Stortinget - Møte tirsdag den 28. mai 2024 *

Dato: 28.05.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 346 S (2023–2024), jf. Dokument 8:110 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [13:52:54]

Innstilling frå næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sivert Bjørnstad, Bengt Rune Strifeldt, Dagfinn Henrik Olsen, Frank Edvard Sve og Silje Hjemdal om å styrke nettolønnsordningen for sjøfolk (Innst. 346 S (2023–2024), jf. Dokument 8:110 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Norge har en lang og stolt sjøfartstradisjon. De maritime næringene står veldig sterkt i Norge, og hvert eneste år skaper disse næringene store verdier, sysselsetter veldig mange og skaper viktig aktivitet og næringsvirksomhet i hele landet.

På grunn av den sterke internasjonale konkurransen er det likevel nødvendig med ordninger som gjør de maritime næringene konkurransedyktige, og som samtidig sikrer kompetansen og sysselsettingen av norske sjøfolk.

Nettolønnsordningen er en sånn ordning. Den bidrar til å trygge arbeidsplassene til norske sjøfolk, gjøre norske rederier konkurransedyktige og ivareta Norges rolle som maritim nasjon. Ordningen har i dag et tak på 220 000 kr i alle tilskuddsmodeller, med unntak av tilskuddsmodellen for NIS. Ordningen omfatter om lag 13 000 sjøfolk i Norge. Den er regelstyrt og rettighetsbasert. Denne ordningen har blitt behandlet i forbindelse med statsbudsjettet.

Stortinget vedtok i 2020 å nedsette et partssammensatt utvalg for å «vurdere tiltak som kan styrke norsk maritim kompetanse, sikre norske sjøfolk på norske skip og sikre norske rederiers konkurransekraft.» Det såkalte Holmefjord-utvalget avla som vi vet sin rapport i 2021, og kom da med flere forslag til hvordan norsk maritim kompetanse kan styrkes, hvordan sysselsetting og konkurransekraften kan ivaretas.

Holmefjord-utvalget har en todelt innstilling. Den går på den ene siden ut på at det anbefales å innføre krav om norske lønns- og arbeidsvilkår for transport av gods og passasjerer mellom norske havner, og på den andre siden at tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk styrkes og i større grad enn i dag lovfestes. Utvalget var tydelig på at dette var en samlet anbefaling der tiltakene henger nøye sammen og ikke vil ha tilsiktet effekt dersom de innføres hver for seg.

Som en del av Holmefjord-utvalgets arbeid kom utvalget også med anbefalinger om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. Regjeringen la i mai i fjor fram forslag om det, og saken skal etter sigende bli behandlet i løpet av året. Når det gjelder nettolønnsordningen, mener vi derfor at det – i tråd med Holmefjord-utvalgets syn – vil være hensiktsmessig å avvente resultatet av saken om nettopp norske lønns- og arbeidsvilkår og se dette i den sammenhengen de ønsker.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Norsk maritim næring er en suksesshistorie. Vi har drevet med fiske siden tidenes morgen, vi har hatt rederivirksomhet og internasjonal handel med skip siden vikingtiden, og offshore olje og gass har vært bærebjelken i norsk økonomi i 50 år og har selvsagt vært helt avhengig av vår maritime kompetanse.

Det er ikke så mange områder et lite land som Norge kan bli best på, men noe er det. Sjømat og de marine næringene, offshore olje og gass, fornybar kraftproduksjon og ikke minst den maritime næringen er felter hvor vi er verdensledende i dag. Maritime arbeidsplasser finnes over hele landet, og totalt har vi 90 000 ansatte tilknyttet næringen. Verdiskapingen er på godt over 200 mrd. kr, og målt i verdi er vi på topp fem blant verdens største skipsfartsnasjoner.

Dette har ikke kommet av seg selv. Det skyldes et langsiktig, godt arbeid, først og fremst i næringen selv, men også i forvaltningen og blant framsynte politikere.

Ryggraden i den norske maritime næringen er imidlertid sjøfolkene. Uten dem hadde vi aldri vært der vi er i dag. De representerer en kunnskap, kompetanse og endringsvilje som er helt unik, både de som jobber langs kysten og de som seiler på de sju hav. En av bærebjelkene i dette systemet er nettolønnsordningen, eller tilskuddsordningen, som den formelt heter. Den gjør at rederier kan ansette nordmenn uten for stor konkurranseulempe.

Så kan noen selvsagt være prinsipielle og si at dette er en subsidiering av en næring og noen spesielle arbeidsplasser. Jeg tror egentlig alle er enige om at det aller beste hadde vært et system hvor vi ikke hadde trengt tilskuddsordningen, hvor den var overflødig, men der er vi ikke. Kartet må tilpasses terrenget, og i den globaliserte verdenen vi lever i, er vi helt avhengige av dette tiltaket om vi skal ta vare på denne næringen og disse arbeidsplassene i framtiden. Det er både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden enige om.

Regjeringen skriver mye fint om maritim næring i sin regjeringsplattform, og det første kulepunktet under dette kapittelet er at nettolønnsordningen skal styrkes. Det har vi dessverre sett fint lite til. Nettolønnsordningen er dårligere i dag enn den var da regjeringen tok over makten i 2021. Da hadde Solberg-regjeringen forsøkt å svekke den, men Fremskrittspartiet fikk stoppet det og heller forbedret den i budsjettforlik.

Så kan man lure på hvorfor regjeringspartiene ikke skriver et eneste ord i innstillingen. Jeg vet ikke om jeg har vært med på noe lignende, at man ikke skriver et eneste ord i en så viktig sak som dette, og det attpåtil på et felt hvor regjeringen visstnok skal ha en klar og tydelig politikk – selv om de ikke har vist den fram ennå.

Jeg håper at sjøfolkene merker seg hvem det er som står opp for deres sak, og hvem det er som skygger banen.

Med det tar jeg opp forslagene vi står bak i innstillingen.

Presidenten []: Representanten Sivert Bjørnstad har tatt opp de forslagene han refererte til.

Runar Sjåstad (A) []: Selvfølgelig er nettolønnsordningen også viktig for regjeringen. Jeg viser til statsrådens vurdering av representantforslaget, og det er også en sak som det er kommet flere høringsinnspill til. Både Det norske Maskinistforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Maritimt Forum og Norges Rederiforbund har avgitt høringssvar.

Det er en samlet komité som viser til at tilskuddsordningen er viktig for sysselsettingen av norske sjøfolk. Nettolønnsordningen er et viktig virkemiddel for norskeide skip til å tilsette sjøfolk. Det bidrar til å trygge arbeidsplassene til norske sjøfolk, gjøre norske rederier konkurransedyktige og ivareta Norges rolle som maritim nasjon.

Nettolønnsordningen i dag har riktignok et tak på 220 000 kr i alle tilskuddsmodellene, med unntak av tilskuddsmodellen for NIS. Ordningen omfatter om lag 13 000 sjøfolk i Norge og er en regelstyrt og rettighetsbasert ordning. Nettolønnsordningen er også tidligere evaluert og var sist evaluert av Holmefjord-utvalget, som ga sin anbefaling i 2021.

Så er det viktig at vi har noen regler, at det blir håndtert i sammenheng med statsbudsjettet. Og selv om vi har et regulert arbeidsliv i Norge, hvor vi har et godt lov- og avtaleverk, og hvor partene i arbeidslivet tar sitt ansvar på en god og ryddig måte, er det uten tvil viktig at uten en nettolønnsordning ville flere av arbeidsplassene til norske sjøfolk ha gått over til utenlandske sjøfolk. Flere av de arbeidsplassene i dag ville blitt erstattet. Så framstillingen til representanten fra Fremskrittspartiet, at dette er en ordning som ikke er evaluert, som ikke er tilpasset dagens behov, og som ikke er i tråd med det partene vil ha, er ikke jeg helt enig i. Det er en omfattende ordning, men det må håndteres i sammenheng med statsbudsjettet.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Nettolønsordninga er eit heilt nødvendig verkemiddel for å sikre at norske sjøfolk, som bur i Noreg, lever på norske prisar og den norske bustadmarknaden – og alt sånt – framleis kan vere sjøfolk. Så det er eit nødvendig verkemiddel for å oppretthalde det. Saman med arbeidet som føregår med å lovfeste norsk løn på norsk sokkel og i norsk økonomisk sone, er desse to områda kanskje dei viktigaste for at ein framleis har norske sjøfolk. Og konkurransen er knallhard. Folk som bur i heilt andre land, med heilt andre prisar og lønningar, vil utkonkurrere norske sjøfolk dersom ein ikkje har ei sterk nettolønsordning.

