Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Kjersti Toppe (Sp) [12:10:07]: «Universitetet i Oslo har ifølgje Klassekampen 29. september d.å. i brev til Kulturdepartementet meldt at universitetet ikkje har naudsynt bemanning for å laga ei brukarrettleiing for Norsk Ordbok, trass i at UiO har søkt om og fått tildelt 400 000 kr til dette føremålet. Prosjektleiar Åse Wetås meiner Norsk Ordbok vil ha langt mindre verdi for brukarane om det ikkje blir utarbeidd rettleiing til både nettversjonen og bokverket.

Vil statsråden leggja ytterlegare press for at UiO utarbeider rettleiinga?»

Statsråd Thorhild Widvey [12:10:51]: Siden prosjektet Norsk Ordbok ble satt i gang i 2002, har det kostet staten ca. 130 mill. kr. Når prosjektet er ferdig, vil vi ha et vitenskapelig oppslagsverk over norske dialekter og nynorsk skriftspråk som det ikke finnes maken til. Samfunnet må få mest mulig igjen for disse investeringene.

Et så avansert produkt behøver veiledning for at flest mulig skal kunne bruke det, og Universitetet i Oslo har, som representanten sa i sitt spørsmål, søkt om midler til å lage en brukerveiledning i 2015.

Kulturdepartementet ser på brukerveiledningen som en siste brikke som må på plass før prosjektet er fullført, og som kjent har vi bevilget 400 000 kr til dette formålet i år. Universitetet har i brev av 3. september orientert om at de allikevel ikke vil skrive inn en slik veiledning. Dette finner jeg ikke tilstrekkelig, og det har jeg gitt uttrykk for – sist i brev til universitetet denne uken.

Jeg legger til grunn at Universitetet i Oslo sørger for en løsning før året er omme.

Kjersti Toppe (Sp) [12:12:22]: Eg vil takka for svaret, og for at statsråden er veldig tydeleg, for det er heilt avgjerande at ein får utarbeidd den brukarrettleiinga, òg når ein har brukt så mykje pengar på tiltaket.

Så har eg vorte gjort kjend med at Universitetet i Oslo har fått tilbod frå andre om at dei kan ta på seg arbeidet med å utarbeida ei brukarrettleiing, og at tilbodet står ved lag. Eg har lyst til å spørja statsråden om ho, i samarbeid med kunnskapsministeren, kan sørgja for at Universitetet i Oslo set i gang arbeidet før årsskiftet, og at ein nyttar seg av dei som har tilbydd seg, eventuelt, å gjera det.

Statsråd Thorhild Widvey [12:13:24]: Som jeg sa i mitt svar, har jeg altså allerede sendt et brev til universitetet og sagt at det som de nå har landet på, ikke er tilstrekkelig, og jeg ber om at de må finne en løsning.

Jeg er også kjent med at det er interessenter, og det er fullt mulig for Universitetet i Oslo å finne en løsning med aktuelle språkmiljøer, og jeg imøteser at det skjer før året er omme, da midlene er bevilget på inneværende års budsjett. Som kjent kan det både være miljøer som andre universiteter, men det kan også være forlag, som eventuelt kan ivareta denne typen aktiviteter.

Kjersti Toppe (Sp) [12:14:19]: Det er jo òg viktig å sørgja for at ein får eit vedlikehald av dette òg i framtida, etter at det har vorte utarbeidd ei brukarrettleiing.

Det har vore kjent at Universitetet i Oslo vil avvikla sitt arbeid med samlingane, og det har vorte gjort kjend til både kulturkomiteen og kunnskapskomiteen at Nynorsk kultursentrum har – med støtte frå eit samla språkvitskapleg miljø – utarbeidd eit forslag til varig løysing for språksamlingane og dei vitskaplege ordbøkene som kan tilpassast ulike kostnadsrammer.

Spørsmålet mitt er kva som står igjen for at statsråden, saman med kunnskapsministeren, òg kan avklara ei slik varig løysing, som veldig mange er opptatt av.

Statsråd Thorhild Widvey [12:15:27]: Jeg har god kontakt med kunnskapsministeren. Når det gjelder ansvaret for Universitetet i Oslo, så ligger det under hans konstitusjonelle ansvar.

Universitetet sier at de da ikke lenger vil ta ansvaret for forvaltning og drift av språksamlingene – det er jo et litt annet spørsmål enn å utarbeide denne veiledningen, som spørsmålet går ut på – men det er universitetet som er pålagt å finne en løsning i så henseende, og jeg anser det som at de vil komme til å gjøre det.

Presidenten: Spørsmål 7 er flyttet til før spørsmål 24.

Vi går dermed til spørsmål 8.

: