Stortinget - Møte tirsdag den 14. juni 2022

Dato: 14.06.2022
President: Nils T. Bjørke
Dokumenter: (Innst. 397 S (2021–2022), jf. Dokument 8:231 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [15:12:38]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Une Bastholm og Rasmus Hansson om å legge til rette for et mer bærekraftig hytteliv (Innst. 397 S (2021–2022), jf. Dokument 8:231 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå komiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve høve til replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Helge Orten (H) []: (ordfører for saken): Takk til komiteen for samarbeidet om utarbeiding av innstillinga. Det fremmes fire forslag i saken, med varierende støtte. Jeg regner med at de som står bak forslagene, selv vil redegjøre for dem. Ingen av forslagene i komiteinnstillingen har flertall.

Det er lett å være enig med forslagsstillerne i at hyttelivet er en rotfestet del av norsk kultur og en viktig kilde til rekreasjon og friluftsliv for mange. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det over 445 000 hytter i Norge, og nærmere halvparten av det norske folk svarer at de har tilgang til en hytte. Det er kommunene som er ansvarlige for plan- og bygningsloven, og som dermed også er ansvarlige for å tilrettelegge for hyttebygging innenfor rammene av nasjonale retningslinjer, lover og forskrifter. Det er lokale folkevalgte som har ansvaret for utviklingen av egen kommune, herunder å legge til rette for en bærekraftig hyttebygging.

Flertallet i komiteen legger til grunn at kommunene følger de demokratiske prosessene som gjelder i denne type saker, og legger til rette for en god involvering av innbyggerne. Nasjonale innstramminger av det som i dag er kommunenes ansvar, er ikke veien å gå.

Økt grad av hytteutleie og -deling er positivt. Samtidig er de aller fleste hyttene i privat eie, og det vil være opp til hver enkelt hytteeier om man ønsker å leie ut hytta, enten direkte eller gjennom delingsordninger. Det foreligger i dag allerede ordninger som ivaretar både utleie og deling.

Det fremmes forslag om å øke skattefradraget for utleie av hytter. Dette er spørsmål som naturlig hører hjemme i de ordinære budsjettene, der det samlede skatteopplegget kan ses i sammenheng.

Formålet med forslaget om å øke skattefradraget for utleie er at det skal bidra til at flere ønsker å leie ut hytta. Det kan ha en viss effekt, men det er sannsynlig at den mest attraktive tiden for utleie er den som hytteeier selv ønsker å benytte. Samtidig vil økt skattefradrag gjøre det økonomisk mer gunstig å investere i egen hytte – eller i en større hytte. Det vil da kanskje bidra til det motsatte av det forslagsstillerne ønsker å oppnå i representantforsalget.

Hyttelivet er viktig for veldig mange nordmenn. Det er bred tilslutning til det rammeverket vi har i dag, og til at det er lokalt folkevalgte som – innenfor nasjonale retningslinjer – har hovedansvaret for utviklingen i egen kommune, også når det gjelder et bærekraftig hytteliv.

Tellef Inge Mørland (A) []: Hytte er livskvalitet for mange. Det er plassen der folk virkelig kan føle at de slapper av i en ellers stressende hverdag. Har en hytte i Norge, bruker en kanskje også mye av ferien sin her, legger igjen penger her og dropper kanskje en utenlandsferie eller tre, noe som vel må være bærekraftig, om man da ender opp med å fly mindre.

Det er ikke alle forunt å eie hytte, men en trenger heller ikke å være en del av en hytteadel for å ha den muligheten i Norge i dag. Det er heller ikke fritt fram å bygge en hytte overalt, akkurat som en vil. Det er ganske strengt regulert allerede. Men med Miljøpartiet De Grønnes forslag om å strupe ny hytteutbygging og innføre hytteavgifter, gjør en hyttedrømmen mye vanskeligere for mange som har helt vanlige inntekter.

Jeg er oppvokst i en kommune som slet med både fraflytting og befolkningsnedgang litt ute i distriktene. For den kommunen ble hytteutbygging noe av det som både har reddet servicetilbud og har skapt ganske mange arbeidsplasser. Sånn er det for mange distriktskommuner der jeg kommer fra, at hyttelivet er med på å skape liv i bygda resten av året, og det skaper aktivitet. Det skal vi heller ikke undervurdere verdien av. Jeg tror også at i mange tilfeller er de kommunene godt egnet til selv å regulere hvor man synes det er fornuftig med den typen aktivitet, og hvor en ikke ønsker storstilte hytteutbygginger i sin kommune.

Jeg synes også det er fint om flere kan og vil dele hytte, men jeg er veldig usikker på om det skal være en prioritert statlig oppgave, slik flere partier i dag foreslår. Jeg mener at det iallfall ikke er folk som har råd til både hus og hytte som er de som først og fremst nå trenger skattekutt, slik som Miljøpartiet De Grønnes ene forslag i dag går ut på.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: Arealbruksendring er den største trusselen mot biologisk mangfald. Det er ikkje snakk om å rive hyttene eller ta frå folk den livskvaliteten det er å kome ut i naturen. Men økosystemtenestene, som reint vatn og rein luft, er avhengige av store areal med intakt natur. Intakt natur er også eit naturleg flomvern og vern mot tørke. Ein torvmose kan raskt absorbere 20 gonger si eiga vekt i vatn, og ikkje berre det: Han er også med på å reinse vatn frå forureining.

Det er ikkje vanskeleg å forstå at folk treng å kome seg ut av byen og roe ned i omgjevnader med meir natur, men det som er i ferd med å skje i Noreg, er at vi har bygd så mange fritidsbustader at vi truar den naturen hyttedraumen er bygd på, og òg tradisjonell bruk av utmark til beitedrift.

Eg har inga glede av å moralisere over folk, men vi kan ikkje late att auga for fylgjene av ein livsstil der vi forbrukar ressursar og areal på ein måte som stadig vekk krympar område der ville artar lever sitt liv. Det er stadig fleire reint kommersielle aktørar og investorar utan lokal tilknyting som driv fram utbyggingsprosjekta, og i mange lokalsamfunn har ein byrja å reagere på naturtapet. Seinast i går fekk eg ein e-post frå ein partikollega på Vestlandet som er bekymra for at retten til lokal natur er i ferd med å bli seld som eit investeringsobjekt, til eit selskap registrert i eit skatteparadis.

Det er ein myte at arealforvaltninga er særleg streng i Noreg. I turistlandet Sveits, som er kjent for det vakre kulturlandskapet, blir det ikkje frigjeve areal til private hytter, men naturen blir tilgjengeleggjort ved at små landsbyar og gardshotell driv ei produktiv reiselivsnæring. Slik er det mogleg å gjere beitedalane og fjella der tilgjengelege utan å belaste område med store arealinngrep som truar tradisjonell beitedrift og biologisk mangfald. Noreg er ikkje Sveits, men når eg har sett europeisk landskap i fugleperspektiv frå fly, har det ofte slått meg at andre land er ryddigare og strengare, både når det gjeld vern av strandsona, kulturlandskapet og naturen.

SV meiner at det er på høg tid å ta politiske grep for å bremse arealinngrepa i utmark ved hyttebygging, og å utvikle ein politikk og ein kultur for at fleire brukar fritidsbustadene som allereie er bygde, og at ein kan bli meir bevisst på avgrensingane som må gjerast av ferdsel og slitasje, som er ein trussel mot naturverdiar som villrein og inngrepsfrie område. Utleige gjev dessutan meir varig verdiskaping i form av tenester, i staden for forbruk av areal.

Med dette fremjar eg dei forslaga SV er med på i denne saka.

Presidenten: Representanten Birgit Oline Kjerstad har teke opp dei forslaga ho refererte til.

Kristoffer Robin Haug (MDG) []: Til høsten møtes verdens land for å inngå en global naturavtale. Dersom avtalen lykkes, kan det bli et historisk vendepunkt i kampen for å reversere tap av artsmangfold og natur.

Norge er medlem av den internasjonale høyambisjonskoalisjonen for natur og folk. Koalisjonen jobber for at naturavtalen skal ha mål om at minst 30 pst. av verdens land og hav skal vernes innen 2030. Det er bra at Norge støtter dette målet, fordi her til lands har naturen et sterkt behov for bedre vern. 20 pst. av kjente norske arter står på rødlista, og tallet er økende. Høye ambisjoner er nettopp det vi trenger i naturpolitikken.

Men er vi villige til faktisk å levere på de høye ambisjonene som vi har forpliktet oss til overfor det internasjonale samfunnet? Dersom Norge skal bidra til å verne 30 pst. av naturen innen 2030, må vi stanse drivkreftene bak nedbygging av vår egen natur. Det betyr bl.a. at vi må sette brems på dagens storstilte hytteutbygging. Hytteutbygging står for en fjerdedel av nedbyggingen av norsk natur. Om kommunene bygger like mange hytter som planlagt, vil Norge fortsette å miste hundrevis av kvadratkilometer med natur fram mot 2030. Hvordan skal vi da nå målet om å verne 30 pst. av norsk natur innen 2030?

Vi må sikre en utvikling i hyttemarkedet som er forenlig med mål om å stanse tap av natur og dyreliv. Vi i Miljøpartiet De Grønne mener det er tydelig at dagens måte å styre hytteutbyggingen på fører til en samlet belastning på naturen som ikke er bærekraftig. Vi er enig i at staten skal ha en svært høy terskel for å gripe inn i lokalt selvstyre. Men når det gjelder tap av natur, er den terskelen nådd når lokale byggevedtak fører til at naturen i hele landet vårt fragmenteres og forringes.

Derfor legger vi i dag fram forslag – flere av dem i samarbeid med andre – om å dele mer på de hyttene vi allerede har, inkludert å gjøre det mer økonomisk attraktivt å leie ut, og om å innføre en naturavgift for hytteutbygging og kun tillate hytteutbygging innenfor allerede utbygde områder.

Hytter og natur er til stor glede for mange og en viktig kilde til samfunnsutvikling og verdiskaping for distriktskommuner. Slik skal det fortsette å være i mange generasjoner framover. Nettopp derfor mener vi i Miljøpartiet De Grønne at staten må ta tydelige grep for å sørge for en bærekraftig utvikling i hyttemarkedet. Med det tar jeg opp forslagene fra Miljøpartiet De Grønne og de forslagene vi er en del av.

Presidenten: Da har representanten Kristoffer Robin Haug tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg vil gå igjennom de ulike forslagene. Forslag 1 i dokumentet handler om å øke skattefritaket fra 10 000 kr til 50 000 kr. Det mener vi – heldigvis i likhet med det komiteens flertall mener – ikke er et godt forslag, for allerede i dag er skattereglene veldig gunstige for utleie av hytter. En tanke i forlengelsen av det er at det er viktig for mange hyttekommuner å klare å skape næringsaktivitet. Et typisk eksempel er Trysil, som er en stor hyttekommune i mitt hjemfylke, der vi ønsker at en i størst mulig grad skal skape næring og helårsarbeidsplasser. Da er det egentlig ganske gunstig at en sørger for at det er den delen av det lokale reiselivet en stimulerer til. Men jeg mener det er klokt av komiteen å gå imot det. Og som flere her har påpekt, er det ikke alle som har råd til å ha hytte, så hvis en da lager en sånn type ordning, er det selvfølgelig de som har råd til å ha hytte som også får mest glede av en sånn type tiltak.

Når det gjelder forslag 2 i dokumentet, om å stimulere til økt privat hyttedeling og flere offentlige og frivillige dele- og utlånsordninger, er jeg ikke kjent med at det finnes noen hindringer mot at folk kan gjøre det, hvis de vil dele på hyttene sine. Det finnes sikkert også masse sosiale plattformer som en kan dele dette på, så det er sikkert lettere enn noensinne å få til hyttedeling, hvis en ønsker det. Men det får være opp til den enkelte private hytteeier å vurdere hvem en vil dele den med. Jeg deler med glede den hytta jeg har, i hvert fall med noen av dem jeg kjenner.

Forslag 3 i dokumentet gjelder en egen naturavgift ved bygging av nye hytter. Det er et nytt inngrep i mange små lokalsamfunn, som kanskje har mye areal og lite annen type aktivitet, og det at en skulle ha en naturavgift for at de skal kunne bruke de områdene, er regjeringen uenig i. Det er viktig at en kan legge til rette for verdiskaping i en del av de kommunene som har mye areal.

Forslag 4 i dokumentet gjelder enda flere inngrep i kommunenes frihet til å kunne bygge ut nye hytter. Noen ganger synes jeg at debatten blir preget av at alt er rundt indre Oslofjord. Der er det ikke mye nytt areal, men hvis en f.eks. drar til Namdalen, så er det mye areal. Hvis en drar til deler av Nordland, Troms og Finnmark, er det nettopp areal det er mye av, og det er klokt hvis det blir mer aktivitet. Derfor ønsker ikke regjeringen noe mer innstramminger, innramminger, nye avgifter eller nye reguleringer. Vi ønsker lokal frihet og lokalt skjønn som kan skape aktivitet og verdiskaping i hele Norge.