Taket har også vore eit problem – og blir i stadig større grad eit problem. Spesielt for dei som har lengre utdanning, meir spesialisert kompetanse og som høgare inntekt, fungerer taket som ei svekking. Så fleire ting bør her styrkjast.

SV går inn for fleire av dei forslaga som Framstegspartiet allereie har sett fram, vi står saman med dei om det, deriblant forslaget som blei lagt fram som laust forslag. Men eg vil oppmode representanten Bjørnstad om å vurdere det oversendt, for viss Stortinget kan sjå på forslag nr. 4, frå Framstegspartiet, som peiker på havvind, er det ei heilt ny satsing, eit område som er under oppbygging. Der vil eg tru at også eit samla storting og regjeringa vil vere opptatt av å finne gode ordningar også for aktivitetar som er knytte til det. Eg overskodar ikkje heilt konsekvensen av det forslaget akkurat no, så viss representanten Bjørnstad kan vurdere å oversende det, sånn at vi kan få sett det i samanheng med vidare havvindstrategiar, kunne det vore noko SV absolutt ville ha anbefalt.

Geir Jørgensen (R) []: Norge er et havland, og vi er en stor sjøfartsnasjon. Vi seiler på alle verdens hav, og den kompetansen som norske sjøfolk har, er helt i verdensklasse. Likevel er dette en bransje som er utsatt for et lønnspress, den er sterkt utsatt for sosial dumping, så nettolønnsordningen skal vi i Rødt være varme forsvarere av. Vi er, sammen med Fremskrittspartiet, dem som legger mest midler inn i denne ordningen i våre egne budsjetter, og dette har vi gjort så lenge vi har vært på Stortinget.

I dagens sak går vi inn i forslag nr. 1 og 2, som vi er sammen med Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti om. Så kommer vi også til å støtte det løse forslaget som er lagt fram av representanten Bjørnstad i dag. Som kjent er Rødt det eneste partiet her på Stortinget som har et tydelig standpunkt mot havvind, men vi har ikke noe standpunkt mot dem som skal jobbe på de skipene, på de eventuelle utbyggingene som kommer. Som arbeidsfolk skal de selvfølgelig ha det beste som vi kan gi dem, og vi synes det er ryddig at også nettolønnsordningen omfatter det.

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk er et viktig verktøy for å opprettholde den norske maritime kompetansen, for å sikre rekruttering av norske sjøfolk til norskregistrerte skip og for å bidra til at norske rederier får konkurransedyktige vilkår i forhold til vilkårene i andre land. Etter noen utfordrende år for deler av maritim næring er det nå økt optimisme, som også reflekteres i antallet sjøfolk og skip i tilskuddsordningen.

Norsk maritim næring kjennetegnes av innovasjon og omstillingsevne. Den norske modellen har vært en viktig forutsetning, og sjøfolkene har vært kjernen i maritim nærings evne til å utvikle seg i takt med endrede behov, teknologier og markeder. I Norge er det tradisjon for høy mobilitet mellom sjø og land. Sjøfolkene bidrar med kompetanseoverføring til ingeniørene, designerne og bedriftslederne om hvilke løsninger som fungerer best i praksis.

Gode, forutsigbare rammevilkår er viktig for den maritime næringen. Regjeringen har derfor styrket tilskuddsordningen sammenlignet med Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022, og opprettholdt dette nivået. Dette innebærer en videreføring av ordningen, hvor makstaket for tilskudd per sysselsatt for samtlige tilskuddsmodeller nå er på 220 000 kr, med unntak av i den generelle tilskuddsmodellen for skip i NIS, hvor taket på 26 pst. av tilskuddsgrunnlaget er videreført.

Regjeringen har også valgt å beholde tilskuddsmodellen for NIS lasteskip i utenriksfart, som Solberg-regjeringen foreslo å avvikle. Det er for 2024 bevilget om lag 2,4 mrd. kr til ordningen. Tilskuddsordningen ble lovfestet i 2017.

I tillegg har regjeringen i 2024-budsjettet endret på kriteriene for å motta sjømannsfradrag, noe som innebærer at flere sjøfolk vil være berettiget til å motta fradrag. Nærskipsfarten er viktig for flere lokalsamfunn langs hele kysten. Hvor i landet kystfartvirksomheten utøves, bør ikke bestemme om sjøfolkene får fradrag eller ikke. Endringene kommer sjøfolk som seiler i kystfart til gode og bidrar til at flere sjøfolk kommer inn under tilskuddsordningen.

