Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 20
Åsmund Aukrust (A) [13:36:31]: «I regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet kuttes den energirettede bistanden betydelig.
Hvordan vil dette prege arbeidet til internasjonal avdeling i Norges vassdrags- og energidirektorat, som ligger under olje- og energiministerens ansvarsområde?»
Statsråd Tord Lien [13:36:49]: Som representanten peker på, foreslås det i tilleggsproposisjonen at bevilgningen over Utenriksdepartementets budsjett, kap. 166 post 74, til bistand innen fornybar energi reduseres fra 790 mill. kr til 270 mill. kr. Innenfor NVE er det i dag samarbeidsprosjekter med åtte land som finansieres over denne posten.
Utenriksdepartementet har nå satt i gang en prosess i samarbeid med sine utenriksstasjoner og Norad for å se på hvordan budsjettreduksjonen best kan gjennomføres på en måte som i minst mulig grad påvirker oppnåelsen av de mål Stortinget har satt for den internasjonale innsatsen innenfor fornybar energi. Denne prosessen er ikke på det nåværende tidspunkt avklart. Derfor er det heller ikke slik at vi i dag kan si hvordan denne reduserte rammen vil bli fordelt på programmer og institusjoner. Derfor er det heller ikke på det nåværende tidspunkt enkelt å si noe veldig konkret om hvordan dette i detalj vil påvirke NVEs internasjonale arbeid i tiden framover.
At reduksjonen vil gjøre at arbeidet og aktiviteten til NVE også i internasjonal avdeling – der jobber mange i NVE med internasjonale spørsmål, uten at de er ansatt i internasjonal avdeling – nok vil bli nedskalert, tror jeg det er grunn til å anta. Samtidig er det slik at en betydelig del av denne innsatsen gjøres med innleide konsulenter, ikke alltid med egne ansatte i NVE.
Åsmund Aukrust (A) [13:38:54]: Takk for svaret, selv om det egentlig var mangel på svar. Det jeg i alle fall kan lese ut av det, er at det vil bety ganske mye for satsingen på det internasjonale i det som er ansvarsområdet til olje- og energiministeren. For som han veldig godt illustrerer, er det snakk om veldig store kutt. Det er altså to tredjedeler av Norges bidrag til fornybarsatsing som skal kuttes. Som olje- og energiministeren burde være veldig klar over, er det sånn at skal vi lykkes i å unngå en internasjonal klimakatastrofe, må veksten komme i fornybar energi i utviklingsland. I Norge har vi verdensledende kompetanse på dette, vi har verdensledende kompetanse i planlegging og realisering av viktige prosjekter. Disse har vært stilt til bruk for at man skal kunne bidra til en bærekraftig vekst i utviklingsland. Dette er altså det som regjeringen nå ønsker å bryte.
Mitt spørsmål konkret til de åtte prosjektene som NVE i dag har ansvar for, er: Er det prosjekter av de prosjektene hvor det er aktuelt å bryte allerede inngåtte avtaler?
Statsråd Tord Lien [13:39:58]: Selvfølgelig er det viktig i dette arbeidet som i all hovedsak gjøres i et annet departement enn mitt, at måten dette nedskaleres på, er så ryddig som mulig og skaper så få negative konsekvenser for samarbeidslandene som mulig.
Så har jeg lyst til å si meg enig med representanten Aukrust – internasjonalt samarbeid om utvikling av fornybare energikilder vil være viktig for å muliggjøre utvikling av mer bærekraftige energisystemer over tid. Dette er, som representanten Aukrust er kjent med, noe både regjeringen og stortingsflertallet tar på største alvor.
Åsmund Aukrust (A) [13:40:47]: Jeg merker meg at ministeren ikke vil svare på om det blir aktuelt å bryte inngåtte avtaler. Når han ikke svarer her i Stortinget, står det jo i proposisjonen fra regjeringen at det kommer til å bli konsekvensen av den politikken som statsråden har vært med på å gi sin tilslutning til.
Så begynner klimatoppmøtet om få uker. Jeg tror ikke olje- og energiministeren skal dit, men jeg vet at veldig mange av hans kolleger rundt om i verden kommer til å møtes i Paris. Som ministeren vet veldig godt, er et av de store spørsmålene finansiering av klimatiltak, og finansiering av fornybar energi som noe av det aller viktigste. Derfor er mitt spørsmål til energiministeren: Er han enig i at det er behov for fortsatt bistand til fornybare prosjekter i utviklingsland dersom vi skal lykkes i internasjonal klimapolitikk, og dersom vi skal få energimiksen globalt sett til å dreies mer mot det fornybare og ut av det fossile?
Statsråd Tord Lien [13:41:40]: I en situasjon hvor vi ser at det globale energibehovet øker – det er i stor grad drevet av at folk som tidligere ikke hadde tilgang på høyverdige energiressurser, nå får det – er det selvfølgelig viktig at man legger til rette for at fornybar energi utgjør en større andel av verdens globale energiforsyning. Når vi også vet at en betydelig del av veksten i energikonsumet kommer nettopp i land som ikke har den grad av utvikling og industrialisering som vi har i Vest-Europa, er det selvfølgelig viktig at det også der legges til rette for vekst. Så er det sånn at Norges engasjement på dette området fortsatt vil være betydelig. Men det er altså Utenriksdepartementet som har en betydelig del av ansvaret for det representanten Aukrust nå tar opp.