Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 2016 kl. 10
President: Marit Nybakk
Spørsmål 8
Else-May Botten (A) [12:14:56]: «Statlig eierskap handler om vårt felles eierskap til viktige naturressurser, om kontroll med viktig infrastruktur og om eierskap i bedrifter som sikrer verdiskaping, industriell utvikling og trygge arbeidsplasser. En av få saker regjeringen har lagt fram for Stortinget i næringspolitikken, er eierskapsmeldingen. Der ble Stortinget bedt om å gi en rekke salgsfullmakter. Heldigvis fikk langt fra alle støtte, men det ble gitt fullmakt til å selge bl.a. Telenor og Kongsberg Gruppen.
Vil regjeringen benytte disse fullmaktene?»
Statsråd Monica Mæland [12:15:29]: Regjeringen legger til rette for et mangfoldig og verdiskapende eierskap i norsk næringsliv og ønsker å styrke det private eierskapet.
Privat eierskap er hovedregelen i norsk næringsliv. Statlig eierskap skal begrunnes særskilt. Statens hovedoppgave overfor næringslivet er å legge til rette for høy verdiskaping gjennom stabile og gode rammebetingelser.
Regjeringen ønsker å redusere det statlige eierskapet noe over tid fordi det er spesielt høyt i Norge. Det vil i særlig grad gjelde selskaper der staten ikke har noen særskilte grunner for å være eier. Men det vil også kunne være aktuelt å redusere statens eierskap i andre selskaper, gitt at det kan gjennomføres innenfor en ramme som ivaretar statens mål med eierskapet.
Regjeringen har fullmakt fra Stortinget til å kunne redusere statens eierskap helt eller delvis i Ambita, Baneservice, Entra, Mesta og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter. Regjeringen har videre fullmakt til å kunne redusere statens eierandel ned mot 34 pst. i Telenor. Det er ikke riktig som det framføres, at regjeringen har fullmakt til å kunne endre statens eierandel i Kongsberg Gruppen.
Siden regjeringen tiltrådte, har vi solgt statens aksjer i Cermaq, og vi har delprivatisert Entra gjennom en børsnotering. Vi har også gjennomført en prosess med sikte på å selge Mesta, men de budene vi mottok, var lavere enn verdiene i selskapet, og jeg besluttet da at vi ikke skulle selge.
Endringer i statens eierskap skal gjennomføres på en måte som er profesjonell, forretningsmessig forsvarlig og som ivaretar statens verdier. Ved vurderinger av endringer i statens eierskap tar vi hensyn til både markedsmessige og selskapsspesifikke forhold. Regjeringen vil ikke gjennomføre endringer i statens eierskap eller støtte transaksjoner med mindre dette vurderes som økonomisk gunstig for staten i det enkelte tilfellet. Regjeringen er åpen for å redusere statens eierskap gjennom ulike løsninger, f.eks. salg av statens aksjer til industrielle eller finansielle aktører, gjennom børsnoteringer eller som del av en industriell løsning.
Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet noe over tid, men vi har, som jeg sa da eierskapsmeldingen ble lagt fram, ikke hastverk, vi vil gjennomføre det på en slik måte at det er riktig for staten økonomisk eller industrielt. Jeg kan selvsagt ikke kommentere om eller eventuelt når vi benytter de ulike salgsfullmaktene.
Else-May Botten (A) [12:18:02]: Stortinget har vært veldig opptatt av at Kongsberg Gruppens forsvarspolitiske situasjon blir ivaretatt, og at det må utredes nærmere hvilke reguleringer som kan tas i bruk for å sikre disse forholdene. Så flertallet har egentlig bare gitt gult lys.
Det er bra at vedtaket i Stortinget binder statsråden til å komme tilbake til Stortinget med saken om hvorvidt regjeringen går inn for nedsalg av Kongsberg Gruppen. Men den situasjonen bekrefter også at inntrykket som satte seg blant folk, var at regjeringen kun var ute etter å selge ned – mye mer det framfor å kjøpe seg opp. Endringer i fellesskapets eie engasjerer folk veldig, så man var veldig tydelig på at nei til salg av Norge og å stoppe dette var det man ønsket å signalisere til regjeringen.
Ser statsråden at det burde vært gjort grundigere vurderinger av utsalget hos flere av de selskapene, før forslagene om nedsalg ble lagt fram for Stortinget i eierskapsmeldingen?
Statsråd Monica Mæland [12:19:00]: Da er vi enige om utgangspunktet, nemlig at regjeringen ikke har fullmakt til å selge seg ned i Kongsberg Gruppen. Det var det heller ikke noe mål for regjeringen å få. Men det var et mål å ha en fullmakt i fall det skulle dukke opp løsninger som var industrielt interessante for Kongsberg Gruppen, som opererer i et marked som er i restrukturering. Det var i og for seg det vi framførte fra statens side, det at denne fullmakten ikke var en aktiv fullmakt som vi nærmest ville gå i gang med å jobbe med – det var rett og slett en mulighet dersom selskapet så at det dukket opp spennende muligheter.
Vårt utgangspunkt er at vi er en stor eier i Kongsberg Gruppen, og vi kommer til å være en stor eier i Kongsberg Gruppen, men det er tilstrekkelig med 34 pst. for å opprettholde statens mål med eierskapet. Men som sagt: Vi fikk ikke den fullmakten, og vi har ikke til hensikt å komme tilbake til Stortinget og be om den fullmakten.
Else-May Botten (A) [12:19:56]: Regjeringen kom med ønske om fullmakt til nedsalg i både Telenor og Kongsberg Gruppen. På høringene var både Telenor og Kongsberg Gruppen veldig opptatt av at det var mulig det kunne være aktuelt både å selge seg ned og å kjøpe seg opp. Men å kjøpe seg opp var ikke i det hele tatt et tema for regjeringen i den meldingen. Man hadde en fullmakt til å kjøpe seg opp i Hydro, men den ville man ikke ha, så den sa man fra seg.
Statsråden sier nå at man ikke vil komme tilbake til Stortinget for å be om den fullmakten når det gjelder nedsalg av Kongsberg Gruppen. Slik har i hvert fall jeg tolket svaret. Da er det interessant å spørre om det i det hele tatt blir jobbet med konsekvensene med hensyn til sikkerhetsloven knyttet til Kongsberg Gruppen, eller om alt dette er lagt på is per nå.
Statsråd Monica Mæland [12:20:43]: Ja, det arbeidet pågår. Det opplyste jeg da, og det opplyser jeg nå. Det pågår et arbeid knyttet til dette.
Som sagt var det ikke noe mål å få fullmakt til verken Telenor eller Kongsberg Gruppen for å gå ned der og da. Dette prøvde vi å forklare på tross av de oppfatninger som bredte seg. Vi har nå hatt en fullmakt til nedsalg i Telenor som ikke er blitt benyttet, fordi vi ikke har vurdert det som riktig.
Så dette er noe vi vurderer fra sak til sak. Vi har ikke noe hastverk, vi skal gjøre dette på en skikkelig måte. Men jeg må minne om at det vi trenger i dette landet, mer enn statlig eierskap, det er flere arbeidsplasser i privat sektor. Vi har et veldig høyt offentlig eierskap i Norge, høyere enn de aller fleste land vi kjenner, og fra vår side har det vært riktig å signalisere at det eierskapet kan vi ta noe ned.