Vi ser i dag høy aktivitet i maritim næring, og i 2023 så vi et rekordhøyt antall sjøfolk i tilskuddsordningen. Eventuelle endringer i tilskuddsordningen vil være gjenstand for behandling i de ordinære budsjettprosessene.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Mitt første spørsmål til statsråden er som følger: Det første kulepunktet i kapittelet om maritim næring i Hurdalsplattformen er: «Styrke nettolønnsordningen.» Når kan vi forvente at regjeringen begynner å følge regjeringens politikk?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Vi har vært og er – som det er blitt gjengitt fra Hurdalsplattformen – tydelige på at vi ønsker å styrke nettolønnsordningen. Det har vi gjort allerede første år i regjering. I 2022, da vi kom til første statsbudsjett, forelå det et forslag fra Solberg-regjeringen med kutt i ordningen og et makstak på 189 000 kr for seks av tilskuddsmodellene i ordningen. I tillegg skulle man avvikle en tilskuddsmodell. Dette kuttet var på 407 mill. kr. Det første regjeringen Støre gjorde, var å legge tilbake 200 mill. kr for å styrke det som lå der fra før. I tillegg har vi som sagt gjort noe med kriteriene, sånn at et større antall sjøfolk kan være en del av ordningen.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Regjeringen viser hele tiden til et forslag som aldri har vært noen realitet, som aldri ble vedtatt. Solberg-regjeringens forslag for 2022 ble aldri vedtatt. Det har aldri vært behandlingen for nettolønnsordningen i Norge. Da er spørsmålet: Sammenlignet med den ordningen som faktisk var i 2021, det året regjeringen overtok – er tilskuddsordningen dårligere eller bedre enn den faktisk var i 2021? Da snakker jeg ikke om forslaget fra Solberg-regjeringen.

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Som jeg refererte til, har man gjort noen endringer. Det er flere tilskuddsmodeller som har fått et makstak på 220 000 kr. Så er det noen modeller hvor man ser at ordningen er blitt svekket, men for to av modellene er ordningen styrket. Man må forholde seg til det utgangspunktet som ligger på bordet når man tiltrer regjering. Det har vi forholdt oss til. Der lå det som sagt et kutt på 407 mill. kr, som vi da styrket med 200 mill. kr, og vi klarte å skjerme og beholde ordningen i de videre statsbudsjettene.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Jeg prøver igjen: Er ordningen i dag, i 2024, i sum bedre eller dårligere enn den faktisk var i 2021?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Ordningen er styrket ut fra det utgangspunktet vi hadde. Vi har også fått flere sjøfolk inn i ordningen som følge av at vi endret kriteriene for hvem som har rett til sjømannsfradraget.

Jeg har lyst til å minne representanten om at vi lever i en annen tid, en annen verden, enn hva tilfellet var da Hurdalsplattformen ble skrevet i sin tid. I denne perioden har det vært utrolig viktig for regjeringen å prioritere trygghet og beredskap, noe vi virkelig har gjort til fulle. Vi har vært nødt til å prioritere. Det har vært tøffe budsjettrunder. Verdenen har som sagt endret seg, og vi har klart å beholde og skjerme nettolønnsordningen i en sånn situasjon.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om replikk.

De talere som heretter får ordet, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Det er en kommentar til forespørselen fra representanten Knag Fylkesnes, om å gjøre om det ene forslaget til et oversendelsesforslag. Det ønsker vi ikke, og grunnen til det er at det allerede finnes et regelverk for denne typen konstruksjonsskip i NIS som driver på med havvind. Problemet er at kriteriene i ordningen er så dårlige at det treffer veldig få. Det er bl.a. et krav til minimumsbemanning på disse skipene som gjør at veldig mange av skipene ikke treffes. Regjeringen har i over et år hatt et innspill fra partene i arbeidslivet, både fra LO sentralt, fra alle sjømannsorganisasjonene og fra Rederiforbundet, om at man gjør om disse kriteriene sånn at det treffer flere konstruksjonsskip i NIS som holder på med havvind. Det er de innspillene vi ønsker at regjeringen skal legge til grunn for et nytt og bedret regelverk for konstruksjonsskip innenfor havvind i NIS. Derfor opprettholder vi forslaget som det er.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel