Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 23
Per Rune Henriksen (A) [13:57:33]: «Eksisterende deltakeravtale ved CO2 Teknologisenter Mongstad (TCM) løper ut i 2017. TCM har intensjonsavtaler med en rekke aktører om teknologitesting som vil gå utover 2017. Endelig avtale kan ikke inngås før framtidig drift av senteret er avklart.
Hvordan vil statsråden gå fram for å sikre at framtidig drift av TCM blir avklart i tide til at det kan inngås endelige avtaler for testing ut over 2017?»
Statsråd Tord Lien [13:58:05]: I fjor høst orienterte vi Stortinget om vår strategi for arbeidet med karbonfangst og -lagring i forbindelse med statsbudsjettet for i år. I den strategien framkommer det at TCM er et viktig element i regjeringens strategi, og anlegget har allerede levert viktige resultater i form av kvalifisering av teknologier for CO2-fangst og reduksjon av risiko tilknyttet denne typen prosjekter.
Vi har hatt flere leverandører inne med ulike teknologier der det er et svært kompetent miljø, hvis kompetanse kommer til nytte ikke bare i annen norsk industri, men også i karbonfangstanlegg i andre deler av verden. Vi har også hentet ut viktig lærdom om hva slags andre miljømessige utfordringer man kan påtreffe ved etablering av fullskala karbonfangstanlegg, også informasjon som er delt med våre internasjonale partnere, og har blitt tatt i bruk også internasjonalt. Teknologisenteret er også en viktig brikke for det internasjonale samarbeidet og har styrket samhandlingen og samarbeidet mellom Norge og ikke minst USA på dette viktige teknologiområdet.
Det har alltid ligget til grunn for dette arbeidet at Teknologisenteret skal driftes i tett samarbeid med industrielle aktører. Det har vært et prinsipp som har hatt støtte fra Arbeiderpartiet – det antar jeg det har fortsatt. Det mener i hvert fall jeg er kjempeviktig, men også å sørge for at anlegget fortsatt vil være attraktivt for teknologieiere som vil teste teknologien sin der. Det er også viktig i det videre arbeidet med TCM.
Så har vi også i strategien varslet at vi skal vurdere ulike alternativer for drift av Teknologisenteret etter at den eksisterende deltakeravtalen utløper i august 2017. Det er et oppdrag vi nå har gitt til Gassnova, bl.a. å evaluere hvordan anlegget har nådd de målene regjering og storting har satt, men også ulike alternativer for organisering av driften etter 2017. Dette arbeidet vil selvfølgelig Stortinget bli holdt orientert om i forbindelse med budsjettprosessen.
Per Rune Henriksen (A) [14:00:54]: Jeg takker for svaret. Det arbeidet som utføres ved TCM, er uhyre viktig både for Norge som stor olje- og gassnasjon og for kampen mot global oppvarming. Det som er problemstillingen her, og det som bekymrer meg, er at bemanningen på TCM er sekundert fra de industrielle samarbeidspartnerne. Dersom vi skal få en videre drift utover 2017, må vi også ha industrielle samarbeidspartnere med oss. Det er en tidslinje i dette også. Det må være helt krystallklart medio 2016 at det blir fortsatt drift ved TCM for at disse aktørene som nå har fått støtte fra Department of Energy i USA for å teste ved TCM, skal kunne sette i gang sin testing, som vil gå utover 2017. Da er det en tidslinje med hensyn til hvordan Stortinget skal involveres, hvordan man får bedriftene på plass, og hvordan man får budsjettmidlene på plass i tide.
Statsråd Tord Lien [14:02:02]: La meg innrømme at jeg nok har vært bekymret mange ganger for om testsenteret på Mongstad klarer å skaffe seg partnere, særlig på testingsområdet. Jeg må innrømme at den bekymringen har jeg ikke i dag. Jeg oppfatter tvert imot at det er stor interesse internasjonalt for å teste på Mongstad, bl.a., som representanten Henriksen peker på, fra amerikanske teknologieiere, både statlige og kommersielle aktører.
Så er dette selvfølgelig store industrielle prosesser. På den ene siden gjør det at man må starte i god tid. Det mener jeg at regjeringen har gjort. Samtidig må det gås inn i med nødvendig grundighet, nettopp av samme årsak. Vi kommer, som jeg sa, til å holde representanten Henriksen og resten av Stortinget orientert om dette arbeidet i de årlige budsjettprosessene.
Per Rune Henriksen (A) [14:03:03]: Det er for så vidt ikke de årlige budsjettprosessene jeg er opptatt av å bli informert om nå. Det som vi må få på plass, er en avtale om fortsatt drift som er så klar medio 2016 at de avtalene om testing som nå foreligger, vil bli realisert.
Jeg vil også benytte anledningen til å følge opp med et annet spørsmål i tilknytning til denne problemstillingen, som dreier seg om tomt 3 ved testsenteret. Det vi har nå, er to tomter som tester i ganske stor skala to forskjellige typer teknologier. Det har vært diskutert hvorvidt den tredje tomten skal kunne brukes til å teste flere forskjellige teknologier, og kanskje også i en mindre skala enn de to store, tunge testanleggene som nå står, som er svært ensidig innrettet på teknologier. Dette vil også gjøre anlegget mer attraktivt for testing fra industrielle aktører. Vil dette inngå i departementets planer videre?
Statsråd Tord Lien [14:04:11]: Det er riktig som representanten Henriksen peker på, det er arealer tilgjengelig på Mongstad, som man gjerne kan kalle den tredje tomten, som i teorien kan brukes til å gjennomføre skalatester av mindre størrelse enn de to store anleggene som i dag er i drift på Mongstad. Det er selvfølgelig i en videreutvikling av dette. Jeg skal på ingen måte utelukke at det representanten Henriksen tar til orde for, vil bli aktuelt, men det er ikke tatt noen beslutning om å etablere den nødvendige infrastrukturen på den tomten. Men det er selvfølgelig en av de tingene som må vurderes i spørsmålet rundt videreutvikling av testsenteret på Mongstad.
Presidenten: Vi går da over til spørsmål 7.