Stortinget - Møte tirsdag den 29. november 2022

Dato: 29.11.2022
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 66 S (2022–2023), jf. Dokument 8:17 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [13.58.53]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Tor André Johnsen om å be regjeringen sørge for snarest mulig å etablere en midlertidig bro ved Tretten (Innst. 66 S (2022–2023), jf. Dokument 8:17 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, vil også få en taletid på inntil 3 minutter.

Kirsti Leirtrø (A) [] (ordfører for saken): Som presidenten sa, handler denne saken om et representantforslag fra Fremskrittspartiet om å be regjeringen sørge for snarest mulig å etablere en midlertidig bru ved Tretten. Forslaget handler ikke bare om bygging av brua, men også om å få fortgang i nødvendige tillatelser og prosjektering.

Den 15. august kollapset trebrua ved Tretten på fv. 254 over Gudbrandsdalslågen. Dette delte lokalsamfunnet i to geografisk og har ført til store problemer med leveranse av tjenester. Statsråden har svart komiteen at Bruberedskap hos Statens vegvesen står klar til å bygge en midlertidig bru så snart nødvendige godkjenninger, tillatelser, fundamentering og øvrig forberedelse, inkludert ny pilar, er på plass. Statsråden svarer også at han vil ta initiativ til et møte med politisk ledelse i de aktuelle departementene, Innlandet fylkeskommune som veieier og berørte etater om videre framdrift i prosessen.

Den 30. oktober sendte statsforvalteren ut en pressemelding om at det er funnet løsninger for å trygge bygging og bruk av brua samtidig som verneverdier sikres. Det tyder på at det nå skjer noe. Forslaget fra flertallet i saken er allerede igangsatt, men Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil selvfølgelig støtte dette forslaget.

Så må jeg si at tematikken som tas opp, er særdeles viktig. Vi har 5 600 bruer som mangler vedlikehold. Erfaringen en har gjort seg her, og også ved bristen i Stavåbrua på E6 i Trøndelag, der en hadde redusert framkommelighet og omkjøring for godstransporten gjennom landet i et og et halvt år, eller ved brukollapsen i Nordland i juni i år og konsekvensene det fikk for næringstransport og framkommelighet, gjør at bruvedlikehold, sikkerhet og beredskap må prioriteres høyere. Saksbehandlingstiden ved akutte hendelser må reduseres og vedlikeholdet prioriteres enda høyere. Denne jobben er vår regjering allerede i gang med.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Trond Helleland (H) []: Det er en veldig viktig sak som Fremskrittspartiet her har tatt opp, og gledelig nok får de støtte også, fra en samlet komité, på at vi nå må få på plass en løsning på Tretten. Samtidig må vi se på hele problematikken rundt bruvedlikehold og den type bruer som vi nå ser har hatt svakheter.

Nå har vi brukt mye tid på den forrige debatten, så jeg har bare lyst til å si at nå trenger vi en løsning på Tretten. Et samlet storting går inn for det. Det må være et godt nok signal til at en kommer i gang med å få på plass den løsningen som er skissert.

Erling Sande (Sp) [] (leiar i komiteen): Brukollapsen ved Tretten gjorde at ei viktig samferdselsåre i området blei blokkert, og det har gjort framkomsten til folk og næring vanskeleg. Dei har fått ei omkøyring som er lang, som tidvis har dårleg standard, og situasjonen gjer òg at transporten i området blir mindre trafikksikker. No handlar det i fyrste omgang om å få på plass ei mellombels bru som raskt kan løyse dei samferdselsmessige utfordringane i området. Det er fylkeskommunen som er vegeigar i dette tilfellet. Men samtidig er det ei rekkje statlege etatar som har ei rolle knytt til etablering av slik infrastruktur. Søknadsprosessar, nødvendige godkjenningar og i nokre tilfelle anbod fører til at tida går, og dei som er avhengige av vegen, er utolmodige etter å få på plass ei løysing

I innstillinga i dag peikar ein samla komité på kor viktig det er at ein ved slike akutte hendingar må ha andre og meir effektive måtar å samhandle på mellom dei ulike offentlege aktørane enn det ein kan ha t.d. ved bygging av nye og større prosjekt. Difor peikar komiteen på at i slike tilfelle bør det liggje godt til rette for bruk av naudsynte dispensasjonar og hurtigbehandling. Ikkje minst er det viktig at involverte partar tidleg set seg i hop og drøftar både korleis ein kan løyse utfordringa som har oppstått, og korleis ein kan sikre ei raskast mogleg framdrift for å få eit velfungerande samband opp å gå.

