Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 2024 *

Dato: 05.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 383 S (2023–2024), jf. Dokument 8:106 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 14 [17:26:25]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Birgit Oline Kjerstad og Lars Haltbrekken om konsesjon på datasentre (Innst. 383 S (2023–2024), jf. Dokument 8:106 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til replikkordskifte med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Sofie Marhaug (R) [] (ordfører for saken): Det er jo veldig kjekt å være saksordfører for en sak der komiteen har vedtatt noe som er nytt, og som ikke lå i saken fra før av. Det er åpenbart at det finnes en politisk vilje på Stortinget for å regulere datasentre som driver med kryptoutvinning, strengere. Regjeringen varslet en registreringsplikt som skulle stramme opp, og så har komiteen, gjennom behandlingen av SVs representantforslag om konsesjonssystem for datasentre, blitt enige om at vi er nødt til å stramme til enda mer. Det er jeg veldig glad for.

Vi vedtar i dag at vi skal utrede et forbud mot kryptoutvinning. Det handler først og fremst om at denne teknologien er ekstremt kraftkrevende. Hva folk gjør hjemme i stuen, skal for så vidt ikke Stortinget legge seg opp i, men kryptoindustrien, altså rene datasentre for kryptovaluta, må vi stanse. Det er mulige skjær i sjøen her, f.eks. hvis ESA, overvåkingsorganet som skal påse at vi følger EØS-avtalen, motsetter seg et sånt forbud. Det er også en jobb å gjøre med det forbudet vi ber om at blir utredet. Det må utredes grundig, og Stortinget ønsker dette sterkt, så de demokratiske hensynene bør veie tungt.

Det er også flertall for krav om bruk av spillvarme. På en måte skulle det kanskje bare mangle – det er jo sunn fornuft – men det er ikke sånn at disse tingene kommer av seg selv. Jeg tror det er viktig og positivt at Stortinget er så tydelig som vi er, og ber om det. Jeg er veldig glad for at SV fremmet disse forslagene i utgangspunktet, og at komiteen har blitt enige.

Så litt om ting Rødt mener: Vi må ikke være naive i møte med disse store tekgigantene som ønsker at de skal få bruke vår kraft. Vi kan ikke redusere Norge til nærmest en råvareprodusent for Google, TikTok, Microsoft, osv. Dette er ikke er helt nødvendig infrastruktur, helsedata, forsvarshemmeligheter, etc. Dette er underholdningsindustri, og jeg mener at det er riktig at Stortinget strammer enda mer inn enn det komiteen har blitt enige om, selv om vi går et skritt i riktig retning.

Med det vil jeg ta opp de forslagene Rødt er en del av.

Presidenten []: Då har representanten Marie Sneve Martinussen teke opp dei forslaga ho refererte til.

Stein Erik Lauvås (A) []: Nå ble halve debatten tatt under sak nr. 12, så jeg skal forsøke å være veldig kort.

Datasentre er kommet for å bli, tror jeg vi kan slå fast. Det er nødvendig å ha kapasitet i Norge til å lagre den informasjonen vi har behov for, både bedrifter, det offentlige og vi som privatpersoner.

Og som saksordføreren redegjorde for, har vi samlet oss om to forslag, som er enstemmige. Det er bra at vi får ordninger som kan utnytte spillvarme og egenproduksjon av kraft. Det er også bra at vi får utredet et forbud mot kryptoutvinning i Norge, for den lagringsplassen og den energien disse sentrene må ha, bør vi altså i første rekke utnytte best mulig til å lagre nødvendige data. Som saksordfører sa, er det skjær i sjøen, men utredningen får vise hvordan dette kan gjøres for å håndtere et eventuelt forbud mot utvinning av kryptovaluta i framtiden.

Nikolai Astrup (H) []: Jeg er svært glad for at komiteen har funnet sammen om to viktige forslag.

Det ene går på å utnytte spillvarmen fra datasentre der det ligger til rette for det. Det er et krav som er på overtid. Høyre har fremmet dette forslaget tidligere, og vi er glad for at det nå er et samlet storting som stiller seg bak.

Det andre forslaget handler om å utrede forbud mot utvinning av kryptovaluta på norsk jord, og det er også et viktig forslag. Vi vet at kryptoutvinning er svært kraftkrevende. Vi vet også at det blir konkurranse om kraften fremover, og i datasenterverdenen er det andre former for datasentre vi heller bør prioritere kraften til.

Det er ingen tvil om at datasentre er en integrert og viktig del av norsk økonomi. Det handler om mye mer enn underholdningsindustrien, slik det ble referert til fra saksordfører. Det handler altså om at bedrifter, samfunnskritiske virksomheter, i både offentlig og privat sektor, har behov for å lagre og bearbeide dataene sine her i Norge, og at det behovet kommer til å øke betydelig etter hvert som kunstig intelligens blir viktigere for stadig flere virksomheter.

Da må vi rasjonere litt på kraften vår og prioritere. Og selv om kryptovaluta kan ha sine funksjoner, er det ikke grunnlag for eller behov for at det skal utvinnes her i Norge.

Så vil jeg bare kort kommentere det opprinnelige forslaget som lå til grunn. Jeg tror de forslagene som er fremmet av SV i denne saken, virker mot sin hensikt og vitner om en manglende forståelse nettopp for datasentrenes betydning for norsk økonomi. Det å ha et eget konsesjonsregime for datasentre, men ikke for andre kraftkrevende virksomheter, kan i hvert fall ikke jeg at se vil være hensiktsmessig. Og videre vil en særnorsk avgift på datalagring virke begrensende. Altså: Det vil ikke virke begrensende på datalagringsbehovet som bedrifter og offentlig sektor har, for det kommer til å vokse. Men det kommer til å gjøre det vanskelig å få etablert datasentre i Norge og gjøre at flere blir presset til å lagre og bearbeide dataene sine i andre land. Det skal ikke være et kostnadsspørsmål som avgjør om man skal lagre samfunnskritiske data her hjemme, eller om man velger å gjøre det andre steder. Derfor er jeg glad for at et bredt flertall i komiteen avviser det opprinnelige forslaget og i stedet samler seg om to forslag, som er veldig mye bedre.

Gro-Anita Mykjåland (Sp) []: Vi trenger datasentre. Store deler av vårt samfunn er digitalisert, og våre dagligliv er avhengige av velfungerende digitale tjenester. Digital kompetanse vil være en kritisk ressurs de kommende årene, og god og sikker digital infrastruktur er essensielt for den videre samfunnsutviklingen og vår beredskap.

Senterpartiet mener derfor det er viktig at Norge også har en nasjonal datalagringskapasitet og nok digital kompetanse i den digitale omstillingen. Her synes vi SV går lenger enn hva som er bra for å fortsette å lagre samfunnskritisk infrastruktur også via datasentre i Norge.

Datasentre har lenge vært lite regulert i Norge, men regjeringen har tatt grep, både i regjeringens forslag til ny ekomlov og gjennom økte krav til vurdering av lønnsomt potensial for utnyttelse av spillvarme. Viktige politiske valg må også tas i forbindelse med den reviderte datasenterstrategien samt digitaliseringsstrategien. Jeg ser fram til videre debatter om dette temaet.

Samtidig er vi i Senterpartiet bekymret for det økende kraftbehovet framover, og vi er opptatt av at kraften vi har, brukes fornuftig. Kryptoutvinning i Norge er ikke det Senterpartiet anser som nødvendig. Det er kraftkrevende, og det er ikke en næring som sørger for at det blir veldig mange lokale arbeidsplasser.

Jeg er veldig glad for at vi som samlet komité er tydelig på å gjøre disse vurderingene. Jeg stiller meg veldig bak det som saksordfører sier om at dette må vurderes og utredes grundig, sånn at vi er sikre på at vi gjør dette riktig.

Terje Halleland (FrP) []: Selv om regjeringen har byttet statsråd, er det den samme debatten om manglende kraft som gjør at vi har debatten her i dag. Hvem er det som skal få? Vi kan jo si som Arbeiderpartiet har sagt, at alle skal få, og prinsipielt er jeg enig i det. Jeg mener at i Norge er det sånn at alle skal få tilgang til kraft, men i den situasjonen vi er i nå, er vi nødt til å prioritere.

Det ble veldig mye diskusjoner om dette også i forrige sak, eller tidligere i dag – om modenheten og førstemann til møllen. Det er fryktelig vanskelig å stille og sette opp kriterier for hvem som skal utvelges til å få kraft. Løsningen, eller forslaget, som SV kommer med, løser dette med klassiske sosialistiske løsninger. Fremskrittspartiet støtter ikke disse. Men blinde høner kan også finne korn, og kamerat Haltbrekken og SV har anstrengt seg og kommet fram til et par gode forslag som jeg synes vi skal støtte.

Jeg tror det er veldig viktig å ta med seg at datasentre gjør viktige tjenester. Datasentre er ikke bare TikTok. De gir oss mange utfordringer med at de krever kraft, men alt vi holder på med i dag, i den digitaliserte verden som er, innebærer behov for å lagre data. Spillvarme: Jeg tror det er lurt at vi ivaretar og har en større oppmerksomhet på hvor et datasenter blir plassert, sånn at vi kan få sirkulærøkonomien til å fungere, og lokaliserer det i lag med andre virksomheter. Og også at vi utreder forbud mot kryptovaluta.

Jeg tror at vi ikke skal ha så store forhåpninger om at det nødvendigvis trenger å bli det utfallet som vi ønsker, men vi skal iallfall gjøre et forsøk, og så lar vi oss overraske av hvilket regelverk vi blir bundne av.

Presidenten []: Presidenten vil bemerke at presidenten tar for gitt at ordtaket var myntet på selve ordtaket, og ikke på representanten Haltbrekken.

Lars Haltbrekken (SV) []: Måtte representanten Halleland – som utenfor denne sal er godt kjent som kamerat Halleland – lytte oftere til SV, tror jeg nok det skulle ha gått enda bedre.

De siste årene har det kommet en rekke planer om etablering av nye datasenter i Norge. Noen skal brukes til å utvinne kryptovaluta, mens andre skal brukes til mer samfunnstjenlige formål.

Etableringen av Googles datasenter i Skien utløste en stor debatt. I dag er det kommunene som gjennom plan- og bygningsloven og behandlingen av reguleringsplanene, avgjør om det skal bygges datasenter eller ikke. Vi mener det er økt behov for datalagring i årene framover, men vi må også kunne stille krav til de datasentrene som skal etableres, og ha et nasjonalt system hvor nasjonale myndigheter kan avslå de søknadene vi ikke ser behov for.

I tillegg ville et konsesjonssystem for datasenter, som vi foreslår i Dokument 8-forslaget, kunne ha stilt krav til bruken av f.eks. spillvarme. Ta Googles datasenter i Skien. Det vil produsere spillvarme nok til å varme opp flere hundre tusen leiligheter i året, langt flere leiligheter enn det finnes i området. Det finnes i dag ingen fornuftige planer for bruken av denne spillvarmen, og faren er stor for at den slippes rett ut.

I Oslo er det til sammenligning et datasenter som leverer sin spillvarme inn på fjernvarmeanlegget. Det bidrar til å redusere strømforbruket gjennom at vi varmer opp bygg med overskuddsvarme fra datasenteret i stedet for å bruke elektrisitet. Det er fornuftig.

Det blir i denne saken et enstemmig vedtak som ber regjeringen utarbeide krav til utnyttelse av spillvarmen der det ligger til rette for det. Det er vi veldig glade for. Hadde vi i tillegg hatt en konsesjonsplikt for datasenter, kunne vi ha sørget for at alle datasenter ble lagt der det ligger til rette for å bruke spillvarmen, men forslaget som vedtas, er et godt skritt i riktig retning.

Det viktigste som vedtas i denne saken, er at regjeringen skal utrede et forbud mot utvinning av kryptovaluta i Norge. Dette er noe SV har foreslått før, og vi er nå glade for at det er et solid flertall på Stortinget for å få en sånn utredning. Den skal presenteres i forbindelse med høstens forslag til statsbudsjett, og vi håper regjeringen da følger opp dette med å komme med et forslag til et forbud mot utvinning av kryptovaluta i Norge. Hvis regjeringen ikke gjør det, vil vårt forslag om et konsesjonssystem kunne luke ut den type datasenter.

Ola Elvestuen (V) []: Som flere har vært inne på, øker digitaliseringen kraftbehovet voldsomt egentlig over hele verden. Når vi nå også skal i gang med kunstig intelligens, øker det kraftbehovet enormt framover.

Vi i Venstre er veldig glad for det forslaget som kommer her, med å stille krav om utnyttelse av spillvarme og krav om egenproduksjon av energi, forslag nr. 1. Det støtter vi. Dette kommer vi til å måtte jobbe videre med for å få en bedre utnyttelse av den kraften som er der.

Så ser jeg at vi nå er det eneste partiet som ikke går inn for et forbud mot utvinning av kryptovaluta. Jeg ser ingen grunn til å gjøre det i denne saken. Jeg vil jo si, som flere har vært inne på, at jeg er spent på hva regjeringen kan komme tilbake med. Med forbehold om at jeg tar feil, er det eneste landet jeg har funnet som har et slikt forbud, Kina – et land jeg sjelden ønsker å sammenligne oss med.

Jeg må også si, hvis vi skal se på hva som er unyttig bruk av energi ved digitalisering, at man er i konkurranse med enten TikTok eller alle de spillmiljøene som vi har, andre sosiale medier, som også bruker veldig mye energi.

Jeg må som medlem i et liberalt parti si at selv om jeg misliker kryptovaluta, har jeg problemer med å gå inn for et forbud – et forbud mot noe som jeg selv ikke er begeistret for. Vi er enig i at vi trenger å regulere kryptovaluta, men vi trenger også å se på det i en større sammenheng, enten det er sammen med EU eller sammen med andre land, og ikke lage et ensidig forbud.

Og så skal vi være klar over at kryptovaluta har mange positive sider. For eksempel arrangeres Oslo Freedom Forum i disse dager her i Oslo, og de har hatt slike gjennomganger i tidligere år. Det er spesielt å møte f.eks. innbyggere fra land som Nigeria eller andre land som gjennom kryptovaluta for første gang møter en stabil valuta som de kan forholde seg til. Det er også mange dissidenter i autoritære stater som bruker kryptovaluta for å få tilgang på ressurser som de ellers ikke har.

For å konkludere: Svaret på dette er ikke å be om et forbud. Tvert imot trenger vi en tydeligere prioritering av hvem som skal få tilgang på kraft, som vi diskuterte i den forrige saken. Det er der dette bør være, og da får kryptovaluta eventuelt komme sist.

Statsråd Karianne O. Tung []: Det gleder meg at en samlet komité ser viktigheten av datasentre og ønsker å regulere næringen til det beste for samfunnet, og at gode forslag så å si nå får flertall. Gode forslag lytter også denne statsråden til.

Vi er helt avhengig av datasentre hver eneste dag. Når vi sender melding, når vi surfer på internett, når vi betaler i butikken og når vi kjører bil, bruker vi systemer som er avhengig av datasentre. Datasentre er bærere av bl.a. mobiltjenester, finanstjenester, helse- og velferdstjenester, transporttjenester, Forsvarets kommunikasjonstjenester og framtidens nød- og beredskapskommunikasjon. De representerer enorme muligheter for samfunnet vårt.

Datasentre er fysiske anlegg som brukes til lagring, prosessering og overføring av data. Datasentre beskrives gjerne som hjernen til de digitale tjenestene og er en forutsetning for utvikling og bruk av nye digitale løsninger, inkludert kunstig intelligens.

Jeg mener datasentre er moderne industribygging. De vil bidra til å skape nye arbeidsplasser og danne grunnlag for innovasjon og næringsutvikling. Utvikling av nye, effektive og klimavennlige løsninger og digitale tjenester kommer til å være nødvendig for at Norge også skal lykkes med den grønne omstillingen.

Regjeringen er opptatt av å utnytte overskuddsvarme. Vi er i ferd med å innføre krav om at aktører som planlegger å etablere nye datasentre, må gjennomføre kost–nytte-analyser av potensialet for å utnytte overskuddsvarmen. I tillegg har NVE fått i oppdrag å utrede om det skal stilles enda strengere krav om utnyttelse av overskuddsvarme.

Som allerede nevnt i forslag til ny ekomlov, som vi fremmet for Stortinget 12. april, foreslår regjeringen nå for aller første gang å stille egne lovkrav til datasenterindustrien. Kravene gjelder registreringsplikt og forsvarlig sikkerhet, og datasentre som er bygget for utvinning av kryptovaluta, faller også inn under denne foreslåtte reguleringen. Jeg ønsker å legge mest mulig begrensninger på utvinning av kryptovaluta. Jeg mener det ikke er riktig bruk av vår felles kraft og ressurser. Jeg viser til Bjørn Rønning i Norsk Datasenterindustri som sier at utvinning av kryptovaluta ikke er en del av den seriøse datasenterindustrien og bidrar med svært begrenset samfunnsnytte.

Jeg har derfor allerede startet et utredningsarbeid sammen med flere andre departement for å få vurdert handlingsrommet for hvordan vi kan begrense kryptoutvinning, inkludert et forbud. Så langt kjenner vi ikke til andre land i Europa som forbyr kryptoutvinning. Vi er nødt til å sikre at tiltak som blir vedtatt, faller innenfor rammen av EØS-retten, for det er ganske uvanlig å forby en hel industri. Ikke minst må vi finne tiltak som treffer utvinning av kryptovaluta uten at vi rammer andre typer datasentre som vi ønsker.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 14.

Votering, se torsdag 6. juni