Stortinget - Møte torsdag den 23. februar 2023

Dato: 23.02.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 193 S (2022–2023), jf. Dokument 8:62 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [13:17:50]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Halleland og Marius Arion Nilsen om konkurransedyktige strømpriser i Norge (Innst. 193 S (2022–2023), jf. Dokument 8:62 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve høve til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som teiknar seg på talarlista utover den fordelte taletida, får også ei taletid på inntil 3 minutt.

Stein Erik Lauvås (A) [] (ordfører for saken): I denne saken er det fremmet opprinnelig to forslag fra Fremskrittspartiet om modeller for å unngå prissmitte på strøm fra det europeiske markedet samt modeller for å strupe kraftoverføring til Europa via mellomlandsforbindelsene Norge har. Under behandlingen har det framkommet ytterligere forslag, som jeg antar forslagsstillerne selv vil gjøre rede for.

En samlet komité, unntatt Rødt, viser til at det er Russlands angrepskrig mot Ukraina og nedstenging av gassleveranser til Europa som har økt energiprisene for så vel Norge som for resten av Europa. En samlet komité, unntatt Rødt, viser også til at Norges forsyningssikkerhet på energi må ivaretas i en tid med stor usikkerhet i kraft- og energimarkedene.

Flertallet i komiteen peker også på at det har blitt innført en rekke tiltak for å redusere belastningen for sluttbrukere av kraft i Norge, bl.a. strømstøtteordningen, som jo har blitt foreslått forbedret siden vi avga denne innstillingen, økt bostøtte, økte overføringer til kommunene for mer sosialhjelp, økt stønad til studenter samt økte overføringer til Enova og Husbanken for å støtte enøktiltak.

Det samme flertallet peker også på at det norske kraftsystemet er basert på offentlig eierskap og langsiktig ressursforvaltning, som sikrer god utnytting og bidrar til å styrke forsyningssikkerheten innenlands.

Flertallet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, viser også til at norsk olje- og gassproduksjon skal utvikles og ikke avvikles. Det er et flertall i komiteen, bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Venstre, som også peker på at det er behov for en samlet plan for økt kraftutbygging og en bedre nettkapasitet, som vil styrke industrisatsing og sikre husholdningene leveranser av strøm.

Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser i tillegg til at ren og rimelig energi skal være et konkurransefortrinn for norsk industri og næringsliv og et gode for husholdningene også i framtiden. Komiteens flertall viser også til statsråd Aaslands svarbrev til komiteen, som redegjør for konsekvensene av Fremskrittspartiets to opprinnelige forslag i saken, og viser til at regjeringen allerede jobber med styringsmekanismer for forsyningssikkerheten, samt at det nå jobbes med et eget utvalg som ser på prisdannelse opp mot kraftflyten i de ulike prisområdene i Norge.

Til slutt koker dette ned til at flertallet i komiteen foreslår at Dokument 8:62 S, som vi behandler nå, ikke vedtas.

Nikolai Astrup (H) []: Takk til saksordføreren som på en fin måte har redegjort for hvor flertallet ligger i denne saken.

Dette er to av mange kreative forslag som er fremmet for Stortinget i løpet av det siste halvannet året om hvordan vi kan organisere oss bort fra realitetene, nemlig at det er en knapphet på energi i Europa, og at det også påvirker oss. Høyres mål er at rimelig kraft igjen skal bli en konkurransefordel for Norge og et gode for norske husholdninger, og da er det tre tiltak som vil monne. Det er økt kraftproduksjon, det er mer nett, og det er mer effektiv energibruk, altså enøktiltak.

Så langt har det dessverre skjedd for lite på disse områdene under denne regjeringen. Vi vet f.eks. at halvparten av havvindsatsingen på Sørlige Nordsjø II er skjøvet ut i tid, og jeg vil si ubestemt tid. Vi hører at det kanskje bare blir utlyst en tredjedel av arealet på Utsira Nord. Det betyr at det som kunne vært en 4 500 MW satsing på havvind, blir en 2 000 MW satsing på havvind. Vi så i fjor høst en 100 pst. menneskeskapt politisk risiko for landvind med forslaget om å innføre grunnrenteskatt med tilbakevirkende kraft, og vi har et høyprisbidrag som har skapt usikkerhet rundt investeringer i effektoppgraderinger, og vi ser at de bestillingene Stortinget har gjort på enøksatsing, har latt vente på seg.

Det er også verdt å merke seg at de to forslagene som fremmes av Fremskrittspartiet i dag, er nær sagt helt identiske med to av de forslagene som regjeringen har bedt Gran-utvalget om å utrede. Da er det interessant å merke seg den kontante avvisningen som både statsråden i sitt brev til Stortinget og Senterpartiet og Arbeiderpartiet står inne for i denne saken, av to forslag som de har bedt et utvalg om å vurdere. Det er interessant å høre, og det får vi kanskje svar på i replikkvekslingen, om statsråden står inne for den analysen han har av disse to forslagene i det brevet som er sendt til Stortinget, eller om han tror det er en mulighet for at han tar feil, og at Gran-utvalget vil komme til helt andre konklusjoner. Det får vente til vi kommer til den sagnomsuste replikkvekslingen.

Gro-Anita Mykjåland (Sp) []: Historien om Norges energipolitikk er at den har vært brukt for å utvikle Norge. Den har gitt grobunn for store industrietableringer, den har gitt lys og varme til våre hjem og vært helt avgjørende for den velferden vi har skapt i Norge, og vi skal fortsette det arbeidet. Vi skal fortsette å utvikle Norge som energinasjon. Gjennom ny vannkraft, vindkraft og solkraft skal vi legge til rette for satsinger som gir mulighet for å skape nye arbeidsplasser, og som gir tilgang til mer fornybar energi.

Energikommisjonens rapport viser at vi kommer til å trenge mer kraft, og vi satser allerede på energieffektivisering for å utnytte den kraften vi har, bedre. Forsyningssikkerhet er en viktig del av norsk energipolitikk. Minstekrav til magasinfylling er et riktig og viktig grep for å sikre nasjonal forsyningssikkerhet.

Senterpartiet mener at mer nasjonal kontroll over kraftressursene våre også er en viktig del av norsk energipolitikk. Samtidig må ikke de kortsiktige løsningene skape større problemer på sikt, for vi kan ikke innføre tiltak som risikerer å forverre Norges forsyningssikkerhet, eller som kan føre til varig høyere priser for landets husholdninger og næringsliv.

Hvilke tiltak vil være best egnet for å få ned strømprisene? Er det egne prisområder rundt utenlandskablene, er det mer kraft av børs, er det avgifter på eksport av kraft, eller ville det være klokt å etablere et nasjonalt spotmarked? Hvordan vil disse ulike tiltakene slå ut på kraftprisen? Senterpartiet mener at dette er viktige spørsmål som må gjennomgås grundig for å være trygg på at de tiltakene faktisk treffer.

Jeg er veldig glad for at regjeringen nå har satt ned et strømprisutvalg som skal vurdere hvilke konkrete tiltak som kan innføres for sterkere nasjonal kontroll, for én ting jeg har blitt trygg på etter utallige forslag som er kommet opp i denne salen det siste halvannet året, er at det er klokt å sikre at tiltakene faktisk virker, før man innfører noe.

Allerede nå vet vi at det er en kamp om kraft. Det er en kamp om nettilgang for både nye og eksisterende næringer rundt omkring i landet, og fra Agder får jeg stadig høre om den bekymringen fra både kommuner, næringsaktører og nettselskaper. Vi må bygge ny kraft og mer nett for å møte den økte etterspørselen, og vi trenger strukturendringer som sikrer den nasjonale kontrollen over norske kraftressurser, sånn at disse igjen blir et gode for norske husholdninger og næringsliv. Dette er Senterpartiets mål i energipolitikken, og eneste farbare vei om vi igjen skal få tryggheten og forutsigbarheten tilbake.

Konkurransedyktige strømpriser i Norge er ikke et vedtak som kan fikses i denne salen, men det arbeidet som regjeringen nå har satt i gang, i samarbeid med SV, blir spennende å følge.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Lave strømpriser har vært et historisk gode og et konkurransefortrinn for industri og norske husholdninger i 100 år. Stabil og regulerbar vannkraft har bidratt til at Norge, som et av få land i Europa, har vært selvforsynt med fornybar, rimelig kraft. Tilgangen på rimelig kraft har gitt grunnlag for sysselsetting og høy verdiskaping over hele landet, med massevis av næringsetablering.

All makt springer ut fra denne sal. Det er her i Stortinget vedtak fattes, og det er her i Stortinget regjeringen får instrukser. Derfor har vi to konkrete forslag. Vi mener at et overordnet mål for norsk kraftpolitikk bør være å få strømprisene ned igjen mot tidligere normalpriser. Dette virker dessverre ikke å ha samme prioritet hos de fleste andre partier. Alt skal elektrifiseres, kraft skal brukes ukritisk på nye næringer, mens dagens etablerte bransjer hvor hundretusenvis av Norges befolkning jobber, får lite oppmerksomhet, få tiltak, og regjeringen fokuserer lite på disse. Istedenfor tiltak får man utvalg på utvalg.

Regjeringens nedsatte energikommisjon kom nylig med rapporten om framtidens energisystem, med tittelen Mer av alt – raskere, NOU 2023: 3. Det tas til orde for å bygge ut kraft over hele landet raskere – helt i tråd med hva regjeringen selv sier. Det er riktignok på tvers av det regjeringspartiene stemmer, og det regjeringen leverer på. Som eksempel kan jeg nevne Fremskrittspartiets tidligere forslag om mer vannkraftutbygging og mulighet for skånsom utbygging av vernede vassdrag. Regjeringen i media var positiv, men regjeringspartiene stemte det ned da det skulle voteres over på Stortinget. Det samme ser man med skattepolitikken som føres. Regjeringen sier at de ønsker mer kraftproduksjon, for deretter å snu seg rundt og skattlegge næringen så hardt at prosjektene blir ulønnsomme.

Nikolai Astrup sier det samme. Det siste utvalget i rekken fra regjeringen, ekspertutvalget, skal vurdere prisfastsettelse på strøm. Fra pressemeldingen leser vi at de skal se på «virkninger i kraftmarkedet av aktuelle forslag som kan gi lavere og mer stabile priser». Blant disse er forslag om opprettelse av eget prisområde for strøm som fraktes gjennom mellomlandskablene, det er forslag til virkemidler for å begrense eksporten når fyllingsgraden i flerårsmagasinene avviker fra median fyllingsgrad, og det er to andre forslag som er direkte Fremskrittsparti-forslag. Fire av seks forslag de skal utrede, er altså Fremskrittsparti-forslag. Det er derfor veldig spesielt at man har tatt til orde for kontant å avvise dette.

Forslaget vi kommer med i dag, er ganske romslig. Der gir vi regjeringen mulighet til og rom for å utvikle egnede modeller for å oppnå det jeg tror vi alle ønsker, og det er å få redusert den prissmitten fra Europa som vi ser i dag – den prissmitten som er ødeleggende for norsk næringsliv, norske husholdninger, frivilligheten og idretten. Med tanke på at regjeringen tydeligvis mener dette sporet er riktig, håper og forventer vi at partiene stemmer for forslaget vårt og ikke utsetter tiltakene som kan monne, enda et år, da handlingsrommet som gis, er mer enn stort nok.

Jeg tar opp våre forslag.

Presidenten []: Representanten Marius Arion Nilsen har teke opp dei forslaga Framstegspartiet er ein del av.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: I 1990 fekk Noreg ei av verdas mest liberale energilover, og frå då blei kraftprisen overlaten til marknaden, med eit argument om at det skulle gje betre samfunnsøkonomisk utnytting av resursane. I eit nordisk, føreseieleg og godt balansert system fungerte det greitt, utan for stor ustabilitet i prisen, men då Stortinget vedtok EUs tredje energipakke i 2018, som SV var imot, blei Noreg fullt integrert i ein mykje større europeisk energimarknad. Vi forplikta oss samtidig til å arbeide for fri flyt av kraft og å byggje ned flaskehalsar og fysiske hinder for handelen med kraft i Europa.

Rapporten frå energikommisjonen slår fast at det vil krevje eit svært stort kraftoverskot i Noreg om vi ikkje skal bli påverka av europeiske kraftprisar. Mantraet til regjeringa og Høgre om at vi kan produsere oss ut av priskrisa, slik at rikeleg tilgang på rein og rimeleg kraft framleis kan vere eit konkurransefortrinn for norsk industri og befolkning, er rett og slett ikkje realistisk innanfor dagens marknadsmodell. Det gjeld også om vi skal oppfylle måla i naturavtalen om vern av natur. Det er som å prøve å varme opp huset med dropar eller fylle ein sil med vatn. Ingen er imot å eksportere eit overskot, men vi får fyrst setje på oss maska sjølv, og så kan vi hjelpe andre.

I dag er det i praksis gassprisane i Europa som bestemmer kva vasskrafta skal koste. Systemet fører til ein energiprisdrivande inflasjon, og dette rammar dei som har minst, hardast og svekkjer konkurransekrafta til den delen av norsk næringsliv som ikkje er i energibransjen. Direktørane i kraftbransjen leverer rekordresultat og får millionløningar, medan samfunnet og dei med minst tapar kjøpekraft og blør.

Straumstøtta var ei kriseløysing. No må det på plass meir varige tiltak for å tøyme marknadskreftene som herjar med folk. Kraftforsyning er infrastruktur, og indirekte handlar kraftpolitikk også om arbeidsplassane og livet til folk. Det er ei leidning inn i huset, og det er ein type elektron. Difor må vi sjå på fordyrande og kompliserande mellomledd i omsetjinga av straum til forbrukar og få på plass stabiliserande mekanismar.

Difor har SV forhandla fram at vi skal setje ned eit energiprisutval, og difor er vi med på å fremje fleire forslag i denne saka, der vi ber regjeringa greie ut eigne prispunkt og eit marknadsdesign der ein kan få stoppa prissmitta mellom mellomlandsforbindelsane. Det er ikkje solidaritet med Europa å selje kraft som er billig å produsere, dyrt i kraftlandet Noreg.

Dermed tek eg opp dei forslaga som vi i SV er ein del av.

Presidenten []: Då har representanten Birgit Oline Kjerstad teke opp dei forslaga SV er ein del av.

Sofie Marhaug (R) []: Først til saksordførermerknaden: Russland begynte å strupe gassen til Europa lenge før krigen brøt ut, og prisene begynte å stige lenge før krigen brøt ut, så jeg syntes det var en slurvete saksordførermerknad. Jeg kunne ikke stå inne for den, og jeg har spilt inn det.

Så til sakens kjerne: Det er fristende å spørre regjeringen – når man begynner å klage på at det kommer mange forslag – hvorfor de tror det kommer så mange forslag. Det er jo fordi dagens politikk ikke holder mål. Vi er misfornøyd med dagens politikk. Selv om alliansen av Rødt, Fremskrittspartiet, SV og av og til noen flere ikke får flertall i denne salen, tror jeg at veldig mange utenfor salen er mye mer enig med dette lille mindretallet enn med den politikken som regjeringen fører.

Jeg frykter at det nye strømutvalget vil fungere mer som et treneringsutvalg. Man setter ned stadig nye utvalg som skal komme med tiltak, som helt sikkert også skal ut på høring. Spørsmålet er om noe av dette kommer til å tre i kraft før valget i 2025. Jeg har mine tvil. Jeg er enig med representanten Lundteigen, som har vært ute i media og sagt at hans eget parti og egen regjering er nødt til å komme med grep før dette utvalget sluttfører sitt arbeid. Jeg synes det er særlig urovekkende at regjeringen setter ned et utvalg som skal utrede og utrede og aldri komme til døren, når de samtidig leverer et innspill til EU og deres arbeid med markedsreformer som går i helt motsatt retning av det utvalget skal utrede. Det er fullstendig på kollisjonskurs med det som det nye strømutvalget skal utrede. Det forsvarer dagens kraftliberalisme på alle mulige måter.

Det er også noen ting som uteblir i mandatet til strømutvalget, bl.a. det som handler om en makspris eller et toprissystem som speiler hvor mye det koster å produsere kraft i Norge i dag. Det er nemlig veldig billig. Man må også ha en mekanisme som gjør at man ikke premierer overforbruk. Kraftutvalget til Fellesforbundet har levert en rapport der de går inn for en kostnadsbasert pris og å ta strømmen av børs. Jeg er veldig spent på hva Arbeiderpartiet mener om kraftutvalget til Fellesforbundet. En ting er at de er uenig med Rødt og sikkert flere andre, men hva mener de om det?

Med det vil jeg ta opp våre forslag.

Presidenten []: Då har representanten Sofie Marhaug teke opp forslaga frå Raudt.

Ola Elvestuen (V) []: Det er bra at ingen av disse forslagene får flertall, for det er viktig å huske på at den prisøkningen en fikk, startet – som det også ble påpekt av representanten Marhaug – med at Russland begynte å stramme inn sin gasstilførsel til Europa lenge før angrepet på Ukraina. Fra angrepet på Ukraina – som da er ett år siden i morgen – har det vært et kontinuerlig arbeid fra Europa for å slutte å bruke russisk gass, og det gjør selvfølgelig at prisene har gått opp. Samtidig har vi hatt nedstenging av kjernekraftverk i Frankrike og delvis også i Tyskland, og vi har hatt en omfattende tørke, en tørke vi også har vært omfattet av i Norge.

Svaret på dette er ikke mindre samarbeid – det er mer samarbeid. Det er som det er blitt påpekt tidligere, at vi må bygge ut mer kraft, vi må energiøkonomisere langt mer, og vi må også bygge ut et nett som gjør at vi har en bedre fordeling i Norge. Samtidig trenger vi utenlandskablene. Utenlandskablene er det ingen grunn til å sette noen begrensninger på. De gir oss den forsyningssikkerheten som vi trenger, og de gir oss også den fleksibiliteten som gjør at vi ikke trenger å bygge ut like mye energi som vi ellers ville ha måttet gjøre, hvis vi ikke hadde denne utenlandsforbindelsen.

Det er også viktig for Venstre at vi skal stå sammen med Europa, både for å bidra til at de kan avslutte den avhengigheten de har av russisk gass, og for å være en bidragsyter over i det vi trenger, som er et energisystem uten fossile utslipp. Vi må altså også bidra til den klimainnsatsen som vi trenger, i Europa. For å få det til trenger vi mer samarbeid.

Vi har siden 1991 hatt en konkurranse på energimarkedet i Norge som har tjent oss veldig godt. Det at vi nå er integrert også i et europeisk energimarked, har vi også store fordeler av. Den tredje energimarkedspakken var helt riktig å være en del av, og det vil være helt riktig for Stortinget å vedta også den fjerde energimarkedspakken, altså markedspakken for ren energi. Den skal støtte opp under og gjøre det enklere med en desentralisert, fornybar produksjon av energi, og den skal sette forbrukerne mer i sentrum av systemet. Det er dette vi trenger å være en del av: å få både et renere energisystem og et energisystem hvor vi ikke trenger å overinvestere, noe som også vil bidra til at prisene holdes lave. Fornybar energi gir lave priser, ikke bare i Norge, men også ellers i Europa.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg er nok av dem som synes det er synd at disse forslagene ikke blir vedtatt i dag. Kristelig Folkeparti står bak forslagene nr. 3 og 4, som handler om å utrede. Men som flere har vært inne på, er det slik at siden avgivelsen av dette Dokument 8-forslaget har regjeringen varslet og energikommisjonen pekt på noen av de samme utfordringene med at en skal se på mulighetene for å kunne unngå prissmitte.

Kristelig Folkepartis inngang er nok noe annerledes. Jeg deler virkelighetsforståelsen med utfordringer – knappheten på gass, knappheten på energi – og samtidig viktigheten av lave priser i Norge, men dersom en ikke er villig til å gjøre mer for å sikre et lavere prisnivå i Norge, frykter jeg for hva som vil skje med norsk industri. Vi vet at det er bedrifter som stenger ned, vi vet at det er produksjon som går ned, vi vet at det er utflagginger, vi vet at det er investeringer som ikke kommer. Og et av de store fortrinnene vi har hatt, nemlig billig kraft, er i ferd med å forsvinne, og iallfall for Kristelig Folkeparti er det et ønske om fortsatt å kunne ha det fortrinnet.

Da er jeg på det sporet at vi ønsker å se på hvordan vi kan unngå prissmitte. Det handler ikke om å ikke eksportere kraft, det handler ikke om å ikke samarbeide med resten av Europa, for vi har stor produksjon av kraft, og iallfall i gode år kan vi eksportere masse, men det handler om hvordan vi kan sikre en forsyningssikkerhet i vannmagasinene, og ikke minst om hvordan vi kan fortsette å eksportere mye uten at det nødvendigvis gjør at vi har europeiske priser i Norge. Det handler om å klare å skille mellom hva som er usolidarisk, og hva som ivaretar norske interesser, samtidig som det faktisk kan føre til økt produksjon. Hvis vi har en høyere vannstand i vannmagasinene, vet vi at det vil kunne gi mer produksjon. Jeg er glad for de grepene regjeringen har gjort på mange av disse områdene. Også når det gjelder gass, har vi bidratt til en økt produksjon som har bidratt til å kunne gi kanskje opp mot 100 TWh ekstra til Europa.

Dette handler om å utrede ulike modeller for å se på hvordan vi kan skjerme norske forbrukere og norske bedrifter i større grad enn det vi klarer i dag. Det handler ikke om å avslutte samarbeidet med Europa, for der er jeg enig med flertallet i at det er kjempeviktig at det ivaretas.

Jeg vil også knytte en kommentar til argumentene som går på at hvis vi ikke har en mellomlandsforbindelse – eller enda flere, som representanten Elvestuen var inne på i stad – vil det føre til knapphet i Norge. Mitt og Kristelig Folkepartis poeng er at vi skal ha kablene, men vi skal ha en større kontroll på eksporten. Det betyr at vi fortsatt kan eksportere store mengder, og vi må kanskje også betale mer dersom det kommer et tørrår der vi har større behov for det. Det mener jeg er helt greit, og det tror jeg ville ivareta forbrukerne og bedriftene i mye større grad enn vi klarer i dag.

Derfor er jeg lei meg for at forslagene ikke blir vedtatt, men slik jeg ser det – og leser pressemeldingen – blir mye ivaretatt gjennom utvalget som er satt ned.

Statsråd Terje Aasland []: Å innføre egne prispunkter e.l. på utenlandskablene vil i praksis ha samme virkning som en begrensning på selve kabelen, siden vi vil måtte begrense flyten til de områdene for å få den ønskede priseffekten. Men som det allerede er påpekt, er dette et spørsmål som det nye ekspertutvalget som nå skal vurdere prisfastsettingen i kraftmarkedet, har fått i oppdrag å se nærmere på.

Jeg vil understreke at tiltak som i praksis begrenser kraftflyten gjennom mellomlandsforbindelsene ut fra prishensyn, trolig vil være i strid med EØS-avtalen. Men at ekspertutvalget likevel skal få lov til å utrede dette spørsmålet, se på dette spørsmålet, synes jeg er flott fordi det er et sentralt diskusjonstema, både i stortingssalen og ute i det offentlige rom, og da er det greit å få svar på det. Jeg synes ikke det er noe skummelt med det, jeg synes ikke det er noe rart med det. Tvert om synes jeg det er en god måte å følge opp den offentlige debatten på, ikke minst debatten som er i stortingssalen.

Bryter vi EØS-avtalen, er det ingen tvil om at det skader norske arbeidsplasser, det skader norsk økonomi og ikke minst våre muligheter til å importere kraft i perioder hvor vi trenger det. Vi har nettopp lagt bak oss en periode med bekymring for forsyningssikkerheten i Norge. Forbindelsene til våre naboland er helt sentrale i å opprettholde forsyningssikkerheten. Det samstemte kraftsystemet er viktig for Norge. Å etablere kunstige prisområder løser heller ikke den grunnleggende utfordringen, som er mangel på energi. Jeg synes likevel det er bra at dette sporet utredes av dette nye ekspertutvalget.

Regjeringens målsetting er å finne gode og langsiktige løsninger som gjør at folk kan være trygge på at det er tilstrekkelig med rimelig energi tilgjengelig. På kort sikt har vi prioritert å få på plass gode stønadsordninger til husholdningene, frivilligheten og landbruket. Vi gjennomfører tiltak for å øke tilgangen på nett og kraftproduksjon innenlands og for å utløse potensialet for energieffektivisering på forbrukssiden. Vi har gjenåpnet konsesjonsbehandlingen for vindkraft på land. Vi har en gigantisk satsing på havvind, hvor de første prosjektene lyses ut allerede i løpet av første kvartal, og det er ingen nedskalering av disse. Tvert om er vi i veldig god rute og har en veldig klar plan for hvordan vi skal oppnå 30 000 MW, bygd ut i løpet av rundt 2040. Vi styrker saksbehandlingskapasiteten i NVE og OED gjennom økte bevilgninger i statsbudsjettet, og vi har utarbeidet en styringsmekanisme som sikrer forsyningssikkerheten i Norge, hvor vi også kan begrense både produksjon og eksport hvis det er gunstig for forsyningssikkerheten vår.

Det er viktig at vi nå ikke innfører kortsiktige løsninger som gjør situasjonen verre. Regjeringen har satt ned dette ekspertutvalget som skal se på og vurdere ulike modeller som kan bidra til mer stabile og forutsigbare strømpriser. Det tror jeg alle er opptatt av, og det er viktig at det arbeidet får gått sin gang. En slik utredning av strømmarkedet vil gi oss bedre grunnlag for å ta gode beslutninger, herunder om påvirkningen fra det europeiske markedet.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Nikolai Astrup (H) []: Jeg synes statsråden sa i sitt innlegg at det skal være bygget ut 30 GW med havvind innen 2040, mens Statnett planlegger for at det skal være bygget ut 15 GW innen 2040. Det er jo interessant i seg selv.

Men mitt spørsmål er som varslet, og det handler om at statsråden avviser ganske kontant de to forslagene som Fremskrittspartiet her har fremmet, med henvisning til at det vil være brudd på EØS-avtalen. Likevel har han opprettet et utvalg som skal se på nøyaktig de samme forslagene. Er det slik at statsråden nå ikke lenger mener at disse forslagene vil være et brudd på EØS-avtalen?

Statsråd Terje Aasland []: Som jeg opplyser om i svarbrevet til komiteen, kan dette være brudd på EØS-avtalen, og som jeg sa i mitt innlegg: Trolig vil det være et brudd på EØS-avtalen. Likevel synes jeg det er helt legitimt at dette utvalget kan gå opp de linjene og se om det er utenfor eller innenfor EØS-avtalens rammer, om det har en positiv eller negativ effekt for kraftsystemet i Norge, og om det har noen prisvirkninger i seg. Det synes jeg er en flott oppfølging av den debatten som er både i det offentlige rom og her i stortingssalen, og da er det relevant at dette ekspertutvalget svarer ut også det spørsmålet.

Hovedmandatet til dette ekspertutvalget er likevel å se på muligheter for om markedsmodeller, reguleringer eller andre tiltak vi kan gjøre, kan sikre mer prisstabilitet og forutsigbarhet for strømkundene i Norge.

Nikolai Astrup (H) []: Statsrådens vurdering av at dette kan være et brudd på EØS-avtalen, er basert på faglige innspill fra de juristene som statsråden har tilgjengelig i departementet og i underliggende etater som NVE og Reguleringsmyndigheten for energi. Er det slik at statsråden ikke har tillit til de juridiske vurderingene som gjøres i eget departement og egne underliggende etater?

Statsråd Terje Aasland []: Jeg har full tillit til de underliggende etatene – de gjør en veldig god jobb og er faglig sterke – men det å la et uavhengig ekspertutvalg også se på disse spørsmålene synes jeg er veldig legitimt i den debatten vi har. Jeg går ut fra at Astrup, i likhet med undertegnede, er helt enig i at det er klokt å få avklart også dette gjennom et utvalgsarbeid. Skulle det vise seg at det er et mulighetsrom å gå etter der, da synes jeg vi skal gjøre det. Vi trenger stabilitet og forutsigbarhet i møtet med en litt mer urolig verden med litt større usikkerhet knyttet til kraftsystemene – med hensyn både til Norge og til hvordan utviklingen faktisk skjer, om det blir parallellitet eller usymmetri i utviklingen. Jeg tror altså det er en god tilnærming å hente inn mer kunnskap, i hvert fall er undertegnede ikke redd for det.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Statsråden og tidligere statsråd Marte Mjøs Persen sa i begynnelsen av denne strømpriskrisen at man skulle gå i dialog med EU, og da i hovedsak Tyskland og England, om spesielt de to siste utenlandskablene. Det skulle også være muligheter for reforhandling. Så ble dette tonet ned til kun dialog, og sist man spurte om dette, hadde ingenting skjedd i noen særlig grad. Derfor lurer jeg også på om statsråden kan avklare hvor stor innsats og jobb man har lagt ned for å avklare EØS-avtalens handlingsrom. Man tror og frykter at det kan være brudd, men hvor konkret har man gått til verks? Hvem har man kontaktet? Har man virkelig utforsket dette handlingsrommet fullt og helt, eller har man bare avslått dette forslaget og kommet med noen begrunnelser som er litt halvkvedede?

Statsråd Terje Aasland []: Vi har veldig god dialog med energimyndighetene i landene rundt oss, både de nordiske landene og i en europeisk kontekst, og også med UK. Jeg skal møte den engelske energiministeren i løpet av neste uke. Jeg ser fram til møtet, vi har mye å snakke om. Det er viktig at vi har tett og god dialog. Vi har felles utfordringer, og det er at det er mangel på energi, det er knapphet.

Når det gjelder oppfølgingen av handlingsrommet som er for å få mer prisstabilitet og forutsigbarhet, har vi overlatt det til ekspertutvalget. Jeg tror det er ganske klokt å hente inn kunnskap og de vurderingene som dette utvalget kommer til å gjøre i løpet av et halvt års tid. Jeg tror det vil være nyttig kunnskap. I hvert fall er det det for meg. Jeg går ut fra at det også er det for representanten Nilsen, som for øvrig sa at dette tiltaket Fremskrittspartiet her foreslo, er et kraftfullt tiltak, uten å ha noen som helst dokumentasjon på at det er et kraftfullt tiltak. Han vet ikke engang om det virker, men han antar at det virker. Sånt kan ikke vi basere politikken på.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Jeg takker statsråden for svaret.

I vårt forslag har vi gitt regjeringen masse handlingsrom, for vi anerkjenner at energipolitikk er et komplekst felt. Det ville vært usaklig hvis vi skulle kommet med en modell der vi hadde instruert energimyndighetene og regjeringen, men vi har lagt føringer for hva vi mener er viktig, og det er å få normalisert strømprisene og gi Statnett et nytt mandat til å operere på et annet vis, et vis som er mer til gagn for Norge og norske strømkunder.

Jeg er også positiv til nedsettelse av ekspertutvalget. Som sagt er fire av seks forslag FrP-forslag, og det er positivt.

Det ble også i begynnelsen av denne strømpriskrisen nevnt at å fjerne moms på strøm var et eklatant brudd på EØS-avtalen, og det har vært masse utsagn som ikke har hjemmel i virkeligheten, for man ser at flere EU-land akkurat har gjort dette. Så jeg spør igjen: Har man virkelig gått i dialog om de konkrete tiltakene?

Statsråd Terje Aasland []: Jeg vet ikke hvem som har sagt at det å fjerne momsen på strøm er i strid med EØS-avtalen, så det kan jeg ikke kommentere. Jeg har i hvert fall aldri sagt det, men jeg mener at momsen er et dårlig virkemiddel i møte med høye priser, for vi har høy pris på en rekke områder. Skal vi fjerne momsen på alt som eventuelt stiger? Det blir krevende. Jeg tror den innretningen vi har gjort, med en strømstøtte som vi nå foreslår skal virke time for time, med en priskorreksjon på 90 pst. når prisen er over 70 øre, er en veldig god og stabil ordning. Det er den desidert beste strømstøtteordningen i Europa for strømkunder. Jeg synes det er et kraftfullt og godt virkemiddel.

Når det gjelder næringslivet, er det om å gjøre å få fastprismarkedet til å fungere. Jeg kan ikke se at noen andre land i Europa har et bedre strømtilbud til næringslivet sitt enn det som ligger i det fastprisavtalesystemet som er etablert av denne regjeringen, nettopp for å imøtekomme næringslivets behov for langsiktighet og forutsigbarhet. Men det må funke, og det må funke enda bedre enn det gjør i dag.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Det er ikkje tvil om at vi treng eit straumprisutval for å handtere den situasjonen som landet og innbyggjarane våre er i. Eg googla «straumsal» og «svindel» og fekk 3 470 treff, og innimellom dei treffa er det ikkje berre tabloide oppslag, men oppslag som «Forbrukarrådet klager inn 29 strømselskaper», «Dette er de ti strømselskapene som får flest klager», osv.

Eg lurer på om utvalet kjem til å sjå skikkeleg på dette mellomrommet med straumselskapa, og korleis marknaden der fungerer med omsyn til å vareta innbyggjarane og oss som straumforbrukarar, for fleire er nok som meg, at vi ikkje ynskjer å bruke masse tid på å forhandle straum med store selskap.

Statsråd Terje Aasland []: Utvalget kommer ikke til å få det i mandatet sitt, for det er regjeringen allerede veldig godt i gang med. Vi har strammet inn reglene gjennom forskrifter for strømsalgselskapene – hva de skal opplyse og ikke opplyse til kundene. Det er viktig at kundene kan gjøre godt orienterte valg når de skal velge en strømavtale, det er jeg helt enig med representanten i.

Det har vært mye grums. Jeg hadde et møte med ulike strømsalgselskaper, Forbrukertilsynet og Forbrukerombudet for noen uker siden, og jeg ble uroet og opprørt over det møtet. Derfor har vi gått veldig kraftfullt i gang nå. I løpet av denne uken har vi fått bransjen til å levere en standard spotprisavtale – som jeg forventer at alle strømsalgsselskaper kommer til å levere på – som inneholder kun to variable elementer, månedspåslag og påslag per kilowattime, sånn at kundene lett kan orientere seg om hvilke selskap som leverer de beste avtalene.

Vi kommer til å gå etter dette med villedende reklame. Det å få rabatt når du skal kjøpe en kaffetrakter (presidenten klubber), er på en måte urimelig og villedende reklame.

Presidenten: Då var tida ute. Me må prøva å halda oss innanfor ramma.

Sofie Marhaug (R) []: Denne regjeringen har uttalt at de skal snu alle steiner for å løse strømpriskrisen. Likevel er det én stein man ikke er villig til å snu, nemlig den steinen som rokker ved markedet og selve markedsmekanismene. Denne uken kom, som jeg sa, Fellesforbundets kraftutvalg med sin rapport, og de tar til orde for det ene tiltaket som regjeringen ikke er villig til å se på, heller ikke i det mandatet strømutvalget har, nemlig at det ikke skal være et børsdrevet marked som setter prisen på strøm i Norge.

De har mange interessante synspunkt på hvordan det nøyaktig kan gjøres, på en rettferdig måte som ikke oppfordrer til sløsing. Jeg er interessert i å høre hva statsråden tenker om forslaget – ikke fra Rødt, men fra Fellesforbundet.

Statsråd Terje Aasland []: Aller først: Vi snur alle steiner. Vi trenger å gjøre det, og vi gjør det, og det er jeg veldig glad for. Vi trenger mer kunnskap om kraftsystemets ulike sider – også baksider – og vi går gjennom det.

Vi utfordrer markedet hver eneste dag – også med strømstøtteordningen. Strømstøtteordningen er en direkte priskorreksjon, noe som kommer til å virke direkte inn i den timen prisen er satt, og korrigere med 90 pst. når prisen er over 70 øre.

Fastprisavtaler er en inngripen i markedet. Det er å ta deler av kraftporteføljen ut av markedet, ut av spotmarkedet, og tilby det direkte til næringslivet i form av faste påslag og fast månedsavgift. Vi kan ikke regulere dette, men det er viktig at markedet fungerer.

Styringsmekanismen er også en inngripen i markedet. Når vi kommer i en situasjon hvor det er fare for rasjonering, kan vi både regulere produksjonen og eksporten. Jeg mener det er et veldig klart uttrykk for det, og det utvalget som er satt ned, vil også se på oppgangen av dette. Men det vi ikke vil bryte, og det som er forutsetningen i bunnen, er at vi har EØS-avtalen på plass.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Når en er sist på lista, er det mye en har lyst til å kommentere, men jeg er glad for mye av det statsråden sier, så jeg trenger ikke å rippe opp i at vi fremmet disse forslagene for et år siden, og at utvalget gjerne skulle vært satt ned før. Det samme gjelder strømstøtten til husholdninger. Den sa faktisk.no var sjette best i Europa. Det er iallfall en liten kommentar.

Mitt spørsmål går på hva vi skal gjøre nå. Statsråden fremmet en del endringer her for en uke siden knyttet til både time for time-avtaler og fastprisavtaler. Det som går på fastprisavtaler, er jeg veldig glad for at det kommer en endring på, for mange av bedriftene har vært veldig tydelige på at hvis det ikke er den faktiske strømmen de bruker, blir prisen mye høyere. Men når kommer det til å gi utslag? Vi har tidligere i dag hatt møte med noen som sier at dette ennå ikke er utslagsgivende for bedriftene.

Det andre spørsmålet gjelder når det er time for time. Tidligere har vi argumentert med f.eks. nettleie, at det er viktig at det er mye dyrere på dagen enn på natta. Hva tenker statsråden om det argumentet inn på den endringen?

Statsråd Terje Aasland []: Aller først: At vi har den sjette beste strømstøtteordningen i Europa, er jeg uenig i. Det er målt ut fra BNP. Hvis Ropstad kan finne et sted i Europa hvor en betaler mindre for strømmen, vil jeg gjerne se det. Vi har en veldig god strømstøtteordning som virker direkte.

Når det gjelder fastprisavtalene og den endringen som regjeringen nå har foreslått, ønsker vi å få den på plass så raskt som mulig. Det er noe arbeid som må gjøres. Det er noen avklaringer som må foretas i forhold til det å hente ut dataene en trenger. Vi tror det er fullt mulig å få dette ut via Elhub, som sitter på alle målepunkter døgnkontinuerlig. Så vi mener at det er fullt mulig å operere dette systemet.

Derfor har vi sagt at vi vil gjennomføre det, men det vil ta noe tid. Hvor mye tid kan jeg ikke nå konkret si, men vårt mål er at dette skal skje så raskt som mulig. Jeg er enig med representanten Ropstad i at dette er et godt tiltak som det virkelig haster med å få inn i fastprismarkedet.

Når det gjelder det siste, med strømstøtteordningen og nettleien, har vi nettleie som motiverer for fordeling av forbruk gjennom døgnet (presidenten klubber). Jeg tror det er viktig at det opprettholdes (presidenten klubber igjen). Jeg mener også at det er prissignaler i det systemet som nå er.

Presidenten: Då var tida ute.

Replikkordskiftet er avslutta.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Å gjere noko med prissmitta er veldig viktig. Straum er noko anna enn raude ballongar og stjerneskot: Det er infrastruktur betalt av folket, for folket. Elektrisiteten er arvesølvet, og difor skal ikkje energisektoren vere eit spekulasjonsobjekt for privat kapital.

Med EUs tredje energipakke, som SV var imot, kopla vi det norske kraftsystemet endå tettare til den store europeiske marknaden. Vi må sjølvsagt samarbeide om det, men energipolitikken til andre land slår rett inn i energisystemet vårt. Fordi produksjon og forbruk må vere likt til kvar tid, kan ikkje straum behandlast som kva som helst slags vare. Det trengst størst mogleg stabilitet og føreseielegheit, og det må reknast på storleikane og kostnadene i både arealbruk, nettinvesteringar og balansekraft i kraftpolitikken. Både teknologival og rekkefylgje på investeringar vil bety mykje. Kven skal betale, og kven får fordelane?

Med 9 000 MW eksportkapasitet over mellomlandssambanda har vi nok kapasitet til å eksportere halvparten av total norsk produksjon. Denne kapasiteten gjer også at vi i tillegg til prissmitte blir eksponert for kraftpolitikken til andre land. Når t.d. Tyskland sidan 1998 har bygd ned 16 300 MW regulerbar kraft – atomkraft – seier det seg sjølv at vindkraft på land, som Haram vindkraftverk med sine 36 MW som leverer av og til, ikkje monnar.

Det er dette med storleikane som er noko av det store problemet i desse debattane om pris. Europa er i ferd med å få eit stort og kostbart effektproblem. Difor er det ikkje nok å snakke om at vindkraft eller fornybar kraft er billigast å byggje. Balansering har også ein kostnad, og difor må heile reknestykket på bordet. Det hjelper ikkje dersom straumprisen er låg av og til viss nettkostnadene fyk til himmels. Det er grenser for kva norske familiar og norske bedrifter – og norsk natur – skal ta av systemkostnader som er utløyste av kraftpolitikken til andre land.

Straumpris er ikkje berre elektrisitet, det er også arealforvaltning.

Sofie Marhaug (R) []: Til tross for at statsråden konsekvent går over sin egen taletid, svarte han ikke på spørsmålet jeg stilte, nemlig hva han tenker om de forslagene – og særlig det forslaget som handler om en kostnadsbasert pris på strøm i Norge – som kommer fra Fellesforbundets kraftutvalgs nye rapport. Svaret om at man rokker ved markedet ved å ha den strømstøtten, er jeg uenig i. Jeg er ikke enig i at det rokker ved markedet i det hele tatt – det er en måte å lappe på markedssystemet på, som jeg mener ikke fungerer.

Det problemet som fortsatt er uløst, selv om man skulle mene at man har løst de høye strømprisene for husholdningene med dagens strømstøtte, er hva som skjer med næringslivet og alle de næringsdrivende kundene som må betale skyhøye strømpriser. Der vil sikkert statsråden svare at vi har fastpriser som kommer til å fungere. Likevel: Det er en grunn til at disse forslagene kommer fra Fellesforbundet, som organiserer dem som jobber i private bedrifter, og som må betale for de høye strømprisene. Det er fordi fastprisregimet ikke fungerer. De er ikke bare opptatt av å få ned strømprisene for husholdningene, de er også opptatt av at de skal ha arbeidsplasser i framtiden – at ikke konkurransefortrinnet for norsk industri, men også for andre næringsdrivende i Norge, skal forsvinne.

Det er også stikk i strid med det som er Hurdalsplattformens formulering, som virker som den ikke er verd så mye mer enn papiret den er skrevet på.

Jeg ønsker at statsråden svarer på den utfordringen: Hva tenker og mener statsråden om forslagene fra Fellesforbundets kraftutvalg? Jeg antar at en statsråd fra Arbeiderpartiet er interessert i og bryr seg om hva det største forbundet i privat sektor mener om strømpolitikken i Norge. Hadde det vært en Høyre-regjering, hadde det vært helt ok at de avviste det, men jeg forventer mer av en Arbeiderparti-regjering, og jeg forventer at statsråden svarer på spørsmålet.

Terje Halleland (FrP) []: Jeg tok egentlig ordet for å gi en forklaring på at Fremskrittspartiet nå ønsker å støtte forslagene nr. 3 og 4 subsidiært – nå blir de forslagene utredet, men allikevel kan det være ryddig at Fremskrittspartiet står der – men med det samme jeg er her, har jeg lyst å kommentere litt.

Strømprisene har vært utrolig høye. Det har skapt store utfordringer, både for forbrukere og næringsliv. Jeg synes Kjell Ingolf Ropstad hadde en veldig god situasjonsbeskrivelse av hva en opplever der ute. Da synes jeg det er så rart at regjeringen ikke har større interesse av i det minste å prøve å skape et inntrykk av at en forsøker å gjøre noe med problemstillingen og se litt på hvilket handlingsrom vi egentlig har når vi kommer i en sånn situasjon som vi er i.

Det gjelder også EØS-avtalen. Vi ser de forskjellige nasjonene som er en del av EU og Europa innføre bedre betingelser enn hva vi har i Norge. Da er det rart at de skal kunne gjøre det, mens det er helt utenkelig at Norge skal gjøre det.

Så setter en ned et ekspertutvalg. Det har altså faktisk statsråden allerede vraket og sagt at det kan være interessant å høre hva de kan komme med, men at han ikke har noen tro på løsningen uansett. Stort sett alt det en utreder er gamle forslag, tidligere forslag fra Fremskrittspartiet. Altså: Regjeringen dilter smått etter, og så sier statsråden så kjekt at ja, det er jo greit å se om det kan være noe der. Ja, det kunne vært greit, og det er akkurat det samme som Fremskrittspartiet er ute etter: å se hvilket handlingsrom som er der. Det er klart det er en forskjell når vi nå er snart halvannet år inn i strømpriskrisen, og jeg hadde satt stor pris på om regjeringen hadde reagert litt før.

Alt regjeringen gjør, høres jo så fantastisk ut. Statsråden snakket med høy stemme: Det er kraftig, det skal gi virkninger. Men det er altså dessverre ingen som merker det. Fastprisavtalene skal være den store redningen for næringslivet. Det er 257 bedrifter som har knyttet seg til en fastprisavtale. Vi har 200 000 aktuelle bedrifter. Det er under én promille. Det kan ikke være kraftige tiltak.

Til slutt har jeg lyst til å irettesette statsråden. Han sier at strømstøtten er Europas beste. Da må han forklare hva som er feil med fire analyseselskap, som til nå faktisk har gitt Norge en 9. plass.

Stein Erik Lauvås (A) []: Jeg får bare minne om at Fremskrittspartiet, som hadde olje- og energiministeren i sju år, gjorde langt fra nok for å bygge mer kraft og bedre nett i Norge. Det ville vært en del av løsningen. Da hadde vi kanskje ikke stått her vi står i dag.

Vi husker ennå Fremskrittspartiets olje- og energiminister, som mente at strømprisen i Norge var for lav. Fremskrittspartiets to forslag, slik de er framlagt her, kommer ikke til å løse dette. Nå jobber regjeringen med å få fakta på bordet. Det ser jeg fram til, det ønsker jeg velkommen, og det burde Fremskrittspartiet også gjøre. Jeg regner med at Fremskrittspartiet også kan være glad i å få fakta før vi går til beslutninger som kan gi store konsekvenser.

Så er det slik at Rødt sier nei til ny kraftutbygging i det store og hele. Nei til havvind – det er nei til det meste. De står ikke inne i merknader om at det er fornuftig å videreutvikle olje- og gassnæringen. Diplomatisk sagt er Rødt grumsete når det gjelder å være med på årsakssammenhengen for energipriskrisen vi står i: Russlands angrepskrig mot Ukraina. Ja, Rødt sier det selv: Russland strupte gasstilførselen til Europa før krigen startet, for å skremme Europa fra å blande seg inn i det Russland hadde tenkt til å gjøre, og nå gjør. Rødt gikk rett på limpinnen til Putin. De har latt seg skremme fra å delta i tiltak som skal hjelpe Ukraina. Jeg mener det er helt forkastelig.

Rødt viser det også veldig tydelig når de velger å stå utenfor den hjelpepakken som det ble enighet om i Stortinget for noen dager siden. Som sagt: Rødt er de eneste som står utenfor. Så ber Rødt oss snu alle steiner. Det skal vi gjøre. Men Rødt vil altså ikke være med og snu den tyngste steinen, bakgrunnen for energipriskrisen: Russlands angrep på Ukraina, med struping av energi til Europa som et ledd i krigføringen.

Veien ut av dette, enten vi – nær sagt – vil eller ikke, er at vi må bygge mer kraft. Norge vil ha behov for mer kraft i de neste årene. Det er det på en måte veldig liten tvil om. Det er ikke veldig mange som er uenig i det. Vi må ha bedre nett, og vi må videreutvikle olje- og gassnæringen. Her jobber regjeringen hver dag for å få dette godt på plass, og jeg er sikker på at vi skal klare å få det til på en på en ordentlig måte. Jeg er også veldig glad for at det store flertallet står bak den linjen i norsk energipolitikk.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Jeg tenkte jeg skulle forklare og poengtere litt, for det kan virke som om det er noen misforståelser ute og går om forslaget vårt.

Vi har ikke tatt til orde for at vi skal stoppe å eksportere kraft. Vi har ei heller tatt til orde for at vi skal isolere oss og kun drive med kraft- og energipolitikk for oss selv. Det vi har tatt til orde for, er at vi skal ha en mer fornuftig styring på dette, og at vi skal prøve å separere det norske prisbildet fra det europeiske.

I vårt forslag, jeg kan referere til det, mener vi at det skal opprettes egne prispunkter på egnede mellomlandsforbindelser for å separere og avlaste det sørnorske kraftmarkedet for prissmitte. Og så ber vi i Stortinget regjeringen gi Statnett et mandat og ressurser til å operere mellomlandsforbindelser via disse nye prispunktene. Formålene er å oppnå normale strømpriser i Norge sett i historisk kontekst – ikke normale strømpriser som vi har nå, når det er blitt den nye normalen med et par kroner kilowattimen – ivareta høy forsyningssikkerhet i Norge og håndtere import og eksport av kraft. Og overskuddskraft skal fremdeles kunne selges, det er viktig å poengtere her.

Min kollega Halleland forklarte dette med strømstøtte, og det er spesielt å se at statsråden mener at alle tenketanker og analysebyråer tar helt feil. Uavhengig av hvordan man ser på dette, gir Tyskland en energistøtte målt mot innbyggertall, som er dobbelt så høy som den norske støtten gitt fra regjeringen. Det er ubestridelig. Selv med flere kriterier å måle strømstøtten på blir ikke den norske støtten best.

En fremskrittspartiminister ble også nevnt her. Det er viktig å ta dette i kontekst også, da var prisene mye, mye lavere. Det er jo en uttalelse som står seg meget dårlig i dagens marked, men det var med priser som var noen få øre per kWh.

Så nevnte finansminister Vedum dette utvalget, som nylig leverte sin rapport, og som ble satt ned i begynnelsen av 2022. Han ønsket at prisbildet måtte ses på og prisdannelsen også. Fasiten fikk man da den ble levert for noen uker siden, og det er at pris ikke er sett på. Det skal man gjøre nå. Det som er faren, og det vi er bekymret for nå, er at regjeringen med dette nye utvalget – vi er meget enig i de fleste forslagene vi ønsker å utrede, men vi frykter for at dette vil ta veldig lang tid, og det vil medføre at flere bedrifter, som Kronos Titan, flagger ut en del av sin produksjon til land som Tyskland, som har bedre energistøtte og bedre forutsetninger. Det er vi ikke tjent med, og det må vi forhindre. Derfor har vi foreslått dette, og derfor burde vi fått flertall for dette i dag.

Ole André Myhrvold (Sp) []: Det er ingen tvil om at det er enighet i salen om at målet er konkurransedyktige priser. Spørsmålet er hvordan vi skal komme dit. Nå redegjorde min kollega, Gro-Anita Mykjåland, godt for Senterpartiets syn, og hvorfor vi støtter strømprisutvalgets mandat. Det er viktig å utrede før vi setter i gang tiltakene. Jeg synes også flere av disse forslagene er interessante, men det er viktig at vi ikke setter oss i en situasjon der vi oppnår noe utilsiktet verken på forsyningssiden eller på pris. Derfor er det viktig å tegne tegningen før vi begynner å bygge huset, for å bruke et sånt uttrykk. Jeg synes også representanten Ropstad redegjorde ganske godt og edruelig for det poenget.

Det er ingen tvil om at Senterpartiet ønsker mer nasjonal kontroll over energipolitikken. Jeg tror også de fleste her vet at Senterpartiet primært skulle ønsket seg en annen avtaletilknytning til EU enn det et bredt flertall i denne salen har hatt siden 1993. Men vi ønsker altså å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen, og det er det premisset vi sitter i regjering på, og det mandatet ligger veldig klart i utvalget. Og det bruker denne regjeringen – det bruker denne regjeringen.

Finansministeren var nylig i Brussel for å forhandle med og snakke med EU for å se om det var mulig å opprettholde en differensiert arbeidsgiveravgift i Norge, og det fikk han gjennomslag for. Det var ikke i strid med EØS. Det er det handlingsrommet vi nå skal utforske, og det hører ikke jeg står i noen motstrid til verken det som står i mandatet eller det statsråden sier i dag.

Det som er litt interessant, er å høre forslagsstillerne her i dag, altså Fremskrittspartiet. Det er grunn til å stoppe litt ved deres historie. Dette er altså partiet som ville kvitte seg med hjemfallsretten, dette er partiet som ville selge ut Statkraft, dette er partiet som inngikk konsesjon på de to siste utenlandsavtalene, dette er partiet som liberaliserte energiloven og åpnet for at private kunne bygge utenlandskabler, og som støttet byggingen av NorthConnect. Dette er partiet som var med på å støtte ACER og stille opp med ufravikelige krav, som representanten Astrup har sagt kun var krav for å tilfredsstille dem som var i tvil. Dette var partiet som i 2009 lot Statnett selge kontrollen over den fysiske kraftbørsen til Euronext. Dette er altså partiet som nå plutselig påberoper seg å skulle være partiet for nasjonal kontroll over energiressursene. For meg minner dette mest om De siste dagers hellige.

Statsråd Terje Aasland []: Aller først har jeg bare lyst til å understreke at vi selvfølgelig til enhver tid skal utnytte handlingsrommet vårt i EØS-avtalen for å styrke vår egen situasjon i den situasjonen vi faktisk befinner oss i.

Til det representanten Nilsen tok opp nå, om at de ikke vil stoppe eksporten, men de vil kontrollere eksporten, bestemme når ting skal skje, så vil vel også mottakeren antagelig gjøre det. Da vil det være stor sannsynlighet for at når vi trenger import som mest, vi får det ikke. Det er en grunn til bekymring, i hvert fall.

Vi utforsker det Fremskrittspartiet ber om i forslaget i dag, i dette ekspertutvalget. Det synes jeg er klokt. Er det mulig å gjøre noe med det? Får det noen virkninger? Har det effekt? Vil det stabilisere pris eller vil det lage mer usikkerhet rundt pris i fortsettelsen? Det kan dette ekspertutvalget svare på. Det er ikke en uttømmende liste som står i det mandatet. Utvalget har egentlig ganske bredt mandat til å komme med forslag til løsninger for dette.

Så ble jeg spurt av representanten Marhaug om hva jeg synes om Fellesforbundets kraftutvalgs rapport. Det er vel kanskje ikke mitt lodd i utgangspunktet å kommentere den fra Stortingets talerstol, men utgangspunktet der er at vi deler de viktigste målene med Fellesforbundets kraftutvalg og det de peker på, nemlig lavere strømpriser, en trygg kraftforsyning og rikelig tilgang på fornybar kraft som sikrer norsk industris konkurransekraft og norske industriarbeidsplasser også i framtiden.

Noe av løsningen utvalget peker på, sånn jeg vurderer det, er regjeringen helt enig i: mer kraft, satsing på et industrielt havvindeventyr, utbygging av landvind tuftet på aksept fra vertskommunene, styrkede muligheter for at industrielle aktører kan inngå langsiktige kraftkjøpsavtaler og få utredet alternative modeller for prisdannelse i kraftmarkedet. Det høres nesten ut som det er tatt ut av regjeringens notater, men det er ikke det, det er Fellesforbundets kraftutvalg.

Så er det områder jeg er mer skeptisk til, som bl.a. handler om dette med produksjonskostnad som grunnlag for pris. Om det vil medføre at en får investeringer i gigantisk havvindutbygging, landvind, oppgraderinger/utvidelse av vannkraften vår, mer solenergi osv., er jeg mer usikker på, men der vet jeg også at Rødt som parti kanskje ikke er så opptatt av å finne gode løsninger som gjør at en får utløst den type investeringer, som de i prinsippet er imot.

Presidenten []: Representanten Sofie Marhaug har hatt ordet to gonger tidlegare og får ordet til ein kort merknad, avgrensa til 1 minutt.

Sofie Marhaug (R) []: Jeg redegjorde for hvorfor Rødt ikke var inne i saksordførermerknaden, at det handler om at Russland begynte å strupe gassen til Europa før krigen brøt ut. Derfor synes jeg saksordførermerknaden var slurvete, og jeg har spilt det inn, uten at sakens ordfører har tatt hensyn til det. Det er ikke fordi vi benekter at det selvfølgelig har påvirket prisene i Europa.

Så tror jeg at strategien med å peke på alle mulige andre forklaringer enn det vi har myndighet og rådighet over selv, som norske politikere, er ekstremt dårlig. Jeg tror det er langt fra hva folk er interessert i. Folk er interessert i at vi finner politiske løsninger. Jeg tror at hvis Arbeiderpartiet kjører den strategien, kommer deres oppslutning i prosent til å bli lavere enn strømprisene i kroner dette året.

Terje Halleland (FrP) []: Jeg må svare litt på en del av de beskyldningene som kom.

Ole André Myhrvold var rimelig høy og mørk her. Det er litt fristende å si at Senterpartiet begynner å bli smådesperat, og at det er dårlige meningsmålinger som tynger. For én ting skal jeg gi Ole André Myhrvold, og det er: Hadde vi hatt denne debatten i dag hvis Senterpartiets politikk hadde vært førende de siste årene? Nei, vi hadde ikke det, for jeg tror vi hadde vært så vant til høye strømpriser at vi ikke hadde hatt noe å debattere. Senterpartiet var imot å endre energiloven, den som har tjent oss så godt, og jeg tror ikke at politiske priser og kommunestyrevedtak hadde tjent oss. For øvrig fremmer Rødt et lignende forslag i dag som Senterpartiet gjerne kan slutte seg til.

Til Stein Erik Lauvås’ bekymring for at Fremskrittspartiet gjorde så lite i departementet. Jeg synes vi gjorde masse, vi hadde en rekordstor utbygging av kraft i den perioden. Men jeg skal være den første til å innrømme at det er ting i dag jeg ser vi skulle gjort annerledes, bl.a. bygging av nett, bl.a. måten vi har konsesjonsbehandlinger på og tidsbruken vi har. Det var ikke noe Fremskrittspartiet etablerte da vi var i departementet, det var en etablert ordning som hadde blitt til over veldig mange år. Selvfølgelig ser vi i dag at vi er sårbare der, og der må vi bli bedre.

Utenlandskablene, kraftutbygging, nett – ja, alt dette kom på en gang. Oppi alt dette skulle vi bygge masse vindmøller. De vindmøllene ble det ikke noe av, vi fikk 10–15 TWh mindre enn hva man hadde tenkt. Da vi stoppet vindmøllebyggingen på land, gjorde Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet det sammen.

Jeg må også kommentere Tord Liens utspill om at kraftprisene måtte stige og måtte bli høyere. 13 øre per kWh var prisen den gangen det utsagnet kom. Det er klart at Norge som nasjon har tapt hvis det ikke lønner seg å etablere ny kraft. Med slike priser får vi ikke ny kraftproduksjon, og vi får ikke ny etablering av kraft. Det er det vi har tuftet næringslivet vårt på, og det var det Tord Lien mente. Dermed skulle vi bygge opp et kraftsystem som hadde høyere priser. Men jeg er selvfølgelig førstemann til å understreke at det er forskjell på 13 øre og 13 kr.

Marianne Sivertsen Næss (A) []: Jeg har sittet og hørt på debatten og hørt på bl.a. diskusjonen rundt strømstøttemodell og hva som er best og dårligst. Jeg vil bare starte med å si at det ikke er noen enkel øvelse å skulle sammenligne hvordan støtteordninger de ulike landene har. Det kan lett bli som å sammenligne epler og pærer. Har man eksempelvis tatt med bostøtten som denne regjeringen har gitt, elavgiften som er redusert, eller deler av flaskehalsinntektene som har gått til å redusere nettleien? Det er noen av de spørsmålene som det er verdt å se på.

Uansett kan man løfte blikket og se på sluttsummen på kassalappen og hva husholdningene rundt om i Europa betaler. Hvis vi ser til Tyskland, som mange viser til, betaler de 5,8 kr per kWh for elektrisitet og tre ganger så mye som norske husholdninger. Hvis vi ser til Frankrike og den franske formen for makspris, betaler franske husholdninger 2,6 kr per kWh. Hva med Spania? Der er fasiten 2,38 kr per kWh. De høyeste regningene har man i Italia, med svimlende 6,8 kr per kWh. Jeg vil igjen minne om at det er sluttsummen på kassalappen som kanskje betyr mest for folk, og den er tross alt lavest i Norge. Slik skal det selvfølgelig også være inn i framtiden, selv om det er helt ekstraordinært nå.

Jeg har også lyst til å trekke fram at faktisk.no ikke har sett til Sverige og Danmark, som i realiteten har ganske lite strømstøtte å vise til.

Så til de andre forholdene som er tatt opp her, regulering av markedet. Det tar tid. Det samme gjør også reforhandling av avtaler, som flere tar til orde for. Det er ikke strakstiltak vi snakker om. Vi kan også her løfte blikket litt og se til Storbritannia, som skulle forhandle seg ut gjennom brexit. Det tok nesten ti år, og det økonomiske tapet som følger av det, tilsvarer nesten et norsk statsbudsjett. Det er ikke slik at alle disse endringene er gull og grønne skoger. Men helt klart må man se på noen strukturelle endringer. Statsråden tok til orde for det og har presentert strømprisutvalget, som skal se på ulike modeller. Det vil være svært viktig inn i framtiden.

Det vi vet som faktisk hjelper nå, som er en politisk løsning, og som er en universell løsning, er strømstøtteordningen vi har. Den er god – den griper inn i markedet, den hjelper folk.

Stein Erik Lauvås (A) []: Vi deler mange av de målsettingene som denne energirapporten setter opp, som statsråden sa, og jeg gleder meg til å gå mer nøye inn i den.

Men når det gjelder forklaringen på hvorfor Rødt ikke var med på en del av de formuleringene som vi har i denne innstillingen, så er ikke den troverdig. Rødts forklaring på hvorfor de ikke ville være med på de innledende merknadene om årsaken til energipriskrisen, holder ikke vann, den gjør ikke det. Rødt må gjerne gå opp så mange ganger de kan på denne talerstolen og forsøke å gi inntrykk av noe annet, men det holder ikke.

Så er det jo hyggelig – hadde jeg nær sagt – at Rødt er bekymret for Arbeiderpartiets oppslutning, men jeg tror det er grunn til å være mer bekymret hvis det var slik at det var Rødts politikk som hadde fått gjennomslag i denne salen. Da hadde jo Ukraina i dag vært russisk. Og hva ville konsekvensen blitt da? Hva var neste land på listen? Så jeg tror bekymringene er større for konsekvensene hvis vi ikke står samlet. Rødt velger å stå på utsiden, og det får vi bare registrere.

Jeg er glad for at det store flertallet fremdeles står samlet om at svaret på dette er at vi må bygge mer kraft, vi må bygge bedre nett. Så vet alle her inne at det ikke er noe vi gjør over natten, men jeg er veldig glad for at retningen er satt av det store flertallet. Vi vet svaret på hvordan vi skal sørge for at norsk industri og norsk næringsliv fortsatt skal ha konkurransekraft når det gjelder energi, og vi vet også svaret på at norske husholdninger skal ha en strømpris i framtiden som de skal kunne leve godt med. Det tar jeg med meg fra denne debatten.

Kari Henriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se voteringskapittel