Stortinget - Møte tirsdag den 18. april 2023

Dato: 18.04.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 261 S (2022–2023), jf. Dokument 8:136 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [10:28:21]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson, Tobias Drevland Lund og Marie Sneve Martinussen om at det skal lønne seg å jobbe, også når man går på trygd (Innst. 261 S (2022–2023), jf. Dokument 8:136 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Dagfinn Henrik Olsen (FrP) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for samarbeidet i denne saken.

Forslagsstillerne viser til at flere av velferdsytelsene i Norge avkortes mot inntekt. Dette gjør at stønadsmottakerne i praksis trekkes i lønn når de arbeider, og får mindre igjen for innsatsen enn kollegaene som mottar ytelser. Avkortningsreglene begrenser muligheten for gruppen til å bedre sin økonomiske livssituasjon ved å arbeide mer. Systemet kan også være negativt for samfunnet som helhet dersom regelverket fører til at menneskelige ressurser ikke blir fullt ut utnyttet fordi det ikke lønner seg økonomisk for folk å jobbe. Forslagsstillerne mener at velferdssystemet bør gjennomsyres av tillit til at befolkningen ønsker å bidra så godt man kan. I praksis må det bety rausere regler for når ytelser skal falle bort og avkortes, dersom brukeren skal klare å øke sin yrkesdeltakelse og inntekt.

Komiteen mener at den viktigste oppgaven til velferdssamfunnet er å hjelpe dem som havner utenfor, eller ikke har mulighet til å ta del i, arbeidslivet, og derfor er det viktig å ha ordninger som fanger opp disse menneskene. Komiteens tilråding fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Komiteens mindretall, SV og Rødt, fremmer egne forslag i saken, og jeg regner med at de vil ta opp disse.

Hvis jeg da får lov, vil jeg fremme Fremskrittspartiets synspunkter i saken. Fremskrittspartiet vil understreke viktigheten av at de som går på trygd, har rett på ytelser som er gode nok til å dekke livsopphold. Ytelser fra Nav har som prinsipp at de skal sikre brukeren inntekt ved tapt arbeidsevne, enten arbeidsevnen er redusert helt eller delvis. Fremskrittspartiet mener at arbeidslinjen må ligge fast, og at det også med dagens regler lønner seg å jobbe for dem som er på trygd. Fremskrittspartiet var imot en nedjustering av friinntektsbeløpet fra 1 G til 0,4 G. Vi mener at friinntektsbeløpet bør økes, men en midlertidig økning er ingen langsiktig løsning. Fremskrittspartiet har gjentatte ganger det siste året fremmet forslag som raskt vil minske utgiftene til folk flest, slik som bl.a. makspris på strøm, reduserte drivstoffavgifter og reduserte skatter og avgifter. Det ville også føre til at personer som mottar ytelser, raskt vil kunne få mer igjen for de ytelsene de får.

Med dette regner jeg saken som godt belyst og Fremskrittspartiets synspunkter som fremmet.

Tuva Moflag (A) []: Regjeringspartiene legger arbeidslinjen til grunn i arbeids- og velferdspolitikken. Det er lønnsomt for både samfunnet og enkeltmennesket at folk er i jobb. Derfor må fellesskapet stille opp med mer aktive tiltak for å hjelpe folk i arbeid. Arbeiderpartiet jobber for et samfunn med et sterkt sikkerhetsnett med universelle velferdsordninger, slik at de som trenger støtte fra samfunnet, får hjelp, permanent eller i faser av livet. Folk skal ha en økonomi som gjør at de kan leve et verdig liv på universelle velferdsordninger uten at det går ut over arbeidslinjen.

Det er ulike årsaker til at folk står utenfor arbeidslivet. Det kan være helseutfordringer, mangel på kompetanse eller språkutfordringer. Arbeiderpartiet mener det må stimuleres økonomisk for å få flere til å delta i opplæring og kompetanseheving. Særlig viktig er det å få unge mennesker som i dag mottar trygdeytelser, over i aktivitet. Den store økningen i unge uføre er en trend vi er nødt til å snu. Derfor har også en ungdomsgaranti, hvor man ser arbeid, utdanning og helse i sammenheng, vært en av denne regjeringens største prioriteringer i budsjettet for 2023.

