Stortinget - Møte tirsdag den 11. juni 2024 *

Dato: 11.06.2024
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 424 S (2023–2024), jf. Dokument 8:127 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 24 [15:34:30]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Vervik Bollestad og Dag-Inge Ulstein om krav om kinesisk nedsalg i TikTok (Innst. 424 S (2023–2024), jf. Dokument 8:127 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) [] (ordfører for saken): Takk til komiteen for samarbeidet. I dette representantforslaget fra Kristelig Folkeparti foreslås det at regjeringen bes fremme forslag som innebærer krav til at sosiale medier som TikTok kun kan eies av ikke-kinesiske selskaper som tilfredsstiller nasjonale sikkerhetshensyn for å kunne operere i Norge.

Bekymringene som forslagsstillerne trekker fram, er bl.a. at kinesiske lover tillater myndighetene underhånden å kreve data fra kinesiske selskaper og borgere til etterretningsformål, at kinesiske myndigheter vil kunne kontrollere TikToks algoritme, at de skal bruke selskapets innholdsanbefalinger til å påvirke, splitte og desorientere opinionen, og ikke minst at barn og unge ikke blir beskyttet mot skadelig innhold.

I svarbrevet viser statsråden til flere av de samme problematiske sidene ved applikasjonen som forslagsstillerne gjør, og at regjeringen oppfordrer til bevissthet rundt bruk av appen og å sørge for at tjenestene er så trygge som mulig og følger norske lover og regler. Det påpekes også at det ikke er ønskelig med et generelt forbud mot at selskap med eierinteresser fra ett land skal tilby tjenester i Norge. Komiteen tilrår at forslaget ikke vedtas. Jeg legger til grunn at partiene redegjør for sin holdning og går over til mitt innlegg.

Venstre deler flere av bekymringene forslagsstillerne trekker fram knyttet til appen TikTok. Likevel mener vi at et de facto forbud mot appen ikke vil løse disse utfordringene. For det første er appen kun en av flere problematiske sosiale medietjenester. Venstre mener at det er behov for en mer helhetlig og langsiktig tilnærming til disse problemstillingene, og vi ønsker heller å motvirke de mekanismene som er skadelige, og som gjelder for flere sosiale medietjenester enn TikTok. En av tingene som er problematisk, er nettopp at informasjonen vår selges. Det gjør at bekymringen knyttet til at kinesiske myndigheter skal få tak i dataene våre, ikke løses ved å forby en enkelt app, nettopp fordi de samme myndighetene har mulighet til å kjøpe dataene fra andre tjenestetilbydere på det åpne markedet.

Et forbud mot overvåkningsbasert reklame vil drastisk redusere muligheten til å samle og selge folks personopplysninger. Derfor har Venstre foreslått at regjeringen bes utrede – med sikte på å innføre – et forbud mot reklame som er basert på masseovervåkning, sporing og profilering av enkeltpersoner. Venstre er, i likhet med forslagsstillerne, også bekymret for at algoritmene kan brukes til å påvirke, splitte og desorientere opinionen, nettopp fordi sosiale medietjenester justeres for å få brukerne til å bruke så mye tid som mulig på appene. De promoterer sensasjonalistisk og provoserende innhold og inneholder derfor en rekke avhengighetsskapende mekanismer og underbygger ekkokamre, noe som er særlig problematisk når brukerne av tjenestene er barn. Derfor foreslår Venstre at regjeringen bes utrede regulering av og eventuelt forbud mot vanedannende og manipulerende algoritmer.

Jeg tar opp Venstres forslag og anbefaler alle å holde tungen rett i munnen når de skal si hva appen heter.

Presidenten []: Da har representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik tatt opp de forslagene hun refererte til.

Hadia Tajik (A) []: Det er mange grunnar til å vera kritisk til TikTok. Kvar dag bruker omtrent halvparten av norske unge vaksne denne sosiale medium-appen. Det er ein app som innhentar mykje data om brukarane sine. Det er algoritmar som gjev brukarane eit veldig snevert utval av inntrykk. Det er òg lagt opp sånn at appen skal vera mest mogleg avhengigheitsskapande. Han er òg ekstremt effektiv viss ein skal spreia eit polariserande bodskap eller spreia desinformasjon. Det er ein app som krev ganske mykje aktsemd og kjeldekritikk frå brukarane si side, ofte på eit nivå som dei yngste brukarane ikkje har føresetnader for.

Sett frå ståstaden min er det ingen tvil om at både denne appen og andre sosiale medium-appar som er skorne over same lest, bør regulerast mykje hardare enn dei vert i dag. Folk har krav på eit privatliv, og dei har krav på personvernreglar som beskyttar den delen av livet mot omfattande kommersiell utnytting. Når me ser at informasjonen i tillegg i nokre samanhengar kan utnyttast sikkerheitspolitisk, er det klart at det kan gjera det endå meir alvorleg. Eg trur at ettertida vil døma oss ganske hardt viss me er for passive her. Løysingane ligg i all hovudsak i felleseuropeiske reguleringar.

Når det gjeld det dette forslaget handlar om, altså krav om kinesisk nedsal i TikTok, så framstår det som lite prinsipielt og lite praktisk. Det er ikkje formålstenleg å forby enkeltland å ha eigarskap i apputvikling eller i teknologiselskap. Det vil òg kunna reisa ganske mange nye spørsmål om kor grensene for eit sånt krav skal gå, og kva andre land som vil måtta innlemmast i det.

Sandra Borch (Sp) []: Som det framgår av innstillingen, er det en samlet komité som avviser representantforslaget fra Kristelig Folkeparti. Det betyr imidlertid ikke at Senterpartiet ikke deler bekymringen som vi oppfatter ligger bak det forslagsstillerne tar opp. Det er dessverre en bekymring som mange deler, og som flere har vært inne på i innleggene sine. Dette understreker nødvendigheten av at vi alle viser aktsomhet ved bruk av sosiale medier generelt. Samtidig er ikke et ensidig forbud mot kinesisk eierskap – beklager, jeg fikk veldig vondt i halsen – veien å gå. Vi må forvente at TikTok, som alle andre selskaper, tilbyr tjenester til det norske markedet, og følger gjeldende lover og regler.

Som statsråden skriftlig har redegjort for i komiteen, er regjeringen i ferd med å se på virkemiddelapparatet i tråd med utviklingen og vurderer regler som skal bidra til å redusere og forebygge ulovlig og skadelig aktivitet på nettet. Derfor støtter ikke Senterpartiet representantforslaget i dag.

Presidenten []: Se her, du får ta med deg en Fisherman på veien.

Sandra Borch (Sp) []: Ja, takk.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Som flere talere før meg har sagt, deles engasjementet og frykten for at aktører innenfor sosiale medier opererer på en måte som har negative konsekvenser for samfunnet. Det kan handle om måten det påvirker oss som mennesker på, og hvordan informasjonen om oss blir brukt for å tjene penger eller også kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Det en samlet justiskomité sier, er at man deler engasjementet til Kristelig Folkeparti, som har fremmet dette forslaget, men at å innføre et de facto forbud mot én aktør, som TikTok, er en dårlig idé og en dårlig måte å løse dette på. Det handler til syvende og sist ikke om enkeltselskaper og enkeltapper; det handler om systemer.

Derfor har SV gjentatte ganger på Stortinget fremmet forslag som handler om hvordan man skal regulere teknologigantene på en bedre måte enn man gjør i dag. Det er det som må være løsningen. Vi må regulere aktørene for å endre spillereglene. For måten det er på i dag, er verken bra for menneskeheten eller planeten.

Noe av det som er et problem, handler om den overvåkningsbaserte reklamen, som nettopp bruker informasjonen om enkeltmennesker til å tilpasse reklame. Derfor er SV med på forslaget som handler om å utrede med sikte på å innføre et forbud mot reklame som er basert på masseovervåkning, sporing og profilering av enkeltpersoner. Så er vi med på forslaget som handler om å utrede regulering og eventuelt forbud mot vanedannende og manipulerende algoritmer. Det er den typen regulering som ikke bare vil ramme én enkelt app, men faktisk ta et oppgjør med hele systemet. Jeg hadde håpet Stortinget kunne stille seg bak det.

Det som er typisk i disse debattene, er at man peker på at vi må regulere dette internasjonalt. Ja, vi må regulere det internasjonalt, men det er ikke et hinder for at Norge kan gå i front, sette tydelige krav og vise hvordan vi ønsker å ha det, og hvilket samfunn vi har lyst til å bidra til å skape. Når vi ikke har regulert dette, men har latt det vokse på den måten det har, uten reguleringer, har det fått negative konsekvenser for samfunnet, spesielt for barn, og det er vi nødt til å ta et oppgjør med. Problemet med mange av disse sakene er sendrektighet før noe blir gjort, og jeg skulle ønske Stortinget var mer ambisiøst når det gjelder å ta et oppgjør med teknologigigantene.

