Stortinget - Møte tirsdag den 14. juni 2022

Dato: 14.06.2022
President: Nils T. Bjørke
Dokumenter: (Innst. 358 S (2021–2022), jf. Dokument 8:234 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [15:30:40]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Olaug Vervik Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Dag-Inge Ulstein om å innføre en avgift på omdisponering av matjord og andre verdifulle arealer (Innst. 358 S (2021–2022), jf. Dokument 8:234 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå finanskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får også ei taletid på inntil 3 minutt.

Marie Sneve Martinussen (R) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen, komitésekretærene og rådgivere for godt arbeid med saken. Og uten å gjøre dette til en real takketale, må jeg også takke stortingsrepresentantene fra Kristelig Folkeparti for å reise en viktig problemstilling som ikke bestandig er på finanskomiteens bord. Men det burde det kanskje være, for mat er tross alt helt avgjørende for alle deler av økonomien. Ingen mat – ingen skatteinntekter.

Målet, som et bredt flertall i komiteen står samlet om, er at minst mulig matjord skal bygges ned. Her på vår forblåste knaus i nord er matjorda en veldig begrenset og verdifull ressurs. Kun 3 pst. av Norges landareal er dyrka jord, og av dette igjen er det kun 30 pst. som kan brukes til å dyrke korn til menneskemat.

Med klimakrise, pandemi og nå en blodig krig i Ukraina er det viktigere enn noen gang å sikre selvforsyning og matberedskap til landets innbyggere. Og bokstavelig talt nederst i verdikjeden for matproduksjon ligger matjorda. Når man bygger ned matjorda med motorveier, boliger eller kjøpesenter, er det praktisk umulig å gjenopprette den i framtida. I praksis er jordbruksareal en ikke fornybar ressurs, som må forvaltes deretter.

Derfor er forslaget fra Kristelig Folkeparti godt tenkt, men flertallet i komiteen er bekymret for at man med en avgift på matjord ikke oppnår det målet man ønsker seg, at avgiften kan settes for lavt, og at det ikke er sikkert at et prosjekt bør tillates kun fordi det lønner seg for utbygger, selv etter at man har betalt avgift. Og på den andre siden kan det jo være at viktige samfunnsnyttige prosjekter bør tillates, selv om det ikke genererer inntjening som kan dekke avgiften. I tillegg legger flertallet vekt på at lokaldemokratiet spiller en viktig rolle i forvaltningen av arealene våre. Derfor avviser komiteens flertall forslaget.

Men jordvern er viktig, og målet som Solberg-regjeringen satte i sin forrige jordvernstrategi, er ikke ambisiøst nok. Derfor er jeg veldig glad for at flertallet i komiteen står bak et forslag om å be regjeringen legge fram en ny jordvernstrategi våren 2023, med et nytt – og det viktigste ordet – skjerpet mål for omdisponering av matjord, og ikke minst at det skal følge konkrete tiltak for å nå målet.

Så foreligger det et mindretallsforslag, som jeg regner med at forslagsstillerne reiser selv. Og så får vi håpe at finanskomiteen engasjerer seg også når regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en ny strategi. I mellomtiden gjenstår det å oppfordre alle representanter til å velge norsk nå når grønnsakene snart kommer til butikkene, og huske at fersk pølse får man året rundt.

Tellef Inge Mørland (A) []: Matjord er svært verdifull jord, særlig i et land som Norge, som er rigget slik til fra naturens side at det er store områder som ikke er spesielt godt egnet til å drive et moderne jordbruk. Derfor er det også positivt at tallene for omdisponering av dyrka jord de siste årene har gått ned. Arbeiderpartiet var i forrige stortingsperiode med på å stramme ytterligere inn på målet for hvor store arealer dyrka jord som maksimalt skal kunne omdisponeres per år. I Hurdalsplattformen skjerper regjeringen dette videre til et langsiktig mål om at maksimalt 2 000 dekar dyrka mark skal omdisponeres årlig.

Som også saksordføreren var inne på, er krigen i Ukraina en veldig tydelig påminnelse om behovet for at vi også tar vårt ansvar for å være selvforsynte der vi kan, og for å sørge for at vi som har penger, ikke kjøper den maten andre rundt omkring i verden som ikke har like mye penger, trenger. Dette spørsmålet handler også om solidaritet.

Vi må også erkjenne at det ofte kan være vanskelig å finne god nok erstatningsjord i de tilfellene man tar matjord og dyrka mark i forbindelse med en utbygging. Samtidig tror jeg vi må være såpass realistiske at vi må erkjenne at tallet neppe kan bli null. Enkelte prosjekt har så stor betydning for samfunnet at vi nok må akseptere at noen arealer må kunne omdisponeres.

Et bredt flertall i denne salen har f.eks. vært opptatt av at vi trenger å bygge landet bedre sammen når det gjelder både vei og bane. Det er et prosjekt Arbeiderpartiet er opptatt av fortsatt å videreføre. Da må vi prøve å unngå å ta dyrka mark, men det er nok umulig å unngå at i noen tilfeller vil enkelte arealer kunne bli berørt.

Samtidig varsler regjeringen nå skjerpede mål for bevaring av dyrka mark og vil komme tilbake med en ny jordvernstrategi neste år. Det er et veldig tydelig signal om at vi tar denne utfordringen på største alvor. I så måte står vi også nå i komiteinnstillingen inne sammen med et flertall der, som saksordføreren var inne på, men dette var allerede slått fast i Hurdalsplattformen, for det er prioritert politikk for den nye regjeringen.

Helge Orten (H) []: Det er et bredt flertall som mener det er viktig å ta vare på jordbruksarealer i Norge, og at det er viktig å legge til rette for at den årlige omdisponeringen holdes innenfor kontrollerte rammer.

Regjeringen Solberg la fram en oppdatert jordvernstrategi som en del av jordbruksoppgjøret for 2021–2022. Det ble satt et tydelig mål om at omdisponering av dyrka jord ikke skal overstige 3 000 dekar per år, og at målet skal være nådd innen 2025. Foreløpige tall viser at omdisponeringen av dyrka jord var på ca. 2 900 dekar i 2021, dvs. innenfor det satte målet. Det er også en nedgang sammenlignet med årene før.

Den vedtatte jordvernstrategien fikk sin tilslutning i Stortinget og er av relativt ny dato. Den har et perspektiv fram mot 2025. Etter Høyres oppfatning er det ikke nødvendig å lage en ny strategi nå, men å sørge for å nå målene i den strategien som nylig har blitt vedtatt.

Det er noe underlig at regjeringspartiene må fremme et anmodningsvedtak der de ber sin egen regjering starte arbeidet med en ny jordvernstrategi og en innskjerping av målet for omdisponering av matjord. Dette kan jo regjeringen selv ta initiativ til, og det enkleste ville vært å komme tilbake til Stortinget med en justering av målet.

Representantforslaget fra Kristelig Folkeparti handler i utgangspunktet om å innføre en avgift på omdisponering av matjord. Etter vår oppfatning er ikke det nødvendig. Omdisponeringen av matjord er redusert de siste årene og er innenfor det målet som er satt i jordvernstrategien. Slik sett virker det overflødig å innføre en egen avgift.

For øvrig ville det vært fornuftig at forslaget om å starte arbeidet med ny jordvernstrategi ble behandlet i den relevante fagkomiteen og kanskje ikke i finanskomiteen.

Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) []: Først vil jeg takke forslagsstillerne for at de retter oppmerksomheten mot et svært viktig tema. Dessverre er matsikkerhet og jordvern temaer som nå er viktigere enn på lenge. Tilgangen til jord, mat og vann er i ferd med å stramme seg til. Verden står overfor store utfordringer med å forvalte og fordele disse ressursene. FNs klimapanel har slått fast at alle land må ta i bruk de ressursene de har til å produsere mat.

Det å produsere mat til egen befolkning er noe av det viktigste et land kan bidra med i den matvarekrisen vi nå går i møte, bl.a. som følge av krigen i Ukraina. Det er et paradoks at i en verden som mangler mat, bygges det ned verdifull dyrka mark. Dyrka mark er en knapp ressurs, særlig i Norge, der bare 3 pst. av arealet er dyrka jord.

Det foregår i dag en kamp om arealene mellom sterke utbyggingsinteresser, jordvern og andre verneinteresser. Siden jordbruksarealer har lite kortsiktig verdi sammenlignet med utbyggingsverdien, tapes ofte kampen mot utbyggingsinteressene. Jeg mener man skal være svært restriktiv med å tillate omdisponering av matjord, og jeg er redd for at en avgift på omdisponering av matjord og andre verdifulle arealer, slik det foreslås av representantene fra Kristelig Folkeparti, er et lite målrettet tiltak som i mange tilfeller faktisk kan føre til mer nedbygging. Det kan ikke bli sånn at det er greit å bygge ned verdifull dyrka mark bare fordi man har råd til å betale for det.

Det er imidlertid ingen tvil om at jordvernmålene må skjerpes, og at tiltakene må bli mer målrettede og effektive for å unngå nedbygging av dyrka mark. Derfor er jeg glad for at flertallet i komiteen har samlet seg om et forslag om å be regjeringen legge fram en ny jordvernstrategi våren 2023 som skal inneholde et nytt og skjerpet mål for omdisponering av matjord og nye konkrete tiltak for å nå målet. Dette er i tråd med regjeringens mål om en mer restriktiv jordvernpolitikk. Det er ikke, som representanten Orten sa, sånn at vi måtte bli presset gjennom et Dokument 8-forslag til å veda en slik politikk, men det var hyggelig å kunne støtte saksordførerens forslag til innstilling. Jeg vil også takke saksordføreren for en pragmatisk holdning, som gjorde at det var mulig å samle flertall for dette forslaget. Et tverrpolitisk engasjement for å ta vare på matjorda er ikke bare viktig, det er helt avgjørende for å sikre verdifulle arealer for matdyrking for framtiden.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Noreg har berre 3 pst. dyrka mark, og berre 1 pst. av dette er jord eigna for kornproduksjon. Sjølvforsyningsgraden av landbruksprodukt er under 40 pst., og endå lågare om vi trekkjer frå importerte råvarer til husdyrhald og næringsmiddelindustri.

Historisk sett har by og tettstader vakse fram der den beste jorda er. Det gjer at presset på dyrka mark har auka i takt med folketalet og i takt med at tettstader og byar veks fram. Så sjølv om Noreg har mykje areal, har vi lite dyrka mark. Både ut frå eit verdiskapingsperspektiv og med tanke på framtidig matsikkerheit er det difor heilt nødvendig å ha eit sterkt jordvern og eit svært bevisst forhold til dyrka og dyrkbar mark som ein knapp ressurs.

Vi skal ha stor respekt for dyrka jord og LNF-området, som gjev oss økosystemtenester i form av mat, reint vatn og til og med oksygen å puste i som eit produkt av fotosyntesen. Det er investert i dyrka mark i generasjonar, og mykje av jorda treng vedlikehald og ein betre politikk. Jorda er både karbonlager og medium for fotosyntesebasert råvareproduksjon.

I eit samfunn som skal greie seg utan fossil energi, vil den gode jorda og alt det vi kan dyrke på ho av mat og råvarer, bli endå viktigare, også den jorda som ikkje er lettast å drive. Det tek 10 000 år å byggje eit 10 cm lag med matjord. Det vi dyrkar korn på i dag, er i stor grad gamal havbotn. Difor må vi disponere denne jordbruksjorda i minst eit titusenårsperspektiv – eigentleg eit evigheitsperspektiv.

Klimaendringar og havstiging vil bli ei utfordring for global matsikkerheit. Difor vil også våre marginale jordbruksområde truleg få mykje større verdi i framtida. Då gjeld det at vi ikkje har bygd ned dyrka mark, men tek godt vare på ho.

Vi har altså ansvar for å forvalte dette på vegner av komande generasjonar. Om det er rett å gjere det med å innføre ei omdisponeringsavgift, er eg meir usikker på. Det kan fort føre til at aktørane kjøper seg tilgang til areala. Det beste jordvernet er jord i drift, og ein betre landbrukspolitikk også for dei marginale jordbruksområda trengst – og i morgon skal vi diskutere jordbruksoppgjeret.

Fordi dyrka mark er så viktig, er eg svært glad for at regjeringa vil stramme inn jordvernet, og at finanskomiteen ber om å få utarbeidd ein ny jordvernstrategi allereie i 2023. SV ser fram til at han kjem på bordet og til behandling.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg vil først takke saksordføreren for et godt innlegg, men ikke minst en god jobb i komiteen, og mine kollegaer i komiteen for gode innlegg og godt arbeid. Det er mange som har kommentert at det kanskje ikke er den rette komiteen. Jeg synes det at finanskomiteen faktisk diskuterer en sånn sak, er med på å sette saken litt i perspektiv – hvor viktig det å ta vare på matjord er. Heldigvis har det, som flere har vært inne på, skjedd veldig mye de siste årene. Det har blitt mye mer oppmerksomhet rundt det, og heldigvis har man klart å skjerme nedbygging i mye større grad. Det at en i fjor ser ut til å ha nådd målet – komme under 3 000 dekar – er utrolig viktig. Vi må bare fortsette den jobben.

Jeg trenger ikke gi en grundig omtale av hvor viktig dette er – det er det mange som har redegjort for – men når Kristelig Folkeparti fremmer forslaget, vil jeg understreke at vi mener at en eventuell avgift må komme i tillegg til alle andre viktige virkemidler og tiltak. Vi ble inspirert da vi så at Sveits hadde en type avgift som var med på å sette en pris på den kostnaden det er å bygge ned viktig matjord eller annen viktig natur. Målet må være at en hadde innrettet en sånn avgift på en måte som hadde gjort at det ble litt vanskeligere, både for utbygger og ikke minst for dem som skal vedta det i kommunene, å velge det arealet som er verdifullt.

Jeg ser også innvendingene, for hvis den blir innrettet feil, kunne det i verste fall bidra til at det er lettere å velge matjord. Derfor er jeg veldig opptatt av at det måtte ha vært utredet, og det skulle jeg ønske at vi gjorde. Når det ikke blir flertall for det, må jeg understreke at jeg synes det er veldig bra med et skjerpet mål. Jeg synes det er kjempebra, selv om det var vi som la fram den forrige strategien. Jeg er enig med representanten Orten i at den ikke er så gammel, men jeg tenker at det å gå videre, komme med enda flere tiltak og skjerpe målet er veldig bra. Det vil jeg heller gi honnør for.

Så tenker jeg at det kanskje ikke er tilfeldig at det skjer på denne måten, i finanskomiteen, for vi har en finansminister som jeg vet har et stort engasjement for saken, og det er jeg veldig glad for. Derfor har jeg forventninger til strategien, til et nytt, skjerpet mål og til hvor mye det kommer til å lande på. Så vil jeg ta opp forslaget.

Presidenten: Då har representanten Kjell Ingolf Ropstad teke opp det forslaget Kristeleg Folkeparti har fremja.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg har sittet i finanskomiteen i åtte år, men et høydepunkt av sitater om skatt fikk vi nå av saksordføreren:

«Ingen mat – ingen skatteinntekter.»

Da synes jeg man begynner man å bli vel opptatt av skatteinntekter, hvis man skal kople skatteinntekter til alt. Men det er jo helt sant – hvis ingen spiser, blir det heller ingen skatteinntekter. Det er kanskje andre problemer som kommer før det, vil jeg si, selv som regjeringens skatteminister. Det er andre bekymringer jeg heller hadde tatt først. Så til forslaget.

Når man ser på bildet bak meg her, er det slik at i tillegg til å skrive grunnlov pløyde de jorda, så matjord har alltid vært viktig og vil alltid være viktig. Det var symboltungt at man også pløyde jorda da man satt og skrev grunnlov.

Grunnen til at jeg er imot avgift, er flere ting. Det er for det første det som representanten Ropstad tok opp nå, at man er redd for at det kan ha motsatt hensikt – typisk som for IKEA Vestby, da det var diskusjon om å bygge ut Vestby og matjord der. Da var jeg landbruks- og matminister og anbefalte nei. Så overtok tidligere statsråd Listhaug, og hun anbefalte ja. Det var til slutt IKEA selv som sa nei, for de mente at det ble for politisk belastende – omdømmemessig belastende – men det er klart at de har penger til å punge ut for å bygge ut den matjorda, for det er så utrolig gunstig å bygge på noen arealer. Det kan ha motsatt hensikt, men jeg skjønner at det ikke er målsettingen til representanten Ropstad og Kristelig Folkeparti – målet er det motsatte. Men hvis man skulle gått inn i det, måtte man virkelig vært opptatt av den problemstillingen, for det er så god butikk å bygge ut f.eks. et kjøpesenter i et sentralt veikryss nær en by. Det er den ene problemstillingen som gjør at jeg er skeptisk til dette, at det kan skape et motsatt insentiv. Hvordan man skal prise jord i ulike deler av landet, er også veldig vanskelig.

Og hvem er det som skal kreve inn den avgiften? Hvor skal den avgiften gå? Hvis man setter prisen akkurat sånn at det gjør det lønnsomt å bygge ut, vil man egentlig bare få en netto overføring fra den som eier grunnen, til staten, kommunen, fylket eller den som skal få avgiften. Det er heller ikke sikkert at det er det som er målsettingen til Kristelig Folkeparti – at man skal ha en sånn verdioverføring.

Det er mange ting man kan påvirke gjennom bruk av avgifter, men man har veldig mange andre lovmessige muligheter til å regulere for å få ned nedbyggingen av matjord, og det har man også klart. Fra 2004, da det var over 10 000 dekar årlig nedbygging, har man gjennom gradvise innskjerpelser gradvis fått ned nedbyggingen av matjord mer og mer. Fra at det var en populær sak å si at man skulle bygge ned matjord, har det blitt en upopulær sak, så holdningen i samfunnet har over tid endret seg.

Jeg er glad for anmodningsforslaget, for det handler om at man noen ganger kan vedta ting i kollegiale fellesskap, og det gjør man nå.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 6.

Dermed er dagens kart ferdigbehandla.

Ber nokon om ordet før møtet vert heva? – Det er ikkje sett, og møtet er heva.

Votering, se onsdag 15. juni