Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 2022

Dato: 01.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 401 L (2021–2022), jf. Prop. 95 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [12:57:11]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Endringar i vallova og partilova (høve til elektroniske underskrifter på listeforslag, tidspunkt for førebels oppteljing av førehandsrøyster m.m. (Innst. 401 L (2021–2022), jf. Prop. 95 L (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske frå kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 5 minutt til kvar partigruppe og 5 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Svein Harberg (H) [] (ordfører for saken): I denne saken skal jeg ha et ganske kort saksordførerinnlegg.

Dette gjelder forslag i valgloven og partiloven som i all hovedsak har vært håndtert før i Stortinget. I forbindelse med pandemien var det viktig å gjøre en del tilpasninger for å sikre velgerne retten til og muligheten for å velge og sikre at valget var gjennomførbart rundt i de forskjellige valgdistriktene når det var utfordringer – da med pandemien.

Valglovutvalget har foreslått at mange av disse tilpasningene følges opp videre, men valglovutvalgets innstilling blir behandlet for sent til at det kan gjelde for valget i 2023. Det er derfor vi har fått denne proposisjonen, for der det har vært full tilslutning fra Stortinget i forrige periode, og også ser ut til å være full enighet om at dette er gode ordninger som skal videreføres, følger vi det opp nå.

Komiteen stiller seg nesten enstemmig bak innstillingen. Jeg tror ikke jeg trenger å gå inn på de enkelte praktiske tingene, men bare understreke at intensjonen i dette er å sikre at folk får stemme, og at de får anledning til å stemme selv om det kan være utfordrende situasjoner. Det kan i noen sammenhenger være viktig å legge valglokalet et annet sted enn der det vanligvis er, eller i tillegg til det valglokalet en vanligvis har. Hvis en tenker bare litt tilbake, til da vi skulle holde stor avstand og det var masse som skulle passes på når vi skulle møtes, var det en relevant situasjon, som vi håper ikke skal oppstå igjen, men som kan oppstå igjen.

Det er også noen praktiske ting rundt behandlingen av valgresultatet, opptellingstidspunkt osv., som flertallet i komiteen synes er veldig gode løsninger, og derfor er det et solid flertall som støtter det. Så ser jeg at mindretallet har tegnet seg på talerlisten og nok vil argumentere for sitt standpunkt.

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Carl I. Hagen (FrP) []: Det er riktig som saksordføreren sa, at det stort sett er en enstemmig komité. Men på ett punkt er ikke Fremskrittspartiet med, og det gjelder å begynne forhåndsopptelling før valgdagen, altså søndagen før valgdagen. Jeg ser at flertallet skriver:

«Det er en forutsetning at dette gjøres uten å rokke ved prinsippet om hemmelig valg.»

Det tror ikke vi er mulig. Det er mennesker som begynner å telle, og det er mennesker som ser tendenser. Fristelsen kan da blir stor, i og med at dette ofte vil være folk fra ulike partier, til eventuelt å varsle andre gjennom sms eller på andre måter, for selv om man legger begrensninger, er det en mulighet for at det kan gå ut beskjeder om at det og det partiet eventuelt ligger litt svakt an, og at de kan få et ekstra push til å få flere til å møte opp. Det er det rent praktiske: Er det mulig, når veldig mange mennesker teller, at det ikke formidles? Da må det omtrent være i det lukkede rom, og at man ikke kan komme ut av det lukkede rommet før valglokalene er stengt dagen etter. Vi tror egentlig ikke det er praktisk mulig. Vi synes faktisk at valgopptellingen har gått veldig bra i Norge. Det har stort sett ikke vært problemer med det systemet vi har, så risikoen for at hemmeligholdet eventuelt blir brutt, er nok til at vi vil stemme imot § 10-5 første ledd nytt tredje punktum, som skal lyde:

«Opptellingen kan tidligst starte dagen før valgdagen.»

Vi vil gjerne stemme imot akkurat det punktet i innstillingen. Jeg går ut fra at presidenten har notert seg på forhånd at det må voteres særskilt.

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Jeg vil også takke saksordføreren for å ha gjort greie for saken. Saksordføreren viste til at regjeringen er i gang med arbeidet med å legge fram et helhetlig forslag til ny valglov, som vi tar sikte på å komme med tidlig neste vår. Regjeringen legger likevel fram enkelte endringer i valgloven som vil kunne bli gjeldende fra kommune- og fylkestingsvalget neste år. Den endringen vi legger fram neste vår i valgloven, vil ikke tidsmessig være i tide til å kunne gjennomføres og implementeres i kommende lokalvalg.

Som også saksordføreren var inne på, er det nå snakk om å gjøre endringer i valgloven på noen av de områdene der vi hadde midlertidige endringer i forbindelse med pandemien. Vi mener det er riktig at en skal kunne bruke de samme reglene ved kommune- og fylkestingsvalget som kommer nå, fordi de endringene allerede har vært brukt ved et valg – istedenfor at en skal gå tilbake til regler som gjaldt tidligere, og så skal en iverksette de nye i forbindelse med den nye valgloven og den helhetlige endringen som vil komme der.

Regjeringen legger fram forslag om en endring i valgloven som gir mulighet til elektroniske underskrifter på listeforslag. Vi kommer også med forslag som innebærer at en åpner for at valglokalene kan ligge geografisk utenfor stemmekretsen.

Så til det som representanten Hagen tar opp. Ja, det er helt riktig at et av forslagene innebærer at kommunene kan starte opptellingen av forhåndsstemmer søndagen før valgdagen, altså på første valgdag ved det ordinære valget. Vi har tillit til at valgmedarbeiderne er sitt ansvar bevisst, og at dette skal sørge for at en fortsatt sikrer hemmelige valg. Også i dagens situasjon har vi valgmedarbeidere som eksempelvis tidvis må fylle på med lister inne i valglokalet fordi enkelte partier har større oppslutning og det er større rift om de listene enn andre partiers kandidater. Likevel skal selvsagt de valgmedarbeiderne ikke videreformidle informasjon om hvordan valget i den kommunen ligger an. Her handler det om å finne praktiske løsninger som har vært etterspurt også i etterkant av de midlertidige endringene som var i forbindelse med pandemien. Jeg er glad for at et bredt flertall på Stortinget ser ut til å slutte seg til de endringene.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel