Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 2016 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Jan Bøhler (A) [11:42:23]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Bare fem år etter at Aker ble nedlagt som lokalsykehus, går OUS i sitt anbefalte alternativ inn for å bygge nytt lokalsykehus på Aker. Men fordi tre bydeler i Groruddalen ble flyttet til det overfylte Ahus, vil disse med dagens opptaksområder ikke få nye Aker som sitt lokalsykehus. Hvis det avklares tidlig at de tre bydelene flyttes tilbake til OUS, vil det kunne planlegges nok kapasitet på Aker til både å dekke disse og bydeler under Ullevål.

Hvordan ser statsråden på behovet for denne avklaringen, og når vil den skje?»

Statsråd Bent Høie [11:43:09]: Styret ved Oslo universitetssykehus har sluttet seg til et framtidig målbilde for OUS. Det vil si et målbilde med et samlet og komplett regionsykehus – inkludert lokalsykehusfunksjoner – på Gaustad, et lokalsykehus på Aker og kreftbehandling på Radiumhospitalet. Styret konstaterer imidlertid at det finnes risikoer som bør avklares nærmere. Etter styremøtet 28. januar ble saken oversendt Helse Sør-Øst for videre behandling.

Det er riktig som representanten Bøhler påpeker, at Oslo universitetssykehus har brukt befolkningsgrunnlaget i dagens opptaksområde som utgangspunkt i planarbeidet. Jeg har derfor vært opptatt av at Helse Sør-Øst sørger for å se på utviklingen i hele hovedstadsregionen under ett, og da spesielt forholdet mellom Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus.

Styret i Helse Sør-Øst behandlet 17. desember i fjor en rapport om kapasiteten for sykehusområdene Oslo og Akershus. Her framgår det at Akershus universitetssykehus har et betydelig avlastningsbehov innenfor somatiske tjenester fram mot 2030. Rapporten peker på økt bruk av Diakonhjemmet Sykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus som en mulig løsning. Denne løsningen vil imidlertid øke belastningen på Oslo universitetssykehus, med mindre Akershus universitetssykehus beholder noe av ansvaret for enkelte fagområder. Kapasitetsrapporten er på høring med frist 7. april. Helse Sør-Øst vil se dette prosjektet i sammenheng med idéfasearbeidet ved Oslo universitetssykehus, der løsningen med et lokalsykehus på Aker er inkludert. Planen er at styret i Helse Sør-Øst vurderer det samlede kapasitetsbehovet i Oslo når avlastningsløsninger for Akershus universitetssykehus skal besluttes i juni 2016. Det er viktig å påpeke at avlastningen av Akershus universitetssykehus må skje gradvis, slik at sykehuset har en forutsigbar driftssituasjon og økonomi, og slik at kapasiteten utnyttes på en god måte.

Utviklingen av Aker sykehus vil måtte skje i takt med økt kapasitetsbehov og som en del av den helhetlige tilnærmingen til fornyelsen av bygningsmassen ved Oslo universitetssykehus. I denne sammenhengen er det naturlig å vurdere om det vil være hensiktsmessig å legge de tre bydelene i Oslo som i dag får sitt tilbud på Akershus universitetssykehus, til sykehusområde Oslo og eventuelt til et nytt lokalsykehus på Aker.

Jan Bøhler (A) [11:45:37]: Jeg takker statsråden for et informativt og godt svar. Det var mange viktige punkt i svaret. Jeg vil bare kommentere at det er bare fem år siden man gjorde – vil jeg si – en kjempebommert i beregningene av hvor mye kapasitet man hadde på Ahus når det gjaldt å overføre disse bydelene i Groruddalen dit. Det var jo bare tre–fire år etter at de ble overført, at man begynte å bruke Lovisenberg og Diakonhjemmet til avlastning. På sikt vil jeg si om løsningen med å bruke Lovisenberg og Diakonhjemmet som avlastningssykehus for Ahus at det må være en midlertidig løsning fram mot en permanent løsning, for det må jo primært være det lokalsykehuset som har opptaksområdet, som skal ha nok kapasitet til å betjene det. Hvis det ikke er nye planer for å bygge ut Ahus, blir jo logikken i at de tre bydelene må føres tilbake til Oslo universitetssykehus, ganske sterk. Mitt mål nå er å gjøre statsråden obs på dette og følge med fram til juni.

Statsråd Bent Høie [11:46:47]: Jeg har veldig stor oppmerksomhet rettet mot det som representanten Bøhler sier. Jeg er også av den oppfatning at det alltid vil være en fordel om pasientene og fastlegene i et område er veldig bevisste på hvilke sykehus en tilhører, og at det er muligheter for et godt og nært samarbeid mellom primærhelsetjenesten og et sykehus. Det taler for å ha mer oversiktlige forhold enn det pasientene nå opplever. Derfor har jeg også vært så opptatt av at Helse Sør-Øst må ta det overordnede ansvaret, slik at en ikke risikerer at hvert enkelt helseforetak planlegger bare innenfor sine områder uten at noen tenker på helheten, noe som kanskje har vært litt av utfordringen i de tidligere prosessene. Derfor er jeg veldig oppmerksom på det som representanten her tar opp. Jeg kommer også til å ta det opp i de oppfølgingsmøtene jeg har med Helse Sør-Øst om dette, og som jeg også allerede har hatt.

Jan Bøhler (A) [11:47:44]: Jeg takker for et bra tilleggssvar. Jeg vil bare gjerne poengtere at Helse Sør-Øst hadde det overordnede ansvaret forrige gang også. Men de forvaltet det ikke bra da – når de var så sikre på at det skulle være nok kapasitet på Ahus, at de la bredsiden til for å overbevise politikere lokalt i bystyret i Oslo om at dette ville gå bra. Man snudde altså bare tre–fire år senere. Nå må de virkelig ta ansvaret og lære av den kjempebommerten de gjorde forrige gang.

Jeg har et spørsmål i oppfølgingen av det: Når man legger opp til å bruke Diakonhjemmet og Lovisenberg som avlastningssykehus, hvordan ser statsråden på å bygge opp bruken av sykehus som har så liten egendekning? Lovisenberg har f.eks. en egendekning på bare 28 pst. av tjenestene. 72 pst. av tjenestene de har ansvar for som lokalsykehus, går videre til Ullevål. Det tilsvarende tallet for Diakonhjemmet er 62 pst. Hvordan ser statsråden på å bruke lokalsykehus som har så liten egendekning?

Statsråd Bent Høie [11:48:53]: I dette arbeidet må det også ses på oppgavefordelingen mellom de ulike sykehusene i Oslo. Jeg tror at det ut fra den befolkningsveksten vi har, vil være behov for sykehustjenester på alle disse stedene som omtales. Det som er viktig, er å få en bevissthet rundt oppgavefordelingen.

Det er riktig som representanten sier, at i dagens situasjon er det en relativt lav egendekning på disse sykehusene, men det er vurderinger og planer som kanskje kan gjøre noe med det. Jeg føler meg ganske trygg på at både Lovisenberg og Diakonhjemmet sykehus vil være sykehus som Oslos befolkning vil ha glede og nytte av også i framtiden.

: