Stortinget - Møte fredag den 17. juni 2016 kl. 9

Dato: 17.06.2016

Dokumenter: (Innst. 411 S (2015–2016), jf. Dokument 8:82 S (2015–2016))

Sak nr. 4 [16:07:29]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen og Line Henriette Hjemdal om en gjennomgang av regelverk og statlig finansielt eierskap i lys av behovet for åpenhet og bekjempelse av bruk av skatteparadiser

Talere

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det – innenfor den fordelte taletid – blir gitt anledning til replikkordskifte på inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Svein Flåtten (H) [16:08:47]: (ordfører for saken): Saker om åpenhet og bekjempelse av skatteparadiser er viktig og har vært veldig aktualisert i den senere tid. Det er bra å kunne si at behandlingen av dette Dokument 8-forslaget viser at det er en felles og samstemmig oppfatning fra komiteens side om at Norge ligger langt fremme i dette arbeidet, og at vi har hatt stor oppmerksomhet på arbeidet mot skatteunndragelse og for økt åpenhet om kapitalstrømmer over landegrensene i lang tid. Grunnen er åpenbar. Det handler om det vi egentlig har diskutert nå også i budsjettet, nemlig om å kontrollere at det som skapes av verdier på våre egne områder, også blir her, og at unndragelse blir minimert.

Vi har et godt regelverk her i landet, og vi har i tillegg vært en aktiv pådriver i det internasjonale arbeidet for økt åpenhet og ikke minst for utveksling av opplysninger for skatteformål, slik at vi i dag faktisk har et avtaleverk som omfatter mer enn 90 land, noe som gir oss mulighet til en veldig utstrakt informasjonsutveksling.

I tillegg har vi innenfor OECD også gjort et betydelig arbeid, som gjør at vi kan utveksle informasjon med ytterligere flere jurisdiksjoner. Norge er langt fremme i det internasjonale arbeidet, ikke bare i det arbeidet som foregår med utveksling av opplysninger, men også i det å lage og tilrettelegge for nye standarder som kan utvide dette arbeidet ytterligere.

BEPS-prosjektet, som mange kjenner, et internasjonalt tiltak for åpenhet og informasjonsutveksling, som også omfatter land-for-land-rapportering, er et av de mest sentrale arbeidene som foregår.

I øyeblikket ligger det også et forslag i komiteen om å utvide kravene til land-for-land-rapporteringen. Komiteen har allerede hatt en høring, og saken vil bli behandlet videre utover høsten.

Jeg nevner også arbeidet med et aksjeeierregister, som har vært på høring. Sluttføringen av arbeidet vil komme i neste sesjon.

Så vil jeg nevne to ting til slutt, det er at disse sakene også har vært behandlet ved to anledninger i forbindelse med andre saker i komiteen i det siste. Det gjelder meldingen om Statens pensjonsfond utland, hvor et stort flertall i finanskomiteen var svært opptatt av å se på hvordan Norges Bank og fondet innretter sine selskaper ute. Det gjelder f.eks. datterselskaper innen eiendom. Det er vedtatt at det vil komme et dokument, et såkalt forventningsdokument, i løpet av ett års tid, som vil ta for seg veldig mye av det som fondet jobber med når det gjelder dette området.

I tillegg husker vel fortsatt de fleste at vi har behandlet en skattereform her i huset. Der var det faktisk ganske mange punkter som gjaldt nettopp disse områdene. Det gjaldt omtale av inntektsskifte i flernasjonale selskaper, det gjaldt skatterådgiveres taushetsplikt, det gjaldt implementering av nettopp BEPS-regelverket, som jeg var inne på for litt siden, det gjaldt utvidelse av opplysningsplikt, det gjaldt tilsyn etter land-for-land-regelverket og det offentlige norske eierskapsregisteret. En rekke av punktene i skatteforliket handlet også om dette. Det er veldig gledelig at Stortinget og ikke minst regjeringen er veldig opptatt av disse områdene og temaene.

Hvis vi skrur klokken en god del år tilbake, vil man se at det hadde veldig mye mindre interesse, men nå ser alle at dette er en betydelig del av fundamentet for velferdssamfunnet.

