Stortinget - Møte fredag den 10. juni 2022

Dato: 10.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 459 L (2021–2022), jf. Prop. 123 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [09:05:19]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Endringer i lov om endring i lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (forlengelse av midlertidig unntak fra avkortingsreglene for alderspensjon som følge av covid-19) (Innst. 459 L (2021–2022), jf. Prop. 123 L (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Runar Sjåstad (A) []: På vegne av saksordføreren vil jeg takke komiteen, som har sørget for rask behandling av denne proposisjonen. Den gjelder tidsbegrensede unntak fra avkortingsreglene for alderspensjon fra tre lovfestede tjenestepensjonsordninger som følge av covid-19.

Komiteen viser til at unntaket foreslås forlenget av hensyn til ferieavvikling i virksomheter der unntaket fra avkortingsreglene for alderspensjon og AFP har virket. Det vises i proposisjonen til at helsevesenet fortsatt må håndtere covid-19-pandemien, og det kan være utfordrende at ordningen opphører rett før sommerferien.

Det er en samlet komité som slutter seg til at unntakene forlenges, og med det anbefaler jeg komiteens innstilling.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: Jeg vil takke for at saken er lagt fram fra regjeringa. Det er et stort behov for helsepersonell i den kommende ferieperioden, og det er enighet mellom partene om at dette er et nødvendig tiltak.

Saken er vanskelig å forstå ut ifra det som står i proposisjonen og innstillinga, men kjernen i det er, som det står, at det skal være tidsbegrensede unntak fra avkortingsreglene for alderspensjon fra tre lovfestede tjenestepensjonsordninger.

Det som det i realiteten gjelder, er unntak fra den såkalte samordningsfella, som betyr at en kan tape tjenestepensjon når en står i jobb utover 67 år. Det som må gjøres prinsipielt for å unngå å komme i den situasjon at det ikke skal lønne seg for eldre, spreke folk å stå i offentlige stillinger, er at en opphever samordningsfella. Det gjelder altså offentlig ansatte, i stat og kommune. Slik situasjonen er i dag, vil offentlig ansatte som fortsetter i jobb utover 67 år, ved en samordning av alderspensjon og tjenestepensjon kunne oppleve at tjenestepensjonen blir helt nullet ut – hvis en står i jobb fram mot eksempelvis 73 år. Slik skal det ikke være. Det en altså gjør her, er å gi et tidsbegrenset unntak for helsepersonell for å løse situasjonen i den kommende ferieperioden.

Det må framover også drøftes hva en kan gjøre, kanskje spesielt for helsefagfolk, slik at en unngår at regjeringa må komme til Stortinget i situasjoner med alvorlig mangel på helsefagfolk. Jeg vil da nevne at et alternativ er at det innføres en beredskapshjemmel i sykepleierpensjonsloven § 11 tredje ledd, at en får inn en bestemmelse om det både ved beordret og frivillig tjeneste – når det inntrer situasjoner der ekstraordinære personellbehov er til stede. I slike situasjoner vil altså den realitet som vi nå behandler, inntreffe. Dette er et viktig spørsmål for å sikre at dyktige eldre medarbeidere i helsesektoren fortsetter i jobb når de har anledning til det – i mange tilfeller i en deltidsstilling – for å løse et akutt behov og av egen interesse for å stå i arbeid videre.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Sakene nr. 4, 5 og 6 vil bli behandlet under ett.

Votering, se voteringskapittel