Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 28. april 2016 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 5 [12:51:14]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentant Une Aina Bastholm om utfasing av petroleumssubsidier

Talere

Votering i sak nr. 5

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt frem fem forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–4, fra Snorre Serigstad Valen på vegne av Venstre og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 5, fra Rasmus Hansson på vegne av Miljøpartiet De Grønne

Det voteres over forslagene nr. 1 og 2, fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sette i gang en norsk offentlig utredning av petroleumsskattesystemet og hvilke konsekvenser et nytt globalt klimamål om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 1,5 °C må ha på innretningen av norsk petroleums- og petroleumsskattepolitikk. Utredningen skal være med sikte på et petroleumsskattesystem som ikke gir gunstigere fradragsbetingelser enn for øvrig næringsliv, og som sikrer at norsk petroleumspolitikk er i tråd med Paris-avtalens forpliktelser, også innen skatte- og avgiftsområdet.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en omlegging av offentlig støtte til forskning og utvikling fra petroleumsforskning til fornybar energi og grønn teknologiutvikling i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 95 mot 9 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.40.09)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 3 og 4, fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen forbedre og videreutvikle støtteregimet for fornybar energi og teknologiutvikling i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen påse at CO2-avgiften på norsk sokkel i forbindelse med statsbudsjettet for 2017 minst følger CO2-avgiften for fastlandet fratrukket kvotepris.»

Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 88 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.40.34)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5, fra Miljøpartiet De Grønne.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en plan for utfasing av skattefordeler til petroleumsnæringen med virkning fra statsbudsjettet for 2017.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet subsidiær støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Miljøpartiet De Grønne ble med 100 mot 4 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.40.55)Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:21 S (2015–2016) – representantforslag fra stortingsrepresentant Une Aina Bastholm om utfasing av petroleumssubsidier – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.