folkene som er utenfor Stortinget, ser hva vi diskuterer, og hva vi mener når vi setter våre egne lønninger og bestemmer våre egne privilegier. Det mener jeg at vi må kunne stå for.

Både Rødt og SV har gjentatte ganger foreslått å sette ned godtgjørelsene. Det har jeg for så vidt – i hvert fall foreløpig – slått meg til ro med at det ikke er flertall for. I fjorårets behandling var jeg likevel veldig glad for at presidentskapet ba godtgjørelsesutvalget om noen andre alternativer til lønnsøkning – altså ikke kutt, som Rødt og SV vil, men at lønnsøkninger skal være på en annen måte. Jeg var også veldig glad for at det da var flere partier, bl.a. Arbeiderpartiet, som argumenterte for et kronetillegg, som vi jo kjenner igjen fra fagbevegelsen og andre debatter, fordi nettopp kroner og prosent gir en ganske ulik utvikling over tid.

Presidentskapet har nå innstilt på at det ikke finnes gode grunner til å bruke det moderasjonsalternativet i år. Jeg lurer likevel på både om man har endret prinsipielt standpunkt om kronetillegg fra i fjor til i år, og om disse forslagene kommer til å ligge på bordet i videre behandling. Er det noe som nå ligger i skuffen og skal vurderes på nytt hvert år, som et alternativ?

Jeg må innrømme at det også er derfor Rødt fremmer disse forslagene subsidiært, for vi mener at selv om store deler av flertallet ikke er enig i det prinsipielle synet til Rødt og SV om å sette ned godtgjørelsene, bør det være mer åpning for en debatt om selve lønnsøkningen og hvordan den skal gjøres.

Jeg ser at noen fra presidentskapet har tegnet seg, så jeg regner med at jeg får svar på det.

Første visepresident Svein Harberg (H) []: Jeg vil først gi Sneve Martinussen rett i at hvilket lønnsnivå vi skal ha, og hvordan reguleringen skal skje, er en helt kurant debatt å ha i Stortinget når vi behandler det i Stortinget.

Nå ba presidentskapet i denne runden om å få alternative modeller og se på det, og så har vi landet på at den modellen som vi har brukt, og som utvalget anbefaler, er den vi vil gå for. Det må også være kurant å mene.

Så sa Sneve Martinussen at vi er de eneste som setter vår egen lønn. Det er en sannhet med modifikasjoner, for de aller, aller fleste er med og setter sin egen lønn gjennom forhandlinger. Det er det systemet vi har aller mest av i Norge, der man enten selv eller gjennom sine tillitsvalgte setter sin videre lønn og betingelsene rundt sin ansettelse. Så det er ikke så unikt at vi håndterer det selv.

Grunnen til at jeg tegnet meg, var Mímir Kristjánsson, som er en god retoriker. Det er klart: Med retorikken «minstepensjonister» eller «minstetrygdede» opp mot oss høres det ganske forferdelig ut. Det er jeg enig med Mímir Kristjánsson i. Jeg regner likevel med at Mímir Kristjánsson ser at det er andre behov når en nå arbeider som stortingsrepresentant, enn når en er i den situasjonen, og at det skal være en annen avlønning enn det. Så rent retorisk synes jeg det er kurant å diskutere nivå og justering, men sammenligningen med grupper som ellers er helt umulig å sammenligne oss med, synes jeg ikke tjener debatten.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se voteringskapittel