Stortinget - Møte torsdag den 2. februar 2017

Dato: 02.02.2017
President: Olemic Thommessen

Sak nr. 2 [11:01:02]

Innstilling fra finanskomiteen om Endringer i finansforetaksloven (overdragelse av forsikringsportefølje ved offentlig administrasjon mv. (Innst. 160 L (2016–2017), jf. Prop. 18 L (2016–2017))

Talere

Heidi Nordby Lunde (H) [] (ordfører for saken): Det er slik at selv presiseringer i denne sal har konsekvenser for noen. Derfor synes jeg det er naturlig å kommentere også denne saken, selv om det er en samlet komité som står bak.

I denne saken foreslås det endringer i finansforetaksloven som har til hensikt å oppklare uklarheter og dermed gi bedre forutsigbarhet og tryggere pensjoner for kunder med fripoliser. Det foreslås en presisering i finansforetaksloven § 21-20 om offentlig administrasjon av forsikringsforetak, slik at det framgår tydeligere at administrasjonsstyret kan foreslå at fripoliser skal konverteres til investeringsvalg som ledd i en overdragelse til annet livsforsikringsforetak.

Det foreslås også en regel om at risikoforsikringer i livsforsikring som gir utbetaling ved død eller uførhet, skal opphøre å gjelde tre måneder etter at foretaket er satt under offentlig administrasjon. En slik opphørsfrist vil gi samme regel som gjelder for skadeforsikringer. Disse endringene er begrunnet i forsikringstakernes interesser av økonomisk gode løsninger og av en effektiv administrasjonsprosess.

En samlet komité har merket seg at flere høringsinstanser støtter forslaget om å presisere at fripoliser skal kunne konverteres til investeringsvalg som ledd i en overdragelse til annet livsforsikringsforetak. Til tross for at loven i dag ikke er til hinder for dette, mener vi det er hensiktsmessig at dette framgår tydeligere av loven.

Forslaget om at risikoforsikringer i livsforsikring som gir utbetaling ved død eller uførhet, skal opphøre å gjelde tre måneder etter at foretaket er satt under offentlig administrasjon, innebærer en klargjøring av rettstilstanden for disse forsikringene ved en offentlig administrasjon.

Komiteen mener at endringene presiserer gjeldende rett og oppklarer uklarheter og dermed gir en bedre forutsigbarhet og tryggere pensjoner for kunder med fripoliser, og slutter seg med dette til forslaget.

Og jeg er sikker på at komiteen også ønsker presidenten god bedring!

Presidenten: Det er jeg glad for.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2, så det blir ikke noen flere lykkønskninger. Men jeg tar med meg det som er!