Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 2016 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Anne Tingelstad Wøien (Sp) [12:21:44]: «I spørretimen 4. mai sa statsråden at tidlig nedsanking vil være et godt tiltak mot rovdyrtap. Beiteretten er en forutsetning for et klimavennlig og bærekraftig landbruk i hele landet og benyttes av selvstendige næringsdrivende bønder til grovfôr for sau og storfe. I Oppland er bestanden av jerv over måltallet Stortinget har fastsatt. Kun 7 av 21 jerv er tatt ut i lisensperioden.

Hva vil statsråden gjøre for å ta ut resterende dyr før beitesesongen?»

Statsråd Vidar Helgesen [12:22:15]: Denne regjeringen forvalter rovvilt i samsvar med rovviltforlikene av 2004 og 2011. Forliket av 2011 var enstemmig, og den todelte målsettingen i rovviltpolitikken ble videreført. Det betyr at vi skal ha lav terskel for uttak av rovvilt i beiteprioriterte områder, mens vi i rovviltprioriterte områder skal ha høy terskel for uttak, og saueproduksjon basert på utmarksbeite skal tilpasses gjennom forebyggende tiltak og omstilling.

Senterpartiet er som kjent mest opptatt av den delen av den todelte målsettingen som går ut på å avlive rovvilt. Det er mindre oppmerksomhet om de tilpasninger beitenæringen i tråd med rovviltforliket skal gjøre i rovviltprioriterte områder.

Det er fullt mulig å ha beite i alle deler av landet og samtidig gjøre nødvendige tilpasninger i rovviltprioriterte områder, slik at tapene kan gå ytterligere ned.

Vi vet at jerven gjør mest skade sent i beitesesongen. Omtrent halvparten av tapene skjer etter den 1. september. Det betyr at en nedsanking noen dager tidligere enn normalt vil kunne redusere tapene til jerv betydelig. Vi bør alle være enige om at det er langt bedre å gjennomføre gode forebyggende tiltak, fremfor å utbetale erstatning for skadet og død sau.

Så er jeg klar over at det kan være utfordringer knyttet til bl.a. knapphet på fôr på innmarksbeitearealer ved tidlig nedsanking. Vi tilbyr imidlertid gode økonomiske ordninger som dekker ekstra utgifter. Samtidig er det slik at vi ikke har tvangsmidler, og tidlig nedsanking er et frivillig tilbud til dyreeier.

Jervebestanden har de senere årene vært høyere enn bestandsmålet. Som jeg svarte representanten den 4. mai i år, er det iverksatt tiltak med mål om en mer effektiv lisensfelling. Det prosjektet inkluderer også Oppland. Det er dessuten gjennomført ekstraordinært uttak av én jerv i Oppland, i tråd med hovedprioriteringen fra rovviltnemnda.

Det er så langt i år registrert 36 ungekull av jerv i Norge. Av disse er seks ungekull tatt ut ved ekstraordinære uttak. Dermed ligger vi i år foreløpig – og jeg understreker foreløpig – ni ungekull under det nasjonale bestandsmålet for jerv.

I Oppland er det så langt i år registrert fire ungekull av jerv. Det betyr at vi foreløpig ligger akkurat på det regionale bestandsmålet i Oppland.

Anne Tingelstad Wøien (Sp) [12:24:36]: Jeg synes det er litt oppsiktsvekkende at statsråden mener at Senterpartiet er mest opptatt av avliving. Det vi er mest opptatt av, er at det skal være mulig å leve av å drive sauebruk og beitebruk i hele landet, også i Oppland.

Jeg vil vise til at det den 28. april og den 15. mai ble søkt om uttak av jerv i beiteprioritert område fra Lom Sambeitelag og Vågå kommune. Den 25. mai, altså tjue dager senere, svarte Miljødirektoratet at de avslår søknaden fordi de anser skadepotensialet som lite. Det er for meg ganske uforståelig, ikke minst når vi vet at det er 14 jerv som ikke er tatt ut i lisensperioden, i Oppland.

Så nevner statsråden at tidlig nedsanking er et godt virkemiddel. Synes statsråden det er urimelig å forvente at mer effektiv lisensfelling, uttak av resterende dyr etter lisensjakten og tillatelse til skadeforebyggende felling av jerv i beiteprioritert område bør komme før en i det hele tatt prater om tidlig nedsanking av sau fra et helt nødvendig utmarksbeite?

Statsråd Vidar Helgesen [12:25:40]: Vi har altså satt inn ekstraordinære tiltak, og de tiltakene bør vi se effekten av over noe tid før vi vurderer eventuelt ytterligere tiltak.

Så er det sånn at vi baserer oss på rovviltforliket. Det synes jeg er viktig. Det er et rovviltforlik som alle partier stilte seg bak. Etter rovviltforliket er det Miljødirektoratet som har myndighet til å fatte vedtak om hvordan og hvor ekstraordinære uttak skal igangsettes for så langt som mulig å få tatt ut resterende lisensfellingskvote. Det forutsetter at det faktisk er jerv i det aktuelle området, og at det er vær- og føreforhold for slike uttak.

Miljødirektoratet følger jerveregistreringen i alle områder nøye. Vi gjør fortløpende vurderinger av behovet for eventuelle ekstraordinære uttak. Her vil jeg gjenta at den ønskede hovedprioritering fra den regionale rovviltnemnda om felling av en hannjerv i Finndalen ble fulgt opp av Miljødirektoratet.

Anne Tingelstad Wøien (Sp) [12:26:39]: Ja, det er jo ingen som søker om skadeforebyggende felling av jerv hvis det ikke er jerv i området. Det er å misforstå, mener jeg.

Jeg kan også vise til Løten og Vang Beitelag. De søkte om skadeforebyggende fellingstillatelse i beiteprioritert område i Hedmark i februar/mars i år – som de gjorde i fjor. I fjor fikk de svar i juli. I år har de ikke fått svar. De har heller ikke fått svar på en klage de sendte inn i oktober i fjor, til tross for flere purringer. Irritasjonen er nå så stor at statsråden faktisk er anmeldt for ikke å ha kommet med svar fra Miljødirektoratet.

Hvilke tiltak vil statsråden foreta seg overfor Miljødirektoratets praksis med totalt uakseptabel svarfrist på søknader om skadeforebyggende fellingstillatelser? Og hvordan vil statsråden ta ut de resterende rovdyrene før beitesesongen setter i gang for fullt?

Statsråd Vidar Helgesen [12:27:35]: Et samlet storting er enig om at vi skal ha en forvaltning av store rovdyr som skal føres slik at bestandene er så nær bestandsmålene som mulig. Miljødirektoratet følger disse registreringene nøye og gjør som sagt fortløpende vurderinger av eventuelle ekstraordinære uttak.

Når det gjelder forebyggende tiltak i rovviltprioriterte områder, er det også i tråd med rovviltforliket at det skal man gjøre for å redusere og avverge skader. Tidlig nedsanking kan være et slikt tiltak. Miljødirektoratet kan også gi aksept for ekstraordinær felling, men man må samtidig holde seg til bestandsmålet.

Så langt er det altså registrert fire ynglinger av jerv innenfor prioritert jerveområde i Oppland denne våren, og det er eksakt på bestandsmålet for regionen.

: