Stortinget - Møte mandag den 13. mai 2024

Dato: 13.05.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 285 S (2023–2024), jf. Meld. St. 10 (2023–2024))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [15:23:53]

Innstilling fra næringskomiteen om Noregs fiskeriavtalar for 2024 og fisket etter avtalane i 2022 og 2023 (Innst. 285 S (2023–2024), jf. Meld. St. 10 (2023–2024))

Talere

Bengt Rune Strifeldt (FrP) [] (ordfører for saken): Norges fiskeriavtaler for 2024 og fisket etter avtalene i 2022 og 2023 er i stor grad en rapportering om fisket som har vært gjort på tvers av landegrenser og i norske farvann. Meldingen omtaler fiskeriavtalene Norge har inngått med andre land for 2024 og fisket etter avtalene i 2022 og 2023. Den gir en innføring i viktige temaer i det internasjonale fiskerisamarbeidet, som det havrettslige rammeverket, internasjonale havmiljøprosesser, kontrollsamarbeid og kampen mot ulovlig, uregulert og urapportert fiske. Det er i stor grad en administrativ rapportering.

Jeg vil takke komiteen for samarbeidet i behandlingen av saken, og som det framgår, er tilrådingen fremmet av en enstemmig komité.

Norge er blant verdens fremste havnasjoner og er i år rykket opp til å bli den største sjømateksportøren. Sjømatnæringen i Norge er svært viktig. Det er den nest største eksportnæringen vår. Sjømatnæringen gir eksportinntekter på 172 mrd. kr, den bidrar til store skatte- og avgiftsinntekter til fellesskapet, skaper stor aktivitet, verdier og viktige distriktsarbeidsplasser langs hele kysten vår og er også viktig for leverandørindustrien.

Norge deler rundt 90 pst. av fiskeressursene med andre land gjennom gjensidige ressursforvaltningsavtaler. For å sikre at høstingen av fiskebestandene er bærekraftige, har Norge inngått tosidige avtaler med Russland, EU, Storbritannia, Færøyene, Island og Grønland. Avtalen med Russland og trepartsavtalen med EU og Storbritannia er de mest omfattende og gjelder felles forvaltning av bestandene vi deler i henholdsvis Barentshavet og Nordsjøen.

Den samlede fangstverdien av alle avtalene i 2023 var på om lag 71 mrd. kr, hvorav Norges del var rundt en tredel – 20 mrd. kr. Norges holdning til og fordømmelse av Russlands fullskala militærangrep på Ukraina har ført til historisk strenge sanksjoner. Det bilaterale samarbeidet med Russland er nedskalert til et minimum. Samtidig har Norge et ansvar for å forvalte fiskeriressursene i Barentshavet på en måte som sikrer framtidig høsting av ressursene. Derfor har Norge valgt å videreføre fiskerisamarbeidet innenfor forskning, regulering og kontroll, fordi dette er bærende elementer for en forsvarlig og bærekraftig forvaltning av de bestandene som blir forvaltet av Norge og Russland, og som er av stor betydning, også for andre land.

Det er tre overordnede mål som ligger til grunn for Norges medvirkning i de ulike forhandlingsprosessene og de internasjonale organisasjonene for ressursforvalting:

  1. å fremme en bærekraftig forvaltning av de levende marine ressursene, basert på den beste tilgjengelige vitenskapelige kunnskapen og en økosystembasert tilnærming

  2. å sikre Norge en rettferdig del ved kvotefordeling av fellesregulerte bestander

  3. å sikre tilfredsstillende kontroll og håndheving innenfor de forvaltingsregimene Norge tar del i

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Norge er blant verdens fremste havnasjoner og en av de største sjømateksportørene. Vi eksporterte villfanget fisk og fiskeprodukt for 43 mrd. kr i 2023, og rundt 90 pst. av fiskeressursene vi høster av, deler vi med andre land. Avtalene vi inngår, handler ikke bare om fiskemuligheter, men også om å samarbeide for en god forvaltning og kontroll av våre felles fiskebestander. Bærekraftig forvaltning av fiskeressursene er derfor en grunnleggende norsk interesse og av stor betydning for Norge.

Norge jobber aktivt og målrettet for å ivareta våre interesser i de ulike forhandlingsprosessene og i internasjonale organisasjoner for ressursforvaltning. Norge har videreført fiskerisamarbeidet med Russland. Det er samarbeid innen forskning, regulering og kontroll som er bærende elementer i en forsvarlig og bærekraftig forvaltning. Dette er også av stor betydning for andre land som får kvoter basert på avtaler med Norge. Vi har kvotebytte med andre land for at våre tradisjonelle fiskerier skal kunne opprettholdes.

I meldingen har vi gjort rede for uenigheter som har vært mellom Norge og EU om torskekvoter for EU-fartøy i fiskevernsonen ved Svalbard. Som Stortinget er kjent med, kom vi i april 2022 til en forståelse om EUs fiske i de nordlige farvann. Her er det en balanse mellom økte torskekvoter og tre regulatoriske tiltak som EU skal gjennomføre for fiske i internasjonalt farvann, i Norskehavet og Barentshavet. Siden konsultasjonene om implementering av forståelsen startet i juni 2022, har EU bare sagt seg villig til å implementere ett av de tre tiltakene. Viljen til å implementere resten av tiltakene synes å være liten.

Norge har lagt fram forslag som bør være av økonomisk interesse for EU-flåten, sånn at vi kan komme videre i samtalene om implementering av forståelsen, og jeg står klar til å fortsette samtalene om dette.

Fisken i havet tilhører folket i fellesskap. Fiskeriene er av stor betydning for den norske økonomien og avgjørende for å sikre aktivitet, bosetting og arbeidsplasser langs kysten.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se tirsdag 14. mai