Stortinget - Møte tirsdag den 10. mai 2022

Dato: 10.05.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [13:27:10]

Interpellasjon fra representanten Sveinung Rotevatn til helse- og omsorgsministeren: «Koronaviruset smittar raskare når det blir kaldt i vêret og folk er meir innandørs. Dette har medført smittebølger kvar haust dei siste to åra, slik vi er godt kjende med også frå vanleg sesonginfluensa. I desember 2021 førte smittebølga til kraftige tiltak og nedstenging av ei rekke næringar, trass i at nesten alle var fullvaksinerte og ein var godt i gang med oppfriskingsdosar for særleg utsette grupper. Usikkerheit rundt nye virusvariantar, som omikronvarianten, kan sjølvsagt tilseie auka beredskap, men det klare utgangspunktet må vere at vi kan leve med ulike variantar av koronaviruset framover utan behov for smitteverntiltak utover vaksinering. Er regjeringa einig i dette målet, og kva planar har regjeringa lagt for å hindre at landet må gjennom nye nedstengingar framover?»

Talere

Presidenten: Første taler er interpellanten, Sveinung Rotevatn.

Presidenten takker representanten for at man får øvd på nynorsken også. Det er bra.

Sveinung Rotevatn (V) []: Det var godt å høyre presidenten bruke heile det norske språket. Det bør han absolutt gjere oftare.

Det er mogleg at denne interpellasjonen vil vise seg å stadfeste det openberre. Eg håpar eigentleg at han gjer det, men eg interpellerer likevel. Det er fordi eg ikkje føler meg heilt sikker – og sikker på kva? Jo, sikker på at om og når smittetala for covid-19 begynner å stige igjen til hausten, og det er det vel grunn til å tru at dei vil gjere, er det uaktuelt igjen å setje i verk inngripande smitteverntiltak.

Grunnen til den usikkerheita er at vi stod i ein ganske liknande situasjon i fjor. Befolkninga var dobbelvaksinert, utsette grupper fekk oppfriskingsdosar, og smittetala steig. Det begynte å kome uromeldingar om intensivkapasitet, sjukefråvær, og stemmer både i byråkrati, i media og her på Stortinget kravde omfattande smitteverntiltak. Til regjeringa si forteneste gjorde ein det i liten grad. Dei tiltaka ein innførte, gjaldt koronapass, og det gjaldt innstrammingar i testregimet. Så gjekk det nokre veker, omikronvarianten kom, og ting vart snudde på hovudet.

Det er sjølvsagt slik at ingen kan garantere at ikkje virus igjen muterer til langt farlegare og meir smittsame variantar, men mitt poeng i dag er å få stadfesta frå statsråden at så lenge dei virusvariantane som er i omløp, er nokolunde slik vi kjenner dei i dag, og vaksinen beskyttar mot dei, vil det ikkje vere aktuelt igjen å innføre smitteverntiltak utover vaksinering.

Kvifor er det viktig? Jo, det er viktig fordi folk er bekymra. Ikkje minst er mange i næringslivet det. Eg har fått mange bekymringsmeldingar frå særleg serveringsbransjen, som såg kva som skjedde i fjor, som veit kven som står først i køen når det er snakk om nye nedstengingar og nye permitteringar, og dei ønskjer sikkerheit rundt drifta si.

Så er det slik at når vi handterer kjende virus og kjend smitte i samfunnet med vaksinar, og vi veit effekten av dei, har vi ikkje hatt for vane i Noreg å bruke andre smitteverntiltak. Det er ein vane som bør fortsetje.

Vi veit at sjølv om folk er vaksinerte, vil smitten likevel kunne spreie seg igjen, fordi vaksinen har mista kraft, viruset vil mutere kontinuerleg, og sjukdomar spreier seg raskare når det er kaldare i vêret og folk er meir inne. Så at det nær sagt uansett vil kome ei smittebølgje til hausten, treng ein neppe å vere spåmann for å slå fast. Spørsmålet er i grunnen berre: Kor stor vert ho?

Det vi lærte i vinter, var at så lenge alle er vaksinerte og sårbare grupper har fått oppfriskingsdosane sine, er det faktisk mogleg å byggje flokkimmunitet utan at helsevesenet kollapsar, eller at sjukefråværet eksploderer, eller at liv og helse vert sette på spel i uforsvarleg grad. Eg håpar at regjeringa og statsråden tek med seg den lærdomen inn i hausten og vinteren, og at dersom ein har sett at det er behov for å gjere endringar på systemnivå for å hindre nye nedstengingar, er det arbeidet for lengst i gang.

I den samanhengen er det sjølvsagt særleg viktig å sjå på intensivkapasiteten, for hovudgrunngjevinga for å stengje ned i vinter var nettopp den, sjølv om grunngjevinga etter kvart endra seg. Om den frykta eigentleg nokon gong var rettkomen, kan ein nok diskutere, men all den tid ein visste lite om omikronvarianten, får ein vel uansett ta det på kontoen for føre-var-tankegang. Men grunnspørsmålet er viktig, nemleg: Har vi ein god nok intensivkapasitet til å handtere også store smittebølgjer? For det må vere målet. Vi kan ikkje ha ein permanent intensivkapasitet som toler enorme utbrot av virus vi ikkje har vaksine eller beskyttelse mot. Det er det ingen som forventar, men vi kan forvente at sjukehusa våre er i stand til å handtere utbrot av kjende sjukdomar som vi har gode vaksinar mot.

Då vert spørsmålet: Er vi der i dag? Er helse- og omsorgsministeren trygg på at sjukehusa våre vil tole ei smittebølgje av kjende covid-19-variantar denne hausten? Svaret bør vere ja, det må vere ja, for vi kan ikkje dimensjonere fridomen i samfunnet etter helsevesenet sin kapasitet. Det er helsevesenet som må dimensjonerast for å leggje til rette for at alle innbyggjarane kan leve eit fritt liv. Så eg håpar at helse- og omsorgsministeren vil svare ja på det spørsmålet. Det er ingenting som er betre enn det. I alle tilfelle er eg spent på å høyre svara ho straks vil kome med.

Statsråd Ingvild Kjerkol (A) []: Regjeringens mål for håndtering av pandemien framover er å ivareta liv og helse – samtidig som samfunnet holdes åpent, og økonomien kan fungere så normalt som mulig. Det var også bakgrunnen for min redegjørelse her i Stortinget tidligere, en redegjørelse som nå er til behandling i helse- og omsorgskomiteen, da de valgte å få den oversendt dit.

Vi har lagt fram en strategi og beredskapsplan for håndtering av covid-19. Der sier vi at håndteringen av pandemien skal bygge på disse prinsippene:

  • Samfunnet og økonomien skal holdes mest mulig normalt.

  • Befolkningsimmuniteten skal opprettholdes.

  • Sykdomsbyrden skal holdes lav.

  • Sårbare grupper skal beskyttes.

  • Barn og unge skal prioriteres.

  • Samfunnet skal være forberedt på en forverret situasjon.

  • Håndteringen skal være kunnskapsbasert.

  • Håndteringen skal være målrettet og samordnet.

  • Grunnlaget for håndteringen skal være åpent.

  • Norge skal bidra i det globale arbeidet.

Vi mener at pandemien sannsynligvis kan håndteres uten å sette inn inngripende smitteverntiltak. Det er fordi mange er vaksinert og har gjennomgått infeksjon, og at vi derfor har høy grad av immunitet i befolkningen. Men det er fortsatt usikkerhet rundt smitteutviklingen, og vi må alltid være beredt på at situasjonen kan forverre seg. Sykdommens alvorlighet og virusets evne til å spre seg kan endre seg og påvirke immuniteten i befolkningen. Derfor er god overvåking og beredskap viktige forutsetninger for å kunne reagere raskt og unngå situasjoner der vi igjen må sette inn inngripende tiltak med store samfunnskonsekvenser.

Krisehåndtering skal følge det ordinære systemet for ansvars- og oppgavedeling i kommuner og forvaltningen. Lokale og nasjonale myndigheter må ha gode beredskapsplaner og være forberedt på raskt å ta disse i bruk ved behov. Dette gjelder også vaksinasjon hvis det igjen skulle bli nødvendig å vaksinere hele eller store deler av befolkningen på kort varsel. Vi vurderer fortløpende behovet for oppfriskningsdoser, og det skal være tilbud i kommunene om vaksinering til dem som ønsker å starte eller fullføre sin vaksinasjon.

Koronakommisjonen har nettopp levert sin andre rapport. Kommisjonen konkluderer med at landets befolkning og myndighetene samlet sett har håndtert pandemien godt. Og så er vi fortsatt blant landene i Europa som har hatt lavest dødelighet, lavest tiltaksbyrde og minst reduksjon i økonomisk aktivitet. Likevel mener kommisjonen at det er flere læringspunkter, og det er jeg helt enig i. Viktige punkter var at myndighetene ikke var tilstrekkelig forberedt, intensivkapasiteten var for dårlig, og kommuneoverlegefunksjonen var ikke godt nok rustet til de store oppgavene de fikk.

Innvandrerbefolkningen var overrepresentert blant de smittede og dem som ble alvorlig syke, og de var også underrepresentert blant de vaksinerte. Det tok lang tid å nå fram med målrettede tiltak for denne delen av befolkningen. Det er også et viktig læringspunkt at barn og unge ikke ble skjermet i tilstrekkelig grad, i tråd med det som var målet.

Nå skal vi sette oss nøye inn i rapporten – både for å lære og for å bli enda bedre på beredskap. Regjeringen har allerede startet arbeidet ved at vi bedrer intensivkapasiteten og styrker arbeidet med å knytte Norge opp mot EUs helseberedskapssamarbeid.

Som kjent – pandemien er ikke over i Norge før den er over globalt. Ingen ønsker nye nedstengninger. Regjeringen og helsemyndighetene fortsetter å følge utviklingen internasjonalt og nasjonalt. Signaler om utvikling i negativ retning skal vi fange opp tidlig, slik at vi kan respondere raskt og riktig på en eventuelt endret situasjon.

Sveinung Rotevatn (V) []: Eg takkar for svaret. Det er mykje kjent stoff frå utgreiinga. Sjølvsagt er det slik at ingen ønskjer eller jobbar for nye nedstengingar, men det er likevel ein del kvalifiserande atterhald i dei måla som vert framførte, som eg bit meg merke i.

Det at samfunnet skal fungere mest mogleg normalt, og at vi sannsynlegvis klarer å handtere dette utan inngripande smitteverntiltak, synest eg ikkje er tilstrekkeleg når det gjeld spørsmålet mitt, som er: Er helse- og omsorgsministeren og regjeringa trygge på at vi no vil klare å handtere nye smitteutbrot av kjende virusvariantar til hausten utan nye smitteverntiltak?

Det er eit ja/nei-spørsmål som eg håper det er mogleg å svare ja på. Det kjem, vil eg anta, særleg av kor trygg ein kjenner seg på at intensivkapasiteten no er god nok, og at ein har planar for å skalere han opp som kan setjast i verk raskt.

Som statsråden minte om, er det riktig at koronakommisjonen har peika på at nettopp intensivkapasiteten ikkje har vore god nok, det trur eg det er einigheit om i denne sal, og at han bør verte betre. Då er spørsmålet kvar i løpet ein er no. Det kan og bør ikkje handle om berre ressursar og pengar, sjølv om det sjølvsagt alltid hjelper. Vi er altså det landet i OECD som har flest sjukepleiarar per innbyggjar. Vi har nesten flest legar. Vi bruker klart mest pengar på helsevesenet av alle. Då må ein også sjå på organisering.

I eit tidlegare svar til meg i Stortinget har helse- og omsorgsministeren indikert at ho er einig i at vi f.eks. bør kunne bruke andre yrkesgrupper i støttefunksjonar, slik ein gjer på intensivavdelingane i Sverige, for å kunne forbetre kapasiteten. Kva har vorte gjort der? Kva føreligg av planar når det gjeld arbeidstidsordningar og turnusar? Det å leggje om til avvikande turnusar i periodar vil ifølgje Oslo universitetssjukehus aleine kunne doble intensivkapasiteten, utan at nokon må jobbe éin time meir i sum. Finst det planar for det som kan setjast i verk raskt?

Mitt poeng er ikkje å kome med gjettingar rundt nye og farlegare virusvariantar. Alle, også eg, er einige om at det sjølvsagt er ein annan situasjon om det kjem nye og farlegare virusvariantar. Spørsmålet er: Med dei virusvariantane vi kjenner i dag, og variantar av tilsvarande type, er ein då trygg på at vi no klarer å handtere dette?

Eg meiner at det ikkje vil vere godt nok om ein kjem til Stortinget i november eller desember og seier at vi dessverre framleis ikkje har god nok intensivkapasitet, sjølv om folk er vaksinerte, sjølv om vi kjenner virusvariantane, og difor må vi igjen innføre smitteverntiltak. Det er det spørsmålet eg skulle ønskje at helse- og omsorgsministeren kunne svare eit tydelegare ja på, og det får ho straks sjansen til.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Denne regjeringen vil bedre intensivkapasiteten. Det står i Hurdalsplattformen, og det har vi allerede startet arbeidet med – det er vi innstilt på å lykkes med etter hvert.

Jeg synes det er viktig å dvele litt ved koronakommisjonens påpekninger om intensivkapasitet. De peker på at det har vært en faglig uenighet, og at det er noe av bakgrunnen for at den regionale utredningen som alle fire helseregionene har gjort sammen, ikke har hatt den framdriften vi skulle ønsket oss med å få avklart hva en intensivplass egentlig innebærer, hva som egentlig er definisjonen.

I går gikk helseregionene gledelig nok ut med den avklaringen. Det mener jeg er viktig for det videre arbeidet. Så er koronakommisjonen også veldig nøye med å si at en økt intensivkapasitet alene ikke ville forhindret behovet for smitteverntiltak. Så å sette likhetstegn mellom det at man hadde inngripende tiltak, og intensivkapasiteten er nok litt unøyaktig.

Vi har behov for økt intensivkapasitet i hverdagen, men ikke minst i krise. Det er et arbeid som krever at vi utdanner flere fagfolk, at vi finner bedre måter å organisere tjenesten på, og at vi også har en bedre oppgavedeling mellom de ulike personellgruppene som utgjør intensivkapasiteten.

Det er flere læringspunkter i koronakommisjonens andre rapport. De er også veldig tydelige i sine anbefalinger. Blant annet anbefaler de Norge eksplisitt å knytte seg til EUs helseberedskap. Det er en beslutning regjeringen allerede har tatt, og der søker vi nå forståelse hos våre europeiske kolleger for å kunne tiltre det samarbeidet fullt og helt.

Så har vi startet en opptrapping av intensivkapasiteten, det har jeg allerede sagt litt om. Og så er det gjennom økt overvåkning vi mener vi kan fange opp eventuelle endringer. Vi må heller ikke glemme at denne pandemien kom overraskende på i mars 2020. Den kom litt tidligere i andre deler av verden – i Kina og lenger unna – men i Norge kom den overraskende på. Koronakommisjonen slår fast at vi ikke var godt nok forberedt, og derfor er det økt beredskap vi først og fremst må sikre for å følge med på endringer framover.

Sveinung Rotevatn (V) []: Eg skal ikkje takke for ein omfattande og livleg debatt, men eg skal i alle fall takke for dei svara som har kome. Dette er ei viktig sak, for eg meiner vi ikkje kan hamne der igjen at vi står i ei smittebølgje med kjende virusvariantar og må begynne å innføre inngripande smitteverntiltak mot eit virus vi har vaksinar mot, og som folk er vaksinerte mot. Det må vere det klare målet.

Så peikar helse- og omsorgsministeren på veldig relevante læringspunkt som koronakommisjonen har peika på, bl.a. dette med definisjonar av kva ein intensivplass er, og ueinigheiter mellom dei ulike helseføretaka og helseregionane. Det er bra at det no er rydda opp i det, men det svarar eigentleg ikkje på spørsmålet om kapasiteten. Det seier berre at ein er einig om nokre definisjonar.

Eg er sjølvsagt einig i konklusjonen frå koronakommisjonen om at betre intensivkapasitet aleine sjølvsagt ikkje kunne hindra behovet for smitteverntiltak då folk ikkje var vaksinerte. Det seier seg nær sagt sjølv. Men no er vi ikkje i den situasjonen, for no er folk vaksinerte med første, andre, tredje og etter kvart fjerde dose. Og det er ingen andre sjukdomar i samfunnet vårt som vi brukar omfattande smitteverntiltak mot når vi har vaksinar mot dei.

Då er vi tilbake til hovudspørsmålet mitt, som diverre enno ikkje har vorte tydeleg svart på av helse- og omsorgsministeren, som eg håpar ho vil svare på i det siste innlegget sitt, og det er: Er ho trygg på at vi no har det som skal til for å handtere ei smittebølgje til hausten med kjende virusvariantar utan behov for andre smitteverntiltak? Eg håpar at svaret på det er ja. Men viss svaret er nei, er det viktig at Stortinget veit det, for då må Stortinget i si fulle breidde raskt diskutere korleis vi kan hindre at det vert nye nedstengingar, eller i alle fall smittetiltak, utover vaksinering.

Når det gjeld intensivkapasitet, er det bra at det vert utdanna meir personell. Det vart det satsa på under den førre regjeringa, og det vert det satsa på under denne regjeringa. Men det tek tid å utdanne personell, det er ikkje eit akuttiltak. Det finst likevel tiltak ein kan setje i verk som verkar raskare. Eg nemnde dette med arbeidstidsordningar og turnusar i innlegget mitt. Det svarte ikkje statsråden direkte på, men ho sikta litt meir vagt til organisering. Det ville vore interessant å høyre ei utdjuping om kva organisatoriske grep som no vert tekne for å sørgje for at ein har god nok kapasitet. Igjen vil eg berre gjenta at viss svaret er ja, at ein er trygg på at dette skal vi handtere, alt anna likt, er det bra. Men viss svaret er nei, er det også viktig at det vert sagt tydeleg til Stortinget, for då må Stortinget ta ein langt grundigare diskusjon enn det vi no har teke.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg skal heller ikke takke for en lang og grundig debatt, men for en interessant meningsutveksling mellom interpellanten og meg selv.

Jeg er usikker på hva det er jeg egentlig skal svare på, for vi har viruset blant oss i dag. Det er også identifisert nye virusvarianter i Norge etter omikron. Vi har høy vaksinegrad, men folk blir syke.

Vi har ikke inngripende smitteverntiltak. Det vi har, er økt overvåkning og økt beredskap. Det tenker jeg er en god plan. Kommunene har fått beskjed om at de må ha kapasitet til å kunne teste 1 pst. av sin befolkning hvis situasjonen skulle endre seg. Folkehelseinstituttet har blitt styrket med tanke på å overvåke bedre.

Vi har lært veldig mye gjennom to år med pandemi. Noe av det viktigste vi har lært, er konsekvensen av inngripende smitteverntiltak. Det har rammet mange, og det tar tid å gjenoppta sosial aktivitet. Det merker mange ulike bransjer. Det ser vi også klare tegn på at har hatt påvirkning på folkehelsen. Vi ser en bekymringsfull økning i antall henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien, og vi er bekymret for om dette er en situasjon vi nok en gang skal friste skjebnen med. Det tenker jeg er den kunnskapen vi også møter eventuelle endringer og nye virusvarianter med – en tung erfaring av konsekvensen av inngripende smitteverntiltak.

For meg å stå og si ja eller nei blir en litt forenkling av debatten, men jeg skjønner at det kan være ønskelig å ha et sitat å henge helseministeren på hvis situasjonen skulle endre seg. Vi kommer til å overvåke dette, og det vil sitte enda lenger inne å innføre smitteverntiltak ved en ny runde, basert på de erfaringene vi har av hvilke konsekvenser det gir.

I dag hadde jeg gleden av å fyre startskuddet med en sånn startpistol på Bislett. Det er Verdens aktivitetsdag i dag. 100 000 skoleunger springer TINEstafetten. Det er en fantastisk massemønstring av opplevelser, fysisk aktivitet og det å være sammen, og det trenger vi, for vi ser konsekvensene av smitteverntiltakene gjennom to år med pandemi.

Vi er bedre forberedt, vi har bedre overvåkning, og vi har også en forankring i de ulike sektorene hvis vi må ty til smitteverntiltak igjen, som vi håper vi unngår.

Presidenten: Interpellasjonsdebatten er avsluttet.

Dermed er dagens kart ferdig debattert, og i samsvar med den annonserte dagsordenen blir det votering klokken 15.

Stortinget tok pause i forhandlingene kl. 13.51.

-----

Stortinget gjenopptok forhandlingene kl. 15.00.

President: Svein Harberg