Presidenten: Det vert replikkordskifte.

Kristoffer Robin Haug (MDG) []: Ja, i noen kommuner har man mye areal, men det er også noen av de få delene av areal som er igjen. Hvis man ser på et kart over verdensdelen vår, er disse kommunene der det lokalt ser ut til å være mye areal, noen av de få grønne lungene vi har igjen. I går publiserte klimaministeren et debattinnlegg i Nationen, der han bl.a. uttalte at vi må slutte å bruke naturen som et kredittkort uten grense. Det internasjonale naturpanelet anslår at rundt halvparten av verdens bruttonasjonalprodukt er avhengig av et velfungerende økosystem. Norsk økonomi og velferd vil bli sterkt svekket dersom vi fortsetter på dagens kurs, mot stadig mer tap av økosystemer og biologisk mangfold.

Hytteutbygging, med tilhørende ferdsel og infrastruktur, er en av de aktivitetene som legger desidert mest press på norsk natur. Hvilke grep vil finansministeren ta for å sørge for at vi ivaretar de økosystemtjenestene vi trenger for å opprettholde økonomisk aktivitet, nå som naturarealer er under sterkt press?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er utrolig viktig at vi har en langsiktig tenkning rundt forvaltning av natur. At vi skal behandle jorden som om vi skal leve evig, er et godt motto. Derfor er jeg helt enig med Espen Barth Eide, som er ansvarlig minister for området, i at det er viktig at vi gjør tiltak for å stimulere til biologisk mangfold, at vi har en langsiktighet i det, og at man spiller på lag med lokalbefolkningen. Dette er ikke under mitt konstitusjonelle ansvar, men det er der noe av konflikten har gått også mellom regjeringspartiene og Miljøpartiet De Grønne. Selv om målet om biologisk mangfold er det samme, er vi uenige om tiltakene, for vi er opptatt av å spille mer på lag med lokalsamfunnet. Da får en til mer enn når man til enhver tid skal komme med nye retningslinjer, nye avgifter eller andre inngripende tiltak, og det er mulig å få gjort masse for å styrke det biologiske mangfoldet, i et godt samspill mellom myndigheter og lokalbefolkning.

Kristoffer Robin Haug (MDG) []: Ja, det er viktig å spille på lag med lokalsamfunnet, og hytter er økonomisk sett viktige for mange kommuner, men hyttebygging fører ikke bare med seg positive konsekvenser for kommunen. I en forskningsartikkel om påvirkningen som hytter har på kommuneøkonomien, uttaler Østlandsforskning at langtidsutviklingen i hytteutbyggingen gjør at lokalt næringsliv får en mindre og mindre del av verdikjeden knyttet til dette fritidshusmarkedet. Utviklingen har gitt mange tapere blant fritidshuskommunene og noen få, men store vinnere. Samtidig ser vi at hytteutbygging møtes med stor motstand fra lokalbefolkning og bønder i mange kommuner. Disse konfliktene er i stor grad et resultat av at hytteutbygging foregår i et enormt tempo over hele landet, uten at vi har en nasjonal oversikt eller et effektivt regelverk for å koordinere og balansere hensynet mellom kommuneøkonomi, bygdeliv, gårdsdrift og naturhensyn.

Er finansministeren enig i at hytteutbygging er et område der det kan være behov for et enda bedre nasjonalt regelverk?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Nå kommer jeg inn på kommunalministerens ansvarsområde. Jeg tror jeg – igjen – skal være forsiktig, men selvfølgelig er dette et svært viktig tema for kommunalministeren i distriktspolitikken, hvordan vi skal få mest mulig verdiskaping og positive lokale ringvirkninger av hytteutbygging og den økonomiske aktiviteten som er i forbindelse med det. Det har jeg også merket meg at kommunalministeren er engasjert i, hvordan man kan bruke arealene på best mulig måte. Og det er slik, som Kristoffer Robin Haug her også gir uttrykk for, at det alltid er mange ulike hensyn, og det er viktig at vi klarer å ta grep som gjør at det blir mest mulig lokal verdiskaping.

Presidenten: Replikkordskiftet er avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se onsdag 15. juni