Hadle Rasmus Bjuland (KrF) []: Den største og høyst reelle bekymringen vi i Kristelig Folkeparti har, er at kinesiske myndigheter kan kontrollere TikToks algoritmer og utnytte selskapets innholdsanbefalinger til å påvirke, splitte eller desorientere opinionen.

Over halvparten av befolkningen bruker sosiale medier daglig som en kilde til nyheter, ifølge Norsk mediebarometer. Hele 40 pst. av dem mellom 16 og 19 år bruker TikTok som en nyhetskilde. Overfor disse kan Kina f.eks. påvirke TikToks algoritmer sånn at folk ser videoer som skader eller tjener bestemte standpunkter eller politikere.

– Det som skjer hos TikTok, er at de skader den største antisemittiske bevegelsen siden nazistene, sa filmskaper Sacha Baron Cohen nylig i et videomøte mellom jødiske influensere og kjendiser og TikToks amerikanske direktører, gjengitt i New York Times. Det ble sagt etter en rekke hatbudskap mot amerikanske jøder – budskap som fikk fritt spillerom på TikTok uten at noen grep inn.

Dette er et eksempel på hvordan TikToks algoritmer har stor betydning. Én av fem unge amerikanere i alderen mellom 18 og 29 år mener at holocaust er en myte, ifølge en fersk undersøkelse gjengitt i The Economist. Videre viser forskning en sterk sammenheng mellom å bruke sosiale medier som en nyhetskanal og å tro på konspirasjonsteorier. En undersøkelse fra The Generation Lab viser at unge voksne som bruker TikTok, er mer tilbøyelige til å ha antisemittistiske holdninger.

Barns digitale sikkerhet er også en utfordring. TikTok er som nevnt svært populært blant unge, men svikter ofte i å beskytte barn mot skadelig innhold. Ikke bare har selvmordsvideoer fått florere på appen, men videoer som omtaler eller omhandler barns største utfordringer, blir blåst opp av algoritmer som utnytter de mest sårbare blant oss.

Blant annet har NRK rapportert om hvordan ungdom deler fra sitt anorektiske liv på TikTok. Pernille Benestad, som jobber med behandling av ungdom med spiseforstyrrelser, sa til NRK at TikTok er den verste plattformen når det gjelder å fremme anoreksi blant unge.

Representantenes hus i USA har vedtatt at det kinesiske selskapet ByteDance må selge seg ut av videoappen TikTok innen et halvt år – hvis ikke vil ikke TikTok lenger kunne tilby tjenesten i USA.

For Kristelig Folkeparti er det viktig å sikre særskilte eierskapsregler for mediehus som er utbredt nødvendige for å sikre hensynet til en fri presse og et velfungerende demokrati. En digital plattform som fungerer som en av de største nyhetskildene for norsk ungdom, bør holde samme høye standard. Representantenes hus har kun stilt krav om at båndet til kinesiske myndigheter må brytes; det bør Stortinget også gjøre. Med dette vil jeg ta opp Kristelig Folkepartis forslag i saken.

Presidenten []: Representanten Hadle Rasmus Bjuland har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Emilie Mehl []: Det er mange utfordringer med sosiale medier. De kan brukes av trusselaktører på ulike måter, bl.a. for å påvirke gjennom desinformasjon og falske nyheter. Barn og unge kan bli utsatt for sterke inntrykk og bruker mye av tid av livet på plattformene. Det er urovekkende og gjelder de fleste plattformer, inkludert TikTok. Det er viktig at vi er bevisst på utfordringene, og at vi følger gode sikkerhetsråd fra myndighetene.

Regjeringen oppfordrer til å vise aktsomhet ved bruk av sosiale medieapper. Samtidig er det ikke vårt mål å forby tjenester som det er mange som finner glede i, men i stedet oppfordre til bevissthet om bruk og sørge for at tjenestene er så trygge som mulig og følger norske lover og regler.

