Stortinget - Møte tirsdag den 31. januar 2017

Dato: 31.01.2017
President: Olemic Thommessen

Innhold

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Christian Erlandsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Christian Erlandsen er død, 90 år gammel.

Christian Erlandsen var født 2. mars i Aker kommune. Han tok examen artium i 1944. I 1945 var han blant de første norske studentene som fikk anledning til å studere medisin i Danmark for å avhjelpe legemangelen i Norge etter krigen. Han ble cand.med. i København i 1952 og spesialist i psykiatri i 1963.

Bortsett fra en periode som allmennpraktiserende lege i Stange viet Erlandsen hele sitt yrkesliv til psykiatrien. Hans navn er uløselig knyttet til Sanderud sykehus, hvor han begynte som assistentlege allerede i 1955. Han var overlege og sjefslege fra 1969 til 1994, bare avbrutt av en periode som avdelingsdirektør i Helsedirektoratet og en toårsperiode som fylkespsykiater i Hedmark og Oppland.

Christian Erlandsen hadde et sterkt lokalpolitisk engasjement og var medlem av Stange kommunestyre i til sammen 28 år – både før og etter periodene som stortingsrepresentant. Han var også aktiv i fylkespolitikken som varamedlem til Hedmark fylkesting i 16 år. Han hadde en rekke kommunale og fylkeskommunale verv, bl.a. som formann i Sykehusnemnda i Hedmark.

I 1977 ble Christian Erlandsen nominert av Hedmark Høyre som Lars T. Platous etterfølger på Stortinget. Mandatet var ikke av de sikreste, men Høyre beholdt mandatet, og Erlandsen ble valgt til Stortinget. Erlandsen satt på Stortinget i to perioder og ble første vararepresentant ved valget i 1989.

På Stortinget satt Erlandsen hele tiden i sosialkomiteen og spilte en betydelig rolle som Høyres fremste talsmann i sosial- og helsepolitikken. Den største saken var kanskje Willoch-regjeringens forslag om den store reformen i primærhelsetjenesten – et forslag som var omstridt også innad i de ikke-sosialistiske partiene. Det er liten tvil om at Christian Erlandsens diplomatiske evner og helhjertede innsats var helt avgjørende for at lovforslaget ble vedtatt.

Christian Erlandsen var en svært omgjengelig og hyggelig person og hadde venner på tvers av alle partilinjer i Stortinget.

Vi minnes Christian Erlandsen for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Ketil Kjenseth, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter har tatt sete:

For Møre og Romsdal fylke: Tove-Lise Torve og Steinar Reiten

For Sør-Trøndelag fylke: Ferhat Güven

Fra Høyres stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Sylvi Graham fra og med 31. januar og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges

  2. Vararepresentanten fra Akershus, Thore Vestby, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Thore Vestby er til stede og vil ta sete.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.