Jeg takker for et godt samarbeid under behandlingen av saken. Komiteen står som sagt samlet om det jeg har foredratt om, og jeg regner med at de som har andre forslag, vil si noe om det.

Hans Olav Syversen (KrF) [16:13:54]: (komiteens leder): Saksordføreren har redegjort svært godt for mye av det vi står felles om. Siden dette representantforslaget ble fremmet, har det skjedd mye i andre saker, som Flåtten var inne på, som gjør at vi kan kvittere ut ganske mye av innholdet i dette representantforslaget. Vi har hatt enighet om skattereformen, som adresserer mange viktige spørsmål, også om åpenhet. Vi har et aksjonærregister, som vi antakelig får på vårt bord til høsten, hvor åpenhet knyttet til eierskap er en viktig del. Vi har i komiteen til behandling en sak knyttet til land-for-land-rapportering, omfanget av dette og hvilken åpenhet det bør være i den forbindelse. Og vi har, ikke minst, i forbindelse med forvaltningsmeldingen for pensjonsfondet, bedt om et eget forventningsdokument på skatt fra fondet.

Vi har også tydeliggjort i andre sammenhenger hvilke forventninger staten bør ha som eier, både når man utnevner styrer, og når man gir sine føringer i overordnede dokumenter når det gjelder skatteområdet.

Jeg skal derfor begrense meg til å ta opp et spørsmål som jeg mener burde kommet noe lenger. Det gjelder Norfund. Norfund, i motsetning til SBU eller Argentum, har som hovedmål å bidra til utvikling i fattige land gjennom investeringer i næringsutvikling i landene. Samtidig gjør Norfund bruk av skatteparadiser som tredjeland for sine investeringer sammen med andre finansielle partnere. Det er gitt en del forklaringer på dette, og dette er ingen ny debatt. Det er også en debatt som oppsto da Kapitalfluktutvalgets forslag ble fremmet i sin tid.

Det jeg har problemer med å se, er hvorfor det skal være nødvendig for Norfund å investere i den type jurisdiksjoner vi her snakker om, når man har det formålet man har. Man kan gjerne argumentere fra A til Å om at så lenge andre gjør det, og våre partnere ber oss om å gjøre det, er det også nødvendig for oss.

Av og til tror jeg det er nødvendig å gå foran og si at for et statlig investeringsselskap som Norfund setter vi en ny standard. Vi mener at vi i forslaget har gitt en god anvisning på hvordan det kan gjøres, ved å gi dem hele tre år til å avslutte praksisen med å bruke den type jurisdiksjoner som verktøy.

Jeg må si at jeg er skuffet over at vi ikke kom lenger enn det vi gjorde, men jeg er ganske overbevist om at tiden vil arbeide for at man også kommer lenger på dette. Og som representanten Flåtten sa, skjer det veldig mye internasjonalt på dette området, og jeg tror det også vil bidra til at Norfund så godt det lar seg gjøre, selv om det ikke blir noe vedtak her i dag, vil redusere sin bruk av skatteparadiser som sted for sin finansielle virksomhet.

Jeg kan ikke la være å si at da VimpelCom i sin tid ble etablert, hadde vi et representantforslag her på huset om at man ikke skulle ha den etableringen i et skatteparadis. Vi ble fotfulgt av Telenor og fortalt hvorfor det var helt nødvendig. Så kan man jo se resultatet av den etableringen, og hva det har fått av konsekvenser.

Med det tar jeg opp forslaget som vi har sammen med Sosialistisk Venstreparti, og håper på mer støtte neste gang.

Presidenten: Representanten Hans Olav Syversen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

Statsråd Siv Jensen overbrakte 7 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debattener det satt fram ett forslag, fra Hans Olav Syversen på vegne av Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at Norfund, for alle sine nyinvesteringer, avslutter praksisen med å investere gjennom skatteparadiser i løpet av tre år.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti ble med 90 mot 11 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.42.35)Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:82 S (2015–2016) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen og Line Henriette Hjemdal om en gjennomgang av regelverk og statlig finansielt eierskap i lys av behovet for åpenhet og bekjempelse av bruk av skatteparadiser – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.