Så er det viktig å ta med at det har vore arbeidd aktivt frå vegeigar og fylkeskommunen si side med å få på plass eit brusamband, og at fundamenteringsarbeidet no er i gang, slik at det raskt kan kome på plass ei mellombels bru. Det er sjølvsagt viktig. Senterpartiet kjem til å støtte forslaget.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det er flott at komiteen ser ut til å vere samla i ei så viktig sak. Grunnlaget for at vi har tatt fatt i saka, er at vi har sett at her var ein på full fart til å rote seg inn i detaljar. Det er ikkje nødvendig, og det kan ein faktisk ikkje gjere i sånne saker.

Eg har sjølv i mange tiår jobba aktivt på ulike nivå med samferdsle. Det var altså ei bru frå før, og ho har ramla ned fordi nokon har brukt tre og styr og stell, og putta ho ned i vatn og trudd at dette skulle vare i 75 år – noko det ikkje gjorde, sjølvsagt, og brua ramla ned. For å seie det på ein annan måte: Det er ein grunn til at forfedrane våre bygde bruene i stein, og dei står framleis. Då er det rett og slett ganske håplaust når ein høyrer om og les at ein begynner å snakke om å ha dispensasjonar og behandling på ulike statlege nivå. Det var ei bru der før. Det kan ikkje vere eit problem å byggje ei bru igjen.

Det står i saka at ein må ta vare på fiskar og fuglar, men dei var jo der før også, då den gamle brua var der. Det at byggjemetodane osv. er viktige i samband med påverking, skjønar eg også, men dette var altså den 15. august. I dag er vi snart i desember. Ein skal bruke mange månader på å pæle. Ein skal til å bestille rør. I ein artikkel som kom rundt den 30. oktober, stod det at ein då skulle begynne å bestille rør, men det var usikkert kvar ein fekk tak i stål. Det var altså den 30. oktober. Kvifor er det ikkje automatikk i slike saker når det skjer ei sånn ulykke? Det kunne ha gått mykje, mykje verre med tanke på menneskeliv osv. – det gjorde det heldigvis ikkje. Men det må vere automatikk i at ting skjer og at ein får fortgang i ting når det er så alvorleg for lokalsamfunn eller for eit heilt område.

Og så må eg berre innrømme det: Når eg høyrer at Forsvaret ikkje klarar å byggje over den brua – jøye meg. Eg håpar ikkje det vert konfliktar i Noreg snart. Det må verte lenge til – håpar vi sjølvsagt alle – men altså: Forsvaret må ha system og utstyr for å kunne byggje ei bru og fikse dette på kort tid, elles ligg det dårleg an. Det er noko med beredskapen vår, og på det kjem eg til å utfordre statsråden i replikkordskiftet vidare, for det er noko med at vi må byggje opp eit system, leggje bak oss kva som har vore og ikkje vore. No ser vi at vi får ei utfordring på slikt. Då må vi ha eit system som gjer at vi kan takle det i framtida. Det må skje kjapt, det må skje skikkeleg, det må vere null byråkrati, og så må det vere einingar som faktisk er i stand til å hjelpe oss med å byggje det. Då burde Forsvaret ha kapasitet til det.

Så her må vi samhandle. Eg er glad for at komiteen er samla. Det er viktig i ei sånn sak.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Dette er et forslag og en sak som vi alle sammen er opptatt av å finne gode løsninger på. Forslaget gjelder å snarest mulig etablere en midlertidig bru ved Tretten og sørge for at søknader, tillatelser og godkjenninger hastebehandles.

Faktum er at involverte myndigheter har jobbet og fortsatt jobber for snarest mulig å få på plass en ny bru mellom øst- og vestsiden av Gudbrandsdalslågen ved Tretten. Helt siden 15. august, da den gamle brua kollapset, har man jobbet med det. Brua er en fylkesvei, så det er Innlandet fylkeskommune som er veieier og byggherre i arbeidet som pågikk med opprydding, arbeidet med å få på plass ny bru og for planleggingen av ny permanent bru.