Et viktig tiltak for å trygge brukerne er å føre tilsyn med at tjenester som tilbys i Norge, tilfredsstiller vårt regelverk. Vi jobber nå med regler som vil innføre forbud mot systemer som har til hensikt å manipulere brukerne. Plattformene skal spesielt beskytte mindreåriges personopplysninger og mentale og fysiske helse, bl.a. ved ikke å målrette reklame særskilt mot barn og unge.

I tillegg er vi i ferd med å innføre regler som skal bidra til å redusere og forebygge ulovlig og skadelig aktivitet på internett. Dette regelverket stiller spesielle krav til at de aller største plattformene må sikre at tjenestene ikke kan misbrukes til spredning av innhold som kan skade et stort antall personer og samfunnet som sådan. I tillegg har kultur- og likestillingsministeren igangsatt et strategiarbeid for å styrke motstandskraften mot desinformasjon, som også er en stor samfunnsutfordring.

På generelt grunnlag vil det alltid være en risiko for at informasjon fra apper, sosiale medier og andre digitale tjenester kan samles inn og brukes til formål som ikke er ønskelige, og det gjelder også andre apper enn TikTok. Derfor er det viktig med en generelt høy bevissthet, uansett hvem man er og hvordan man bruker sosiale medier.

Det vil alltid være viktig å vurdere nasjonale sikkerhetshensyn på ulike områder hvor det er relevant, bl.a. knyttet til påvirkning, desinformasjon og annen sammensatt virkemiddelbruk. Som jeg var inne på i stad, er det imidlertid ikke ønskelig med et generelt forbud for selskaper med eierinteresser fra ett land å tilby tjenester i Norge, ei heller land vi ikke har et sikkerhetsmessig samarbeid med.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Hadle Rasmus Bjuland (KrF) []: Amerikanske sikkerhetsmyndigheter vurderer Kinas eierskap i TikTok som en stor sikkerhetstrussel mot USA. Hva er grunnen til at regjeringen har en helt annen vurdering enn vår viktigste allierte?

Statsråd Emilie Mehl []: Vi mener det er krevende å legge opp til at forbud mot enkeltapper skal være måten å beskytte oss mot misbruk av informasjon eller nasjonale sikkerhetstrusler på. Applikasjonsmarkedet er enormt, og hvis man går inn på App Store, er det et veldig stort mangfold av apper man kan laste ned. Mange av dem kan ha sin opprinnelse i land vi ikke har sikkerhetssamarbeid med, også andre apper enn TikTok. En fellesnevner for veldig mange av de appene som brukes, både TikTok, Instagram, Facebook og andre som brukes av veldig mange, er at de samler inn omfattende data om brukeren, som det er en risiko for kan utnyttes på andre måter. Derfor er det veldig viktig at folk følger generelle sikkerhetsråd og tenker seg nøye om når man bruker disse tjenestene. For eksempel er ikke en vanlig mobiltelefon godkjent for gradert tale. Derfor vil det være uaktuelt for en person som meg å snakke om graderte ting på en vanlig mobiltelefon – uansett. Så man må også sikre seg ved å ta forholdsregler ved bruk.

Hadle Rasmus Bjuland (KrF) []: FBI-direktør Christopher Wray sier at TikTok er et redskap som til syvende og siste er underlagt den kinesiske regjeringen, og for ham skriker det ut nasjonale sikkerhetsbekymringer. Ifølge professor Nita Farahany ved Duke University er TikTok en del av Kinas kognitive krigføring. Hva mener justisministeren at disse personene har misforstått?

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg har ikke grunnlag for å ta avstand fra det som blir påpekt her. Men det kan være veldig mange ulike apper som er en trussel, så ved å forby én app løser vi ikke sikkerhetsutfordringen med sosiale medier. Jeg mener også det er litt naivt å tenke at et forbud mot en enkelt app skulle ha løst det problemet. Tvert imot mener jeg at det å følge generelle råd og retningslinjer om bruk av sosiale medier er veldig viktig, og at alle som er brukere, har et bevisst personlig forhold til hva man gjør. Har man en spesiell jobb, f.eks. hvis man er offentlig ansatt, med en tjenestetelefon, bør man ikke laste ned TikTok på sin telefon, og man bør være bevisst på at også andre apper kan være eid av fremmede stater og trusselaktører som kan komme til å misbruke informasjonen. Og så starter det med hva man velger å legge inn på telefonen. Enten det er bilder, tale eller meldinger, må man være bevisst på risikoen for at det kanskje ikke blir inne på ens egen telefon.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 24.

Votering, se onsdag 12. juni