Stortinget - Møte tirsdag den 4. juni 2024 *

Dato: 04.06.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 372 L (2023–2024), jf. Prop. 90 L (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 11 [16:46:01]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i plan- og bygningsloven og åndsverkloven (plikt til innrapportering av grunnundersøkelser og naturfareutredninger til offentlige registre mv.) (Innst. 372 L (2023–2024), jf. Prop. 90 L (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til et replikkordskifte på inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Siri Gåsemyr Staalesen (A) [] (ordfører for saken): Med økende klimaendringer kommer mer ekstremvær. Alvorlige skred- og rasulykker de siste årene viser nødvendigheten av å sikre at alt lovverk har nødvendige sikkerhetsmekanismer. God og helhetlig planlegging, som tar hensyn til dagens og framtidens klimaendringer, står helt sentralt på veien mot et klimatilpasset samfunn. I dette arbeidet har kommunene et særlig stort ansvar for å fatte gode vedtak, som gir innbyggerne trygghet og forutsigbarhet.

Regjeringen Stoltenberg påpekte viktigheten av å samle all informasjon om grunnforhold og skredfare i en stortingsmelding våren 2012. I meldingen Hvordan leve med farene, skrev regjeringen:

«Slik samfunnsnyttig informasjon bør være tilgjengelig uavhengig av om den er i offentlig eller privat eie.»

– Så har det ikke skjedd noen endringer siden 2012, selv om NVE tok til orde for å lovfeste en innmeldingsplikt bl.a. knyttet til beredskap.

Regjeringen fremmer i dag et lovforslag som går ut på en lovfesting av innmelding av grunnundersøkelser og naturfareutredninger og tilgjengeliggjøring på internett. Det er i dag mulighet til å melde inn både grunnundersøkelser og naturfareutredninger, men dette er frivillig.

En samlet komité er positiv til å etablere en ordning med pliktig innmelding av grunnundersøkelser og naturfareutredninger til offentlige registre. Komiteen mener en lovfestet innmelding for naturfareutredninger og grunnundersøkelser vil gi gevinster for næringslivet, sivilsamfunnet og offentlig sektor. En samlet komité mener videre at en lovfestet innmelding vil ha en samfunnsøkonomisk gunstig sideeffekt ved at det ikke blir gjennomført overlappende grunnundersøkelser, naturutredninger eller naturfareutredninger i samme område. Komiteen viser til at økt tilgang til relevant kunnskap kan bidra til at eventuell fare for naturskade avdekkes tidlig i planprosessen.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: SV støttar dette lovforslaget om plikt til å rapportere inn grunnundersøkingar og naturfareutgreiingar. Vi støttar det både fordi ein kan spare ressursar med å samle slik informasjon på ein stad, fordi ein kan unngå dobbeltrapportering, og fordi vi meiner at kunnskapen om naturfare bør tilhøyre og vere tilgjengeleg for fellesskapet. Ikkje minst er det viktig for kommunane, som har ansvaret for arealdisponeringa og godkjenninga av reguleringsplanar, og for utbyggjarane, som må vurdere flaum- og skredfare i forslaga sine til reguleringsplanar. For begge desse er dette viktig.

I fjor fremja eg eit forslag om å setje fart på arbeidet med marine grunnkart i kystsona. Eg er oppteken av at det er viktig å samle kunnskap om areal, medrekna naturmangfald og skred- og flaumfare, i kartløysingar som er tilgjengelege for den bruken som plan- og bygningslova krev. Difor har eg formulert ein merknad i denne saka, om at ein skal sjå digitale kart og denne lovendringa i samanheng med kvarandre.

Eg synest det er kjempebra at vi får vedteke denne innrapporteringsplikta, og eg håpar at informasjonen blir lagd til rette på ein måte som gjer han lett å bruke i arbeid med gode digitale kart og planar. SV vil rose regjeringa for å ha kome med dette lovforslaget, og vi har ikkje eigne forslag i saka.

Statsråd Erling Sande []: Eg er svært nøgd med at det er brei semje om dei lovendringane regjeringa har føreslått i denne saka. Lovforslag om pliktig innmelding av rapportar om grunnundersøkingar og naturfareutgreiingar gjer det mogleg å få betre oversikt og innsyn i sånne rapportar, anten dei er laga på oppdrag av offentlege eller private instansar.

Den nye føresegna i § 2-4 i plan- og bygningslova vil bidra til å auke samfunnssikkerheita. Vi har dei seinare åra hatt fleire alvorlege naturhendingar der m.a. kvikkleireskred har ført til tap av menneskeliv og store materielle øydeleggingar. Tragedien vi hugsar best frå nyare tid, er katastrofen i Gjerdrum kommune, som tok med seg fleire bustader i Nystulia i Ask. Betre kunnskap om grunnforhold vil kunne førebyggje slike ulykker og vere til hjelp i beredskapsarbeidet.

Lovproposisjonen følgjer opp eit forslag frå Noregs vassdrags- og energidirektorat, NVE, og Gjerdrum-utvalet, om at rapportar frå grunnundersøkingar og naturfareutgreiingar skal gjerast ope tilgjengelege i databasar via Noregs vassdrags- og energidirektorat og Norges geologiske undersøkelse, NGU, gjennom denne innmeldingsordninga. Informasjon om allereie utførte undersøkingar av grunnforhold og naturfareutgreiingar vil kunne vere eit supplement til nye undersøkingar. På den måten kan ein redusere kostnadane til samfunnet ved etablering av tiltak og gjere det offentlege kartgrunnlaget endå betre, i tillegg til å få betre beredskap og krisehandtering. Betre kunnskap om grunnforhold, flaum og rasfare skapar også tryggleik i lokalmiljøa der folk bur eller oppheld seg.

Regjeringa er opptatt av å førebyggje skadeverknad av naturhendingar som følgje av ekstremvêr og andre naturforhold. Lovproposisjonen som Stortinget no er i ferd med å sluttbehandle, er eit viktig steg på vegen for eit meir robust samfunn. Frå regjeringa si side vil Energidepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet no følgje opp lovvedtaket med naudsynte føresegner i ei forskrift. Desse føresegnene vil tre i kraft samstundes med lova og så snart det tekniske innmeldingssystemet er på plass.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

Votering, se onsdag 5. juni