Stortinget - Møte tirsdag den 11. januar 2022

Dato: 11.01.2022
President: Svein Harberg

Søk

Innhold

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:03:28]

    Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i statsbudsjettet 2022 under Kommunal- og distriktsdepartementet (midlertidige endringer i bostøtten, ekstra utbetaling til mottakere av bostøtte som hjelp til å dekke høye strømutgifter i perioden januar til mars, og økt rammetilskudd til kommunene) (Innst. 104 S (2021–2022), jf. Prop. 46 S (2021–2022))

  • Sak nr. 2 [10:50:14]

    Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson, Seher Aydar, Hege Bae Nyholt, Tobias Drevland Lund og Sofie Marhaug om å forby bemanningsbransjen, fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og skjerpe arbeidstakerbegreper og arbeidsgiveransvaret (Innst. 88 S (2021–2022), jf. Dokument 8:15 LS (2021–2022))

  • Sak nr. 3 [10:50:14]

    Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson, Seher Aydar, Hege Bae Nyholt, Tobias Drevland Lund og Sofie Marhaug om å forby bemanningsbransjen, fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og skjerpe arbeidstakerbegreper og arbeidsgiveransvaret (Innst. 87 L (2021–2022), jf. Dokument 8:15 LS (2021–2022))

  • Sak nr. 4 [11:44:04]

    Interpellasjon fra representanten Trond Helleland til samferdselsministeren: «Regjeringen har stanset den pågående konkurransen om trafikkpakke 4 og 5. Østlandet er regnet som den mest attraktive delen av jernbanen i Norge. Det er anslått en netto gevinst på ca. 12 mrd. kr i perioden 2014–2028 av jernbanereformen, og nettogevinsten så langt er ca. 1 mrd. kr. Konkurranseutsettingen av trafikkpakkene utgjør en stor del av gevinsten. Regjeringen ønsker en bedre jernbane for alle, og de har som mål å gi passasjerene et bedre togtilbud. Man kan spørre seg hvordan statsråden skal få til dette uten å realisere milliardgevinster og uten å bevilge ekstra penger til jernbane. Ifølge pressemeldingen mener statsråden «tydelig statlig styring vil være best for å utnytte den begrensede kapasiteten på jernbanen i hovedstadsområdet». Hva er begrunnelsen for at statsråden mener det vil gi et bedre tilbud for de reisende å direktetildele det heller enn å sette det ut på konkurranse?»

  • Sak nr. 5 [12:30:05]

    Interpellasjon frå representanten Liv Kari Eskeland til samferdselsministeren: «Skal vi få til ei omlegging til grøn skipsfart, må vi bruke den offentlege innkjøpsmakta. Her er både fylke og stat viktige aktørar. Solberg-regjeringa har hatt sterkt fokus på grøn maritim skipsfart. Noreg har i desse åra teke på seg ei leiarkappe internasjonalt, der vi har lagt vekt på reine hav i vid forstand, og vårt arbeid opp mot IMO for ambisiøse målsettingar innan grøn skipsfart har bore frukter, eit påtrykk vi har hatt saman med næringa sjølv. Det har vore breie satsingar og program, verkemiddelapparatet er teke i bruk, og offentleg anskaffing er nytta for å få fortgang i arbeidet. Basert på regjeringa si budsjetteinigheit med SV, der det vert lagt til grunn at ein gjennom offentleg innkjøp skal bestille nullutslepp for ferje og hurtigbåtar, og at fylka skal kompenserast for dette, korleis ser statsråden for seg at prosessen og kostnadsutviklinga for eit slikt vedtak vil bli?»

  • Sak nr. 6 [13:19:32]

    Interpellasjon fra representanten Margret Hagerup til kunnskapsministeren: «Ifølge Statistisk sentralbyrå vil det fram mot 2035 mangle nesten 90 000 fagarbeidere hvis det ikke tas ytterligere grep i årene som kommer. NHOs kompetansebarometer melder om at 6 av 10 bedrifter i næringslivet mangler arbeidstakere med riktig kompetanse. Høyre i regjering har bidratt til å løfte yrkesfagenes status og har gjort fagene mer tilpasset og relevante for arbeidslivet lærekandidaten vil møte. Vi må fortsette å gjøre utdanningene mer relevante for arbeidslivet og sørge for at flere elever blir forberedt for yrkesfag på ungdomsskolen. Hvordan vil statsråden følge opp Solberg-regjeringens satsing for fortsatt å øke rekrutteringen til yrkesfaglige utdanningsprogrammer og sørge for at flere fullfører med fag- eller svennebrev, og at flere voksne får muligheten til å ta fagbrev på jobb eller et nytt fagbrev, i tråd med kompetansereformen Lære hele livet?»

  • Sak nr. 7 [13:56:06]

    Interpellasjon fra representanten Kari-Anne Jønnes til kunnskapsministeren: «Storberget-utvalgets rapport «Du er henta!» har skapt stort engasjement i barnehagesektoren. Forslagene berører 140 000 barnehagebarn og 500 000 mennesker som alle har et nært forhold til en privat barnehage, enten som barn, forelder, ansatt eller eier. Flertallet i utvalget tar til orde for grep som vil endre grunnlaget for driften av private barnehager. Regjeringen har sammen med SV blitt enige om en rekke punkter som vil få store konsekvenser for private barnehager, både de små enkeltstående og kjedene. Dette skaper uro i en sektor som trenger forutsigbarhet. Ønsker regjeringen et mangfold i barnehagetilbudet som også omfatter private barnehager, og hvordan skal det i så fall sikres, eller er det et mål å fase ut slike tilbud?»

  • Sak nr. 8 [14:44:28]

    Interpellasjon fra representanten Kari-Anne Jønnes til kunnskapsministeren: «I juni 2021 ble Innst. 622 S (2020–2021), jf. Meld. St. 18 (2020–2021) Oppleve, skape, dele – Kunst og kultur for, med og av barn og unge behandlet i Stortinget. Kapittel 8 handler om kulturskolen og inneholder store ambisjoner for styrking av den kommunale kulturskolen. Spesielt viktig er det å realisere visjonen om en kulturskole for alle og at alle barn og unge – uavhengig av hvor de bor, økonomi og bakgrunn – skal ha tilgang til et kulturskoletilbud av høy kvalitet. Kulturskolen betyr mye for mange, men som meldingen også fastslår, holdes mange i praksis utenfor fordi det er for dyrt, eller fordi tilbudet som gis, ikke er relevant. Regjeringen skriver i Hurdalserklæringen at de vil «Arbeide for at alle barn og unge skal ha moglegheit til å få undervisning på kulturskulen». Hvilke tiltak har statsråden tenkt å sette i verk for å legge til rette for dette?»

  • Referatsaker

  • Voteringer

Møtet hevet kl. 15.38.