Stortinget - Møte torsdag den 9. mars 2023

Dato: 09.03.2023
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Sak nr. 11 [17:15:05]

Interpellasjon fra representanten Bjørnar Moxnes til olje- og energiministeren: «Denne våren går tredje sesong av NRK-serien Exit på TV. Denne sesongen handler serien særlig om hvordan investeringer som kamufleres som grønne, bidrar til store inntekter til personer ingen vet hvem er. Serien er selvfølgelig fiksjon, men dessverre er den basert på noe som foregår i virkeligheten, slik Tax Justice Norge har avslørt om norsk vindkraftnærings tilknytning til skatteparadiser. Har regjeringen noen tiltak for å sikre at deres planlagte store utbygging av vindkraft til havs og på land ikke sender store summer til skatteparadiser?»

Talere

Bjørnar Moxnes (R) []: Norge er bygd på demokratisk kontroll over ressursene våre. For over 100 år siden ønsket både tyske, franske og britiske kapitalister kontroll over vannkraften. De dro oppover dalstrøkene innenfor, tok spanderbuksene på og sikret seg fallrettigheter for en slikk og ingenting. Så tok framsynte folkevalgte grep: først med panikkloven, så med konsesjonslovene og hjemfallsretten. Det var dette som la grunnlaget for det norske industrieventyret. Det gjorde oss til et rikere land, og rikdommen ble også noenlunde rettferdig fordelt. Kraftproduksjonen er i all hovedsak offentlig eid i Norge, men dette er under press og i endring, og det kommer særlig som følge av vindkraftutbygging.

Denne våren går sesong 3 av NRK-serien Exit på tv. Sesongen handler mye om hvordan investeringer som kamufleres som grønne, skaper store inntekter til personer ingen vet hvem er. Serien er selvsagt fiksjon, men dessverre er den basert på noe som skjer i virkeligheten.

Så langt har vindkraftutbyggingen i Norge medført at eiere i skatteparadiser i stor skala har fått bygge ned norsk natur til særs gunstige vilkår og med subsidier. Gjennomganger som er gjort, viser for det første at sju av de ti største eierselskapene i norsk vindkraft eies eller finansieres gjennom skatteparadiser. For det andre: Totalt kan over 40 pst. av norsk vindkraftproduksjon ha bånd til skatteparadiser. For det tredje: De utenlandskeide vindkraftverkene har gjennomgående mye mer gjeld enn de norske. Det betyr stor risiko for triksing, fiksing og flytting av overskudd ut av landet.

De kontroversielle vindkraftanleggene Storheia og Roan på Fosen, som er ulovlige etter Høyesteretts dom ved at konsesjonen er ugyldig, har også tilknytning til skatteparadiser. Store deler av dem er eid av et skjult partnerskap i Luxembourg, og dit går altså store pengesummer fra det pågående menneskerettighetsbruddet på Fosen – og mer er på vei.

På Trollåsen i Bjerkreim kommune i Rogaland planlegger et selskap å bygge 270 meter høye vindturbiner som blir synlige fra Stavanger til Flekkefjord. Hvem som egentlig skal eie disse vindturbinene, er det ingen som vet. Sporene fra selskapet, som heter IOWN Energy, slutter i det amerikanske skatteparadiset Delaware.

Regjeringens slagord – hvert fall nå om dagen – er «Mer av alt – raskere», deriblant mye mer vindkraft på land. Nå har man igjen fått panikk – ikke etter å sikre fellesskapets kontroll og eierskap, men etter å bygge ut mye, mye mer. Med den iveren har det ikke kommet tiltak for å sikre at vi vet hvem som er eierne, hvem staten skal kontakte, eller hvem som har ansvaret og tar regningen hvis noe går galt. Statsråd Aasland måtte innrømme til Rødt i svar på et skriftlig spørsmål i desember at han ikke vet hvem som eier norske vindkraftverk. Han vet ikke hvilke land og hvilke interesser som kan ligge bak eierskap av norsk kraftproduksjon. Det har altså ikke regjeringen oversikt over.

Det kan godt være at det er like mange og sterke forbindelser til skatteparadiser i enkelte andre næringer som i vindkraftnæringen, men få andre næringer legger et så stort press på å bygge ned våre felles naturverdier som denne næringen. I tillegg er kraftproduksjon kritisk infrastruktur. Det er viktig for samfunnet. Vedum har selv sagt at vi har for liten oversikt over eierskap i Norge. Derfor ønsker vi et svar på spørsmålet: Har regjeringen noen tiltak for å sikre at deres planlagte store vindkraftutbygging til havs og til lands ikke betyr at vi samtidig sender store summer til skatteparadiser?

Statsråd Terje Aasland []: Det er en glede å høre representanten beskrive regjeringens plan for havvind som stor. Jeg er helt enig.

Regjeringen har virkelig store ambisjoner for utvikling av havvind i Norge, av flere årsaker, ikke minst den industrielle. Det skal legges til rette for å åpne områder for 30 000 MW innen 2040. Målet med satsingen er at havvind skal bidra til industriutvikling, legge til rette for innovasjon og teknologiutvikling og gi økt utslippsfri kraftproduksjon, samtidig som lokale ringvirkninger står sentralt.

For å nå klimamålene våre og gjennomføre den nødvendige omstillingen i norsk økonomi er vi helt avhengige av mer kraftutbygging, både til havs og på land. Innenfor de rammene myndighetene trekker opp i lovverket, er utenlandske aktører viktige bidrag i utbyggingen av fornybar energi på vind. Jeg er sterk tilhenger av et sterkere offentlig eierskap og mener også at offentlige aktører bør ta en større plass i utbyggingen. Jeg ser med glede på f.eks. havvindsatsingen – at det er veldig mange norske, sterke selskaper som deltar med stor interesse for det.

Utenlandske investorer kan i mange tilfeller være sentrale for å gjennomføre nødvendig framtidig kraftutbygging både på land og til havs, gjerne i samarbeid med store offentlige norske aktører. Internasjonalt næringslivssamarbeid er en drivkraft i norsk økonomi som det er viktig å bevare. Vi ser det på en rekke sektorer. Jeg tror det kan være positivt også i kraftsektoren.

Når det gjelder bekymringer for overføringer til skatteparadiser, kan jeg forsikre representanten om at regjeringen jobber aktivt mot uheldig skattekonkurranse, overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlaget både nasjonalt og internasjonalt. Nasjonalt vil inntekter fra havvind og andre fornybare energiressurser etter skatteloven være skattepliktige for selskaper skattemessig hjemmehørende i Norge.

For personer og selskaper skattemessig hjemmehørende i utlandet viser jeg til forslaget Finansdepartementet sendte på høring den 21. februar 2022, om å innføre skatteplikt for bl.a. utenlandske personer og selskap som utnytter fornybare energiressurser. Forslaget vil sikre likebehandling av norske og utenlandske aktører, bidra til å skape et harmonisert regelverk og legge til rette for at fellesskapet får sin andel av verdiskapingen, uavhengig av aktørens skattemessige bosted.

Internasjonalt deltar Norge aktivt i det internasjonale arbeidet mot uheldig skattekonkurranse, overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlaget. Et viktig arbeid i denne forbindelse er OECD og G20s såkalte BEPS-prosjekt, som ble gjennomført i perioden 2013 til 2015. Her ble det oppnådd enighet om en rekke tiltak mot overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlaget. Norge har fulgt opp disse tiltakene gjennom flere endringer i skattelovgivningen og i skatteavtaler med andre land.

I tillegg til det generelle arbeidet mot uheldig skattekonkurranse, overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlaget planlegger regjeringen, i den kommende utlysningen av konkurranse om havvind, prekvalifisering og kvalitative kriterier som belønner dokumentert finansiell styrke og integritet. I tillegg skal selskapene scores ut fra bærekraft og positive lokale effekter.

Regjeringen vil også stille krav til selskapene om å dokumentere selskapsstruktur og reelt eierskap. Selskaper som unnlater å dokumentere dette, vil bli diskvalifisert fra den videre konkurransen. Samlet sett er dette krav og kriterier som skal bidra til å sikre at vi får gode prosjekter når vi nå skal i gang med havvind på norsk sokkel.

For konkret å svare ut interpellasjonen: Vi er opptatt av spørsmålet, vi har gjort en rekke tiltak og kommer til å gjøre en rekke tiltak, nettopp for å motvirke noen av de uheldige konsekvensene som interpellanten tar opp.

Bjørnar Moxnes (R) []: Takk for svaret. Det er godt å høre at regjeringen har ambisjoner om mer offentlig eierskap. Også i plattformen til regjeringen står det at regjeringen er opptatt av å sikre norsk eierskap til viktig infrastruktur, eiendom og nasjonal kontroll over naturressurser. Om kraftproduksjon står det bare at det offentlige eierskapet ligger fast.

Jeg skal gi ett eksempel: Vindkraftverkene i Egersund, og også i Bjerkreim Søndre Klynge, vil ha selskapet Norsk Vind. Norsk Vind sier selv at eierne av selskapene er noe som heter Luxcara i Tyskland, men det kommer ikke fram i eierskapsregisteret i Tyskland. Disse vindkraftverkene er i stedet eid av ulike selskaper, Hyfe Wind, Hyfe Wind II og Hyfe Wind IV, men selskapene er nærmest tomme skall med minimal egenkapital. Dette er urovekkende, for ved mulige konkurser, ulykker e.l. vet man ikke hvem som skal holdes ansvarlig.

Stortingets intensjon er tydelig. Finanskomiteen har enstemmig slått fast at alt eierskap skal være offentliggjort med de ekte eierne, de såkalte reelle rettighetshaverne. I 2019 slo vi det fast.

I Bjerkreim har de allerede vindkraft med skjult eierskap, og som nevnt i mitt åpningsinnlegg er det enda et vindkraftverk med eierskap i skatteparadiser på gang i samme kommune.

Det er et handlingsrom i energiloven for å få mer innsyn i eierskap når selskaper søker om konsesjon, men det krever at regjeringen tar grep. Regjeringen bør etter vårt syn innføre strengere regler som forhindrer at penger kan havne i skatteparadiser med skjulte eiere, og gjøre det før de åpner for ny vindkraft. Dette virker det som det har vært motvilje mot i regjeringen, ved at de først ønsket å kutte i bevilgningen til nytt eierskapsregister, som da kom inn igjen i budsjettforhandlingene. Siden har også EU-regler stukket kjepper i hjulene.

Jeg håper at regjeringen og statsråd Aasland ikke vil la EU hindre oss i å få innsyn i eierskapet til viktig infrastruktur. Jeg vil derfor runde av med å spørre om statsråden vil sikre at staten får fullt innsyn i eierskap, også eventuelt eierskap i skatteparadiser, før det gis konsesjon til selskaper som vil bygge ut vindkraft.

Statsråd Terje Aasland []: Aller først: Jeg har redegjort for arbeidet regjeringen har gjort på dette området, og det arbeidet vi følger opp nå. Hensikten er at en skal få skatteinnbetalinger der en rettmessig skal ha det, og at det skal være så stor åpenhet som overhodet mulig.

Når det gjelder vindkraft til havs, har jeg redegjort for hvordan vi legger opp konsesjonsprosessen der, og kommer til å være veldig tydelig på det. Også for ettertiden, når det gjelder nye konsesjoner for vindkraft på land, tror jeg det er viktig å ha god oversikt og god kontroll på eierstrukturer og systemer rundt dette. Det er i utgangspunktet selskapene som er forpliktet, ikke eierne. Det er viktig at de har robusthet, integritet og god tilstedeværelse i samfunnene hvor de faktisk er, og at en har tillit.

Når det gjelder det store problemet her, altså hvor en plasserer eventuelle penger i skatteparadiser for å drive med skatteunndragelse, er det et internasjonalt mål og også et sterkt samarbeid internasjonalt for å få bukt med dette, sånn at en er helt trygg på at en får tak i den skattbare delen, som skal skattlegges på en riktig og ordentlig måte.

Når det gjelder videre utvikling av vind på land og vind til havs, tror jeg vi skal være opptatt av at vi skal klare å få til gode samarbeid i sterke konsortier som legger til rette for god innsikt og trygghet rundt dette, og også at vi kan realisere de industrielle mulighetene som er der, på en tilfredsstillende måte.

Når det gjelder vindkraft på land i tiden framover, tror jeg også det offentlige eierskapet i mye større grad kommer til å spille en viktig rolle. Det er på en måte en ny tid når det gjelder behovet for fornybar energi. Jeg tror også norske kraftselskaper og norske aktører i større grad kommer til å engasjere seg og se mulighetene i dette. Jeg håper vi får enda tydeligere og bedre oversikt i tiden framover.

Nikolai Astrup (H) []: Når jeg hører representanten Moxnes, blir jeg av og til minnet om C. J. Hambros ord om at det står enhver representant fritt å gi uttrykk for den forvirring som hersker i hans hode. Det kan jo være innledningen.

Representanten Moxnes spør om regjeringen har noen tiltak for å sikre at de planlagte store utbyggingene av vindkraft til havs og til lands ikke sender store summer ut av landet, til skatteparadiser. Da er det viktig å understreke at så langt har vindkraftutbygging i Norge vært lite lønnsomt. Det er årsaken til at vi har mange utenlandske eiere i vindkraftverk – det var ikke stor lønnsomhet. Kraftprisene har vært lave, og de fleste av vindkraftverkene som er bygget, selger ikke kraften sin på spotmarkedet, men til lokal industri, basert på langsiktige kontrakter. Det betyr også at overskuddene er små.

Det blir ofte hevdet at vindkraftverkene ikke betaler skatt. Det er riktig, for de tjener heller ikke penger, og da betaler man ikke skatt. Dette er ikke så vanskelig. Men de kommer etter hvert til å komme i en posisjon hvor de har en positiv kontantstrøm, og da vil de selvfølgelig betale skatt.

Det er de norske AS-ene som står ansvarlig for utbyggingene, og som må ha en solid nok kasse til å kunne rydde opp etter seg når de er ferdig, og innfri de øvrige konsesjonsvilkårene. De regnskapene er jo tilgjengelige i Brønnøysund og sendes inn dit hvert eneste år. Tax Justice Norge har ikke funnet at det har vært noe ulovlig flytting av overskudd fra disse vindkraftverkene. Hvis det skulle være tilfellet, har Økokrim og skattemyndighetene alle muligheter til å foreta en gjennomskjæring og kreve inn denne skatten.

Det er selvfølgelig svært viktig med åpenhet om reelle eiere, men det er ikke en problemstilling som er eksklusiv for vindkraft; det er en problemstilling som gjelder for alle sektorer, og noe vi må jobbe med andre land for å sikre åpenhet om. Det har vært gjort mye arbeid på dette de siste årene, som også statsråden refererte til, men det må gjøres mer fremover.

Det kan kanskje være verdt å opplyse representanten Moxnes om at veldig mange av dem som investerer i vindkraftverk i Norge, og som har gjort det, er pensjonskasser. Da vil man ikke få belyst, ned på individnivå, hvem de reelle eierne er, men man vil få vite hvilket pensjonsfond som står bak investeringen. Når det gjelder f.eks. Roan vindpark, som det ble henvist til fra representanten Moxnes, er det Stadtwerke München som er en av eierne. Det er et kommunalt energiselskap i München – et veldig stort et – som har investert noen penger i Roan.

Det viktigste tiltaket regjeringen har innført for å unngå at dette blir lukrativt, er jo å innføre en grunnrenteskatt på landbasert vindkraft, som vil gjøre at mange av disse vindkraftverkene står i fare for å gå over ende. Det er et effektivt tiltak for å hindre at noen stikker unna noen penger noe sted, ettersom det ikke kommer til å være noe overskudd å stikke unna. Vi har stilt Finansdepartementet spørsmål om hva provenyeffekten ville være av å innføre denne grunnrenteskatten kun for nye vindkraftverk. Da var svaret null, med begrunnelsen: Det kommer ikke bli bygget noen nye vindkraftverk i Norge på land, og derfor blir det heller ikke noen penger av det. Det ville jo berolige representanten Moxnes, som er sterk motstander av ny kraftproduksjon, herunder også fra vindkraft på land. Da skulle den saken være grei.

Det er mye negativt med skatteparadiser og såkalte uavhengige jurisdiksjoner. Det må vi bekjempe, og vi må ha mer åpenhet. Men det er ikke nødvendigvis feil at pensjonskasser investerer i et fond gjennom steder som Luxembourg. Det er for å sikre at de betaler rett skatt og ikke dobbel skatt. Det er ikke nødvendigvis for å snike seg unna skatt, men for å sikre at man ikke betaler mer skatt enn det som faktisk påløper i det enkelte land. Det er det norske AS-et som betaler selskapsskatt til Norge. Det er jo det som virkelig betyr noe.

For å si det helt enkelt: Vi må bygge ut massive mengder med ny kraftproduksjon de neste årene, og vi må gjøre det veldig raskt. Det er veldig bra at offentlige kraftselskaper ønsker å satse og investere mer penger, men vi kommer ikke utenom at vi også kommer til å trenge et innslag av privat kapital, både norsk privat kapital og utenlandsk privat kapital. Det vil være nødvendig for å komme i mål. Da er det viktig at vi nå ikke gjør det vi kan for å jage og skremme unna all mulig privat kapital, men at vi tvert imot legger til rette for at det er åpenhet og transparens om investeringer, og at investeringene kommer hit, for det vil bli nødvendig.

Bjørnar Moxnes (R) []: Jeg vil anbefale Astrup å lese Tax Justice Norges gjennomgang av fakta eller fiksjon i tv-serien Exit, deriblant at Egersund vindpark, blant de største i Norge, ikke betaler en krone i skatt på tross av at de har hatt overskudd. Det ligger også en del relevante fakta i rapporten Vindkraftens skyggesider. Det viktige for dem i serien – som jo er fiksjon, men som også er inspirert av virkelige hendelser – er at det er umulig å få rede på hvem som har eierskapet. Det er noe av det gunstige hvis en ønsker å plassere kapital der og stikke av med disse pengene.

Statsråden snakker nesten som om han var mot konsesjon til dem som nå har fått det, og som har eierskap i skatteparadis. Ingenting ville vært bedre enn hvis det var regjeringens politikk, ikke minst med tanke på ansvarliggjøring av selskapet, for hvis selskapet er et tomt skall uten egenkapital og det er umulig å spore hvem som er de egentlige eierne, kan vi få problemer dersom selskapet går konkurs, dersom det skjer en ulykke, eller dersom konsesjonen kjennes ugyldig i retten i ettertid. Uten en reell oversikt over faktiske eiere er det stor fare for at selskapene vil klare å vri seg unna.

Rødts syn på vindkraft til lands er velkjent. Vi mener at det er helt feil, det som nå skjer med mye mer raskere, med rasert natur på den ene siden, overkjøring av urfolks rettigheter i tillegg, og at profitten og pengene går ut av landet og også muligens havner i skatteparadiser. Vi har en annen plan for å sikre både mer fornybar kraft og ikke minst kontroll over prisfastsettelsen. Dette er elementer som er viktige for å sikre industrien og husholdningene tilgang på energi i framtiden til en forutsigbar og fornuftig pris, i et rimelig forhold til kostnaden ved å produsere denne strømmen.

Så lenge stortingsflertallet og regjeringen åpner opp for mer vindkraft, er vårt mål å sørge for at det er full åpenhet om eierskapet, at penger ikke kan sluses ut til ukjente eiere, og at vi får kontroll over det som nå skjer. Hvis parolen er «Mer av alt – raskere», risikerer vi at vi også i fortsettelsen vil se at vi ikke klarer å finne ut av hvem som faktisk eier det som også er viktig infrastruktur og kraftproduksjon i Norge. Det er det viktig at vi får endret på.

Statsråd Terje Aasland []: Når det gjelder skatteunndragelse, tusk og snusk, må det gjøres et internasjonalt og viktig arbeid med det. Det er ingen som i utgangspunktet ønsker det. Jeg har redegjort for hvordan regjeringen følger opp dette på en best mulig måte. Dette er ikke noe særskilt for vindkraftsektoren, det handler om alt privat eierskap i ulike typer selskaper som kan ha den slags problemstillinger ved seg. Derfor er det viktig at en jobber bredt med temaene. Vi jobber også konkret med dette med skatteplikt for bl.a. utenlandske personer og selskaper som utnytter fornybare energiressurser i Norge, og jeg mener det er et veldig bra og viktig tiltak.

Jeg tror vi er opptatt av det samme, nemlig at det skal være skatteordentlighet, at en skal betale skatt der hvor en faktisk tjener pengene, og at en gjør det på en god og trygg måte. Jeg har ikke sagt at jeg er imot de vindkraftetableringene som er. Jeg synes egentlig representanten Astrup hadde en god forklaring. Det har ikke vært noen norske aktører som i stor nok grad har villet gå inn i investeringene på vindkraftsiden, men pensjonskasser og andre som har en langsiktig investeringshorisont med en lavere avkastningsforventning, har gått inn og gjort det, og bundet opp sine avtaler i industri, med mye PPA-avtaler eller avtaler rettet mot industrien.

Jeg tror som sagt at dette vil endre seg i tiden framover, hvor det også blir større interesse fra norske aktører, norske kraftselskaper, som kommer til å se kvaliteten i f.eks. å ha vindkraft parallelt med vannkraft som en viktig del av å bygge opp under det vi faktisk trenger: mye mer fornybar energi i tiden framover.

Presidenten []: Debatten i sak nr. 11 er dermed omme.

Dermed er dagens kart ferdig debattert. Forlanger noen ordet før møtet heves? – Så synes ikke, og møtet er hevet.