Arbeiderpartiet mener det må bli lettere for personer som lever på trygd å kombinere trygd med arbeid. Folk med nedsatt funksjonsevne og helsemessige utfordringer skal møte et arbeidsliv som er åpent og inkluderende. Her har vi fortsatt en vei å gå som samfunn. Dette er også en forutsetning for at man skal kunne kombinere arbeid med gradert uføretrygd. Arbeiderpartiet mener det er verdt å utforske flere muligheter for hvordan arbeid og uføretrygd kan kombineres. I statsbudsjettet for 2023 følger vi opp et av forslagene i sysselsettingsutvalget, og vi har satt av penger til et forsøk med arbeidsorientert uføretrygd.

For en måneds tid siden behandlet Stortinget et representantforslag om avkorting av uføres inntekt ved retur til arbeidslivet. Gjennom ulike saker i media kom det fram at folk som prøvde seg tilbake på jobb, fikk tilbakebetalingskrav som opplevdes som både ulogiske og urettferdige. I den saken samlet et enstemmig storting seg om følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag som sikrer at uføre som kommer i arbeid, ikke skal få urimelige tilbakebetalingskrav for allerede utbetalt uføretrygd. Endringen må ikke innebære at dagens fribeløp svekkes eller fjernes.»

Det syntes jeg var et godt vedtak. I tillegg understreket flertallet i komiteen følgende den gangen:

«… uføretrygd skal sikre folk en inntekt hvis inntektsevnen er varig redusert på grunn av sykdom eller skade. Formålet med uførereformen var å gjøre det lettere å kombinere uføretrygd med inntektsbringende arbeid for de som har muligheten til det.»

Arbeiderpartiet mener dette er et godt utgangspunkt, også i tematikken som Rødt tar opp i dette representantforslaget.

Anna Molberg (H) []: Arbeid handler ikke bare om å motta lønn. Det ligger også mye god helse i arbeid. Det gir sosial inkludering, følelsen av å være en del av samfunnslivet og selvrespekt. Dette er verdier som arbeidslinja i sosialpolitikken bygger på. Vi skal ha et system som stimulerer folk til å velge arbeid framfor trygd, og i de tilfellene man ikke kan velge å jobbe, skal man selvfølgelig sikres et livsopphold.

For at det skal være mulig å sikre alle i Norge universelle velferdsgoder i tillegg til å hjelpe dem som ikke kan være i jobb, er vi nødt til å ha et system som ikke legger opp til at man kan få mer i trygd enn man kan ved å jobbe. Representantforslaget fra Rødt, som vi behandler i dag, kan ikke tolkes som noe annet enn et totalt brudd med dette prinsippet – et totalt brudd med arbeidslinja. Dersom mange av forslagene vi behandler i dag, blir en realitet, vil man i flere tilfeller få over 100 pst. mer av den inntekten man hadde før trygd. Man vil altså gå ned i inntekt dersom man kommer tilbake i arbeidslivet. Man skulle tro at det ga mening at det ikke kan være slik, men opptil flere partier på venstresiden er i ferd med å gå bort fra arbeidslinja, som alltid har vært en grunnplanke i sosialpolitikken.

At Høyre mener det skal lønne seg å jobbe framfor å gå på trygd, betyr ikke at man ikke kan gjøre endringer for å gjøre det lettere å kombinere arbeid og trygd. Da vi satt i regjering, foreslo vi å erstatte inntektsgrensen med en halv avkorting opp til 1,2 G. Det var i tråd med hva sysselsettingsutvalget foreslo for å øke deltakelsen blant uføre i arbeidslivet, og det sikret også at mange fikk beholde mer av inntekten sin ved siden av trygden. Høyre var også nylig med på å sikre flertall for et forslag i Stortinget om at uføre ikke skal motta urimelige tilbakebetalingskrav fra Nav. Vi er for skattelettelser for dem med lavest inntekter i samfunnet, vi vil øke barnetrygden med 3 000 kr per barn, og vi støtter fullt ut forsøk med helsejustert lønn, slik at staten i større grad tar regningen for arbeidstakere som ikke kan jobbe for full kapasitet. Vi kan også vurdere andre insentiver for å kombinere trygd og jobb. Men å bryte med arbeidslinja er ikke riktig retning å gå, for vi mener at ingen skal tape penger på å komme tilbake til arbeidslivet.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: Vi står overfor en vanskelig diskusjon framover når partiet Høyre nå introduserer et nytt begrep, nemlig «helsejustert lønn». Jeg vil ta sterkt avstand fra at vi skal justere folks betaling for arbeid etter ens helsesituasjon.

Det er et veldig krevende tema vi drøfter. Det skal lønne seg å jobbe også når man går på trygd. Det betyr at det skal lønne seg å bruke den arbeidsevnen en har, når en er avhengig av trygdeytelser. For å få til det må vi legge til rette for arbeid for dem som har en svak tilknytning til arbeidslivet, og vi må se arbeidsbetaling og trygd som en helhet. Det er avgjørende viktig at vi da forstår arbeidsmarkedet. Hvis vi ikke arbeider for full sysselsetting, og dermed har en litt større etterspørsel enn tilbud på arbeidskraft, får vi vanskelig tilrettelagt for at de som har svak tilknytning til arbeidslivet, også får arbeid med den evnen de har. Så det temaet vi nå diskuterer, henger nøye sammen med hvordan vi organiserer arbeidsmarkedet, og ukontrollert arbeidsinnvandring fra land utenfor Norden vanskeliggjør muligheten for å sikre arbeid til dem som er avhengig av trygd, men som har en viss arbeidsevne.

For Senterpartiet er lakmustesten for et velferdssamfunn at folk må ha en inntekt som gjør at de kan leve et anstendig liv. Vi skal ha jevnbyrdige forhold, inntektsutjevning, lavlønnstillegg og allmenngjorte tariffavtaler, samt at de som er avhengig av trygd, skal kunne leve et verdig liv på universelle velferdsordninger uten at det går ut over arbeidslinja – altså et verdig liv på universelle velferdsordninger uten at det går ut over at en skal inspirere til å delta i arbeidslivet med den evnen en har.

Vi har hatt en lang diskusjon over mange år når det gjelder uføretrygdede med omsorg for flere barn som får behovsprøvd barnetillegg. Der kan de samlede ytelsene bli høyere enn arbeidsinntekten fra et lavlønnsyrke. Dette er en nødvendig korreksjon av arbeidslinja for å gi disse barna et verdig liv – et verdig liv for barna.

Det å ha en gjennomgang av minstesatsene på trygd og sosiale ytelser med kronetillegg er en nødvendig gjennomgang nå for å sikre at vi får et verdig liv for dem som er avhengig av den inntektssikringen. Det kan ikke understrekes sterkt nok i den tida vi nå er i.

Kirsti Bergstø (SV) [] (komiteens leder): Det skal lønne seg å jobbe – det er et mantra. Ingen vet det bedre enn de som ikke kan jobbe, de som går på trygd og ikke har arbeid som alternativ.

Når jeg hører representanten Molberg fra Høyre si at det alltid skal lønne seg å velge arbeid foran trygd, mener jeg vi er ved sakens kjerne, for det presenteres som om vi velger helsen vår, som om vi velger livssituasjon til enhver tid. Nettopp denne insentivtankegangen som har spist seg inn i velferdssystemene våre og i hele forståelsen av arbeidslinja, er det som har gjort at arbeidslinja har blitt en fattigdomsfelle. For konsekvensen av en slik tankegang er at trygden alltid må være lavere enn lavest mulig tenkt arbeidsinntekt. Det gjør at syke folk ikke bare opplever en straff ved å tape sin helse, men også varig tap av inntekt og å leve et liv i fattigdom.

Det er slik det argumenteres for å opprettholde velferdsstaten, mens jeg mener det er et alternativ til den tankegangen, og det er nettopp å skille mellom vilje og evne. For vi kan ikke behandle syke folk som om de var friske og tenke at bare med de rette insentiver skal man sprette opp om morgenen, være klar for arbeid og ha helsen på plass. Da må vi ha et velferdssystem som sørger for at uføre kan sikres økonomisk, at sykdom er straff nok i seg selv, mens vi tar utgangspunkt i viljen for alle som har mulighet til å jobbe, ved å invitere flere inn i arbeid. I dag stenges veldig mange ute. Det er et paradoks i diskusjonen som pågår nå, der man er livredd for at noen skal få litt for mye i trygd, og mer redd for det enn at noen skal leve et helt liv i fattigdom. Da bør vi heller sørge for at folk kan ha et anstendig liv med den helsen de har, og jobbe for å inkludere enda flere – mange med nedsatt funksjonsevne, mange som i dag stenges ute fra arbeidslivet – inn i arbeidslivet, slik at man får bidratt.

Vi mener det bør lønne seg å jobbe på den måten at trygden ikke avkortes. Vi mener fribeløpsgrensen bør opp til 1 G, og at vi bør se på hvordan vi kan legge til rette for at de som har en mulighet til å delta i arbeidslivet, faktisk kan tjene på det.

Jeg tar opp forslaget SV har sammen med Rødt.

Presidenten []: Representanten Kirsti Bergstø har dermed tatt opp det forslaget hun refererte til.

Mímir Kristjánsson (R) []: Dette representantforslaget ble til etter oppfordring fra Høyre. Tidlig i år var Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre, som satt i arbeids- og sosialkomiteen i forrige periode, ute og påpekte at det ikke alltid lønner seg å jobbe. Hun kritiserte oss på venstresiden – SV og Rødt – for det, for hvis en jobbet litt ekstra ved siden av trygden, kunne en tape penger. Det var kritikken fra Høyre. I den debatten jeg satt i med Heidi Nordby Lunde, sa jeg at ja, da skal vi sette fram et forslag, vi, om at det skal lønne seg å jobbe ved siden av trygden, om at det skal lønne seg for en trygdet person som har mulighet til å jobbe for mer enn 40 000 kr i året, å jobbe litt til, om at det skal lønne seg for en familie med barnetillegg at den ene forsørgeren jobber overtid uten at de taper penger på det, og om at det skal lønne seg, selv om man ikke har en trygg jobb, å være delvis og ikke fulltids ufør, bl.a. ved at man kan motta dagpenger som ikke trekkes fra uføretrygden.

Når vi nå fremmer dette forslaget, når vi nå tar på alvor at det alltid skal lønne seg å jobbe, når vi tar på alvor den arbeidslinja som Høyre har pratet om til de har blitt blå i fjeset, stemmer Høyre mot det. Da viser det seg at det likevel ikke er så viktig at det skal lønne seg å jobbe, så lenge det straffer seg å gå på trygd. Her er vi ved kjernen: Syke mennesker, gamle mennesker, fattige og arbeidsløse mennesker i dette landet blir fortalt dag ut og dag inn at arbeidslinja i dette landet sier at det skal lønne seg å jobbe, det skal alltid lønne seg å jobbe, men så prøver de samme syke menneskene, de samme gamle menneskene, de samme fattige og arbeidsløse menneskene å jobbe. Hva skjer da? Jo, da blir de ikke bare skattlagt som vanlige folk – ja, for de skal jo betale skatt, det skjønner alle – de får i tillegg avkortet trygden, avkortet dagpengene og avkortet barnetillegget, sånn at for mange av dem lønner det seg ikke å jobbe.

Vår velferdsstat straffer i dag mange mennesker med reduserte ytelser hvis de prøver å jobbe. Denne politikken er så urettferdig fordi den samme begrunnelsen som høyresiden bruker for å holde ytelsene nede, plutselig er borte som dugg for solen når det handler om at de menneskene skal kunne tjene litt ved siden av trygden.

For oss er det én eneste løsning på dette: Det er at trygdede folk må få beholde mer av pengene de tjener, selv, og at trygdene og minsteytelsene i Norge må opp, sånn at det går an å leve av dem, selv om man er syk eller gammel.

Med det tar jeg opp Rødts forslag.

Presidenten []: Da har representanten Mímir Kristjánsson tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Det er bred politisk oppslutning om at velferdssamfunnet skal stille opp for dem som ikke kan forsørge seg selv gjennom arbeid. Uførereformen videreførte en fundamental inntektssikringsordning for uføre. Reformen var en nødvendig tilpasning til pensjonsreformen, men gjorde det også lettere for personer med varierende helsetilstand å kombinere uføretrygden med arbeid. Like skatteregler for uføretrygd som for lønn var et viktig grep, og det gjorde de økonomiske konsekvensene av å jobbe ved siden av trygden mer oversiktlige.

For å kompensere for nye skatteregler ble brutto uføreytelser økt i 2015. Det ble innført et fribeløp på 0,4 ganger grunnbeløpet til erstatning for det gamle systemet, der inntekter over friinntekten bl.a. kunne medføre revurdering av uføregraden. Nå vil inntekt under fribeløpet aldri påvirke størrelsen på utbetalt trygd. Ved høyere arbeidsinntekt blir uføretrygden redusert med en andel av den overskytende inntekten, men uføregraden ligger fast. En ufør som i en periode har økt inntekten sin og dermed fått redusert ytelsen, vil igjen få høyere utbetaling dersom inntekten på et senere tidspunkt blir lavere eller faller bort.

Jeg mener uførereformen var godt begrunnet og er derfor enig med flertallet i komiteen i at det ikke er behov for en større gjennomgang av uføreordningen nå.

Selv om det er forholdsvis bred enighet om hovedtrekkene i uføretrygden, registrerer jeg at det er ulike synspunkter på hvordan reglene best kan utformes for å legge til rette for at uføre som fortsatt har noe inntektsevne, kan benytte denne. De aller fleste er enige om at det skal lønne seg å jobbe. Jeg konstaterer at flertallet i komiteen, i likhet med regjeringen, mener at samlet inntekt for personer som kombinerer uføretrygd og arbeid, må ses i sammenheng med inntekt for personer som arbeider uten å motta trygd. Jeg mener det er riktig å holde fast ved prinsippet om at uføretrygd skal erstatte bortfalt inntekt. Personer som klarer å stå helt eller delvis i arbeid til tross for helseutfordringer, bør derfor ikke komme dårligere ut enn personer som har fått full uføretrygd og deretter får arbeidsinntekt. Dagens system, med et fribeløp og deretter en reduksjon med en andel av overskytende inntekt, sikrer etter min mening en god balanse mellom de ulike hensynene.

Uføre som klarer å komme tilbake til arbeidslivet, skal ikke måtte betale tilbake uføretrygden de mottok før de begynte å arbeide. Stortinget har som kjent bedt regjeringen om å komme tilbake med forslag som skal sikre at denne gruppen ikke skal få urimelige tilbakebetalingskrav, og jeg er i gang med å følge opp saken.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Mímir Kristjánsson (R) []: Vi har et såkalt fribeløp ved siden av uføretrygden. Det er altså de pengene du kan tjene før man begynner å trekke deg i trygd. Skatt betaler du som alle andre av trygden, men i tillegg kan man altså bli trukket i trygd hvis man tjener over 40 000 kr i året. I løpet av et år er det lov for en trygdet person å tjene 40 000 kr. Etter det begynner man – i tillegg til skatt – også å trekke av trygden. Det betyr at for mange trygdede lønner det seg ikke å jobbe. Man trenger ikke mer enn å kjøre bil til jobb, eller å betale bompenger eller parkering på veien, før vinningen går opp i spinningen, når hver eneste krone både skal beskattes og avkortes mot trygden.

Mitt spørsmål er: Hva er det regjeringen egentlig er så redd for at skal skje hvis man øker fribeløpet? Er det ikke i tråd med alle våre ambisjoner at trygdede folk skal jobbe så mye de klarer ved siden av? Er det noen vits i å være redd for at trygdede skal tjene mer enn 40 000 i året?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Det er viktig for alle som har muligheten, å bruke sin restarbeidsevne til å arbeide, både fordi det kan gi økt inntekt, og fordi det er viktig for sosialisering og selvfølelse. Når vi spør om dette med fribeløpet, er det sånn at bl.a. representanten mener at dagens fribeløp er for lavt. Jeg har lyst å minne om at den tidligere grensen på 1 G hang sammen med andre forhold i ordningen, som ventetid og revurdering av uføregrad, som også er endret. Man kan derfor ikke uten videre sammenligne dagens fribeløp med det som gjaldt før. En eventuell vurdering av å endre fribeløpet må også ses i en større sammenheng.

Jeg mener at dagens system – med et lavere fribeløp, men som alltid holdes utenfor inntektsprøvingen og en uføregrad som ligger fast – sikrer fleksibilitet og oversiktlighet også for brukerne.

Mímir Kristjánsson (R) []: Jeg opplever at statsråden sier to forskjellige ting. Først sier hun noe som jeg tror alle er enig i, og som iallfall jeg er veldig enig i, nemlig at det er bra for folk å jobbe, og det er bra om uføre jobber. Men så forsvarer hun en ordning som gjør at det ikke lønner seg for uføre å jobbe for mer enn 40 000 kr i året. Hvis en person som er ufør, skulle bli valgt inn i Stavanger kommunestyre og møte på alle 12 møtene, er man over den grensen. Det skal ikke mer til enn at en bruker 12 kvelder i året på et folkevalgt verv, og så må plutselig Nav avkorte trygden pga. honoraret – mens folk som er i full jobb, skal få sitte på disse kveldsmøtene og beholde alle pengene ved siden av jobbinntekten sin.

Spørsmålet er hvorfor det er rettferdig at uføre mennesker som gjør det politikerne ber dem om, som klarer å jobbe og vil jobbe, skal få avkortet trygden sin i tillegg til at de skal betale skatt.

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Uføretrygden skal kompensere for inntekt den uføre ikke lenger kan skaffe seg. Hvis inntektsevnen bedret seg, og man ikke reduserte uføretrygden, ville den uføre fått erstattet inntekt som ikke lenger var tapt. I tillegg til de – på en måte – prinsipielle betenkelighetene med å innføre eventuelle særregler for personer som har politiske verv, og eventuelt for flere grupper, sånn at de får utbetalt mer i uføretrygd enn andre, vil det også være praktiske problemer med å skille pensjonsgivende inntekt fra annen pensjonsgivende inntekt i et sånt tilfelle som representanten her trekker fram.

Jeg mener det er bedre med den ordningen vi har i dag, nettopp fordi tidligere, da man hadde 1 G, ble uføregraden revurdert, inntekt fra første krone ble medregnet – inkludert friinntekt – og det førte i de fleste tilfeller til en varig lavere uføregrad og til dels store tilbakebetalingskrav.

Anna Molberg (H) []: Arbeidslinja er et prinsipp som har vært helt grunnleggende i norsk sosialpolitikk. Det innebærer at vi bruker mye ressurser på å få folk i arbeid, og at det skal være mer lønnsomt å jobbe enn å leve på offentlige ytelser. Vi vil ikke ha folk i jobb bare fordi samfunnet skal ha flest mulig hender i arbeid og få mest mulig ut av det, men vi vil også ha folk i jobb fordi det gir enkeltpersoner en grunn til å stå opp om morgenen, et sosialt liv og selvrespekt. Er statsråden enig i at det fortsatt skal lønne seg å jobbe?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Arbeidslinjen er helt grunnleggende i sosialpolitikken, og jeg mener at det innebærer en forpliktelse fra samfunnet til å stille opp med det som er nødvendig for å sikre dem som ikke kan jobbe, gjennom bl.a. uføretrygd eller andre ytelser som er helserelatert eller fordi man har bortfall av arbeid, men også med hjelp og støtte. Det er derfor vi bl.a. har innført ungdomsgarantien, som skal sørge for tett oppfølging, tidlig oppfølging og ikke minst tverretatlig samarbeid mellom både helse, utdanning og arbeid. Det er selvfølgelig aller, aller viktigst for den enkelte, nettopp fordi det er viktig for både sosialisering og selvfølelse, men det er også viktig for samfunnet at flest mulig arbeider. Det er det som legger grunnlaget for at vi kan utvikle velferdsstatens ordninger videre.

Anna Molberg (H) []: Tusen takk for svaret.

Flere lokallag i Arbeiderpartiet har i forkant av landsmøtet signalisert at de vil øke nivået på trygdeytelsene, og statsministeren var nylig ute i NRK og åpnet for å gjøre dette. Samtidig tok statsministeren til orde for at arbeidslinja må bestå, noe som kanskje etterlot en viss tvil om hva som egentlig var det klare standpunktet. Det er ingen tvil om at mange på minsteytelser sliter med dagens høye priser, og det er mye vi kan gjøre for å hjelpe dem som rammes hardest, enten det er ved å senke skattene eller f.eks. øke barnetrygden, slik Høyre har foreslått. Men hva blir regjeringens politikk dersom Arbeiderpartiets landsmøte velger å gå i retning av å bryte arbeidslinja?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Arbeiderpartiet står veldig stødig på den linjen som handler nettopp om det jeg sa på veldig kort tid i sted, at vi skal støtte opp under dem som står utenfor arbeidslivet for å bistå slik at de kommer inn i kvalifisering eller arbeid, og at vi har gode ordninger for dem som faller utenfor. Og der er det ikke slik at alt ligger helt fast. Denne regjeringen har i samarbeid med SV bl.a. gjeninnført barnetillegget, som er veldig viktig for barnefamilier som lever på ytelser. Vi har økt minsteytelsene. Vi har også gitt engangsutbetalinger til dette. Vi har også fått gjennomslag for å endre ordningene knyttet til trygdeoppgjøret, slik at det blir mer rettferdig, at man får et gjennomsnitt av lønns- og prisvekst, noe som også fører til økte trygder. Så dette ligger fast. Det går an å gjøre begge deler, både sikre dem som har minst, og samtidig sørge for at flest mulig får bistand til å komme ut i arbeid og utdanning.

Presidenten []: Replikkordskiftet er slutt.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

Votering, se voteringskapittel