Fylkeskommunen har måttet søke om nødvendige tillatelser for arbeid i og ved Lågen, både hos Statsforvalteren og hos NVE. Disse har blitt innvilget i henholdsvis oktober og tidlig i november. Fylkeskommunen jobber nå, med god hjelp av Statens vegvesen, for å få på plass ny pilar og klargjøre fundamentet for midlertidig bru. Når dette er på plass, regner Vegvesenet med tre ukers byggetid for midlertidig bru. Raskere er det ikke praktisk mulig å få på plass denne brua, og jeg har full forståelse for at det haster å få på plass en ny bruforbindelse med tanke på både trafikksikkerhet og omkjøringsveier og for framkommeligheten for næringsliv og lokalsamfunn.

Det handler imidlertid også om sikkerhet. En midlertidig bru må dimensjoneres slik at den kan brukes over en lengre periode, og den må tåle varierende vannstand i Lågen, også flom. Den midlertidige brua må også være tilpasset både lokaltrafikk, tungtransport og ikke minst gående og syklende. Videre må hensyn tas til Lågens kritiske funksjon som økosystem for liv i og rundt elva.

Selv om dette er en bru på fylkesvei, som fylkeskommunen er ansvarlig for, er det viktig for meg å si at berørte myndigheter jobber målrettet sammen for å avhjelpe lokalsamfunnene, som er rammet særlig hardt her. Jeg vet at Statens vegvesen har bidratt med både kapasitet og kompetanse i det arbeidet som har pågått siden 15. august i år. Vegvesenet har forsikret meg om at myndighetsgodkjenning av midlertidig bru og fundamenter ikke vil være en forsinkende faktor. Bruberedskap hos dem står klare til å starte arbeidet når det er klart.

Senest i går møtte vi i Samferdselsdepartementet den politiske ledelsen i Olje- og energidepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Klima- og miljødepartementet for å påse at vi fortsatt finner gode samarbeidsformer. Det haster å få på plass brua, og vi er alle klare for å følge opp forslaget om å gjenopprette forbindelse over Lågen og Tretten snarest.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Vi høyrer at prosessen med å få bygd den brua er i gang. Det tek rett nok forholdsvis lang tid, fordi dette er prosessar som skal ta lang tid, så det har vi forstått. Eg vil litt tilbake til grunnlaget for at brua kollapsa. Når ein no snakkar om at det også er Statens vegvesen og andre instansar som skal godkjenne den mellombelse brua, er det vel sannsynlegvis nokre av dei same som har godkjent å byggje ei trebru som har vorte putta ned i vatn i lag med stål. Dei synest sikkert det er ein kjempegod idé, men det kan umogleg vere ein god idé.

Spørsmålet mitt er rett og slett: Kva gjer statsråden for å gå gjennom alle desse andre, liknande konsesjonane? For vi kan ikkje ha det slik at det plutseleg ramlar ned bruer. No har det ramla ned ei bru her, men det kan sikkert ramle ned fleire, og kva vert gjort no for å hindre det framover?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er flere elementer i det som representanten spør om, men da dette skjedde, tok man veldig raskt en beslutning om å stenge ned de bruene som har tilsvarende konstruksjon. Det har blitt gjort grundige spesialinspeksjoner av hver enkelt bru, med påfølgende analyser av inspeksjonsresultatene, kontrollberegning med tredjepartskontroll. Og det er da den respektive veieier for de enkelte bruene som på bakgrunn av denne prosessen har ansvaret for å følge opp vurderinger og tiltak. En god del av disse bruene er gjenåpnet, noen med restriksjoner, og noen er fremdeles ikke gjenåpnet, så det pågår fortsatt prosesser rundt det.

Årsaken til kollapsen er ennå ikke kjent, i den forstand at det er trukket noen endelige konklusjoner rundt det, så de diskusjonene blir det nok mange av når vi får høre hva som var årsak og virkning her. Men det er det litt for tidlig å ta i debatten i Stortinget, for det er det faktisk ingen av oss som vet helt presist hvordan henger sammen.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det som statsråden sa til slutt her, at det vil verte ein debatt, og at ingen veit fasiten enno, det er nok riktig. Men det er iallfall slik at beredskapen er for dårleg når vi no kan risikere at fleire bruer kan ramle ned – fordi det er bygd fleire med litt av samme metodikk, og ein er usikker på om dette kan føre til fleire slike ulykker. Då ser vi at vi kanskje har for dårleg beredskap rundt det, og at vi har for lite system for å kunne byggje sånne mellombelse bruer raskt, med tanke på at vi kan få meir ras og meir påverknad på veg framover. Så eg er oppteken av beredskapen. Har statsråden teke nokre grep for å styrkje beredskapen, for å styrkje moglegheita til å kunne etablere mellombelse bruer raskare enn det vi ser i dette tilfellet?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg sa i mitt innlegg at de ulike departementene har satt seg ned sammen for å se hvordan vi kunne løse denne situasjonen så raskt som mulig, og det er naturlig at vi trekker veksler på den erfaringen inn i eventuelt framtidige hendelser.

Når det er sagt, så er jo dette en ganske spesifikk hendelse. Det er ikke hverdagskost. Det har riktignok også vært andre hendelser, men med litt ulik type konstruksjoner, og da har det vist seg at vi har hatt det materiellet som skulle til for å sette opp midlertidig bru ganske raskt. Her er vi i en situasjon hvor det er et ganske langt bruspenn over en elv med ganske mye strøm, og det er andre ting og interesser i tillegg som har måttet vektlegges i prosessen. Så dette er nok ikke en helt hverdagslig hendelse, nær sagt uansett, og denne er nok ekstra spesiell.

Mona Fagerås (SV) []: Den 15. august skjedde ulykken ved Tretten. Heldigvis gikk ingen menneskeliv tapt, men omkjøringsveien er lang og vanskelig, for både skolebarn og næringsliv og har skapt problemer i lokalsamfunnet. Målet for alle må være at vi får på plass en midlertidig bru litt fort. Mitt spørsmål til ministeren går på om ministeren er fornøyd med at det nå har tatt snart fire måneder før en midlertidig bru kommer på plass – og kanskje enda lenger.

Som gammel lærer er jeg opptatt av hva vi har lært. Man bør jo lære av sine erfaringer, slik at vi ikke gjør samme feilen på nytt, og at det ikke neste gang det skjer en ulykke, skal ta like lang tid. Tror ministeren at det vil gå like lang tid neste gang?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg tror jeg vil legge vekt på at disse hendelsene er nokså unike, og det er ikke nødvendigvis like hendelser når slike ting skjer. Jeg konstaterer at nå har det tatt lang tid å håndtere dette, og jeg er interessert i – på lik linje med representanten – å finne forbedringspunkter her. Så jeg mener det er naturlig at vi går gjennom det og ser om det er noe som kunne vært gjort annerledes for å få en raskere framdrift.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Jeg vil takke for statsrådens lovord om oppfølging av brukollapsen ved Tretten.

I 1895 så brua på Tretten for første gang dagens lys, for å koble lokalsamfunnet vest og øst for Gudbrandsdalslågen sammen. Den 15. august 2022 kollapset brua i en alvorlig ulykke. Alt samme dag var statsråden på plass og uttrykte at han ville følge opp saken.

Lokalt har ordfører Jon Halvor Midtmageli stått heroisk på natt og dag for sitt lokalsamfunn. I fylket har Aud Hove stått i spissen for å sikre framdrift.

Fylkeskommunen søkte om midlertidig bru 30. september. Den 30. oktober kom svar fra Statsforvalteren om at byggingen kunne begynne. Unntaksbestemmelsen i § 48 i naturmangfoldloven gjøres gjeldende, med unntak «fra et vernevedtak dersom det ikke strider mot vernevedtakets formål og ikke kan påvirke verneverdiene nevneverdig, eller dersom sikkerhetshensyn eller hensynet til vesentlige samfunnsinteresser gjør det nødvendig».

Her er vesentlige samfunnsinteresser helt sentrale. Det har stått en bru her i over 127 år. At det ikke er bru her nå, er unntaket.

Nå er fylkeskommunen i gang med grunnarbeidet for ny, midlertidig bru. Nye stålpilarer skal ned i grunnen og gi en sikker bruløsning, som kan stå støtt fram til en ny, permanent bru er på plass. Hvor lang tid arbeidet tar, er fortsatt uklart. Vannmengden i Lågen påvirker dette, bl.a.

På spørsmål om når brua står klar, svarer Ole Einar Fossen, enhetsleder for samferdsel i Innlandet fylkeskommune, til GD 17. november at de håper på å klare det innenfor rammen som er gitt, med tillatelse til å jobbe med brua fram til 15. april, når vårflommen kommer.

Verneverdier er viktig, men her må ikke byråkrati og saksbehandling undergrave det faktum at en alvorlig ulykke frarøvet et lokalsamfunn kommunikasjonen deres og brua deres. Her må vi ta lærdom av prosessen og sørge for at potensielt flere hendelser som dette blir løst på en mer smidig måte. Det forventer jeg at statsråden følger opp, og jeg er glad for de signalene han gir i salen her i dag. Et samlet storting ber regjeringen så fort som mulig sikre midlertidig bru ved Tretten og sørge for at de relevante statsetatene hastebehandler søknadene om nødvendige tillatelser og godkjenninger.

Diskusjon om endelig økonomisk oppgjør knyttet til brua må vi komme tilbake til. Vi må få visshet om hva kollapsen kom av, om det var en konstruksjonsfeil og et gjennomgående problem ved denne typen bruer. Vi ønsker mer bruk av tre i framtiden også. Flisa bru er fortsatt stengt og trenger avklaringer.

Det er ingen tvil om at denne store prøvelsen har preget folk, men også samlet lokalsamfunnet i å stå på for en ny bru. Fakkeltog m.m. har vist det.

Jeg er glad fylket er i gang med brubygging på Tretten nå.

Rune Støstad (A) []: Første skoledag denne høsten ble en skrekkopplevelse for alle som bor på Tretten. Brua over Lågen kollapset, og Tretten-samfunnet ble i realiteten delt i to. Heldigvis gikk det ikke liv. De som var på brua da den datt ned, ble berget i land. Men det kunne gått så mye verre.

For et par uker siden besøkte jeg Aurvoll skole på Tretten. Der fikk jeg prate med de fire elevene Olea, Miriam, Sjur og Edvard om Tretten bru som raste, om den lange skoleveien de har fått, og om hvordan de ikke lenger kan omgås så mye på fritiden fordi brua er borte. Som i andre alvorlige hendelser i et lokalsamfunn blir også dette en ekstra belastning for de yngste blant oss.

Det haster å få på plass en midlertidig bru. Brukollapsen preger hele samfunnet. Jeg har også besøkt næringsaktører på Tretten og pratet med folk som bor der. Det de frykter mest nå, er den smale baksideveien, som er den eneste forbindelsen for mange – privatpersoner, skolebusser, tungtransport og arbeidsfolk som skal til og fra jobb. Når vi nå går vinteren i møte, er det mange som frykter ulykker på den smale omkjøringsveien. Derfor blir vintervedlikeholdet ekstra viktig i år.

Det er bra at statsråden engasjerer seg i saken, og ikke minst at han tok initiativ til koordineringsmøte med de ulike departementene. Både fylkeskommunen, Øyer kommune og andre involverte parter jobber intenst og godt med saken, og statsrådens engasjement bidrar til at koordineringen blir enda bedre.

Det vakte nasjonal oppmerksomhet da brua kollapset, og det er bra at saken får sin belysning også her i denne salen. Vedtaket i dag har kanskje ikke all verdens betydning, for som statsråden har sagt: Nå er godkjenningen på plass, og arbeidet er allerede i gang.

Det er satt ned en havarikommisjon som undersøker kollapsen, for vi må ha svar på hva som gikk galt. Når det arbeidet er ferdig, blir det også enklere å prate om hvem som har ansvaret, og hvem som skal ta regningen for en permanent bru. Det viktigste nå er å sørge for at folk på Tretten får en midlertidig og trygg bru. Fristen er 15. april, og det er viktig at alle involverte parter bidrar til at vi kan kjøre over en ny bru innen den fristen, og at de unge på Tretten kan gå over elva og over brua igjen for å møte vennene sine på fritiden.

Bengt Fasteraune (Sp) []: Jeg var 15 minutter unna Tretten da jeg fikk høre på radioen at brua over elva på Tretten hadde kollapset – jeg var på vei til Arendalsuka. Jeg må si at jeg hadde litt problemer med å finne ut hvor denne bru var, ikke fordi jeg ikke visste at det var en fin trebru på Tretten, men jeg hadde store problemer med å forstå at en ti år gammel bru hadde kollapset så brutalt som den hadde gjort.

Da jeg passerte brua etter hvert, så jeg at det var alvorlig, en sak som kunne ha fått en helt annen utgang enn det den fikk, i og med at det bare var brua som datt sammen.

Det er svært viktig i slike situasjoner, som på Tretten da brua kollapset, at alle parter raskt får den samme situasjonsforståelsen. Tidsfaktoren var kritisk her, og tidsfaktoren vil være kritisk også i framtiden. Det tror jeg alle må ta lærdom av.

Målet må være at et lokalsamfunn skal unngå å bruke uegnede og lange omkjøringsveier. En midlertidig bruforbindelse har vært og er den eneste løsningen for å oppnå tilfredsstillende trafikksikkerhet og framkommelighet i dette området. Det har alle vært enige om, og det er bra. Det har med situasjonsforståelse å gjøre.

Det haster fortsatt med å få brua på plass for å unngå farlige situasjoner med fare for ulykker. Baksidevegen i Gudbrandsdalen er som baksideveier flest, de er kronglete, de er smale, de er ikke egnet for tungtrafikk – og man har Tine på den andre siden av brua. Det er alvorlig når to biler ikke kan møtes når det begynner å bli glatt.

Nå er alle avklaringer gjort, men det må være lov til å stille spørsmål ved om det gikk fort nok da det dreide seg om å sette opp en midlertidig bru for å erstatte en fast bruforbindelse. Når det er sagt, så er det én ting som gjelder nå, og det er å få på plass brua så fort som mulig nå når alle avklaringer er gjort. Den jobben gjenstår, og jeg er sikker på at alle vil gjøre sitt beste for å få på plass en god løsning for Tretten bru, slik at lokalsamfunnet kan begynne å fungere slik som det har gjort tidligere.

Nils Kristen Sandtrøen (A) []: Mye godt og klokt er sagt om Tretten, både av representanter og statsråd, så jeg tenkte vi kunne avslutte med tre viktige refleksjoner om hva vi kan lære av dette om infrastruktur generelt.

For det første ser vi at en fylkesvei er en helt avgjørende hverdagsvei for befolkningen og lokalsamfunnet og for industrien og næringslivet. For det andre vet vi at fylkesveiene i Norge har den største ulykkesrisikoen blant veier. Det er også bl.a. fordi vi ikke har vært flinke nok til å prioritere oppgradering og vedlikehold av disse. Det spiller litt tilbake på den saken vi hadde tidligere i dag, hvor vi snakket om hvordan vi kan ta vare på jernbaneinfrastrukturen. Det er jo et paradoks at da tidligere finansminister Jan Tore Sanner la fram perspektivmeldingen, viste den ganske klart at Norge, av sammenlignbare land, er det landet i Europa som bruker aller mest penger på transportinfrastruktur. Samtidig har vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene gått betydelig opp. Det samme har det gjort på jernbanen, og vi vet at det er et betydelig behov for bruvedlikehold i hele landet, enten det er på Østlandet, som i dette tilfellet, i Nord-Norge, som vi har sett før, eller på Vestlandet – og vi kan tenke på rassikring på Vestlandet i samme åndedrag.

Der er regjeringen nå veldig klokkeklar. I utredningsoppdraget til NTP har regjeringen sagt at det blir en betydelig viktigere oppgave å prioritere opp å ta vare på det vi har av infrastruktur, og det er en veldig moderne tankegang. Når vi kombinerer det med den saken vi behandlet tidligere i dag, om autonomi, kan vi utnytte kapasiteten på eksisterende infrastruktur på en klok måte. Da blir det desto viktigere å ta vare på den kapasiteten og transportinfrastrukturen som vi har. Det er moderne politikk og ekstremt god politikk for trygg økonomisk styring.

Et siste poeng – som om dette ikke var nok, for dette er jo et kinderegg – er undersøkelser blant bilistene. Hva sier folk i Norge som er opptatt av sikkerhet på veiene? Jo, NAF har gjort en undersøkelse blant sine medlemmer, og et klart flertall sier at det er viktigere å ta vare på, vedlikeholde og utbedre eksisterende veier enn å bygge nye veitraseer. Det er tilbakemeldingen til oss som storting fra flertallet av landets bilister. Det er en klok tilbakemelding. Det er en god tilbakemelding om at prioriteringen må gå i den retning. Da er det verdt å merke seg det representanten Støstad sa. En kollapset bru har delt lokalsamfunnet i to. Men vi kan bruke den kunnskapen som vi nå har, til ikke å dele Stortinget i to, men å forene Stortinget i ett om at vedlikehold, drift og sikkerhet må være hovedprioritet i en moderne transportpolitikk for sikkerhet og klok økonomisk styring.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Representanten Sandtrøen har ei eiga evne til å kome på talarstolen igjen. Det var ikkje noko gale i innlegget. Det var eigentleg berre det at han minte meg på ein del område, bl.a. det han seier om at vedlikehald og dei områda er det viktigaste.

Ja, det er veldig viktig, men i dette tilfellet er det ei rimeleg ny bru som har ramla ned. Altså: Slikt bruverk skal vare i 75 år. Når vi ser at så pass nye bruverk ramlar i hop – det har skjedd også tidlegare – er det verkeleg eit varsku som eg inderleg håpar statsråden tek fatt i, og det har statsråden eigentleg sagt ein del om i dag. Det er eg ganske glad for, for det er heilt nødvendig – ein må byggje godt nok, ein må byggje solid, ein må bruke kjend teknologi, ein må ikkje leike seg med ting som kan vere fancy og flott.

Det er slikt eg ser ganske mykje i mange andre byggverk – ein skal byggje passivhus og andre limtregreier i alle variantar. Byggfolk riv seg i det håret dei har, for det er greinalaust, det! Ein byggjer på seg problem, og her har ein bygd på seg eit problem. Når steinbruene, som er 50 eller 100 år, framleis står, og ein byggjer trebruer som ramlar ned før dei har passert ti år, byggjer ein på seg problem.

Mottoet og dei tre viktigast tinga – vedlikehald er eg einig med representanten frå Arbeidarpartiet i at er viktig, men vi snakkar ikkje om det når det er omtrent nye bruer – er: Byggje godt nok, byggje solid og bruke kjend teknologi. Ein må gjere det ordentleg og ikkje drive med noko mikkmakk og gjere ting så utruleg fancy. Det funkar ikkje, folkens. Det er kanskje ikkje lov å seie i Stortinget, president, men det funkar ikkje. Eg trur faktisk at det som funkar, er å gjere ting solid og vere nøyaktig på det ein gjer.

Og vi ser, når det gjeld vedlikehald også, at med dei kjende teknologiane i stein, betong og stål har ein langt lågare vedlikehaldsbehov enn på ein heil del nymotens greier. Eg har snakka med mange fagfolk, og eg har halde på med å byggje bruer i Møre og Romsdal i over 20 år. Det har aldri falle meg inn å blande inn tre og stål. Og det er ganske mange som seier at eitt materiale er dødt, eit anna lever. Då treng ein eigentleg ikkje å vere rakettforskar for å skjøne at dette går gale. Viss ein puttar det ned i vatn i tillegg, har ein altså gjort det heilt store.

Men ok – bygg godt nok, sterkt nok, solid og med kjend teknologi så vert det mindre vedlikehald, og vi får færre bruer som ramlar ned.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Jeg skal prøve å ikke bidra til å forlenge debatten ytterligere, men jeg må uttrykke en viss avstand fra det representanten Sve sier her.

Senterpartiet er av den klare oppfatning at bruk av tre er hensiktsmessig, framtidsrettet og klokt. Så har Vegdirektoratet nå gitt uttrykk for at en del bruer i treverk skal revurderes, og jeg mener det er et viktig poeng å ha en faglig, konstruktiv diskusjon rundt hva som er trygt, godt og varig. Men jeg vil ta avstand fra at man nå lager en viss skremsel rundt en trebru. Det finnes ekstremt mange trygge, gode trebruer, og det skal vi også ha for framtiden.

Jeg ser fram til statsrådens videre arbeid for å følge opp arbeidet her og takker for debatten.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering, se torsdag 1. desember